Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παρέμβαση 3.Γ - Σύστημα Α/Θ (Θέρμανσης - Ψύξης / max 55oC)


Recommended Posts

Καλησπέρα, 

ανοίγω ένα ξεχωριστώ θέμα για την συγκεκριμένη παρέμβαση (3.Γ) για τον λόγω ότι κρύβει κάποιες παγίδες και για τους μηχανικούς και για τους ιδιοκτήτες.  

 

Με απλά λόγια για να καταλαβαίνουν και οι μη Μηχανολόγοι : 

 

Σε αυτή τη παρέμβαση δεν μπορούν να ενταχθούν οι Αντλίες Θερμότητας Υψηλών Θερμοκρασιών. Άρα το σύστημα θέρμανσης το οποίο "περπάτησε" αρκετά τα τελευταία χρόνια (Αντλία θερμότητας αέρα νερού - Τερματικά κοινά καλοριφέρ) δεν μπορεί να επιδοτηθεί με το παρόν πρόγραμμα. 

 

Υπάρχει κάποια αντίρρηση πάνω σε αυτό ? Θα μπορούσε και κάποιος πιο έμπειρος με τις Α/Θ να μας πουν την γνώμη τους? Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να ενταχθούν στο πρόγραμμα ? Γιατί οι εταιρείες που τις εμπορεύονται συνεχίζουν και διαφημίζουν ως επιλέξιμες, παρότι έχει βγει ο οδηγός.    

Edited by TomA
Link to comment
Share on other sites

Προστέθηκε το "Ελάχιστη απαίτηση ενεργειακή σήμανση στους 55oC"

 

Δηλαδή αν έχουν ενεργειακή σήμανση για τους 55 βαθμούς μπορούν να ενταχθούν? 

Link to comment
Share on other sites

Θα βγει λίστα με τις επιλέξιμες αντλίες θερμότητας όπως έγινε και στο προηγούμενο εξοικονομώ. Στο προηγούμενο υπήρχαν και υψηλών.

Η αλλαγή στο λεκτικό του οδηγού δείχνει πάντως ότι μάλλον θα υπάρχει δυνατότητα επιλεξιμότητας και των ΑΘ υψηλών θερμοκρασιών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

 

Πιθανά να έχουν λυθεί οι απορίες αλλά μιας και δεν έχουν αναφερθεί, μπήκα με αφορμή αυτό , ως νέο μέλος να διευκρινίσω  

 

Στο πρόγραμμα δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών αντλιών θερμότητας. Όλες μπορεί να ενταχθούν εφόσον πληρούν τα κριτήρια να φέρουν ενεργειακή σήμανση με βαθμό απόδοσης n>1.1 στους 55c και όχι μόνο στους 35C που μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά.

Αυτό δεν έχει σχέση με την τελική επιθυμητή θερμοκρασία που θα δουλέψει η αντλία πχ στους 40C για θδ ή 70C αλλα για την αξιολόγηση της αντλίας ενεργειακά..

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ,ότι ναι  και κάποιες ονομαζόμενες χαμηλών θερμοκρασιών θα μένουν εκτός αλλα και  υψηλών θερμοκρασιών τύπου 80C μένουν εκτός καθώς στους 55C δεν πιάνουν το όριο του βαθμού απόδοσης που πρέπει δηλαδή >1.1 . Eίναι αυτό που λέμε ενεργοβόρες. 

 

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το γιατι έγινε αυτή η επιλογή , αν αντι 55C είχε επιλεγεί 35C στο πρόγραμμα, τότε όλες οι αντλίες παράτυπα θα έμπαινα ακόμη και η υψηλών θερμοκρασιών καθώς στους 35c ( ειδικά όταν δεν υπάρχει σήμανση στους 55 ) δείχνει εξαιρετικά υψηλό βαθμό απόδοσης....Με την διαφορά όμως ότι κανένας δεν θα πούλαγε την αντλία ως 35C αλλα ως 80C στον ανυποψίαστο τελικό καταναλωτή.

 

Ανεξάρτητα τι λένε οι εταιρίες, νόμιμα , ως έχει η κατάσταση δεν μπορούν να μπούν και επειδή αυτό είναι ευρύτερα γνωστό πλέον, θέλει μεγάλη προσοχή στα επίσημα έντυπα που θα δίνουν οι εταιρίες αυτών των αντλιών αν ισχυρίζονται ότι μπαίνουν. Συνήθως αναρτώνται δημόσια επίσημα κάποια  και απο τα ίδια τα εργοστάσια.

 

*Μητρώο δεν θα γίνει διότι δεν πρέπει και δεν έχει νόημα

* Τα σώματα λειτουργούν άψογα με σωστές και και καλές αντλίες και δεν πρέπει να συντηρείτε η εικόνα της σύνδεσης της λύσης με συγκεκριμένα προϊόντα της αγοράς καθως αποτρέπει λανθασμένα τον πελάτη απο μια ενεργειακή και εξαιρετική λύση.  

 

 

 
Link to comment
Share on other sites

Michanikos fn n>1.13 σε θερμό κλιμα.

το προβλημα ειναι οτι σε αυτες τις συνθηκες:

1) η 11αρα αποδιδει 6. σε ποια κατηγορια ειμαστε

2) πολλές α/θ δεν δίνουν χαρακτηριστικα για τετοιες συνθηκες

3) για ζνχ και spf τιποτα

4) και χειροτερο. δινονται προσφορες απο προμηθευτες

και προτασεις απο μηχανικους οτι ναναι

πρεπει κατα τη γνωμη μου να απαιτείται για λεβητα ή α/θ μελετη θερμανσης να βγαλουμε

κανα μεροκάματο (θα γλυτωθουν απο ασκοπες υπερδιαστασιολογησεις

Link to comment
Share on other sites

1)-H ονομαστική απόδοση πραγματικής λειτουργίας είναι αυτή που αναφέρεται στο data book του μηχανήματος ανάλογα με το νερό και τις θερμοκρασίες.Αυτή πρέπει να λαμβάνει ο μηχανικός κατά την μελέτη του για να είναι σωστή. Δυστυχώς χρόνια τώρα  λανθασμένα το ονομαστικό φορτίο δίνεται  στους +7α/35w και όχι στους +2 / ? όπως προβλέπει ο κανονισμός γιαυτο και μια 11 είναι όπως λέτε 6 εν τέλη

Στην αγορά πάντως υπάρχουν αντλίες εξαιρετικές που είναι όντως 11kw και με 55+C και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.Θέλει μια καλή έρευνα..  

 

-Στο erp του μηχανήματος αναφέρεται επίσης ονομαστικό φορτίο που όμως δεν έχει σχέση με αυτή του data book καθως είναι διαφορετικές οι συνθήκες αναφοράς και τρόπου μέτρησης. Στο erp συνήθως είναι υψηλότερο απο το data book το ον. φορτίο  και βολεύει στο πρόγραμμα να εμφανιστεί (ανεβάζοντας κατηγορία οικονομική  αλλά δεν είναι αυτό το ονομαστικό φορτίο λειτουργίας της αντλίας  στην εφαρμογή και δεν είναι αυτή η αναφορά του label που θα πρέπει κάποιος να πιστεύει ότι αφορά  και  το μέγεθος της αντλίας που αγοράζει. Θα είναι μεγάλο λάθος αυτό.

Ελπίζω να είναι κατανοητό αυτό που γράφω γαιτι η ανάλυση είναι λίγο περίπλοκη για ένα φόρουμ.

 

2)Οι αντλίες που δεν αναφέρουν είναι αυτές που δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα. Δεν δίνουν χαρακτηριστικά διοτι δεν είναι ''καλά''. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Κρατάνε μόνο στους 35C που είναι αποδεκτά.

 

3)Για τα ζεστά νερα υπάρχουν δύο είδη Label.Οταν η αντλία έχει ενσωματωμένο δοχείο ζ. νερού το label έχει δίπλα και  ένα βρυσάκι και δείχνει αντίστοιχα την ενεργειακή κατηγορία και τον βαθμό απόδοσης στα έντυπα του. Οταν η αντλία δεν έχει δοχείο νερού αλλα είναι μόνο αντλία παίρνουμε την ενεργ. ένδειξη των 55C απο την αντλία και τα λοιπά χαρακτηριστικά των υπολοίπων υλικών. Συνήθως αν είναι Α++μόνο η αντλία στους 55C θα πέσει στο A+ για τα νερά.

 

4)Ισχύει δεν έχω σχόλιο πάνω σε αυτό. Πάντως χωρίς σωστή μελέτη δύσκολα θα πετύχουν τους στόχους με πρόχειρες προτάσεις και θα βγούν εκτός στο τέλος ενώ  και οι έλεγχοι φαίνεται ότι αυτή την φορά είναι πιο αυστηροί ειδικά για τους ενεργειακούς που ουσιαστικά πιστοποιούν και την αλήθεια αυτών πριν απο τον έλεγχο. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1)-H ονομαστική απόδοση πραγματικής λειτουργίας είναι αυτή που αναφέρεται στο data book του μηχανήματος ανάλογα με το νερό και τις θερμοκρασίες.Αυτή πρέπει να λαμβάνει ο μηχανικός κατά την μελέτη του για να είναι σωστή. Δυστυχώς χρόνια τώρα  λανθασμένα το ονομαστικό φορτίο δίνεται  στους +7α/35w και όχι στους +2 / ? όπως προβλέπει ο κανονισμός γιαυτο και μια 11 είναι όπως λέτε 6 εν τέλη

Στην αγορά πάντως υπάρχουν αντλίες εξαιρετικές που είναι όντως 11kw και με 55+C και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.Θέλει μια καλή έρευνα..  

 

 

Κάνεις λάθος σε υατό που λες. Έτσι το ειχα καταλάβει κι εγώ στην αρχή αλλά δεν είναι ετσι.

 

Όταν μια αντλια την πουλάει ο κατασκευαστής για 16 kW και σου λεει το databook οτι δίνει θέρμανση 16,5 kW στους +7/35 δε σημαίνει οτι δεν είναι πραγματικό το παραπάνω νούμερο επειδή το ecolabel σου γραφει 10 kW σε θερμό κλίμα. Εξάλου αν δεις τα ecolabel θα διαπιστώσεις ότι στο θερμό κλίμα όλες οι αντλίες έχουν λιγότερα kW σε σχέση με το ψυχρό.

Το ecolabel αναφέρει το σημείο καλύτερης λειτουργίας της αντλίας απο οικονομική άποψη στην λειτουργία.

 

Εντελώς απλοποιητικά: Αν το σπίτι σου έχει απώλειες 10 kW μη βαλεις αντλία μεγιστο 10 kW. Θα δουλευει το Inverter τερμα γκάζι και ουσιαστικα το A++ που λεει το label θα γίνει Α. Βάλε μια 16 kW που θα δουλευει με μειωμένες στροφές στα 10 kW  όπου πιάνει και το Α++ σημφωνα με το ecolabel.

 

Το μέγιστο που δίνει το databook δεν μπορει να είναι ψέμα και για άλλο λόγο. Οι περισσότερες έχουν eurovent Που νομίζω είναι πολύ αξιόπιστος φορέας.

 

 

Και μια γενική παρατήρηση. Οι περισσότερες αντλίες 80C που έχω δεί εγκατεστημένες δεν έχουν δουλέψει ποτέ στους 80. Ο λόγος είναι ότι ο ιδιοκτήτης ρυθμίζει 80C αλλά τα σώματα του σπιτιού είναι τόσο μεγάλα ώστε αποδίδουν τη μέγιστη ισχύ της αντλίας μόλις πιάσει  50C το νερό οπότε η αντλία δουλεύει τέρμα στους 50C. Οι λέβητες που είχαν πρίν δεν ήταν 16 kW αλλά 40-50kcal/h. Το σπίτι ζεσταίνεται αλλά θα μπορούσε να γίνει ττο ίδιο αποτέλεσμα με αντλία 55-60C max.

Edited by nikoskourtis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.