Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση ΣτΕ κόλαφος για τη δημόσια διοίκηση και το υπουργείο παιδείας - Δικαιώνει πλήρως τους πτυχιούχους πολ. μηχανικούς ΤΕΙ


Alexios

Recommended Posts

Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα λεπτομερώς. Από τα γραφόμενα εδώ διαπιστώνω πως πέρα από όλα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύπλοκο αχταρμά από διατάξεις, νόμους και διατάγματα που αντί να ξεκαθαρίζουν το τοπίο το περιπλέκουν και το τρενάρουν χωρίς σαφή και απλή λύση.

 

Προπερσι βρέθηκα σε ορκομωσία φίλου που είχε σπουδάσει σε ΤΕΙ μηχανικών περιβάλλοντος, και εκεί - στην ορκομωσία των παιδιών - ο διευθυντής του προγράμματος είπε με δύο λόγια: "δυστυχώς, παρ'όλες τις επίπομενες προσπάθειες μας, και μετά από 6 + χρόνια, δεν καταφέραμε να διευθετήσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας και του τμήματος". δεν είναι αστείο,...είναι τραγικό.

 

Γνώμη μου ήταν πάντα - και παραμένει - να ξεκαθαριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε ειδικότητας σε ένα απλό νόμο και με πολύ απλή και ξεκάθαρη μέθοδο: να είναι τα ε.δ. συνδεδεμένα με το αντικείμενο των σπουδών και της ειδίκευσης.

 

Μια φορά και έναν καιρό, όταν υπήρχαν 2-3 σχολές σε όλη την ελλάδα, η ανάγκη να υπάρχει ο μηχανικός που τα κάνει όλα ήταν μια απαίτηση των καιρών. Τώρα πια που υπάρχουν και πολλά τμήματα και περισσότερες ειδικότητες και έχουν αυξηθεί οι ειδικές τεχνικές και επιστημονικές απαιτήσεις εκπόνησης των μελετών, θα ήταν απλούστερο να χωριστούν οι περιοχές άσκησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων ανά ειδικότητα: πχ Τα Η/Μ οι μηχανολόγοι μόνο , τα στατικά οι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτεκτονικά οι αρχιτέκτονες, τοπογραφικά οι τοπογράφοι. Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις στις ειδικότητες (πχ Μηχανολόγοι ΑΕΙ και ΤΕΙ) θα μπορύσαν να διευθετηθούν με γνώμονα το πρόγραμμα σπουδών και την κλίμακα και ειδικά χαρακτηριστικά του έργου. Θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν και η επιπλέον ειδίκευση σε επίπεδο μεταπτυχιακού / διδακτορικού. Είναι παράλογο να υπάρχει έστω και η παρανοϊκή υπόνοια πως κάποιος υπεγραφε παράνομα επειδή το κράτος δεν προνόησε να διευθετήσει τα ΕΔ προτού δημιουργήσει πανεπιστημιακά τμήματα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που προτείνεις, δηλαδή μοιρασιά δικαιωμάτων από μηδενική βάση σε όλες τις σχολές, με κριτήριο το τι διδάσκουν είναι το ιδανικό. Θα μπορούσε να γίνει σε συνδυασμό και με ένα μαζικό ανασχηματισμό τμημάτων για να αποκτήσουν ρεαλιστικούς στόχους χωρίς αλληλοεπικαλύψεις. Και θα ίσχυε για τους εισακτέους των επόμενων πανελληνίων κι όλα καλά. Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή προσπαθούμε σε μια τέτοια μεταρρύθμιση να εντάξουμε και τα πτυχία που έχουν ήδη δοθεί (τον καιρό που οι απαιτήσεις ήταν άλλες), τους φοιτητές που είναι ήδη μέσα στις σχολές κλπ. 

 

Σχετικά με το παράδειγμα που ανέφερες νομίζω πως η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τον ίδιο τον καθηγητή που διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα σπουδών μιας πρωτότυπης για τα ελληνικά δεδομένα ειδικότητας χωρίς να λάβει υπόψιν την πραγματικότητα. Για να φτιάξει το τμηματάκι του όπως τον βόλευε δημιούργησε μια γενιά ανέργων. Τα ίδια ισχύουν και για το ΑΕΙ μηχανικών περιβάλλοντος, δεν είναι μόνο τα ΤΕΙ στην απέξω. Είναι πολλά τα τμήματα χωρίς δικαιώματα ή έστω προσόντα πρόσληψης κάπου.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Μια τέτοια φόρμουλα ψάχνει το υπουργείο και για τους ΤΕ και κυρίως κοιτάει να την περάσει λάου λάου, γι' αυτό όσο πιο λίγο το διατυμπανίζετε τόσο καλύτερα για σας.

Γιώργο Οσοι γνωρίζουν πράγματα ΔΕΝ μιλάνε.. Για ευνόητους λόγους.

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

Επίσης επιτηδευμένα παρατηρώ οτι διαχωρίζεις τα ΑΕΙ  απο τα ΤΕΙ.. ελα λίγο όμως μπροστά γιατι φτάσαμε 2018

Link to comment
Share on other sites

Τα διαχωρίζω πρώτον γιατί το "πρόθεμα" ΤΕ εξακολουθεί να υπάρχει, δεύτερον διότι δε μιλάμε για τα πτυχία του 2018 αλλά και για πολύ προγενέστερα.

Link to comment
Share on other sites

JimakosR μην πας στο άλλο άκρο ορθώς τα διαχωρίζει η μία σχολή (στις επιστήμες μηχανικού που μας αφορούν στη κουβέντα) είναι 4 έτη και η άλλη 5. Δες και το ποστ του Σταύρου.

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

JimakosR μην πας στο άλλο άκρο ορθώς τα διαχωρίζει η μία σχολή (στις επιστήμες μηχανικού που μας αφορούν στη κουβέντα) είναι 4 έτη και η άλλη 5. Δες και το ποστ του Σταύρου.

O μόνος διαχωρισμός που υπάρχει , ακομα , ειναι σε Τ.Ε ΚΑΙ Π.Ε

Δεν υπάρχει διαχωρισμός ΑΕΙ και ΤΕΙ.. Δες τι ανέβασε ο σταύρος.

Δοξα τω Θεώ , υπάρχουν μπόλικα έγγραφα να διαβάσουμε.. και λογική

Edited by JimakosR
Link to comment
Share on other sites

Ο ορθώς διαχωρισμός είναι ΠΕ και ΤΕ ή πανεπιστήμια και τει. Το "ΑΕΙ και ΤΕΙ" υπονοεί ότι τα ΤΕΙ δεν είναι ΑΕΙ, το οποίο είναι σαφέστατα λάθος σύμφωνα με τον ορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης από το 2001.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.