Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΚΥΑ - Οδηγός Εφαρμογής Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


yian

Recommended Posts

@yian, @MAR_PAX στην πράξη το ΕΤΕΑΝ εντός του 2018 παρέλαβε από τον εργολάβο μια πλατφόρμα που "βλέπει" τις δηλώσεις οικονομικού έτους (χρήσης) 2016... πάω στοίχημα ότι ακόμα έτσι είναι και για να αλλάξει αυτό θα χρειαστεί νέα εργολαβία !!! 

Όσο για τις νέες αιτήσεις, με δεδομένο ότι ΕΚΟ 3 δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ολοκληρωθεί το 2, εικάζω ότι αναφέρονται στα χρήματα των αρχικών αιτήσεων που για διάφορους λόγους αποδεσμεύονται από ωφελούμενους και επιστρέφουν στο ταμείο.... μόνο όταν μαζευτεί ικανό ποσό θα δούμε νέες αιτήσεις... τότε θα δούμε και ποια φορολογική δήλωση θα χρησιμοποιηθεί....

Στην παρούσα στιγμή δηλαδή αν άνοιγε θα μπορούσε πρακτικά να αντλεί στοιχεία του 2017 και πίσω, αφού δεν έχουν υποβάλλει όλοι φορολογική δήλωση φέτος.... 

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω εάν είναι τόσο καλοσχεδιασμένο το σύστημα ή εάν αντλεί απευθείας στοιχεία από τις πλέον πρόσφατες εκκαθαρίσεις.

Εάν ισχύει το δεύτερο που θεωρώ και πιθανότερο, ότι και εάν αναφέρει ο οδηγός του προγράμματος θα δει τις φετινές εκκαθαρίσεις σε όποιους έχουν υποβάλει δήλωση.

Link to comment
Share on other sites

Δε ξέρω ρε παιδιά τι να πω...?! Οτι και να πούμε εικασία θα είναι!

Αφου είναι συνδεδεμένο με το TAXIS και με βάση αυτό γίνεται η πρόσβαση πιστεύω ότι θα βλέπει την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση είτε είναι του 2018 είτε του 2017 αφού είμαστε σε περίοδο δηλώσεων σήμερα.

Εκτός και εαν το κάνουν να αντλεί στοιχεία απο το 2017 και μόνο.

Απο το 2016 δε νομίζω ... Είναι τραβηγμένο αλλα όλα να τα περιμένουμε! (Εαν δε κάνω λάθος τον Μάρτιο 2018 που κάναμε τις υποβολές δεν είχε ανοιξει ακομα το TAXIS)

Ένα είναι σίγουρο .. Θα ζήσουμε μεγάαααααλες στιγμές πάλι και τραγελαφικά γεγονότα όπως πέρυσι ..!! Θα τρέχουμε τελευταία ώρα για τις αλλαγές , δε θα κουμπώνουν τα στοιχεία (ακόμα θυμάμαι το "τα στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί απο την ΑΑΔΕ" :shock: )

Link to comment
Share on other sites

Μα για αυτό έκανα την ερώτηση μήπως και καταφέρουμε να κάνουμε έναν προέλεγχο της προκοπής στους ενδιαφερόμενους αλλά βλέπω να μας ξαναστοιχειώνει το  "τα στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί απο την ΑΑΔΕ" ....

Link to comment
Share on other sites

Με δεδομένο ότι το ΕΚΟ 2 είχε σχεδιαστεί να βλέπει μόνο το έτος 2016, ίσως από τις προδιαγραφές που είχε, ίσως από άλλο, τεχνικό ή μη, λόγο, είναι, μάλλον, σίγουρο ότι, το όποιο νέο πρόγραμμα δεν μπορεί, τεχνικά, να βλέπει το τρέχον έτος 2019, κατά την ταπεινή μου άποψη.

Link to comment
Share on other sites

22 ώρες πριν, MAR_PAX said:

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος (σελ18) : 

" η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1 γίνεται με βάση τα εισοδήματα της τελευταίας, από την υποβολή της αίτησης, εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εάν η αίτηση στο πρόγραμμα υποβάλλεται σε ημερομηνία που εμπεριέχεται στην περίοδο υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1 γίνεται με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης. Εάν η ημερομηνία κατά την οποία ο αιτών υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων, απαιτείται πριν την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος " 

εξαρτάται δηλαδή από την ημερομηνία που θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα. Εαν είναι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, τον επόμενο μήνα να ανοίξει το εξοικονομώ μπορείς να πας και με την δήλωση του προηγούμενου έτους αρκεί να κρατήσεις τους πελάτες σου να μην υποβάλλουν δήλωση μέχρι τις 30/6 (τότε νομίζω κλείνει το TAXIS για τις δηλώσεις). 

(Βεβαια δες και ποιας χρονιάς τα εισοδήματα σε συμφέρουν ... μπορεί να παίρνουν οι πελάτες σου μεγαλύτερη επιδότηση εαν η δήλωση υποβληθεί σήμερα )

Sorry ξαναδιαβάζοντας τον οδηγό τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να έχεις υποβάλλει φορολογική δήλωση σήμερα προκειμένου να κάνεις την αίτηση μιας και είμαστε σε περίοδο εμπρόθεσμων δηλώσεων και τα εισοδήματα πρέπει να είναι της προηγούμενης χρονιάς δηλ του 2018

   

Εγώ από τα bold που σημείωσα παραπάνω το καταλαβαίνω λίγο διαφορετικά:

α) Αν έχει λήξει η περίοδος υποβολής δηλώσεων (π.χ. 30 Ιουνίου) και ο αιτών υποβάλλει αίτηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, τότε μόνο είναι υποχρεωμένος να έχει κάνει εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.Αυτό λογικά σημαίνει πως η αίτηση αξιολογείται με τα στοιχεία της συγκεκριμένης δήλωσης του αμέσως προηγούμενου έτους (αλλιώς δεν θα συσχέτιζε την εκκαθάριση της δήλωσης με το πρόγραμμα).

β) Με βάση το παραπάνω, αν ο αιτών υποβάλλει σε προγενέστερη ημερομηνία για το πρόγραμμα (π.χ. 20 Ιουνίου) δεν είναι υποχρεωμένος να έχει υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος (η εκκαθάριση γίνεται ακαριαία άλλωστε). Κατά συνέπεια η αίτησή του αξιολογείται με στοιχεία παλαιότερου έτους και όχι με το αμέσως προηγούμενο για το οποίο δεν έχει ακόμη υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος

γ) Αν δεν έχει λήξει η προθεσμία δηλώσεων φορολογίας, ο αιτών όμως έχει ήδη κάνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο με ποια στοιχεία γίνεται ο έλεγχος. Από τη στιγμή όμως που αναφέρεται "Εάν η αίτηση στο πρόγραμμα υποβάλλεται σε ημερομηνία που εμπεριέχεται στην περίοδο υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1 γίνεται με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης", δηλαδή τα εισοδήματα που δηλώθηκαν την περσινή χρονιά (και αφορούν την προπέρσινη) μάλλον θα χρησιμοποιηθεί η παλαιότερη και όχι η τελευταία δήλωση. Σημειώνω πάντως, όπως τεκμαίρεται από το α, πως γενικότερα φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα λήψης και των πιο πρόσφατων στοιχείων φορολογικής δήλωσης από το σύστημα.

Edited by kirman
Link to comment
Share on other sites

Από προσωπικό παράδειγμα, προκύπτει ότι, για το ΕΚΟ 2, είχε υποβληθεί η αρχική αίτηση τον ΜΑΡ 2018, αν θυμάμαι καλά, διαπιστώθηκε λάθος στην αναγραφή της ΔΟΥ, ακυρώθηκε η αίτηση και υποβλήθηκε νέα την 6/6/2018 και παρά το ότι είχε ανοίξει η κατάθεση δηλώσεων ΦΕ του 2018, για τα εισοδήματα του 2017, η αίτηση έγινε δεκτή και εγκρίθηκε με στοιχεία του 2016 και όχι του 2017 που είχαν αλλάξει εν τω μεταξύ.

Από το παράδειγμα αυτό, συμπεραίνω ότι το πρόγραμμα μπορούσε (είχε προγραμματιστεί) να διαβάζει μόνο τα στοιχεία του 2016 του Taxis.

Link to comment
Share on other sites

Στο παράδειγμα που αναφέρεις, εκτιμώ ότι επιβεβαιώνεις το σκεπτικό μου στην περίπτωση (γ) που ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή υποβολή της αίτησης στο προγραμμα όταν έχει κατατεθεί νέα δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πριν όμως εκπνεύσει η προθεσμία δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (η οποία έληγε αν θυμάμαι σωστά στις 30/6/2018, ενώ η αίτηση σου έγινε 6/6/2018).

Η περίπτωση (α) που ανέφερα είναι διαφορετική (έχει προηγηθεί λήξη της προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων) και δεν σχετίζεται άμεσα με την δική σου υπόθεση. Αν το σύστημα μπορούσε να διαβάσει μόνο τα στοιχεία 2016, δεν υπήρχε λόγος να δοθεί αυτή η οδηγία που αναφέρω στο (α) (όχι βέβαια ότι ο οδηγός δεν περιλαμβάνει παράλογα πράγματα γενικότερα, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση :smile:)

Link to comment
Share on other sites

Ακόμη και σήμερα, το σύστημα διαβάζει τις φορολογικές 2016. Είχα ειδική περίπτωση και δήλωσα εγγυητή. Ταύτιση έκανε μόνο με την φορολογική του 2016!!!

Link to comment
Share on other sites

@kirman

Συμφωνώ με το σκεπτικό σου σου, αλλά με την επιβεβαίωση του tsx, προκύπτει το συμπέρασμα ότι, δεν χρειάζεται όλος αυτός ο περίπλοκος συνδυασμός, αφού το πρόγραμμα ΕΚΟ 2 αποδεικνύεται ότι μπορεί να διαβάζει μόνο το 2016 του Taxis.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.