Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προισταμενος ασφαλειας


Nikiforos Gal

Recommended Posts

Φυσικα και ειναι πολυ σοβαρο θεμα και δυστυχως στην χωρα μας δεν αντιμετωπιζεται με την αντιστοιχη προσοχη και σοβαροτητα που θα επρεπε.

Δεν αναφερω να ειναι ανειδικευτος, χωρις πτυχιο ή να εχει απλα καποιο σεμιναριο λιγων ωρων με το αντιστοιχο πιστοποιητικο παρακολουθησης.

Αυτο που λεω ειναι γιατι κάποιος ο οποίος μπορει να μην εχει πρωτο πτυχίο μηχανικού, αλλα να εχει κανει στη συνέχεια μεταπτυχιακο στην υγεία και ασφάλεια (οπου μαθαινει απιστευτα πραγματα, δε παει καν το μυαλο σας),  να μην εχει το δικαίωμα να εργαστεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο στην Ελλάδα και να το εχει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο; 

Να σημειωθει οπως ειπα και προηγουμενως πως το αντικειμενο της Υγειας και Ασφαλειας εργασιας αποτελει ξεχωριστο αντικειμενο σε πολλες αλλες χωρες στον κοσμο και αντιστοιχα παρεχονται ανεξαρτητα προπτυχιακα και μεταπτυχιακα προγραμματα. Εδω σε εμας τι απο αυτα συμβαινουν; Μαθημα επιλογης ειναι στα τμηματα των Μηχανικων με ελαχιστες ωρες ανα εβδομαδα και εφοσον το επιλεξει ο σπουδαστης. Το βρισκετε σωστο αυτο; 

Επισης στο εξωτερικο υπαρχουν αναγνωρισμενες πιστοποιησεις και διπλωματα αποκλειστικα και μονο για την Υγεια και Ασφαλεια στην εργασια και αν καποιος αποκτησει κατι τετοιο μπορει καλλιστα να εργαστει σαν Health & Safety Consultant, Health and Safety Officer κλπ. Εδω υπαρχει μονο ο τιτλος του Μηχανικου Ασφαλειας, δηλαδη του Safety Engineer. 

Σας προτεινω να ριξετε μια ματια στο ιντερνετ, νομοθεσιες αλλων κρατων για ΥΑΕ και σε σελιδες αγγελιων εργασιας του εξωτερικου και να δειτε τι qualifications ζητουνται...

Edited by merkon
Link to comment
Share on other sites

Merkon το σκεπτικο σου πασχει στα εξης σημεια:

1. Τα μεταπτυχιακα δινουν εξειδικευση και οχι το αποκλειστικο δικαιωμα. Γι αυτο ενας μηχανικος 1 ειδικοτητας κανοντας 2 χρονια μεταπτυχιακο σε αλλο θεμα δε γινεται αυτοματως και 2ης ειδικοτητας μηχανικος. Αλλιως θα σου χτιζε το σπιτι πχ ναυπηγος μηχανικος και θα απορουσες και εσυ. 

Με το σκεπτικο σου θα επρεπε καθε μηχανικος που εχει κανει οικονομικο μεταπτυχιακο να μπορει να ανοιξει λογιστικο γραφειο ή αλλα παρομοια αναλογως του μεταπτυχιακου. 

Δεν ειναι ετσι. 

2. Το θεσμικο πλαισιο στην Ελλαδα (και την Ε.Ε βλ. 3850, τα παλια ΠΔ κ.λπ.) προβλεπει οτι αναλογως ειδικοτητας ο μηχανικος εχει συγκεκριμενη γνωση. πχ οι χημικοι μηχανικοι σε μεγαλες χημικες βιομηχανιες ανεξαρτητα αν εχουν 1 ή 2 μαθηματα περι υγειας και ασφαλειας εχουν 15 μαθηματα περι χημικων διεργασιων. αντιστοιχα οι μηχανολογοι εκει που υπαρχουν στοιχεια μηχανων, οι πολιτικοι μηχανικοι εκει που υπαρχει χωματουργικο εργο. 

Επομενως οτι επικαλεισαι - οτι κανουμε 1 μαθημα επιλογης για τεχνικους ασφαλειας - δεν ισχυει. Ειναι ολο το γνωστικο αντικειμενο. 

Στην Ελλαδα: Τιτλος "μηχανικου ασφαλειας" δεν γνωριζω αν υπαρχει η ποιο ιδρυμα το δινει. Δικαιωμα αναληψης καθηκοντων τεχνικου ασφαλειας υπαρχει αναλογα του τιτλου πτυχιου. 

Τελος επειδη η απαντηση σου ξεκιναει:

Φυσικα και ειναι πολυ σοβαρο θεμα και δυστυχως στην χωρα μας δεν αντιμετωπιζεται με την αντιστοιχη προσοχη και σοβαροτητα που θα επρεπε

Νομιζω στην Ελλαδα το αντιμετωπιζουμε τελικα πιο σοβαρα απο αλλες χωρες που οπως λες αναλαμβανει μη-μηχανικος ως (junior ή master) safety consultant κανοντας ενα σεμιναριο (ουτε πανω απο 6 μηνες) ή πληρωντας ιδιωτικο ιδρυμα (για 1ετες ή 2ετες master) για να παρει την πιστοποιηση με οτι αυτο σημαινει. 

Μονολεκτικα: ναι το θεωρω σωστο. Μπορει να μη σε βολευει ως μη-μηχανικο αλλα υπαρχει πολυ σοβαρη λογικη που αφορα τελικα την ασφαλεια του εργαζομενου και την προστασια του απο αλλες καταστασεις.  

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.