Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε τι κατάσταση είναι τα μεγάλα έργα του Νέου ΕΣΠΑ 2014-2020


Engineer

Recommended Posts

Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ περιελαμβάνουν μια σημαντική γκάμα έργων για την επόμενη μέρα των υποδομών που θα συμβάλει στην ανάπτυξης της χώρας.

 

Συνολικά είκοσι τρία μεγάλα έργα υποδομής κόστους 5,2 δισ ευρώ ήταν το αρχικό "πακέτο" έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 - 2020» του νέου ΕΣΠΑ.

 

Από εκείνο το πακέτο με τη δημοσίευση του είχε γίνει γνωστό πως υπήρχε το σημαντικό πρόβλημα της υπερδέσμευσης κεφαλαίων που έφτανε σε ποσοστό 140%. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η υπερδέσμευση πολλές φορές όσο και αν ακούγεται παράδοξο είναι απαραίτητη γιατί είναι σύνηθες το φαινόμενο να έχουμε λόγω των εκπτώσεων στις δημοπρατήσεις μικρότερο κόστος αλλά και κάποια έργα να μην καταφέρουν να τραβήξουν το σύνολο της χρηματοδότησης που έχουν δεσμεύσει

 

Το ενδιαφέρον που έχει σήμερα αυτός ο κατάλογος έργων είναι που βρίσκεται το κάθε έργο και σήμερα το ypodomes.com θα επιχειρήσει να κάνει μία αποτύπωση της κατάστασης τους. Αναλυτικά:

 

Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο - Πάτρα

Εδώ είμαστε στην εξαγγελία ότι θα έχουμε δημοπράτηση με μελετο-κατασκευή στα τέλη του 2018. Περιλαμβάνει την λεγόμενη ελαφρά υπογειοποίηση από την Κανελλοπούλου μέχρι τον Άγιο Διονύσιο. Είναι από τα έργα που προβληματίζουν καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρη η υλοποίηση του.

 

Κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) - Πάτρας στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη - Ρίο

Εδώ έχουμε 3 τμήματα. Το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη είναι σε προχωρημένη κατασκευή ενώ σε δημοπράτηση είναι η ηλεκτροκίνηση. Στα τμήματα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος-Ρίο προχωρούν στα έργα υποδομής. Αναμένονται οι δημοπρατήσεις για επιδομή-ηλεκτροκίνηση που θα δημοπρατηθούν το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

 

Ηλεκτροκίνηση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας και εντοπισμένες παρεμβάσεις μικρής έκτασης σε υποδομή-επιδομή

Εδώ είμαστε προς το παρόν σε μελέτες και δεν προβλέπεται σύντομα η δημοπράτηση.

 

Αναβάθμιση ΠΑΘΕ/Π: τμήμα ΣΚΑ - Οινόη (χωρίς τη σύνδεση με ΣΚΑ)

Έργο απαραίτητο για την βελτίωση της υποδομής της γραμμής που βρίσκεται σε μελέτες. Είναι από τα έργα που αναμένονται και έχει ήδη καθυστερήσει δεδομένης της αύξησης που παρουσιάζεται σε αυτόν τον διάδρομο. Πάει για το 2019.

 

Κατασκευή αυτοκινητόδρομου «Πάτρα - Πύργος»

Το μοναδικό έργο της λίστας που είναι σε δημοπράτηση. Έχουν διεξαχθεί και οι 8 εργολαβίες και η προσυμβατική περίοδος είναι εδώ. Η έναρξη του έργου δεν προβλέπεται πριν το Φθινόπωρο του 2018.

 

Κατασκευή του τμήματος «Λαμία - Ξυνιάδα» του αυτοκινητόδρομου «Κεντρικής Ελλάδας» (Ε65)

Είναι σε εξέλιξη η κατάθεση του Φακέλου Μεγάλου Έργου και η έγκριση του από την ΕΕ. Το Υπουργείο Υποδομών έχει αναθέσει το έργο στην κατασκευάστρια και η εργολαβία αυτή θα ξεκινήσει χωρίς δημοπράτηση το καλοκαίρι του 2018.

 

Κατασκευή της Οδικής Παράκαμψης Χαλκίδας

Αυτό το έργο είναι σε μελέτες, όμως η υλοποίηση του θα εξαρτηθεί από την πορεία υλοποίησης άλλων έργων του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του.

 

Ολοκλήρωση της κατασκευής οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον Δυτικό Άξονα Βορρά - Νότου - φάση Β' (έργο γέφυρα)

Εργο με μεγάλα προβλήματα, τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, εκτός από την 1η εργολαβια. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η περίφημη εργολαβία σκούπα με σκοπό ο αυτοκινητόδρομος να λειτουργήσει πλήρης το 2021.

 

Μετρό Θεσσαλονίκης Βασική Γραμμή - Ολοκλήρωση κατασκευής και προμήθεια συρμών - Φάση Β΄ (έργο γέφυρα)

Το έργο αναστήθηκε, πάει εξαιρετικά καλά και με τη σημερινή εικόνα θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2020. Δεν επίκειται κάποια νέα δημοπράτηση καθώς είναι έργο γέφυρα που έχει ξεκινήσει από το προ-προηγούμενο ΕΣΠΑ.

 

Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως Καλαμαριά - Κύριες εργασίες και προμήθεια συρμών - Φάση Β΄ (έργο γέφυρα)

Το έργο προχωρά καλά και αναμένεται να λειτουργήσει με κατασκευαστικούς χρόνους το 2021. Αναμένονται κάποιες δημοπρατήσεις για την σηματοδότηση και επιπλέον συρμούς. Να θυμίσουμε ότι το κυρίως έργο είναι έργο γέφυρα που έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

 

Επέκταση του Μετρό Αθήνας, τμήμα Χαϊδάρι - Πειραιάς & συρμοί του μετρό Αθήνας - Ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία - Φάση Β΄ (έργο γέφυρα)

Το έργο είναι σε εξέλιξη το οποίο θα λειτουργήσει σε δυο φάσεις το 2019 και το 2021. Δεν επίκειται κάποια νέα δημοπράτηση καθώς είναι έργο γέφυρα που έχει ξεκινήσει από το προ-προηγούμενο ΕΣΠΑ.

 

Μετρό Αθήνας Γραμμή 4 - Τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή

Το μεγαλύτερο έργο για αυτό το ΕΣΠΑ καθώς μιλάμε για 1,4δισ ευρώ. Η δημοπράτηση του είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 με την ανακήρυξη του αναδόχου και την υπογραφή της σύμβασης.

 

Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς

Σε εξέλιξη εργολαβία, αναμένεται ακόμα μία που είναι σε μελέτες.

 

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Νέας Μάκρης και Μαραθώνα

Το έργο είναι σε μελέτες και αναμένεται επίσης η δημοπράτηση του.

 

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Ραφήνας και Αρτέμιδας

Το έργο παραμένει σε μελέτες.

 

Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Άνω Λιοσίων

Εδώ αναμένονται εξελίξεις μετά την ακύρωση των σχετικών διαγωνισμών το 2015.

 

Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Φυλής

Το ίδιο

 

Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Νοτιανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης

Αναμένονται επίσης ανακοινώσεις

 

Οριζόντια Διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ

Είμαστε στην τελική ευθεία και η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται το επόμενο διάστημα.

 

Φράγμα Χαβρία

Το έργο είναι σε μελέτες.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....-espa-2014-2020

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.