Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιλέξιμες κατοικίες - Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ


Recommended Posts

Εδώ θα συζητάμε μόνο για ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες και τι  δικαιολογητικά χρειάζονται. 

 

Μέχρις στιγμής οι δευτερεύουσες κατοικίες που δεν είχαν ενοικιαστή μέσα μέχρι και την τελευταία δήλωση, δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα.

 

Πιστεύετε να αλλάξει αυτό ? Δηλαδή να προστεθεί διάταξη ή διευκρίνηση που να επιτρέπει ένταξη δευτερευόντων διαμερισμάτων τα οποία ενοικιάστηκαν μετά τη τελευταία φορολογική δήλωση και εφόσον ο ενοικιαστής τα δηλώνει κύρια κατοικία ?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, δεν νομίζω να αλλάξει αυτό.

Στην πορεία, αν περισσεύουν χρήματα, που δεν το νομίζω, μπορεί να μπουν και άλλες κατηγορίες κατοικιών.

Link to comment
Share on other sites

σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης  έχει ένα και μοναδικό ακίνητο στο ονομά του, το οποίο δεν φαίνεται να κατοικείται, ούτε να ηλεκτροδοτήται στο Ε9 και το Ε1, μπορεί να κάνει χρήση της ΥΔ του παραρτήματος ΙΧ, το οποίο και ισχύει αφού  το ανακαινίζει για να μπεί μέσα στο επομενο εξάμηνο

Edited by VLAZAROU
Link to comment
Share on other sites

Στις περιπτώσεις που αναφέρει το πρόγραμμα για βραχυχρόνια μίσθωση, πώς μπορεί κάποιος να το δηλώνει ως κύρια κατοικία;

Link to comment
Share on other sites

gchr, νομίζω πρέπει να ρίξεις μια ματιά στην περίπτωση 6 παράρτημα Ι Α, σε συνδυασμό με παράρτημα ΧΙ. Αν σε ενδιαφέρει η κατοικία να είναι κύρια, τότε θα πρέπει η να γίνει τροποποιητική δήλωση Ε1 με πρόστιμο 100€ ή να δηλωθεί ως κατοικία στο τμήμα μητρώου της οικείας ΔΟΥ με μια δήλωση μεταβολής στοιχείων φυσικού προσώπου Μ2. Σίγουρα το πρωτο πρεπει να είναι πιο ισχυρό.

 

Αν έχει κάποιος κάποια ιδέαα στο δικό μου θέμα. Σε διαμέρισμα το οποίο αποκτήθηκε πριν την τελευταία φορολογική δήλωση (οριακά, αλλά πριν, 29 Δεκέμβρη 2016) αλλά η χρήση του ως κύρια κατοικία γίνεται από το 2017, δεν ξέρω τι δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίστούν. Η περίπτωση αυτή δεν καλύπτεται από τις εξαιρέσεις καθώς θεωρούν οι του προγράμματος, ότι η απόκτηση και η χρήση είτε έγιναν και οι δύο πριν την δήλωση ή και οι δύο μετά.  Εννοείται ότι το ερώτημά μου δεν έχει απαντηθεί έπειτα από την φόρμα επικοινωνίας που συμπλήρωσα, αλλά και μείλ που έστειλα. Ποια είναι η άποψή σας; Ευχαριστώ 

Edited by jnp
Link to comment
Share on other sites

σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης  έχει ένα και μοναδικό ακίνητο στο ονομά του, το οποίο δεν φαίνεται να κατοικείται, ούτε να ηλεκτροδοτήται στο Ε9 και το Ε1, μπορεί να κάνει χρήση της ΥΔ του παραρτήματος ΙΧ, το οποίο και ισχύει αφού  το ανακαινίζει για να μπεί μέσα στο επομενο εξάμηνο

Το ένα και μοναδικό ακίνητο δεν έχει σημασία. Κοίτα μήπως καλύπτεσαι από την παράγραφο 4 του παραρτήματος Ι:

''Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της πρόσφατης δήλωσης εισοδήματος δεν προκύπτει η χρήση κύριας κατοικίας (κενό διαμέρισμα, κενή μονοκατοικία) κατά το εν λόγω φορολογικό έτος, δύναται για την πιστοποίηση της κύριας χρήσης κατοικίας να χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός εκ των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών από το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου αξιολογείται η αίτηση. Τα εν λόγω δικαιολογητικά δεν υποβάλλονται, αλλά γίνεται έλεγχος βάσει των στοιχείων που τηρούνται από τη φορολογική αρχή. ''
 
Εναλλακτικά, εφόσον οι πρόσφατοι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν ότι ΘΑ το χρησιμοποιήσουν ως κυρια κατοικία βλέπε κεφάλαιο 5.2 ειδικές περιτπώσεις αιτήσεων, περίπτωση Β:  '' .... όπου αναφέρεται ότι το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία είτε από τον ίδιο είτε από τρίτο πρόσωπο....''   δεν βλέπω τον λόγο που και οι παλιοί ιδιοκτήτες να μην μπορούν να το δηλώσουν ομοίος. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να έπαιρνες μια αρμόδια απάντηση πρώτα.
Link to comment
Share on other sites

θα ηθελα να ρωτησω για να ειναι επιλεξιμη μια κατοικια εχει οριο στη τιμη ζωνης της περιοχης?

Κι αν ναι σε ποιο επισημο εγγραφο το αναφερει?

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ πολύ τι καταλαβαίνετε γι'αυτόν που το διαμέρισμα του παραχωρείται δωρεάν (πχ διαμέρισμα που ανήκει από 50% σε 2 αδέλφια και μέσα κατοικεί ο πατέρας με δωρεάν παραχώρηση). Μπορεί να κάνει αίτηση ένταξης στο όνομά του ή όχι;

 

"....2.2 Ωφελούμενοι – Εισοδηματικές Κατηγορίες - Επιχορήγηση

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:

α. έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

β. πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του Πίνακα 2.2.1.

Στην περίπτωση που η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση ενοικιάζεται, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής, όπως παρουσιάζεται στις ειδικές περιπτώσεις αιτήσεων της παραγράφου 5.2. Η περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης δεν εμπίπτει στον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου...."

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Link to comment
Share on other sites

Archanastasia123, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικός με την τιμή ζώνης στο εξοικονομώ 2.

 

grmaster, το ακίνητο πρέπει να είναι κυρια κατοικία στο Ε1 και να μη φαίνεται πουθενά σαν μη ηλεκτροδοτούμενο στα εγγραφα της εφοριας που θα ελεγχθουν (Ε1, Ε2, Ε9)

Αν θα γίνει και επιπλέον έλεγχος μέσω ΔΕΗ δεν το γνωρίζω....

 

elenitsi, αν εννοείς αν μπορεί να κάνει αίτηση ο πατέρας (που μενει μεσα με δωρεαν παραχωρηση) όχι δεν μπορεί αφου δεν είναι ιδιοκτήτης (ουτε κυριότητα, ούτε επικαρπία)

Αιτηση κάνει μονο ο ιδιοκτήτης (ένας εκ των 2 αδερφών)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.