Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ριζική ανακαίνιση - Εξοικονομω ΙΙ


gio

Recommended Posts

Τελικά τι εννοεί ο ποιητής για την ριζική ανακαίνηση? Το 25% επί της αξίας του ακινήτου (δηλ. συμφωνα με το ΕΝΦΙΑ) ή επί του ελαχίστου κόστους οικοδομής? Έχει κανένας κάτι νεότερο? Αν ο ιδιοκτήτης μπει στην διαδικασία να βγάζει οικοδομική άδεια για μια εξ. θερμομόνωση και αλλαγή 4 κουφωμάτων, δεν αξίζει να μπει καν στο πρόγραμμα! 

 

Η ερώτηση κλειδί είναι ποιος θα κάτσι να το ελέγξει? Εδω ολόλκληρη κοινότητα μηχανικών και άκρη δεν βγάζουμε.

 

Τόσο δύσκολο είναι να βγάλουν ένα παράδειγμα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 137
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τελικα παιδια εβγαλες κανεις ακρη για το τί θα κανουμε. Οι πελατες ζητουν εξωτερικη θερμομονωση. Προσανατολιζομαι εαν χωραει στο 25% των εργασιών αναβαθμισης γιατι με ΕΚΚΟ και προυπολογισμους δεν θα τελειωσουμε ποτε.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι θεωρω πως βασει κοινης λογικης στην οποια στηριζεται και ηεγκυκλιος του 2012 δε μπορεις να συγκρινεις ανομοιες δαπανες.δηλαδη τιμες εξοικονομω με ΕΚΚΟ.αλλωστε αυτο σημαινει πως η συγκριση περι ριζικης ανακαινισης θα αλλαζει για το ιδιο ακινητο αναλοφγαγα με το αν καποιος μπαινει σε εξοικονομω, αλλο εσπα με διαφορετικες τιμες ανα εργασια ή χωρις καποια επιδοτηση οποτε κανει χρηση αναλυτικου.Αν παρουμε ως αναφορα το ΕΚΚΟ πιστευω οτι η συγκριση του 25% θα πρεπει να γινει με την τιμη που εχει σε αυτο η αντιστοιχη δαπανη πχ για κουφωματα ή μονωση ή συστηματα συμφωνα με την εκαστοτε κατανομη δαπανων στο ΕΚΚΟ.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως για τον προσδιορισμό του ΕΚΚΟ ως ΚΕ λαμβάνεται αυτό που προκύπτει από την Εγκύκλιος ΠΟΛ.1067/3-4-2008  όπου για μονοκατοικιες είναι ΚΕ 460 και για διαμέρισμα ΚΕ 400.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.Να παραθέσω και εγώ την άποψή μου παραθέτοντας συγκεκριμένα εδάφια

 

Ν 4495,

αρθρο 29

παρ.1 «1. Οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας και αφορά ιδίως:……»

(Στις αναφερόμενες περιπτώσεις α έως ι δεν συμπεριλαμβάνεται η ριζικη ανακαίνιση.)

Για την περιπτωση α, η ριζικη ανακαινιση δεν είναι επισκευή

Για την περιπτωση θ ,στο προγραμμα δεν ξεπερναμε ποτε τις 25000 ευρώ.

Παρ 2. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

 

ιθ) τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις,

 

κε) κατασκευή τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε ανεξάρτητες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας, εφόσον με τεχνική έκθεση μηχανικού τεκμηριώνεται ότι δεν επηρεάζεται η στατική επάρκεια του φέροντος οργανισμού του κτιρίου,

 

κστ) ανακατασκευή στέγης, με υποβολή δήλωσης στατικής επάρκειας αρμόδιου μηχανικού,

 

κθ) εργασίες τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμομόνωση στεγών στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»,

 

λ) εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης,

 

άρθρο 30

Παρ. 1. "Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις εξής εργασίες, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο:

δ) συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων,

ε) αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα,

στ) συντήρηση και επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων,

η) τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 16 του ν. 4067/2012, εγκατάσταση συστοιχίας επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου, όπως ρυθμιστές, μετρητές και παροχετευτικοί αγωγοί, εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), υπέργειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4067/2012,

θ) τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, σύμφωνα με τις παραγράφους 2β και 2γ του άρθρου 19 του ν. 4067/2012,

ι) εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ήτοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, χωρίς χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς και εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων.

 

(Πρακτικά ολες οι εργασιες του προγράμματος)

 

Εγκυκλιος ΥΠΕΚΑ

Αρ. πρωτ.: οικ.2021

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ

 

«Πρέπει να επισημανθεί ότι ειδικά για την περίπτωση (β) και δεδομένου ότι δεν είναι πάντα συγκρίσιμα τα αποτελέσματα του συμβατικού προϋπολογισμού του κτιρίου με τον αναλυτικό προϋπολογισμό των εργασιών, είναι αποδεκτό η σύγκριση να γίνεται με την ίδια μέθοδο υπολογισμού, ήτοι:

- συμβατικός προϋπολογισμός κτιρίου με συμβατικό προϋπολογισμό εργασιών (με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου ή του τμήματός του που ανακαινίζεται) ή

- αναλυτικός προϋπολογισμός κτιρίου (με ευθύνη του υπογράφοντος ιδιώτη μηχανικού) με αναλυτικό προϋπολογισμό εργασιών.»

 

Ν-4122/13 (ΦΕΚ-42/Α/19-2-13) όπως τροποποιήθηκε με τον Ν-4409/16

ΑΡΘΡΟΝ-7

Υφιστάμενα κτίρια

1. Στα υφιστάμενα κτίρια ή κτιριακές μονάδες που ανακαινίζονται ριζικά, η ενεργειακή απόδοσή τους αναβαθμίζεται, στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό, ώστε να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης οι οποίες καθορίζονται στον ΚΕΝΑΚ. Οι απαιτήσεις αυτές εφαρμόζονται για το σύνολο του ανακαινιζόμενου κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, καθώς και για τα ανακαινιζόμενα δομικά στοιχεία του κελύφους και των τεχνικών συστημάτων.

 

 

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ II»

Κεφάλαιο 3 (σελ 21-22)

 

Εάν το υλοποιηθέν έργο αφορά σε ριζική ανακαίνιση του κτηρίου/ της κτηριακής μονάδας κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 12 του άρθρου 2 του ν. 4122/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, θα πρέπει, επιπλέον των ανωτέρω, το σύνολο των παρεμβάσεων να οδηγεί στην κατάταξη του κτηρίου/της κτηριακής μονάδας στην ενεργειακή κατηγορία Β, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθ. 7 του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ), στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά και λειτουργικά εφικτό. Σε περίπτωση που η επίτευξη της κατηγορίας Β δεν είναι τεχνικά και λειτουργικά εφικτή, το ανακαινιζόμενο κτήριο/κτηριακή μονάδα θα πρέπει να κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία που προκύπτει από τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης.

 

 

Συμπέρασμα 1ο : ο έλεγχος για το εάν έχουμε ριζική ανακαίνιση ή όχι γίνεται συγκρίνοντας όμοια πράγματα.

Συμπέρασμα 2ο : εάν προκύψει ότι είμαστε στην κατηγορία της ριζικής ανακαίνισης, δεν απαιτείται άδεια δόμησης, δεν προβλέπεται από πουθενά

Συμπέρασμα 3ο και ουσιαστικότερο θεωρώ: ο έλεγχος γίνεται γιατί εάν προκύψει περίπτωση ριζικής ανακαίνισης, το κτίριο πρέπει να καταλήξει σε κατηγορία Β και πανω.

Παρατήρηση: Η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης που αναφέρει ο οδηγός είναι τμήμα της μελέτης ΚΕΝΑΚ και είναι ιδια με μια επιθεώρηση, με την διαφορά ότι πρέπει να καλύπτει τα ελάχιστα του ΚΕΝΑΚ.

Edited by padelix
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Συμφωνω.

2. ΜΕΑ ομως απαιτειται

3. Β και πανω αναγκαστικα

 

Διαφωνω στην παρατηρηση. Εαν προκειται για ριζικη ανακαινιση ειναι κανονικη μελετη ΜΕΑ με τη διαφορα οτι καποια παραμενουν ως εχουν και τα περιγραφεις ετσι (πχ σωματα, δικτυα κ.α) ενω αλλα αποδεικνυεις οτι τηρουν τον κενακ μεσα σε αυτα : u<u,max, um < um,max.

 

Στη μεα δε γινονται θεωρησεις σε κανενα σημειο (βαση τοτεε). Προκειται για αναλυτικους υπολογισμους. Πχ υπολογιζεις τις στρωσεις, αναλυτικα τα ανοιγματα, βρισκεις νεο Um. Δεν ειναι ΠΕΑ.

 

Εαν η αλλαγη αφορα τα συστηματα θεωρω οτι απαιτουνται και νεες μελετες θερμανσης για να γινει η ΜΕΑ η/και κατανομης (πολυκατοικια). Το θεμα ειναι η πολεοδομια τι θα ζηταει στη ριζικη. ΜΕΑ σιγουρα παντως.

Link to comment
Share on other sites

Swordf1sh

Πέραν του οδηγού του προγράμματος,από που προκύπτει ότι χρειάζεται ΜΕΑ?Που αναφερεται στην νομοθεσια?

Edited by padelix
Link to comment
Share on other sites

Δες το #8 , το #12.

Επίσης όπως γράφω και στο #18 δες τον ΚΕΝΑΚ 2017 (αρ. 2 παρ. 2):

Η ΜΕΑ εκπονείται για κάθε νέο κτίριο ή κτιριακή μονάδα, καθώς και για κάθε υφιστάμενο κτίριο ή κτιριακή μονάδα που ανακαινίζεται ριζικά, όπως προβλέπεται στα άρθρα 6 και 7 αντίστοιχα του ν.4122/2013.
 
Επίσης δες τον ν.4122/2013 (αρ. 7 παρ. 2) περί υποχρέωσης και μελέτης σκοπιμότητας μαζί με τη ΜΕΑ:
Η μελέτη σκοπιμότητας της παραγράφου 2 του άρθρου 6 εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις κτιρίων ή κτιριακών μονάδων που ανακαινίζονται ριζικά.
 
Τέλος (Εγκύκλιος ΥΠΕΚΑ 2010, αφορά μεν τον παλιό ΚΕΝΑΚ αλλά δες το σκεπτικό στο σημείο 9).
Link to comment
Share on other sites

Η λογική αυτού που θέλω να πω είναι πως μια μελέτη μεα εάν χρειαστεί,δεν είναι ολόκληρη μελέτη κενακ.η ΜΕΑ είναι τμήμα της μελέτης Κενακ.και η λογική επίλυσης ειναι ίδια με ένα πεα,οι παραδοχες αλλάζουν και οι συντελεστές

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ.

Ότι λέει ο ΚΕΝΑΚ και ΤΟΤΕΕ περί ΜΕΑ.

Εάν είναι ΜΕΑ είναι κανονική μελέτη και όπως σου έγραψα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και μελέτη σκοπιμότητας.

Κάτω από 100σελ. δεν έχω πέσει ποτέ σε ΜΕΑ (λέω λίγα). ΔΕΝ είναι το ίδιο με ΠΕΑ.

Έχει αναλυτική περιγραφή σε ΟΛΑ. Όχι θεώρηση (εκτός από ελάχιστα πράγματα πχ συντελεστές σκίασης 0.9 σε τοίχο u<0.6. Αλλά το U αυτό το υπολογίζεις αναλυτικά με τις στρώσεις).

 

EDIT: Συνάδελφε εάν εμένα μου τύχει τέτοια περίπτωση (θεωρώ μπορείς να την αποφύγεις για απλές εργασίες με βάση την "ρευστή" αξία του ακινήτου όπως λες και εσύ και εάν τελοσπάντων δεν καθοριστεί ακριβώς πως μετράται η αξία καθώς μπορεί να γίνουν εργασίες σε ακίνητα με αντικειμενική 100χιλ€ και εκκο να βγαίνει 50) δεν θα την χρεώσω σαν ΠΕΑ.

Κανονική μελέτη είναι (σαν να βρίσκεσαι σε οικ. άδεια). Σε κάθε ΠΕΑ που θα γίνεται στο μέλλον θα παίρνουν τους συντελεστές που έβαλες εκεί όπως σε ένα ΠΕΑ εσύ παίρνεις συντελεστές από μελέτη θερμομόνωσης κ.λπ.)

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.