Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΚΥΑ - Οδηγός Εφαρμογής Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


yian

Recommended Posts

2. Συνεργεία καθώς και βιομηχανικά/βιοτεχνικά δεν εμπίπτουν στον ΚΕΝΑΚ και δεν εκδίδει. Το αναφέρει ο λογιστης στη μίσθωση. Δεν απαιτείται ΠΕΑ εκεί ότι πολεοδομική χρήση και να έχει. Η πραγματική μας ενδιαφέρει.

 

Κανονικά θα έπρεπε όταν αλλάζει η πραγματική χρήση. Άλλες συνθήκες. Ο ιδιοκτήτης όμως έχοντας τον α/α και απ και έγκυρο πεα πάει στο λογιστή και το περνάει.

 Αν λοιπον είχες ενα εμπορικό κτίριο (κατα οικ. αδεια) νοικιασμένο σε εναν επαγγελματία ο οποίος το χρησιμοποιούσε ως συνεργείο αυτοκινήτων  (βιοτεχνία -βιομηχανία κατα κτιριοδομικό) και κάποια στιγμή έφευγε το συνεργείο και επρεπε να το νοικιάσεις ξανά το κτίριο σε νεο ενοικιαστή. Θα έκανες ΠΕΑ αν δεν ειχες παλιο ΠΕΑ; Θα μπορούσες να ισχυριζόσουν οτι αφου ητανσυνεργείο αρα βιοτεχνία δεν απαιτείται ΠΕΑ;

 

Εγω θεωρώ πως η χρήση του κτιριου, αν απαιτείται ΠΕΑ ή οχι, τι χρηση θα γράψεις στο ΠΕΑ κτλ εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου με τις προδιαγραφές που υπάρχει ως κτίριο. Επίσης άποψη μου ειναι πως τα ενοικιαστήρια τις περισσότερες φορές είναι λάθος. Οταν εχεις κατοικία κατα την οικοδομική άδεια δηλώνεις υποχρεωτικά κατοικία στο Ε9 σου  και νοικιάζεις κατοικία υποχρεωτικά. Αν ο ενοικιαστής το χρησιμοποιήσει ως γραφείο είναι δικό του θέμα. Δεν του νοικιάζεις γραφείο, του νοικιάζεις κατοικία. Μια μονοκατοικία 250 τ.μ. που θα νοικιάσω εγώ σήμερα μπορώ νόμιμα να χρησιμοποιώ ενα χώρο 30 τ.μ. (δωμάτιο/α) για το τεχνικό μου γραφείο, ενα χώρο 30 τ.μ. (δωμάτιο/α) η γυναίκα μου για λογιστικό γραφείο, ενα χώρο 30τ.μ. (δωμάτιο/α) ο γιός μου για φροντιστήριο. Όλα νόμιμα δηλωμένα στη εφορία. Δεν αλλάζεις χρήση στο κτίριο απλα λεει η μονοθεσία ότι γραφείο με τις Χ,Ψ προδιαγραφές μπορει να στεγαστεί σε χώρο με χρήση κατοικίας, φροντηστήριο μέχρι Χ άτομα μπορεί να στεγαστεί σε χώρο κατοικίας, ιατρείο χωρις μηχανήματα ακτινολογικα και με Χ,Ψ προδιαγραφές ανοίκει στη χρήση γραφείο (κι οχι υγεία) αρα στεγάζεται σε χώρο με χρήση κατοικία κτλ κτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις η άλλη χρήση στεγάζεται σε χώρο κατοικίας, δεν αλλάζει ο χώρος απο κατοικία σε κάτι άλλο. Κανένας νόμος δε λεει οτι: αφού στεγαστεί η αλλη χρήση αλλάζει και ο χώρος χρήση. Είναι λεπτο το σημείο αυτό.

Πρέπει στο ΠΕΑ να δηλώνεται η πραγματική χρήση του κτιρίου: Ναι γιατί υπάρχουν κτήρια γραφείων που παρανόμως λειτουργούν ως ακτινολογικά ιατρεία ενω θα πρεπε να έχουν υποβάλει αδεια οικοδομής για αλλαγή χρήσης σε κτήριο υγείας. Εκεί θα δηλώσεις στο ΠΕΑ κτίριο Υγείας και ας πάει να κόψει το λαιμό του όποιος έκανε την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Όταν όμως δεν είναι ακτινολογικό ιατρείο αλλα ιατρείο παθολόγου τότε η χρήση στο ΠΕΑ θα είναι Γραφείο και καμία αυθαιρεσία δεν υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι είναι χρήσιμες οι συζητήσεις και οι παρατηρήσεις όλων σας.πραγματικά.

Αλλά μήπως την δεδομένη στιγμή θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να ασκούμε πίεση στους ιθύνοντες ώστε να πληροφορηθούμε για θέματα που είναι δομικά ως προς την εφαρμογή του ίδιου του προγράμματος? Βλέπω όλους μας να κάνουμε εκτιμήσεις...

Θα κάνω μια ερώτηση απλή, έτσι σαν σφυγμομέτρηση:

Μπορούμε, με όλες αυτές τις ορθές απορίες - αναζητήσεις που έχουμε αρκετοί, να καθοδηγήσουμε έναν ιδιώτη να κάνει μια επένδυση κάποιων χιλιάδων ευρώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα του προγράμματος που έχουμε στα χέρια μας?Και να είμαστε σίγουροι ότι τον καθοδηγήσαμε σωστά?

 

Η ιστοσελίδα ακόμη δεν έχει ανέβει. δεν έχουμε διευκρινίσεις για θέματα όπως ριζική ανακαίνιση, αυθαίρετα, ποιο είναι το R με βάση το οποίο επιλέγουμε κατηγορία (άλλοι λένε όλου του δομικού στοιχείου,άλλοι μόνο του θερμομονωτικού), επιμέτρηση σε τέντες,ρολά, θερμοπροσόψεις,δώματα, αν χρειάζονται/δεν χρειάζονται καταρχήν προσφορές από προμηθευτές, αν θα δημιουργηθεί help desk ή όχι και πολλά πολλά άλλα- σίγουρα ξεχνάω αρκετά.

Επαναλαμβάνω αυτά είναι δομικά θέματα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος.

Η συντριπτικότατη πλειοψηφία του κόσμου ΑΠΑΙΤΕΙ στις 8/3 να ΕΧΕΙ καταθεσει αίτηση, και το δικαίωμα αυτό τους το δίνει η στρεβλή πληροφόρηση (διαδίκτυο,τηλεόραση) αλλά και ένα μεγάλο (?) μέρος του τεχνικού(?) κόσμου που τους έχει πάρει αγκαζέ και τους λέει " σου ετοίμασα φάκελο"...

Επιτέλους ενα ορθο μήνυμα εδω μέσα. Οπως το βλεπω γω αν δε δοθει τουλάχιστον 3μηνη παράταση θα πρόκειται περί στιαςπου. Και αυτο διότι έτοιμοι θα είναι μονο οσοι ειχαν πληροφορηση νωρίτερα. Και δε μου το βγαζεις απ το μυαλό οτι καποιοι ειχαν πληροφόρηση. Προσωπικά με τα σημερινά δεδομενα δε ρισκάρω να μπλέξω καποιον να κανει αίτηση αρον αρον 08/03 μη εχοντας λύσει ουσιαστικά θεματα που ρωτονται και ξαναρωτονται εδω μεσα διχως σαφης απάντηση. Απο την αλλη πλεον χρονος για ρυθμισεις 4495 πρακτικά δεν υφίσταται....Τι να πω...εγω μηχανικός είμαι και οχι εσπακιας για οποιον καταλαβαινει τη διαφορά.... Edited by laxanos
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ναι συνάδελφε. Εάν είχα ένα κτίριο να δω και ήταν συνεργείο δεν εκδίδεται σε συνεργείο ότι και να ναι η άδεια. Θα έκανε μισθωτήριο σε συνεργείο στο λογιστή του ο ιδιώτης με την αναφορά ότι δεν απαιτεί ΠΕΑ.

Όταν φύγει το συνεργείο και πάει ο ιδιώτης στο λογιστή του για τη νέα μίσθωση θα του πει ο λογιστής βγάλε ΠΕΑ για τη νέα μίσθωση (αφού δεν έχει). Θα σε καλέσει. Αν το δεις γραφείο εκδίδεις.,

 

Τα άλλα που λες δεν είναι δικά μας θέματα (είναι του ιδιώτη) και δε μας αφορούν στο ΠΕΑ. Εμείς ότι δούμε. Ότι είναι πραγματικά.

Συνεργεία δεν απαιτούν ΠΕΑ και δεν εμπίπτουν στον ΚΕΝΑΚ. Τι άλλο να σου πω;

 

Εγω θεωρώ πως η χρήση του κτιριου, αν απαιτείται ΠΕΑ ή οχι, τι χρηση θα γράψεις στο ΠΕΑ κτλ εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου με τις προδιαγραφές που υπάρχει ως κτίριο. Κάνεις λάθος.

Link to comment
Share on other sites

#Raniak20 διεκοψαν προσωρινα την παροχη για εσωτερικες εργασιες, οι οποιες ολοκληρωθηκαν και τωρα θα μεινουν ξανα εκει. η συνδεση θα ξαναγινει αμεσα, απλως μεχρι να ερθει νεος λογαριασμος φοβαμαι οτι θα καθυστερησουμε αρκετα..

Γιατί το έκοψαν;

 

Εν πασει περιπτώσει, ας το συνδέσουν κ κάνουν μετά αίτηση.

Link to comment
Share on other sites

Θα το δούμε και στην πράξη. Εγώ εκφράζω προσωπική άποψη και λέω ότι δεν θα επιδοτείται έτσι.

Πάντα μιλάω για αντικατάσταση 1 κουφώματος και μόνο:

1. Αν το ρίξεις στον τοίχο θα έχεις δηλώσει στο xml ότι βάζεις τέντα σε τοίχο που δε θερμομονώνεις; Ξανδιάβασε τον πίνακα παρεμβάσεων κελύφους τα 3 *** (την υποσημείωση πότε επιλέγεται παρέμβαση σκίασης. μόνο σε αντικατάσταση κουφώματος ή θερμομονώσεις).

2. Δηλαδή τα ίδια θα επιδοτείται για σύστημα σκίασης κάποιος που αλλάζει όλα τα παράθυρα και το ίδιο με 1τ,μ.; Ξαναγυρνάμε στις ίδιες στρεβλώσεις του εξοικονομώ Ι.

 

ΥΓ: Συνάδελφε ακου τι συμβαίνει και γιατί διαφωνώ τόσο έντονα:

Να θερμομονώσω 1m2 ενός τοίχου και να ζητήσω τέντα για όλο το μήκος; (9cm μόνωσης θα βάλω σε 1m2.Σιγά το ποσό. Αν με καταλαβαίνεις)

 

Μεταξύ μας πιο πολύ αναγκη εχει τη τέντα ενας αμονωτος τοίχος παρα ενας μονωμένος....

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω.

Εδω ο οδηγος και το τι λεει ειναι το θεμα ομως. Και γω το προτεινω. Και ο ιδιωτης το θελει. Και μετα σαφως ειναι καλυτερα. Χρειαζεται σε αμονωτο.

 

Ο οδηγος ομως λεει μονωσε η αντικατεστησε κουφωματα και μετα βαλε σκιαση.

Link to comment
Share on other sites

στο xml είσαι υποχρεωμένος να ρίξεις το κόστος του σεναρίου στο δομικό υλικό που επηρεάζει η  παρέμβαση που κάνεις, διαφωνείς?

οπότε σωστα η τεντα πάει επιμερισμένο το ποσό της στον τοίχο. Αν ε΄να από τα 2 είναι λάθος είναι λάθος να την βαλεις στο κουφωμα. λλά κανένα από τα 2 δεν είναι λάθος!!!

Link to comment
Share on other sites

Εξαιτίας της αλλαγής του κουφώματος όμως τη ζητάς. Αν δεν είχες αντικατάσταση κουφώματος ή μόνωσης δε θα τη ζήταγες. Μπορεί να επηρρεάζει και άλλα δομικά. Δε διαφωνώ σε αυτό. Όλοι οι συντελεστές Fov,c αλλάζουν (και σε αυτά που δεν άλλαξε).

Είναι προϋπόθεση όμως να αλλάξεις για να τη βάλεις. 

Και η μόνωση μειώνει το pgen αλλά δεν την επιμερίζεις στα συστήματα. Εκεί που αλλάζει το U τη βάζεις.

 

Το πρόβλημα είναι πως παίρνεις τα χρήματα.

Μακάρι να την επιδοτήσει έτσι όπως λες.

Μακάρι οι συνάδελφοι να κάνουν σωστά τη δουλειά προτείνοντας αυτό που πρέπει και όχι βάζοντας 30m εκεί που αντέχει ο τοίχος 10m πανί.

Μακάρι και ο ιδιώτης να είναι λογικός και να μην ξάχνει να βρει περισσότερα χρήματα με τερτίπια.

 

Σου εξήγησα που πάσχει το σκεπτικό:

Θα ζητάνε οριζόντιες τέντες (δεν είναι αναγκαστικό να είναι κεκλιμένη προς το στηθαίο) και θα βάζουνε όσα μέτρα αντέχει να κρατήσει το σίδερο, θα ζητάνε πλευρικά τμήματα για περισσότερα μέτρα, θα επιδοτείσαι βάζοντας 1 φύλλο μονωτικού στον τοίχο με 30€, θα επιδοτείσαι με 1 κούφωμα w.c. (0.65x0.65), δεν είναι δουλειά του εν. επιθεωρητή ως προς την ΤΟΤΕΕ να μετράει τέντες και άλλα πολλά.  Δεν υπάρχει έλεγχος.

 

ΥΓ:Έχε υπ' όψη ότι 9 στις 10 ερωτήσεις στα θέματα ιδιωτών αλλά και εδώ είναι: πως να αλλάξω το Ε1 για να πληρεί ο πελάτης μου τα κριτήρια, πως να εντάξω 2 και 3 διαμερίσματα, κάνω εργασίες τώρα και θέλω τα κουφώματα που άλλαξα να τα εντάξω στο πρόγραμμα κ.α. πολλά.

ΥΓ2:Όταν δεν υπάρχει έλεγχος δεν υπάρχει και μέτρο.  :sad:

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεσαι σε μονοκατοικία ε?

Μόνο εγώ βλέπω ότι τα διαμερίσματα είναι λίγο ωφελημένα ,γιατί δεν έχουν να συγκριθούν με οικοδομική άδεια?...

Έχουν μόνο να συγκρίνουν ωφέλιμη ΠΕΑ με Ε9, στο οποίο Ε9 αν δεν κάνω λάθος δηλώνεις ό,τι θέλεις και μπορείς να διορθώσεις (μικρά πράγματα εννοώ) χωρίς ιδιαίτερες επιβαρύνσεις...

 

Υπάρχουν αναρίθμητα διαμερίσματα για τα οποία η άδεια δεν αναγράφει τετραγωνικά...

 

 

Καλημέρα σας!

 Τις τέντες, τελικά, καταλήξαμε πώς τις μετράμε; Τα 25€/τ.μ. αφορούν τον τοίχο που θα σκιάσει ή το πανί;

 

Και γιατί όχι την οριζόντια προβολή της τέντας; (επιφάνεια βεράντας/μπαλκονιού δηλαδή)

Χαμογέλασα επίσης με το συνάδελφο που πρότεινε την ερμηνεία "τ.μ. διαμερίσματος", με το σκεπτικό ότι... αλλιώς βγαίνουν λίγα.

 

Ό,τι έχει γραφεί μέχρι στιγμής, είναι μόνο απόψεις-ερμηνείες. Μόνο όταν έχουμε επίσημη διευκρίνιση θα ξέρουμε.

Edited by stat
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.