Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΥΑ - Οδηγός Εφαρμογής Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


Recommended Posts

οταν υπάρχει κατασκευή με ισόγεια κατοικία και κατοικία 1 ορόφου πάνω από την ισόγεια κατοικία, με διαφορετικές εισόδους η κάθε κατοικία τότε θεωρούνται 2 διαφορετικές κτηριακές μονάδες; ( στην ουσία δηλαδή 2 διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία;)

Link to comment
Share on other sites

 

Το CΕ είναι αυτοπιστοποίηση, δηλαδή ο ίδιος ο κατασκευαστής το εκδίδει. Μπορεί να πιστοποιήσει ο κατασκευαστής ότι θέλει αλλά αν κάποιος κάνει καταγγελία θα πρέπει να τεκμηριώσει τις προδιαγραφές.

 

Σε ορισμένες μόνο κατηγορίες η πιστοποίηση CE απαιτεί για την σύνταξη του φακέλου μετρήσεις από πιστοποιημένο εργαστήριο, όπως π.χ. απαιτείται στους πομποδέκτες μέτρηση για τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

 

Ψάξε εδώ για λεπτομέρειες https://europa.eu/youreurope/business/product/ce-mark/index_el.htm

 

Κοίταξε το θέμα είναι ότι ο μαραγκός που θα φτιάξει τα κουφώματα τι μπορεί να σου δώσει για να περάσει στο εξοικονομώ. μετά από μια έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα:

 

 

για τα κουφωματα συγκεκριμενα: Τα τζαμιλίκια και οι πόρτες διέπονται από το πρότυπο EN14351 με βάση το οποίο η σήμανση CE πρέπει να συνοδεύεται με τις κλάσεις της Αντοχής στην Ανεμοπίεση, της Αεροδιαπεράτοτητας και της Υδατοστεγανότητας καθώς να φέρει και την τιμή της Θερμικής Αγωγιμότητας, οι οποίες είναι οι υποχρεωτικές απαιτήσεις ελέγχου μέχρι στιγμής – Ελάχιστες τιμές Θερμικής Αγωγιμότητας Βάση Κ.ΕΝ.ΑΚ. δες http://www.alumil.com/gr/exupiretisi/idiotes/epilegodas-koufomata/ti-einai-i-simansi-ce/

 

το U του το βγάζεις (off the record) εσύ χρησιμοποιώντας την σχέση της ΤΟΤΕΕ... οι υπόλοιπες κλάσεις του προτύπου ΕΝ14351 πως τις βγάζεις? (Αντοχής στην Ανεμοπίεση, της Αεροδιαπεράτοτητας και της Υδατοστεγανότητας).

Εμείς ως μηχανικοί προσπαθούμε να βγάλουμε το ψωμί μας, αν αναλάβεις μια δουλειά θα πρέπει πριν την υλοποίηση της να έχεις διερευνήσει αν περνάει ή όχι από το πρόγραμμα. 

 

Επίσης αν ήταν τόσο εύκολο η πιστοποίηση των κουφωμάτων γιατί τόσα χρόνια οι μαραγκοί και οι έμποροι ξυλείας πετάνε χαρταετό??? Ας κάνουν ότι κάνανε και οι αλουμινάδες...

 

Αν κατάλαβα καλά από την διαδικασία θα έχουμε 2 ελέγχους:

1. αυτόματο (σύγκριση τιμών Β.Δ. από το taxis)

και 2. από υπάλληλο που θα εξετάσει την πληρότητα του φακέλου πριν την εκταμίευση της επιδότησης. Αν κοπείς στον δεύτερο έλεγχο τι γίνεται? ο μαραγκός θα περιμένει τα χρήματα του, ο ιδιοκτήτης θα περιμένει την επιδότηση για να τελειώσει τις δουλειές κλπ.

 

Τέλος έχουν δημοσιεύσει την μορφή του εγγράφου όπου επισημαίνεται η πιστοποίηση? έχει κάποια stantard δομή αυτό όλο? πως περιμένουν από εμάς να ελέγξουμε τα πιστοποιητικά που θα μας παραδώσουν οι προμηθευτές?????

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους emnikol και Sw0rdf1sh.

Άρα αν θέλουμε να ανακεφαλαιώσουμε για την κατοικία που ενοικιάζεται, με βάση τα όσα έχω καταλάβει κι εγώ:

-Θα πρέπει για τον ενοικιαστή να είναι η κύρια κατοικία του.

- Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης (κύριος ή επικαρπωτής) αν έχει λάβει οικονομική ενίσχυση (εσπα κλπ) κατά τα τελευταία 3 έτη, αυτή να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.Παράληλα κάνει και την υπ.δήλωση deminimis του παραρτήματος XI.

- Θα πρέπει , αν η εν λόγω κατοικία είναι ξενοίκιαστη τώρα, να ήταν νοικιασμένη τουλάχιστον κατά το ένα εκ των δύο τελευταίων ετών, πριν από το φορολογικό έτος που έχει τώρα εκκαθαριστεί. Δηλαδή έχοντας τώρα εκκαθαρισμένο το φορολογικό έτος 2016, αν η κατοικία ήταν ξενοίκιαστη το 2016, θα πρέπει να ήταν νοικιασμένη τουλάχιστον σε ένα εκ των ετών 2014 ή 2015 για να ειναι επιλέξιμη.

- Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να κατανοήσει ότι επιλέξιμη είναι μόνο μία κατοικία ανα φυσικο πρόσωπο. Δηλαδή αν αναβαθμίσει ενεργειακά αυτό το ακίνητο που νοικιάζει, την δικιά του κύρια κατοικία δεν μπορεί να την εντάξει.

- Τέλος ναι, θα πρέπει να υπάρχει έστω και ατύπως (?) αλλά σίγουρα κατ'ουσίαν η συναίνεση του ενοικιαστή.

Link to comment
Share on other sites

και να προσθεσω και εγω

--να εχει αριθμο παροχης ρευματος

 

(διορθωση για το πανω: χανει την επιδοτηση, μονο των τεκνων (5%+5%)

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω οτι πλέον επιδοτούνται μόνο τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα...

Ε ρε πολυαμίδιο που θα δουλέψει...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι εσείς πιστεύετε ότι θα ανοίξει το σύστημα την Τετάρτη;;

 

Εγώ πάντως, με βάση την εμπειρία μου στο Μπανανιστάν, θεωρώ πιθανότερο σενάριο την σιωπηρή παράταση.

 

Θα περιμένουμε με λίγα λόγια σαν τους μα..#$ε$  μέρα με τη μέρα πότε θα το ανοίξουν...

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

Κρίσιμες απορίες:

 

1. Ο έλεγχος νομιμότητας αφορά μόνο το ακίνητο του ΠΕΑ ή ότι αναφέρει η άδεια; Π.χ. αν σε μια πολυκατοικία θέλει να μπει ένα διαμέρισμα στο πρόγραμμα αλλά υπάρχει ένα μπάρμπεκιου χωρίς άδεια στον κοινόχρηστο χώρο τι κάνουμε;

 

2. Το εμβαδό στο ΠΕΑ υπολογίζεται με διαφορετικό τόπο σε σχέση με το εμβαδό στην οικοδομική άδεια. Ενδεικτικά το κλιμακοστάσιο σε μια πολυκατοικία ενδεχομένως να μην έχει υπολογιστεί στο εμβαδό αλλά στο ΠΕΑ συμπεριλαμβάνεται. Ένας μεγάλος Η/Χ στην οικοδομική άδεια μετράει αλλά στο ΠΕΑ δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Συνοπτικά, μπορεί να είναι νομιμότατο το ακίνητο αλλά το εμβαδό στο ΠΕΑ θα διαφέρει από το εμβαδό στην οικοδομική άδεια και κατά συνέπεια και από το εμβαδό στο Ε9. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

1. Στο ΠΕΑ δεν εμφανίζεται μπαρμπεκιου. Επίσης αυθαιρεσίες άλλων διαμερισμάτων γιατί να κόβουν τον ιδιοκτήτη διαμερίσματος που δεν έχει αυθαιρεσίες; Υπάρχει και σχετική απόφαση γι αυτό. Δεν την έχω πρόχειρη.

2. Για ότι βγάλεις ΠΕΑ πρέπει να καλύπτεται από οικ. αδ. ή νομιμοποίηση. Οι Η/Χ δεν μπαίνουν σε ΠΕΑ. Πως μπορεί να μην υπολογίστηκε το κλιμακοστάσιο στην οικ. αδ; Παρ' όλα αυτά είναι ΜΘΧ. Σε τμήμα (διαμέρισμα) με θεώρηση επαφής σε ΜΘΧ δεν περιλαμβάνεται. Ακόμα και χωρίς θεώρηση σε ολόκληρο κτίριο δεν είναι στην ωφέλιμη (στις θερμικές ζώνες).

Link to comment
Share on other sites

1) Θεωρώ ότι θα αφορά μόνο στο ακίνητο του ΠΕΑ. Από τη στιγμή που μπορείς να δώσεις Βεβαίωση 4495 και να κάνεις συμβολαιογραφική πράξη για Ο.Ι., αγνοώντας οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή στους κοινόχρηστους χώρους, συνεπώς θα μπορείς να προχωρήσεις και στο εξοικονόμηση.

Σε αυτο το σημείο δεν συμφωνώ πάντως με Sw0rdf1sh. Αν υποθέσουμε  π.χ. ότι υπάρχει οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή εντός της Ο.Ι. -ακόμη και bbq- και αν επίσης υποθέσουμε ότι ζητούν να ανεβάζουμε Βεβαίωση μηχανικού για τη νομιμότητα, τότε προφανώς θα υπάρχει θέμα.

Αν όμως είναι σε κοινόχρηστο χώρο θα έχουν πρόβλημα μόνο οι περιπτώσεις πολυκατοικίας.

 

Ωστόσο ένα σημαντικό ερώτημα είναι πως θα βεβαιώνεται η νομιμότητα στο πρόγραμμα. Θα ανεβάζουμε απλά την άδεια; θα χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού; θα είναι κατά δήλωση του ιδιοκτήτη και θα ελέγχεται μετά;;; Άγνωσται αι βουλαί του Υπουργείου.... θα φανεί με τα παραρτήματα

 

2) Κατά τη γνώμη μου θα ανεβάζουμε εμείς τα ΠΕΑ όπως είναι σωστό να εκδοθούν και αν βάσει αυτών προκύπτουν διαφορές με Ε9 κλπ, θα ζητούνται διευκρινίσεις από το πρόγραμμα στην πορεία, οι οποίες θα τεκμηριώνονται από τον ενεργειακό επιθεωρητή. Αυτή είναι άλλωστε και η διαδικασία που προβλέπεται από τον οδηγό σε περίπτωση που υπάρχουν ασάφειες στα δικαιολογητικά που ανεβάζουμε, τα οποία αρχικά δε θα ελέγχονται καθόλου...

Ωστόσο συμφωνώ και με Sw0rdf1sh, ότι αυτά που αναφέρεις δεν υπολογίζονται στη θερμαινόμενη επιφάνεια του ΠΕΑ. Το σύνηθες είναι ότι οι θερμαινόμενη επιφάνεια συμπίπτει με αυτή της πραγματοποιούμενης δόμησης. Αν όχι τότε θεωρώ ότι ισχύουν αυτά που αναφέρω παραπάνω.

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.