Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΥΑ - Οδηγός Εφαρμογής Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


Recommended Posts

Τρεις ερωτήσεις για επιβεβαίωση χιλιοειπωμένες, αλλά επανάληψη μήτηρ μαθήσεως  :mrgreen:

 

1) Σε γονική παροχή κάνει και το παιδί που είναι ψιλός κύριος (έστω ότι το έχει αυτός ώς 1η κατοικία) και ο επικαρπωτής δηλ ο γονιός, όποιος από τους δύο θέλει έτσι δεν είναι; Με μπέρδεψε λίγο στο 1 η ΥΔ του παραρτήματος ΙΧ η οποία δεν αναφέρει κάτι για ψιλό κύριο αλλά μόνο για πλήρη ή για επικαρπωτή. Δικαιούται και ο ψιλός έτσι δεν έχουμε πει;

 

 

1.Το IX είναι μόνο αν το απέκτησες μετά την 1.1.2017 και άρα δεν περιλαμβάνεται στο έτος βάσει τής δήλωσης που ζητάς λεφτα (εισοδήματα 2016), κάνω λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Α ωραία ρε katrmp σε ευχαριστώ πολύ. Με κάλυψες γιατί έχω και μία τέτοια περίπτωση, κάποιος αγόρασε το σπίτι μέσα στο 2017.

 

Άρα για παλιό σπίτι ψιλός κύριος κανονικά...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας. Για διαμέρισμα του οποίου η πλήρης κυριότητα ανήκει σε 2 πρόσωπα (γονείς)  και το οποίο παραχωρείται δωρεάν (δεν ενοικιάζεται) σε ενήλικο γιο, ποιός μπορεί να καταθέσει άιτηση? Μόνο ενας εκ των κυρίων? Μπερδεύομαι με το σημείο του Οδηγού που αναφέρει: "Στην περίπτωση που η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση ενοικιάζεται, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής, όπως παρουσιάζεται στις ειδικές περιπτώσεις αιτήσεων της παραγράφου 5.2. Η περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης δεν εμπίπτει στον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου."

Νομίζω ότι ο περιορισμός στον οποίο αναφέρεται έγκειται στο ότι στην περίπτωση της ενοικίασης και αν υπάρχει ψιλός κύριος και επικαρπωτής τότε δικαίωμα υποβολής αίτησης έχει μόνο ο επικαρπωτής. Στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης και αν υπάρχει ψιλός κύριος και επικαρπωτής τότε άρεται αυτός ο περιορισμός και δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και ο ψιλός κύριος και ο επικαρπωτής. Στην δική σου περίπτωση που δεν υπάρχει ούτε ψιλή κυριότητα ούτε επικαρπία αλλά πλήρης κυριότητα δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα 2 πρόσωπα (γονείς) αφού ο ενήλικος γιος δεν έχει κανένα δικαίωμα κυριότητας στο συγκεκριμένο ακίνητο και απλώς διαμένει με την βασική πάντα προϋπόθεση να το δηλώνει ως κύρια κατοικία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Σπάω το κεφάλι μου εδώ και μισή ώρα ψάχνοντας τον οδηγό, γιατί βρέθηκε συνάδελφος που είπε "φυσικά και μπορείς να βάλεις φωτοβολταΐκά με το εξοικονομώ". Και πως κάνεις έτσι πες, εδώ η vodafone διαφημίζει 4G δίκτυο.

 

Στο "εξοικονομώ" που ήταν αντίστοιχο πρόγραμμα για δημόσια κτήρια ίσως να μπορούσε.. Το "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ" δεν έχει φωτοβολταϊκά.. 

Link to comment
Share on other sites

Τελικά σε περιπτωση 2 όροφου που στο ισόγειο είναι κατάστημα και στον όροφο κατοικία βγάζουμε το ΠΕΑ για την κατοικία ως μονοκατοικία-κτηριακή μοναδα.σωστα?

Στα τετραγωνικά βάζουμε ωφέλιμη οσο του διαμερίσματος και πρέπει να προσθέσουμε στη συνολική και τα τετραγωνικά του κλιμακοστάσιου??

Στην άδεια αναγραφει τα συνολικά του ορόφου (82τ.μ) ενώ στο Ε9 δηλώνει μόνο του διαμερίσματος(71 τ.μ).........

Ρε παιδιά υπάρχει άδεια που να γράφει μόνο τα τετραγωνικά της κυριας χρησης (διαμερίσματος) και όχι τα συνολικά του ορόφου???

Edited by mechgiann
Link to comment
Share on other sites

 

Αυτό αφορά άλλο πράγμα. Εννοεί να μην το υποβάλεις μια ως διαμέρισμα και μια να το εντάξεις σε αίτηση πολυκατοικίας από κοινού.

 

Τώρα συμπερασματικά για την περίπτωση σου. Ο ιδιοκτήτης είναι κοινός για το κτίριο σου. 

  1. Εάν ισόγειο και άνω όροφος θεωρούνται μία κατοικία-ιδιοκτησία(καμία σύσταση) έχεις Μονοκατοικία και μπορείς να κάνεις αίτηση εφόσον απ' το Ε1 φαίνεται ως κύρια κατοικία.
  2. Εάν είναι ξεχωριστές κατοικίες-ιδιοκτησίες(ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε), έχεις πολυκατοικία. Εφόσον οι δυο κατοικίες του ίδιου ιδιοκτήτη χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες από τα πρόσωπα τα οποία διαμένουν σ' αυτά(π.χ ιδιοκτητης μένει στο ισογειο-κυρια κατοικία, ενοικιαστής στον α' όροφο-κύρια κατοικία) και πάλι μπορείς να υποβάλεις αίτηση. Το παράδειγμα που αναφέρω επιβεβαιώνεται και απ' το 2.3 που σωστά επισήμανε ο pirsogiannis.

 

Σε παρόμοια δική μου περίπτωση: Διώροφη οικοδομή με 2 κατοικίες στο ισόγειο που μισθώνονται και οροφοδιαμέρισμα στον όροφο που είναι κύρια κατοικία των ιδιοκτητών. Οι ιδιοκτήτες ανδρόγυνο με 50% κυριότητα ο καθένας στο σύνολο του κτιρίου χωρίς σύσταση οριζοντίων.

1) Μπορεί η σύζυγος να κάνει αίτηση για το οροφοδιαμέρισμα και ο σύζυγος για το ένα διαμέρισμα του ισογείου που είναι κύρια κατοικία του ενοικιαστή;

2) Θα πρέπει να γίνει μία αίτηση για το σύνολο του κτιρίου ως πολυκατοικία;

Link to comment
Share on other sites

an@stas1a

μπορουν να κάνουν οποιοδήποτε από τα 2 θέλουν.

Αν θέλουν να κάνουν και κάποια κοινόχρηστη παρέμβαση τότε συνολικά σαν πολυκατοικία

Αν θέλουν μόνο παρεμβάσεις σχετικές με τα 2 συγκεκριμένα διαμερίσματα τότε 2 αιτησεις ξεχωριστές

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον δεν υπάρχει σύσταση μιλάμε για μια ιδιοκτησία. Άρα είσαι στην περίπτωση της μονοκατοικίας. Μπορεί οποιοσδήποτε απ' τους δυο να κάνει αίτηση είτε για το σύνολο του κτιρίου είτε για τμήμα του κτιρίου με την συγκατάθεση του άλλου. Δες τους ορισμούς της σελ.14.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δυσκολεύομαι να το κατανοήσω, αλλά μάλλον θα φταίω εγώ..

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα διώροφο κτίριο, με μία κατοικία στο ισόγειο και μία κατοικία στον όροφο , που ανήκουν σε δύο διαφορετικούς ιδιοκτήτες Α,Β.Δεν υπάρχει καμία Σ.Ο.Ι και υπαγωγή στο πρόγραμμα θέλει μόνο ο ένας, ας πούμε ο Β.

Για την έκδοση του ΠΕΑ, λέτε επομένως ότι θεωρείται "κτιριακή μονάδα" με χρήση "μονοκατοικία"  βάσει της σελ 14  του οδηγού ? Εκεί λέει "...που αφορά  στην μοναδική κατοικία του κτιρίου".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.