Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιλέξιμες παρεμβάσεις - Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


nick_61

Recommended Posts

Σε μία πολυκατοικία αν το τελευταίο διαμέρισμα (οροφοδιαμέρισμα) θέλει

να ενταχθεί στο πρόγραμμα, μπορεί μεταξύ των άλλων να κάνει θερμομόνωση δώματος

ή πρέπει υποχρεωτικά να γίνει όλη η πολυκατοικία επιλέξιμη;

 

Ομοίως και για τις υπόλοιπες κοινόχρηστες επεμβάσεις, όπως θερμομόνωση πυλωτής,

εξωτερική θερμομόνωση τοίχων μπορεί να γίνει το ίδιο;

 

Νομίζω ότι οι κοινόχρηστες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με αίτηση ως πολυκατοικία.

Επιπλέον, αν παραβλέψουμε το προηγούμενο, το επιλέξιμο κόστος θα είναι αυτό που αναλογεί στα χιλιοστά του συγκεκριμένου διαμερισμάτος, οπότε δεν νομίζω ότι συμφέρει οικονομικά μεμονωμένο διαμέρισμα να μπει στη διαδικασία να εντάξει κοινόχρηστες παρεμβάσεις στο πρόγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

στο 1ο εξοικονομώ μπορούσε το ρετιρέ να μονώσει μόνο τα τ.μ που ήταν οροφή του διαμερισματός του. Τώρα?

Link to comment
Share on other sites

Η δυνατότητα παρεμβάσεων σε κοινόχρηστους χώρους όταν εντάσσεται μεμονωμένο διαμέρισμα είναι κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί από την Υπηρεσία. Ο οδηγός πάντως δε φαίνεται να το απαγορεύει.

 

Ως προς το κόστος, ίσως θα μπορούσε να γίνει το εξής:

1. οι ιδιοκτήτες (ΓΣ πολυκατοικίας) συμφωνούν να γίνει π.χ. θερμομόνωση δώματος και το κόστος να κατανεμηθεί με βάση τα χιλιοστά

2. ο ιδιοκτήτης του τελευταίου διαμερίσματος εντάσσεται ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο Εξοικονομώ

3. στις παρεμβάσεις υπολογίζει όλο το κόστος της θερμομόνωσης δώματος π.χ. 100 τ.μ. x 45 €/τ.μ. = 4.500€

4. επιδοτείται π.χ. με 40% οπότε πληρώνει μόνο 60% x 4.500€ = 2.700€

5. η πραγματική δαπάνη 2.700€ επιμερίζεται με βάση τα χιλιοστά στους ιδιοκτήτες

Με αυτό τον τρόπο, η επιδότηση 'περνάει' σε όλους.

Τι λέτε;

 

(προφανώς, αυτός θα ήταν ένας τρόπος ο ιδιοκτήτης του τελευταίου διαμερίσματος να πείσει τους υπολοίπους να κάνουν αυτές τις εργασίες για τις οποίες τους κυνηγάει χρόνια... :wink: )

Link to comment
Share on other sites

Με βάση όσα έχω δει και επειδή τους περισσότερους ιδιοκτήτες δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ το τεχνικό  8-)  (αν και θα έπρεπε καθώς αποσβένουν την αρχική τους επένδυση) αλλά το οπτικό :mrgreen: αποτέλεσμα οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για αντικατάσταση κουφωμάτων. 

Συνδυαστικά με άλλες παρεμβάσεις βέβαια για να πιάσουν το 40 ή 70% του Κ.Α. Ελπίζω να τους οδηγούμε και εμείς εκεί για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

1η παρατήρηση: Εάν δεν διευκρινιστεί ακριβώς σε τι αναφέρεται η τιμή (σε €/m2) των "συμπληρωματικών" παρεμβάσεων 1.Ε1 (προστασία) και 1.Ε2 (σκίαστρα) πολλοί συνάδελφοι θα πέσουν σε λάθη κατά την έκδοση του 1ου ΠΕΑ καθώς ο ιδιοκτήτης βιάζεται να καταθέσει, εμείς έχουμε τα xml έτοιμα, κοιτιόμαστε μεταξύ μας και σε κάποια φάση θα αρχίσουμε να τους εκδίδουμε έτσι όπως είναι το status quo του επαγγέλματος :sad:

Θεωρώ ότι αναφέρεται στα m2 της original παρέμβασης (του ανοίγματος που "συμπληρώνουν" ή του τοίχου που θερμομονώθηκε και σκιάζουν) που είναι και το πιο σωστό καθώς εμείς αυτό μετράμε και για αυτό έχουμε και την ευθύνη ελέγχου.

 

2η παρατήρηση: Σίγουρα πρέπει να δούμε πόσο δεσμευτικό είναι το σενάριο του 1ου ΠΕΑ και αναμένουμε την "τροποποίηση των σεναρίων" στο buildingcert με βάση τον οδηγό καθώς η αιρεσιμότητα "Να είναι Δ και κάτω" για την ένταξη δεν μπορεί να δημιουργεί την ανάγκη να έχουν επιλέξει τα πάντα (προσφορές, υλικά, τιμές κ.α.). Κάποιοι θέλουν να δουν αν θα εγκριθούν για να οργώσουν την αγορά.

Εντάξει έτσι είναι τα ΠΕΑ με ακριβή σενάρια, τιμές-προϋπολογισμό αλλά αν θέλει όλο το πρόγραμμα κάποιος στο 1ο ΠΕΑ ούτε εμάς μας βολεύει (οικονομικά γιατί στο 1ο ΠΕΑ τα έχει όλα πρακτικά) ούτε αυτόν (χρονικά για το πότε θα καταθέσει).

 

3η παρατήρηση: Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Υπομονή να ανοίξει, να το δούμε και δε θα τελειώσει ο προϋπολογισμός σε 1 ώρα που θα ανοίξει. Εξάλου αν μπουν όλα τα ΑΦΜ με τη μία θα έχει τόσα timeout που δε θα αντέχει (γιατί θα μπαίνουν και όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να τσεκάρουν).

 

Για το 1.Ε1 (ρολά, εξώφυλλα) νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για τα m2 του κουφώματος.

 

Αντίθετα, για το 1.Ε2 (τέντες, σκίαστρα) θα μπορούσε να είναι:

α. τα m2 του κουφώματος (κατακόρυφη επιφάνεια)

β. τα πραγματικά m2 του συστήματος σκίασης π.χ. m2 τεντόπανου (κεκλιμένη επιφάνεια)

γ. η επιφάνεια που καλύπτεται από το σύστημα σκίασης π.χ. m2 μπαλκονιού/βεράντας (οριζόντια επιφάνεια)

Και αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί από την Υπηρεσία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@stat Είναι απίθανο να μετρήσουμε τεντόπανο ή οριζόντια επιφάνεια. Υπενθυμίζω ότι σε οριζόντια δεν υπάρχουν συντελεστές σκίασης από τέντες και οι συντελεστές είναι 0.3 ή 0.6 ή 0.9 (κατά παραδοχή) ή 0 σε πλήρη ή 1 σε ασκίαστο δώμα.

EDIT: Επίσης το τεντόπανο δεν είμαστε υποχρεωμένοι βάση ΤΟΤΕΕ να το μετρήσουμε ως επιφάνεια (ως γωνία και μήκος ναί). Ξεφεύγει από τα όρια ενεργειακής επιθεώρησης και ΤΟΤΕΕ.

 

Θεωρώ είναι η κύρια παρέμβαση οπότε:

α) Ή m2 ανοίγματος σε αντικατάσταση κουφωμάτων

β) ή m2 τοιχοποιίας (χωρίς το άνοιγμα) σε θερμοπρόσοψη

γ) ή m2 όλου του τοίχου σε αντικατάσταση κουφωμάτων και θερμοπρόσοψη.

 

στο 1ο εξοικονομώ μπορούσε το ρετιρέ να μονώσει μόνο τα τ.μ που ήταν οροφή του διαμερισματός του. Τώρα?

Σε αίτηση διαμερίσματος το δομικό στοιχείο περιλαμβάνεται στο κέλυφος τους διαμερίσματος σε επαφή με αέρα. Δε βλέπω περιορισμό. Γιατί να μη μπορεί;

Άλλο κοινόχρηστη παρέμβαση από τον κανονισμό (που κανονικά είναι και αν δεν υπήρχε το εξοικονομώ θα την έκαναν με τα ποσοστά τους οι συνιδιοκτήτες) και άλλο επιλέξιμη παρέμβαση του εξοικονομώ και κέλυφος του ΠΕΑ.

 

EDIT2: Σε αίτηση πολυκατοικίας το δώμα είναι επιλέξιμη κοινόχρηστη παρέμβαση ως κοινόχρηστο τμήμα της πολυκατοικίας. Σε αίτηση διαμερίσματος είναι επιλέξιμη παρέμβαση ως τμήμα του κελύφους του διαμερίσματος σε επαφή με αέρα (δεν είναι πόρτα σε ΜΘΧ που υπάρχει περιορισμός).

 

EDIT3: Αρχίσανε και τα υπομνήματα από τους συλλόγους (b2green):

Η πρόταση της Ένωσης Τεντοποιών σχετικά με τη διαφοροποίηση του ανώτατου ύψους της επιλέξιμης δαπάνης στην εν λόγω υποκατηγορία, ανάλογα με το αν κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή μόνο υφάσματος (15€ έως 22€/m2) ή και η αντικατάσταση ολόκληρου του συστήματος (25€ έως 45€/m2), θεωρείται ότι θα βοηθήσει να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν πλήρως, μόνο οι απαραίτητες εργασίες.

 

Με 45€/m2 βάζω μόνωση 7cm και πιάνω 90% του Κ.Α.  :smile: 

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα, έχω την εξής απορία:

Αν π.χ. έχεις δύο παράθυρα του 1 m² και η προσφορά-τιμολόγιο είναι 430€/m² για το ένα και 450€/m² για το άλλο, αλλά στο σύνολό της η προσφορά δεν ξεπερνά το ανώτατο όριο επιλέξιμης δαπάνης (440€/m²)

- είναι επιλέξιμο το σύνολο των κουφωμάτων ή

- σε αυτό των 450€/m² μπαίνει «κόφτης»;

Link to comment
Share on other sites

Λογικά δεν υπάρχει περιορισμός στο ποσό που θέλει να δώσει ο ωφελούμενος, περιορισμός υπάρχει στην επιδότηση για κάθε επέμβαση. Δηλαδή τα 10 ευρώ εξτρά τα πληρώνει 100% ο ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πιο εύκολο είναι να προσαρμόσει ο προμηθευτής την προσφορά του, δεδομένου ότι θα εισπράξει το ίδιο ποσό.

Επίσης, στην αιτιολογία του παραστατικού θα πρέπει να επιμερίσει το ποσό για το πλαίσιο (π.χ. 370€/τ.μ.) κ' για το εξωτερικό προστατευτικό φύλλο (140€/τ.μ.)

Link to comment
Share on other sites

αν έχω ένα κούφωμα 1Χ2 και το αντικαθιστώ με ένα παραθυρόφυλλο 1Χ2 , και εξωτερικό κουτί ρολό 1,05Χ2,25 μεγαλύτερο αφού είναι εξωτερικό και άρα πάει έξω πάνω από τον λαμπά, ενω και αριστερά δεξιά υπερβαίνει συνολικά 5 cm. Aρα έχω 2τ.μ κουφωμα (οπως και το παλιό) και 2,36τ.μ ρολού μαζί με το κουτί.

1. είναι επιλέξημα όλα τα τ.μ του ρολού? δηλαδη 2,36τ.μΧ140Ε?

2. στο 1ο ΠΕΑ ουσιαστικά θα προτείνω 2τ.μ ρολό? γιατί πώς θα βάλω παραπάνω τ.μ στο 1ο ΠΕΑ?

3. στο εντυπό όμως παρεμβάσεων θα περιγράψω ότι θα τοποθετηθει εξωτερικά για τα α,β, γ κουφώματα και για αυτα θα ζητήσω ένταξη με 2,36τ.μΧ140Ε. Κάνω λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Όταν το βάλεις απ' έξω το ρολό:

Στο 2ο ΠΕΑ δε θα το βάλεις στα διαφανή με [1.00x2.25 + 1.05x(2.36-2.25)] κατά τη γνώμη μου. Θα βάλεις 1.00x2.25 στα διαφανή και 1.05x(2.36-22.5) στα αδιαφανή για να υπάρχει και συμφωνία στα 2 ΠΕΑ.

Πίσω από το ρολό υπάρχει τοίχος (στο ανωκάσι). Αν πας να υπολογίσεις συνολικά το κούφωμα (για να το προσθέσεις στα διαφανή) θεωρείς και τον τοίχο πίσω από το ρολό στα διαφανή ή ως μέρος του ανοίγματος; Νομίζω είναι λάθος.

 

Η ΤΟΤΕΕ δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσεις:

  1. Είτε συνολικό συντελεστή U πλαισίου-υαλοπίνακα-ρολού
  2. Είτε συντελεστή για πλαίσο - υαλοπίνακα (στα διαφανή) και ρολό ξεχωριστά (στα αδιαφανή)

για επικαθήμενο ρολό.

 

ΥΓ: Ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι εργασίες που δεν απαιτούν άδεια αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.