Μετάβαση στο περιεχόμενο

Από το Robot σε εκτύπωση σχεδίων ξυλοτύπων (RC)


curzondax

Recommended Posts

Ολοκλήρωσα τη μελέτη αποτύπωσης(υφιστάμενου) ενός μικρού κτιρίου και με δυσάρεστη έκπληξή μου διαπίστωσα ότι το λογισμικό δεν διαθέτει τη δυνατότητα να εξάγει άμεσα σχέδια ξυλοτύπων ολοκληρωμένου ορόφου ή ολοκληρωμένης θεμελίωσης. Σημ: αντιλαμβάνομαι ότι το κάνουν για να υποστηρίξουν το Revit Structure η παλιότερα το AutoCAD Structural Detailing (ενώ τεχνικά είναι προφανές δυνατόν να γίνει άμεσα από τους προγραμματιστές του Robot) αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

 

Οι ερωτήσεις μου προς το φόρουμ είναι οι εξής:

 

1) Ποιος είναι ο γρηγορότερος τρόπος να παραχθούν σχέδια ξυλοτύπων - κυρίως ολοκληρωμένου ορόφου και θεμελίωσης - όταν ξεκινάμε μόνο από Robot οπλισμένου σκυροδέματος και δεν υπάρχουν σχέδια Revit ή Structural Detailing (αλλά αυτά τα προγράμματα είναι προσβάσιμα); Μήπως είναι ταχύτερο απλά να τα κάνω "με το χέρι" σε απλό AutoCAD; Δηλαδή μπορώ να εξάγω τις πλάκες με άνω-κάτω οπλισμό + μεταφορά άλλων στοιχείων αν και δεν βλέπω δυνατότητα εξαγωγής θεμελίωσης.

 

2) Από τη στιγμή που στην πράξη ενδιαφέρομαι για μια μελέτη νομιμοποίησης υφισταμένου κτιρίου για την οποία η πολεοδομία απαιτεί μελέτη που ικανοποιεί την εποχή κατασκευής, μήπως καλύπτομαι με το να μην είμαι πλήρως κατατοπιστικός στην οπτική των σχεδίων (αλλά κυρίως στην τεκμηρίωση) και θα ήταν ικανοποιητικό να εξάγω τους ξυλότυπους πλάκας και να το αφήσω εκεί (όσον αφορά τους ορόφους και τη θεμελίωση), συν με ταυτόχρονη εξαγωγή σχεδίων άλλων στοιχείων;

Link to comment
Share on other sites

1) Ταχύτερο λογικά είναι το Revit/Structural detailing, βέβαια για μικρό κτίριο δεν νομίζω να σου πάρει πολύ παραπάνω με το χέρι, συνήθως για μικρά κτίρια είναι μισή με μια μέρα δουλειά.

2) Όχι δεν καλύπτεσαι, τεύχη και σχέδια πρέπει να συμφωνούν, αλλιώς παίρνεις την ευθύνη του μπαλαμουτιού με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

 

Έχει το Robot ελληνικούς κανονισμούς ή πέρασες σεισμό κλπ κ έκανες ελέγχους με το χέρι;

Link to comment
Share on other sites

Θα σου έλεγα AutoCAD και θα έχεις μια βάση για μελλοντικές μελέτες. Το revit structure και advance concrete θέλουν ένα διάστημα για να τα μάθεις, οπότε αν βιάζεσαι μείνε σε AutoCAD και ασχολείσαι με τα άλλα εν καιρώ.

Link to comment
Share on other sites

To advance concrete έχει επίσης αποσυρθεί και προτείνουν και εκεί το Revit. Δεν έχω καταλάβει αν το Revit είναι καν ολοκληρωμένη λύση από τη στιγμή που τουλάχιστον από νέο του αρχείο δε φαίνεται να λειτουργεί σωστά (εκτός και αν απαιτούν μόνο την περίπτωση απόλυτης συμφωνίας μοντέλου που προϋπάρχει εκεί πριν τη μεταφορά του στο Robot, λύση η οποία φαίνεται δυσλειτουργική γενικότερα, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση).

Link to comment
Share on other sites

Κ εγώ στην απάντηση μου υπέθεσα ότι θα ξέρεις revit, αν όχι, autocad δαγκωτό! 
Τώρα για το τι μπορεί να κάνει δεν ξέρω είμαι ακόμα στα πρώτα tutorial, το robot πάντως φαίνεται συμπαθέστατο κ ετοιμάζομαι να το χρησιμοποιήσω κ σε μελέτη.

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

κοίταξε, στο Revit, από αυτά που έχω δει, δεν μπορείς να πάρεις κατευθείαν ξυλότυπο όπως πχ από το FESPA και μετά να το συμμαζέψεις. Θέλει περισσότερη δουλειά.

 

Το θέμα είναι όμως ότι αν εχεις τον χρόνο και την υπομονή να περάσεις όλα τα δεδομένα που ζητάει, στο τέλος μια ενδεχόμενη αλλαγή είναι αρκετά πιό εύκολη απ'ό,τι στο autocad, ενώ έχεις πολλές ευκολίες όπως πχ πίνακες οπλισμών, βλέπεις στο 3d αν κάπου τα σίδερα "βρίσκουν" το ένα με το άλλο και δεν χωράνε (πράγμα στο autocad θέλει λίγο περισσότερη σκέψη), ωραίες αξονομετρικές εικόνες για να δειξεις λεπτομέρειες κτλ. Ειδικά σε περιπτώσεις με πλάκες όχι ορθογωνικές, η προμέτρηση οπλισμών στο autocad είναι πιο χρονοβόρα, ενώ σε revit είσαι κομπλέ.

 

Γενικά το advance concrete (και το advance steel) σιγά-σιγά θα ενσωμετωθεί στο revit, είτε ως module, είτε στη βασική του εκδοχή. Γι'αυτό το αγόρασαν έτσι κι αλλιώς.

 

Το καλύτερο απ'όλα, από άποψη δυνατοτήτων είναι το TEKLA, αλλά κι εκεί θέλει σε όλα χεράκι.

 

Γενικώς λύσεις του τύπου "πατάω το κουμπί και βγαίνει η χοντρή" δεν υπάρχουν σε αυτά τα λογισμικά.

Edited by kostaspde
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Φιλε @curzondax εχεις καταφερει να κανεις μελετη κτιριου απο σκυροδεμα στο robot; εχω προσπαθησει αρκετα αλλα εχω συναντησει πολλα εμποδια...αν το εχεις κανει παντως ειναι αρκετα ενδιαφερον κ θα ηθελα να εε ρωτησω καποια πραγματα 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.