Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση οικοδομησιμότητας.


Recommended Posts

Χαιρετώ άπαντες. Έχω ένα οικόπεδο σε περιοχή προαστιακή τις Αθηνας με πράξη εφαρμογής η οποία δεν έχει επικυρωθεί μέχρι τέλους. Έχει κολλήσει και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκολλήσει. Θέλω να εκδώσω άδεια οικοδομησιμότητας μήπως και μπορέσω να εκμεταλλευτώ με κάποιον τρόπο μιας και είναι κρίμα να ''μένει' έτσι. Έχουμε και λέμε... Ροτόντας έμαθα ότι δεν μπορείς να εκδόσεις την εν λόγο άδεια αν κάποιο από τα οικόπεδα που προκύπτουν από την πράξη εφαρμογής χρήζει τακτοποιήσεως.

A)Πρώτο ερώτημα: οποιοδήποτε από τα οικόπεδα του Ο.T. που προκύπτουν από την πράξη εφαρμογής η κάποιο όμορο? Ρωτάω επειδή κάποιοι στο ίδιο Ο.T. έχουν χτίσει με οικοδομησιμότητα αλλά έχω έγκυρες πληροφορίες ότι κάποιο από τα οικόπεδα χρήζει τακτοποίησης!!!!

B)Επιπλέον αν συγκεντρώσω τα απαραίτητα έγγραφα και πάρο αρνητική απάντηση μετά από πόσο καιρό θα μπορώ να ξανακάνω αίτηση, η ''λερώνω' το οικόπεδο m για πάντα?

G)Και τελικά, αν κάποιο από τα οικόπεδα χρήζει τακτοποίησης, και η πράξη εφαρμογής δεν ξεκολλήσει ποτέ, γιατί στην Ελλάδα ζούμε, το οικόπεδο είναι για τον κάλαθο τον αχρήστων????

Ελπίζω σε οποιαδήποτε βοήθεια γιατί η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι σε dead end!!!!

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά, όταν σε ένα Ο.Τ. υπάρχει οικόπεδο που χρήζει τακτοποιήσεως, δεν οικοδομεί κανείς πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής. Αλλά για τους πιο μακρινούς γείτονες, οι συνάδελφοι μας φρόντισαν και παρέβλεψαν το πρόβλημα (και ορθώς κατά τη γνώμη μου). Όταν όμως είσαι κοντινός, τότε το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο και αντιληπτό και από τους πολεοδόμους.

Πάντα υπάρχει η λύση της μεμονωμένης πράξης εφαρμογής, αλλά από τα λίγα που γνωρίζω είναι και αυτή χρονοβόρα διαδικασία... Και όλα αυτά, επειδή αυτοί που συντάσσουν τις προτάσεις δεν βγάζουν λίγο τα ματάκια τους να αποφεύγουν τέτοια προβλήματα. Άσε που πολλές φορές, πρόταση και πράξη (αποτύπωση) δεν έχουν καμία σχέση.

Πάντως οι γνώσεις μου επί του θέματος είναι λίγες, οπότε περίμενε και άλλες απαντήσεις για το θέμα...

Link to comment
Share on other sites

Γενικώς στις πολεοδομίες (νομίζω ότι υπάρχει και σχετική οδηγία) αποφεύγουν να δίνουν βεβαιώσεις οικοδομησιμότητας. Για να δοθεί πρέπει να συντρέχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις. Δίνοντας οικοδομησιμότητες αφαιρούν βαθμούς ελευθερίας από τους μελλοντικούς μελετητές της πράξης εφαρμογής με τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων. Άρα οι εναλλακτικές που έχουν για βέλτιστη τακτοποίηση των όποιων οικοπέδων χρήζουν... απομειώνονται.

Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι από την ένταξη στο σχέδιο (στάδιο πολεοδομικής μελέτης) έως την πράξη εφαρμογής μεσολαβούν Ν έτη (στην Αττική υπάρχουν περιοχές που σε 1~2 χρόνια ενηλικιώνονται ή 20ρίζουν, λόγω έλλειψης κονδυλίων από τους Δήμους για εκτέλεσή τους. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί το κράτος να κρατά ομήρους τους ιδιοκτήτες να μη μπορούν να εκμεταλευτούν την περιουσία τους και γι' αυτό δίνονται βεβαιώσεις οικοδομησιμότητας.

Στο διά ταύτα : Οσο πιο κοντά σου είναι τα προβληματικά οικόπεδα, τόσο πιο απίθανο είναι να σου δώσουν βεβαίωση οικοδομησιμότητας. Επίσης στο τοπογραφικό για οικοδομησιμότητα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να αποτυπώσεις ΟΛΟ το Ο.Τ στο οποίο ανήκεις ώστε να δοθεί η συνολική εικόνα στους ελεγκτές υπαλλήλους της πολεοδομίας. Βέβαια έχουν υπάρξει αναρίθμητες βεβαιώσεις από το παράθυρο με "αγαστή" συνεργασία των ελεγκτών.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε vagelis_bl

όπως έγραψα και χθές σε νέο συνάδελφο η εφαρμογή των νόμων είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια του κάθε ενός!!!

απο την στιγμή που εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες στο Ο.Τ στα πλαίσια της ισης αντιμετώπισης πολιτών έχεις και εσύ το δικαίωμα.

η πράξη εφαρμογής δεν δημιουργεί οικόπεδα που χρήζουν τακτοποίησης,πρόβλημα υπάρχει στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα

διευκρίνησε αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα σε γειτονικό οικόπεδο

έλεγξε τις οικοδομικές άδειες των ομόρων

πράγματι όπως σωστά ανφέρει ο συνάδελφος grtopo αποφεύγουν να δώσουν οικοδομησιμότητα οι υπηρεσίες

δεν σε εμποδίζει τίποτε όμως να κινήσεις διαδικασίες για προέλεγχο οικοδομικής άδειας

αν κρίνεις οτι οι καθυστερήσεις θα είναι μεγάλες

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για το άμεσο ενδιαφέρον. Είναι αλήθεια ότι μάλλον δεν θα βγει άκρη αλλά είναι ένα θέμα πως αυτές οι καταστάσεις θα πρέπει να λύνονται. Άντε να ψάξεις τις οικοδομικές άδειες των άλλων και άντε να βγάλεις άκρη στους καιρούς που ζούμε. Ελπίζω σε οποιαδήποτε ακόμη γνώμη που θα δώσει λύση, κάποιο κόλπο και πληροφορία, για κάποιο ''παραθυράκι'' που ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει....

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε vagelis_bl

με όσα σου αναφέραμε σου δώσαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κινηθείς τεχνικά και στο μερος που σε αφορά και νομικά

δεν υπάρχουν κόπλα και παραθυράκια αλλά συντεταγμένες διαδικασίες τις οποίες πρίν μερικά χρόνια ηταν πολύ επώδυνο να μάθεις (βλ.δεν υπήρχε φόρουμ)

χρειάζεται δουλειά και κόπος αλλιώς θα περιμένεις τις εξελίξεις όσο αργές και αν είναι

μην περιμένεις μαγικό ραβδάκι!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Εάν υπάρχει κοντά οικόπεδο (ή ακόμη και το δικό σου) που χρήζει τακτοποίησης δηλαδή μετατόπιση οριων, τότε υπάρχει ακόμη δυνατότητα έκδοσης οικοδομησιμότητας ανάλογα με το εναπομένον οικοδομήσιμο τμήμα και λαμβάνοντας υπόψη τις πλαινές ελάχιστες αποστάσεις κατά ΓΟΚ.

Στην περιπτωση βέβαια ύπαρξης πολλών νέων οικοδομών απο οικοδομησιμότητες απαιτείται ευρύτερη αποτύπωση αδόμητων ιδιοκτησιών (δηλαδή όλο το ΟΤ) για τον υπολογισμό των εισφορών γής και κατά πόσο αυτές κρατούνται σαν πολεοδομικά αξιοποιήσιμες οπότε και μετατοπίζονται τα όρια των ιδιοκτησιών.

Μια αρχική προσέγγιση της δυνατότητας έκδοσης οικοδομησιμότητας ειναι να δείς την πρόταση της ΠΕ απο τον μελετητή που θα υπάρχει στην πολεοδομία η τον δήμο, πριν μπείς στα έξοδα. Κάτι τέτοιο βλέπουν αυτοί που σου λένε οτι χρειάζεται τακτοποίηση.

Η τελεσίδικη ΠΕ αποδίδει άρτιες και οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες χωρίς περαιτέρω τακτοποιήσεις.

jlivas.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Συνάδελφοι καλημέρα,

θέλω να αιτηθώ έκδοση άδειας οικοδομισημότητας σε περιοχή με μη κυρωμένη Πράξη εφαρμογής. Ανάμεσα στα απαιτούμενα από την πολεοδομία ζητούνται: α) Μερίδες ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη προ της 10-3-82 και β) Βεβαίωση από δικηγόρο για τις ιδιοκτησίες του ιδιοκτήτη προ της 10-3-82, αν έχει περισσότερες της μιας, στην ίδια πολεοδομική ενότητα.

 

Ερώτηση: Εννοεί τι είχε στην περιοχή ο νυν ιδιοκτήτης προ του 82, ή τι είχε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης (πωλητής) της συγκεκριμένης έκτασης προ 82;

Ευχαριστώ

Edited by Thanos83
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.