Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Ν. 4495/17] Αυθαίρετα σε μη-αρτιο μη-οικοδομησιμο


Recommended Posts

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Η άδεια είναι του 1996..Οπότε Κατηγορία 4..Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση το "Όχι" στην οικοδομική άδεια δεν οδηγεί απευθείας σε Κατηγορία 5 και άρα αδυναμία δήλωσης σήμερα...Συμφωνείτε;

Edited by mxv
Link to comment
Share on other sites

Aφού θα δηλωθεί "χωρίς Ο.Α"  θα πρέπει να υπαχθεί κατηγορία 5, πλην όμως πέραν των συγκεκριμένων περιπτώσεων του νέου νόμου για την κατηγορία 5 (πχ αυθαίρετα έως και 50 τμ ανεξαρτήτως ποσοστών υπέρβασης, ακίνητα από πλειστηριασμό κλπ), οι υπόλοιπες δεν μπορούν να ρυθμιστούν, πρωτού ενεργοποιηθεί το σύστημα μεταφοράς Σ.Δ, με τις περιοχές υποδοχής ΣΔ κλπ. Οπότε, αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο, πέραν του να αποτυπώσεις σωστά το ακίνητο και να περιμένεις

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη αλλά έχω μπερδευτεί..  Στο προηγούμενο post αναφερόταν ότι επιλέγεται "ΟΧΙ" για τον υπολογισμό του προστίμου και μπορεί να δηλωθεί Κατηγορία 2 ως προϋφιστάμενο του 1982.. Γιατί λοιπόν να μην μπορώ να επιλέξω και πάλι "ΟΧΙ" για τον υπολογισμό του προστίμου αλλά Κατηγορία 4 λόγω χρόνου κατασκευής και δεδομένου ότι έχω οικοδομική άδεια που δεν έχει ανακληθεί;

Link to comment
Share on other sites

Αφού ανέφερες ότι το κτίριο ανεγέρθηκε το 1996 και μετά. Η κατηγορία 2 αφορά κτίρια προ του 1983. Η Ο.Α δεν λαμβάνεται υπόψη (δες το παράρτημα ¨Α του νόμου. Έχεις λυόμενο που έγινε με συμβατική κατασκευή).

Link to comment
Share on other sites

Η οικ.αδ. εκδόθηκε το 1996 για λυόμενο..Δηλαδή αν είχα άδεια για λυόμενο προ του 1983, γινόταν συμβατική θα μπορούσα να επιλέξω κατηγορία 2 και στην περίπτωσή μου επειδή είναι του 1996 οδηγούμαι σε Κατηγορία 5; Το Παράρτημα Α δεν αφήνει περιθώρια για εξαιρέσεις...Οτιδήποτε λυόμενο που έγινε συμβατική αυτομάτως είναι "οχι" στην οικοδομική άδεια και άρα Κατ.5..Ενώ στη συζήτηση παραπάνω δόθηκε και ερμηνεία του "όχι" στην οικοδομική άδεια μόνο για τον προσδιορισμό του προστίμου..

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς. Αν είχες άδεια (π.χ εκείνες που αναφέρω της δεκαετίας του 60) για λυόμενο και το έκανε συμβατική κατασκευή προ 83, θα επέλεγες κατηγορία 2.  Αναγκαστικά, στην περίπτωσή σου θα περιμένεις την ενεργοποίηση μεταφοράς ΣΔ, τράπεζας γης, υποδοχή ΣΔ κλπ. Καλή συνέχεια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επειδή δεν βρήκα κάποιο πλησιέστερο thread ας ρωτήσω εδώ.

Εκδόθηκε Ο.Α σε ακίνητο 4040 τμ, σαν εκτός σχεδίου, μεταγενέστερα το ακίνητο περιελήφθη εντός οικισμού κατά την οριοθέτηση του οικισμού που ήταν πλησίον του. Σήμερα το ακίνητο είναι άρτιο μη οικοδομήσιμο (δεν έχει πρόσωπο σε κχ).

Επίσης το ακίνητο διαπιστώνεται ότι ήταν μικρότερο από 4 στρέμματα .

Η αυθαιρεσία σε σχέση με την Ο.Α είναι πλαγιές αποστάσεις αλλά όχι πέραν του 1 μέτρου. Προφανώς τώρα σαν εντος οικισμού δεν έχουμε παράβαση .

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση?

Αρτιότητα έχω οικοδομησιμότητα όμως όχι. Επίσης το κτίσμα είναι ημιτελές μέχρι τούβλα και η Ο.Α έχει λήξει .Ερώτηση λοιπόν.

1) Λόγω εμβαδού  (100 τμ ισόγειο, 100 υπογειο) και κατάστασης θα έλεγα να πάει να το γκρεμίσει. Αλλά μετά δεν είναι οικοδομήσιμο.

2)Να βγάλει άδεια αποπεράτωσης συνέχιση  εργασιών, μπορεί? Μη οικοδομήσιμο πλέον, αλλά και τότε που βγήκε η άδεια, με τις τωρινές μετρήσεις είναι μη άρτιο  λόγο εμβαδού. Δεν ξέρω αν ζει ο παλιός μηχανικός

3) Να θεωρηθεί όλο αυθαίρετο  και να βγάλει αποπεράτωση αυθαίρετου? Δεν έχω δει ακόμα ΑΦ αλλά η άδεια είναι του 1981 και ενδέχεται να είναι  Κατ 2

4)δρόμος δεν παίζει να διανοιχτεί να περάσει μπροστά, έχουμε και το ΣτΕ σχετικά. 

 

Edited by Pavlos33
έγινε πρόσθήκη-διόρθωση τονισμού κειμένου (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, Elounda said:

3) Να θεωρηθεί όλο αυθαίρετο  και να βγάλει αποπεράτωση αυθαίρετου? Δεν έχω δει ακόμα ΑΦ αλλά η άδεια είναι του 1981 και ενδέχεται να είναι  Κατ 2

Καλησπέρα,αν είναι Κατ.2, βλέπω μόνο την επιλογή 3, με υπαγωγή  "χωρίς οικοδομική άδεια" και αποπεράτωση βάσει του 107.5.α.:)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να πω την αλήθεια μου δεν είχα χρόνο να διαβάσω όλες τις αναρτήσεις. Στην περίπτωση γηπέδου περίπου 2200τ.μ. εκτός σχεδίου, για το οποίο έχει εκδοθεί ο.α το 1988 κατά παρέκκλιση εντός ζώνης, σήμερα βρίσκεται εντός ΓΠΣ και νέοι όροι αναφέρουν αρτιότητα 4 στρέματα. Τοπογραφικό που συντάχθηκε πρόσφατα το αναφέρει ως μη άρτιο και οικοδομήσιμο, βάσει των σημερινών όρων δόμησης. Κατ' αρχάς είναι σωστό αυτό και κατ' επέκταση επηρεάζει η δήλωση του σύγχρονου τοπογραφικού την τακτοποίση των κτισμάτων του που πρόκειται να γίνει, ως προς την ύπαρξη οικοδομικής άδειας;

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλημέρα σας!

Έχω περίπτωση όπου έχει βγεί Ο.Α. για κατασκευή ενός κτιρίου το 1988 σε οικόπεδο 2000 τ.μ. εντός οικισμού βάσει του τοπογραφικού της Ο.Α. Στην πράξη το οικόπεδο είναι 1973 τ.μ. εκτός οικισμού μη άρτιο μη οικοδομήσιμο. Το όριο του οικισμού περνάει ξυστά στο οικόπεδο. Επίσης το κτίριο με την άδεια έχει αυθαιρεσίες και κατασκευάστηκε και άλλο κτίριο χωρίς Ο.Α.

Σκεφτόμουν το εξής: Στο πεδίου της ύπαρξης Ο.Α να βάλω ναι με την εξής δικαιολόγηση: Στην τεχνική έκθεση να γράψω οτι οι όροι δόμησης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λάθος αλλά και με τους σωστούς όρους δόμησης πάλι μπορούσε να βγεί  η Ο.Α. (το έχω ελέγξει και το ίδιο κτίριο θα μπορούσε να βγεί και με τους όρους δόμησης της εκτός σχεδίου δόμησης). Επίσης η απόκλιση του οικοπέδου βάσει του εμβαδού της άδειας και βάσει της νέας μέτρησης είναι εντός της επιτρεπόμενης απόκλισης βάσει του:

Άρθρο 48 – Δικαιολογητικά – Τροποποίηση των άρθρων 39 και 40 του ν. 4495/20171. Αντικαθίσταται η περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4495/2017, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 39
Προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος και διαγράμματος κάλυψης

 β) Απόκλιση επί του εμβαδού οικοπέδου ή γηπέδου από το αναγραφόμενο στο τοπογραφικό διάγραμμα που έχει συνταχθεί μέχρι τις 8.8.2013, και σύμφωνα με τον οποίο εκδόθηκε άδεια οικοδομής ή καταρτίστηκε συμβολαιογραφική πράξη, σε σχέση με τη νέα καταμέτρηση στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει τη βεβαίωση του άρθρου 83, είναι ανεκτή υπό τις εξής προϋποθέσεις:
αα) για οικόπεδα ή γήπεδα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού το ποσοστό της απόκλισης ορίζεται σε ±5%,

ββ) για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ή γήπεδα το ποσοστό της απόκλισης ορίζεται σε ±10%.
Εμβαδομετρήσεις οικοπέδων ή γηπέδων, που έχουν περιληφθεί σε διοικητικές πράξεις και δικαιοπραξίες και είναι εντός της απόκλισης του προηγούμενου εδαφίου, θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας, καθώς και η διόρθωση ή τροποποίηση των τίτλων κτήσης για την έκδοση άδειας.

Οπότε να βάλω ναι στην Ο.Α. και να ρυθμίσω τις έξτρα αυθαιρεσίες του κτιρίου καθώς και ολόκληρο το παράνομο κτίριο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.