Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα παραρτήματα και οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης για το νέο «Εξοικονομώ»


Engineer

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 80
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επίσης λέει για δικαίωμα μόνο στην κύρια κατοικία αλλά όπως τα λέει παρακάτω κάποιος που φιλοξενείται αλλού ενώ νοικιάζει το διαμέρισμα του θα έχει δικαίωμά στο πρόγραμμα σωστά;

 

"Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αίτηση και για ενοικιαζόμενη κατοικία ή για δωρεάν παραχωρούμενη.

Σύμφωνα με τον Οδηγό:

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

Στην περίπτωση που η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση ενοικιάζεται, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής. Η περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης δεν εμπίπτει σε αυτόν τον περιορισμό."

 

http://greenagenda.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%8E-%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

Link to comment
Share on other sites

Στο έντυπο παρεμβάσεων αναφέρει στο τέλος του:

 

"Σε περίπτωση εγκατάστασης συστήματος θέρμανσης:) Ο ταμιευτήρας αποθήκευσης του ΖΝΧ είναι/δεν είναι (διαγράψτε) ενσωματωμένος στο σύστημα θέρμανσης"

 

Για επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου, γνωρίζει κάποιος τί θα πρέπει να διαγραφεί? Προκύπτει από κάποια επίσημη απάντηση αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Στο έντυπο παρεμβάσεων αναφέρει στο τέλος του:

 

"Σε περίπτωση εγκατάστασης συστήματος θέρμανσης :) Ο ταμιευτήρας αποθήκευσης του ΖΝΧ είναι/δεν είναι (διαγράψτε) ενσωματωμένος στο σύστημα θέρμανσης"

 

Για επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου, γνωρίζει κάποιος τί θα πρέπει να διαγραφεί? Προκύπτει από κάποια επίσημη απάντηση αυτό?

Ο ατομικός λέβητας αερίου συνάδελφε δεν έχει ταμιευτήρα αποθήκευσης αλλά εναλλάκτη ο οποίος ζεσταίνει τα ΖΝΧ την ίδια στιγμή που υπάρχει ζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ συνάδελφε. Γνωρίζω τη λειτουργία του (έχω εγκαταστήσει δεκάδες). Το ερώτημα αφορά το γραφειοκρατικό κομμάτι. Μήπως για κάποιο λόγο (διεκπεραίωσης) θεωρείται ότι αυτή η κατηγορία μονάδων περιλαμβάνουν ταμιευτήρα ΖΝΧ? 

Link to comment
Share on other sites

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες και ερωταποκρίσεις για το πρόγραμμα εξοικονομώ από το ΤΕΕ

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INFO_TEE/INFO_2018/03_18/NEWSLETTER20180309.pdf

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με αυτό το σημείο; Η διατύπωση όπως έχει είναι εξαιρετικά ασαφής...

Ευχαριστώ!

 

Καλησπέρα, έχω ένα θεματάκι προς συζήτηση που αφορά τους τελικούς στόχους (σελίδα 21 οδηγός):

 

α) Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 και 2 απαιτείται η κάλυψη (1) των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και (2) επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (σε σχέση με το πραγματικό κτίριο καταλαβαίνω εγώ) μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).

β) Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 3 έως 7 απαιτείται η κάλυψη (1) των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και (2) επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).

 

Θα μείνω στο (α) καθώς το (β) είναι παραπλήσια περίπτωση. Έτσι όπως το γράφει, αν πχ έχω ένα κτίριο που βγάζει 400 KWh (Ενεργειακή Κατηγορία Η) και το κτίριο αναφοράς είναι στις 100 KWh, τότε το 40% του κτιρίου αναφοράς  προ παρεμβάσεων είναι 40 KWh οι οποίες αφαιρούνται από την αρχική κατάσταση με τελικό αποτέλεσμα την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μετά τις παρεμβάσεις 360 KWh (Πάλι Ενεργειακή Κατηγορία Η). Προσωπικά το θεωρώ γελοίο εάν συμβαίνει αυτό και θέλω να πιστεύω ότι δε το εξέφρασαν σωστά.

 

Εάν πάλι η σύγκριση δεν γίνεται με το αρχικό πραγματικό κτίριο αλλά με το αρχικό κτίριο αναφοράς (και το έχουν εκφράσει τουλάχιστον ελλιπώς), τότε το ίδιο ακίνητο θα έχει τελική κατανάλωση 100-40 = 60 KWh και αποκτά ενεργειακή κατηγορία Β+ (εάν δεν έχουμε ριζικές αλλαγές στα συστήματα ώστε να αλλάξει ριζικά και το κτίριο αναφοράς). Αυτή η περίπτωση πιστεύω ότι εξυπηρετεί ορθότερα το σκοπό της χρηματοδότησης του προγράμματος από την EU αλλά το βρίσκω λίγο δύσκολο να έχουν θέσει τέτοια όρια. 

 

Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι που να το διευκρινίζει και δεν το έχω βρει. Εαν είναι έτσι παρακαλώ κάποιος συνάδελφος να το κοινοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά επί του κτιρίου αναφοράς είναι. Το ίδιο ίσχυε και στο προηγούμενο εξοικονομώ απλά τότε ήταν 30%. Δεν είναι καθόλου γελοίο και δεν είναι επίσης τόσο εύκολο όσο νομίζετε να ρίξεις 40kwh/m2 ένα κτίριο.

 

Μην ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ τον εαυτό σας χωρίς λόγο.! Εφαρμόστε απλά τον νόμο. Ήμαρτον....

Link to comment
Share on other sites

Επίσης η αμοιβή του μηχανικού που επιχορηγείται πλήρως αν η αίτηση γίνει δεκτή, είναι για 2 ενεργειακές επιθεωρήσεις καθώς χρειάζεται και μία μετά το τέλος των έργων, άρα 2 * 185 (περίπου η ελάχιστη αμοιβή για μικρό σπίτι) ευρώ.

Edited by Homer
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.Μήπως γνωρίζει κανείς εάν γίνεται να κατατεθεί αίτηση για το εξοικονομώ και να πάρει πρωτόκολλο με τα παραστατικά να υποβάλλονται σταδιακά; Ή πρέπει να υποβληθούν όλα μαζί και μετά να πάρει κανείς πρωτόκολλο; Ευχαριστώ  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.