Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΥΑ - Οδηγός Εφαρμογής Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


Recommended Posts

Δηλαδή είναι το ίδιο να έχω δύο κατοικίες-διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία με ΣΟΙ και το ίδιο να έχω δυο κατοικίες σε μια μονοκατοικία χωρίς ΣΟΙ? Στην πρώτη έχω 2 διαφορετικές ιδιοκτησίες, στην δεύτερη μία.

 

Ορισμοί με βάση την  ΠΟΛ.1237/11.11.2014:

Μονοκατοικία

Ως μονοκατοικία ορίζεται το μοναδικό κτίσμα, το προορισμένο για κατοικία, που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο ή γήπεδο ή κάθετη ιδιοκτησία, αποτελεί μία μόνο κατοικία με τους βοηθητικούς της χώρους, η οποία μπορεί να εκτείνεται σε έναν ή σε περισσότερους ορόφους, που επικοινωνούν μεταξύ τους και αποτελούν ενιαία λειτουργική ενότητα. Ως επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων αναγράφεται το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων αυτών και ως όροφος αναγράφεται ο υψηλότερος. Μονοκατοικία θεωρείται επίσης και το κτίσμα, το προορισμένο για κατοικία, που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο ή γήπεδο ή κάθετη ιδιοκτησία, εκτείνεται σε έναν ή σε περισσότερους ορόφους, που επικοινωνούν μεταξύ τους και αποτελούν ενιαία λειτουργική ενότητα, ανεξάρτητα αν οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται σε άλλο τμήμα του οικοπέδου, του γηπέδου ή της κάθετης ιδιοκτησίας, εφαπτόμενοι ή μη της κατοικίας. Αν στο οικόπεδο ή το γήπεδο ή την κάθετη ιδιοκτησία υπάρχει και άλλο κτίσμα κύριας χρήσης (π.χ. κατοικία ή επαγγελματική στέγη), δεν θεωρείται μονοκατοικία, αλλά κατοικία.

 

Κατοικία ή Διαμέρισμα πλην μονοκατοικίας.
Ως κατοικία ή διαμέρισμα ορίζεται κάθε κτίσμα, προορισμένο για το σκοπό αυτό, μαζί με τα παρακολουθήματά του, το οποίο δεν είναι μονοκατοικία. Κατοικία ή διαμέρισμα που αποτελείται από περισσότερες της μιας αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης, με ενιαία λειτουργική ενότητα, η οποία εκτείνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, αναγράφεται σε μία γραμμή. Ως επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων αναγράφεται το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων αυτών και ως όροφος αναγράφεται ο υψηλότερος.

 

 

EDIT: Άρα οι ορισμοί του οδηγού είναι αυτοί που πάσχουν, καθώς σύμφωνα με αυτούς μιλάμε για μονοιδιοκτησία και πολυιδιοκτησία.

Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

αν στο Ε-9 τα έχει δηλώσει κανονικά (παρόλο που δεν είχε σύσταση) τότε μπαινει κανονικά

Συμφωνω. Πρεπει να πας για διαμερισμα μαλλον αν τα εχει τμηματα στο ε9

Link to comment
Share on other sites

Ο ορισμός του οδηγού για την μονοκατοικία εμπλέκει και την έννοια της ιδιοκτησίας όποτε στην περίπτωση ισογείου κ ορόφου που ανήκουν στον ίδιο δεν μπορείς να μελετήσεις μόνο τον όροφο ως τμήμα κτιρίου πολυκατοικίας. Εγώ αυτό λέω. Γενικά ο αριθμός των ιδιοκτησιών σε ένα κτίριο πρέπει να αποτελεί κριτήριο για το χαρακτηρισμό του κτιρίου βάσει των όσων λέει ο οδηγός.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

σε διώροφη οικοδομή, η οποία αποτελείται από δύο κατοικίες (μία σε κάθε στάθμη, χωρίς σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών), ιδιοκτησίας Χ.

Ο Χ έχει παραχωρήσει δωρεάν την μια στην κόρη του και την άλλη στο γιό του, όπου ο κάθε ένας τη δηλώνει ως κύρια κατοικία.

Θεωρείτε ότι μπορεί να ενταχθεί ως πολυκατοικία;

και εάν ναι, με θερμομόνωση στο κέλυφος, καθώς οι όψεις είναι κοινόχρηστες καλύπτω και την απαίτηση της "κοινόχρηστης παρέμβασης";

 

Ευχαριστώ

 

 

Παραθέτω κάποια στοιχεία από την τηλεφωνική συνομιλία που είχα από το help desk στο παραπάνω ερώτημά μου (μπας και κάποιος συνάδελφος έχει την ίδια ή παρόμοια περίπτωση).

 

Μπορεί να γίνουν δύο αιτήσεις ή μια ως πολυκατοικία. Σε ερώτημά μου πως μπορεί να γίνουν δύο αιτήσεις, μου απάντησε ότι καλύτερα είναι να γίνει μια αίτηση ως πολυκατοικία.

Δεν μου δόθηκε όμως απάντηση πως θα γίνει ο καταμερισμός των δαπανών στα διαμερίσματα, ανάλογα με τα χιλιοστά τους (που δεν υπάρχουν καθώς δεν υπάρχει σύσταση).

Κοινόχρηση παρέμβαση θεωρείται η θερμομόνωση των όψεων

Για το θέμα της ριζικής ή όχι ανακαίνισης, μου είπε να μπω στα site του ypen και του etean και να διαβάσω σχετικά. (προσωπικά δεν μπόρεσα να βρω τίποτα)

 

Προς πληροφόρηση:

 

Σήμερα που επικοινώνησα ξανά με helpdesk σχετικά με παραπάνω (και με επιπλέον δεδομένο ότι υπάρχουν δύο ρολόγια ΔΕΗ και οι κατοικίεες δηλώνονται ως δυο στο Ε9) μου είπαν τα εξής:

 

1η επικοινωνία: "Επειδή δεν υπάρχει σύσταση, θεωρείται ως μια ιδιοκτησία και επομένως μπορεί να γίνει μια αίτηση για όλο το κτίριο και χρήση Μονοκατοκία", δεν πρόλαβα να ρωτήσω πως θα περαστούν στην πλατφόρμα οι δύο παροχές, γιατί μετά από 5-6λεπτά συνομιλίας η γραμμή πέφτει αυτόματα.

 

2η επικοινωνία: στη δεύτερη επικοινωνία μετά από πολλά, μου είπαν το ίδιο μια αίτηση για όλο το κτίριο και χρήση "Μονοκατοικία" και να περαστούν και οι δύο παροχές στη πλατφόρμα, σε ερώτησή μου εάν

υποστηρίζεται αυτό, η γραμμή έπεσε....

 

και οι ερωτοαπαντήσεις από το Υπουργείο

 

67ΘΗ4653Π8-Α3Ο.pdf

Edited by ay8airetos
Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι εξοργιστικό!!!@#$#@%Τ^$#^$%@&^

 

Μας δουλεύουν στα μούτρα μας. Ξεκίνησε λέει το πρόγραμμα αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα και ούτε έχει πει κανείς επίσημα πότε και αν θα γίνει....

 

Κανονικά πρέπει να συγκεντρωθούμε κάτω από το υπουργείο να πετάμε αυγά και ντομάτες

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

με βαση το Ε1 του 2016 η μητερα ειναι ιδιοκτητρια διαμερισματος και φιλοξενει τη κορη.μεσα στο 2017 μεταβιβασε η μητερα το διαμερισμα στη κορη.διορθωθηκε και το Ε9 της κορης και κατεχει το διαμερισμα.ποιος κανει την  αιτηση στο προγραμμα ?η μητερα η η κορη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.