Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προϋπολογισμός οικοδομής για λήψη δανείου


aer

Recommended Posts

Καλησπέρα

Πρέπει να συμπληρώσω ένα έντυπο από τράπεζα το οποίο έχει τίτλο αναλυτικός προϋπολογισμός έργου και μορφή πίνακα προμετρήσεων - προϋπολογισμού και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα πως πρέπει να γίνει αυτό. Πιο συγκεκριμένα ο πίνακας έχει τα εξής κελιά:

Εργασία / Μονάδα / Τιμή Μονάδας / Ποσότητα / Δαπάνη κατά τον πελάτη / Εγκριθείσα δαπάνη.

 

Οι ερωτήσεις μου είναι οι παρακάτω:

Τιμή μονάδας? τι πρέπει να μπει? ότι πει π.χ. ο εκάστοτε μάστορας

Η Ποσότητα θα προμετρηθεί και αν ναι πως χωρίς σχέδια?

Μήπως πρέπει να συμπληρωθεί μόνο η δαπάνη κατά τον πελάτη?

 

Ο πίνακας συμπληρώνεται και κατατίθεται με σκοπό τη λήψη δανείου για την περαίωση της οικοδομής.

 

Υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να έχει συμπληρώσει αντίστοιχο πίνακα ή να γνωρίζει κάτι που θα μπορεί να με βοηθήσει????

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Τρέχουσες τιμές της αγοράς θα βάλεις συνάδελφε στην τιμή μονάδας. . Εγώ σε κάποιες εργασίες δευτερεύουσες (πχ ντουλάπες , είδη υγιεινής και τα συναφή) βάζω στο τιμή μονάδας "κατ' αποκοπή " και το συνολικό ποσό που εκτιμώ και δεν είχα πρόβλημα ποτέ. Τώρα χωρίς σχέδια επιμέτρηση, τι να σου πω κάνε ότι καταλαβαίνεις. Πάντως δεν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια. .Επίσης στο τέλος να βάλεις και απρόβλεπτα.

 

Υποθέτω ότι ο πελάτης έχει καταλήξει στο ποσόν που θέλει να δανειστεί. Οπότε θέλει λίγο tuning ο προυπολογισμός σου για να ταιριάξει σε αυτά που θέλει και ο πελάτης.

Link to comment
Share on other sites

Το χωρις σχεδια πραγματι νομιζω οτι δημιουργει ενα μικρο προβλημα.. Αν ομως προκειται για κατασκευη σε συγκεκριμενο οικοπεδο οπου γινεται και εξαντληση τοτε σε χοντρες γραμμες υπαρχει καποια εικονα ποσοτητων και μεγεθων.. Παρομοιως με avgoust σε πραγματα οπως πορτες, αλουμινια, ντουλαπες και λοιπα ,μπορεις να βαλεις κατ'αποκοπη ποσα.. Καλω ειναι να δουλεψεις σε προχειρο αρχικα, να βγαλεις εναν πρωτο προυπολογισμο και στη συνεχεια να αυξησεις καποια ποσα (σε λογικα μεγεθοι) ωστε να φτασεις στο ποσο που θελει ο πελάτης..

Link to comment
Share on other sites

Σε παρόμοια περίπτωση ζητήθηκε από την τράπεζα αναλυτικό έντυπο εργασιών για δάνειο προς ανακαίνιση χώρου. Όπως σωστά λέει ο avgoust, ο πελάτης συνήθως έχει προαποφασίσει το ποσό του δανείου. Στην περίπτωση που γνωρίζω, το ποσό που ήθελε ήταν όχι μόνο για την ανακαίνιση αλλά και για λοιπές δικές του εργασίες. Τα βήματα λοιπόν είναι :

-Κάνεις έρευνα αγοράς. Τιμές για υλικά, εργατικά, πατώματα..κλπ

-Στην περίπτωση που δεν «μαζεύεις» το επιθυμητό ποσό με βάση τα όσα βρήκες, θα ανεβάσεις μάλλον λίγο τις τιμές μονάδας με το σκεπτικό ότι θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάτι πιο ακριβό.(πιο ακριβό πάντα υπάρχει…το πιο χαμηλό σε τιμή είναι που θέλει ψάξιμο).

Δεν έχω δει το χαρτί αλλά υποθέτω πως το κομμάτι «Δαπάνη κατά τον πελάτη» αφορά στις τιμές μονάδας και τα ποσά που έχεις κοστολογήσει εσύ(ο πελάτης) και το «Εγκριθείσα Δαπάνη» είναι το ποσό που τελικά αποφασίζει να σου εγκρίνει η τράπεζα για αυτό κοιτάς και οι τιμές σου να είναι σε λογικά πλαίσια( όχι πχ. δάπεδο από μαρμαρο=8.000 το τετραγωνικό, για να καλύψεις το ποσό σου) για να μην σου απορρίψουν κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Εμείς το κάνουμε εμπειρικά συνήθως.Από τους προυπολογισμούς διαφόρων οικοδομών έχουμε κάνει μια φόρμουλα.Ξέρουμε ότι στο γενικό προυπολογισμό πχ το 19% είναι μπετά,το 4% τούβλα...και αν θέλει ο πελάτης 100.000 € δάνειο λέμε ότι τα 19.000 ευρώ θα είναι μπετά,το 4.000 τούβλα κοκ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες αλλά και για την άμεση ανταπόκριση.

 

aer

 

Υ.Γ. Νομίζω ότι δικαιολογούμαι για την άστοχη ταξινόμηση του θέματος καθώς ήταν το πρώτο μήνυμά μου στο forum αλλά σίγουρα θα προσπαθήσω στα επόμενα να είμαι πιο προσεκτικός!?!

Και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Προκειται ισογειο οροφο δυωροφου οικοδομης  με υπογειο.Εχει τελειωσει και το σταδιο της τοιχοποιιας .μενουν επιχρισματα ,δαπεδα ηλεκτρικα υδραυλικα πορτες παραθυρα .Ο ιδιοκτητης μην εχοντας το ποσο που απαιτειται θελει να απευθυνθει σε τραπεζα για δανειο.

πρόσθεσε τονισμό στο ερώτημά σου σύμφωνα με τους κανόνες συμμετοχής.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Xoνδρικά έχεις κατασκευαστική ετοιμότητα γύρω στο 40% για το κτίριο και υπολειπόμενα έργα περιβάλλοντος χώρου.  Στην τράπεζα που επιλέγει ο πελάτης να δανειοδοτηθεί, εσύ έρχεσαι σε επικοινωνία με τον μηχανικό εκτιμητή της και τον ρωτάς τι χρειάζεται για την εκτίμηση που θα κάνει. Συνήθως ζητείται προυπολογισμός έργων , οικοδομική άδεια, τοπογραφικό διάγραμμα, δ. κάλυψης, κατόψεις, συμβόλαιο και τοπογραφικό συμβολαίου και ο πελάτης πληρώνεται βάση προόδου έργων μετά από αυτοψία του μηχανικού της τράπεζας.  Οι αμοιβές μελέτης, επίβλεψης και έκδοσης άδειας δεν αποτελούν αντικείμενο της πιστοποίησης προόδου έργων για τη χορήγηση του στεγαστικού δανείου αποπεράτωσης. Όμως αν η τράπεζα δεν ζητάει προυπολογισμό και η εκτίμηση γίνεται με προυπολογισμό του μηχανικού της, έχει ενσωματωθεί το εκτιμώμενο κόστος αμοιβών μηχανικού για τις μελέτες κλπ. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.