Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ευθύνη Πολεοδομίας για έκδοση άδειας σε οικόπεδο το οποίο αποδείχθηκε εκ των υστέρων εκτός οικισμού


Recommended Posts

Εγώ πρέπει να σας πω ,πως το 1985 τα τοπογραφικά τα κάναμε εξαρτημένα !!! Μάλιστα τότε ήταν το Π.Δ. του 85 φρέσκο...άρα ??. 

Απλά ότι έγινε , έγινε εσκεμμένα (100% και με στοίχημα) .

Η εποχή μπορεί ήθελε εξαρτημένα τοπογραφικά ....αλλα στις πολεοδομίες.... ....Όλοι τ' αρπάζαν και από παντού.

Υπήρχε άνθρωπος στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης  (τον ήξερα καλά) που διάφοροι έλεγαν πως έφευγε από το κτίριο ένα- δύο κιλά βαρύτερος (αν και ήταν αδύνατος). Βλέπεις τα τουβλάκια με τα πεντακοσιάρικα (δρχ. τότε) ή τα χιλιάρικα ήταν βαριά. 

 

Αγωγή λοιπόν στον μηχανικό και γιατί όχι στους κληρονόμους , αν πέθανε αυτός!!! Να δεις τότε ??!!!??!!

 

 

Είδες όμως τωρα nbr που τα γραπτα μενουν. Μπορει τοτε να βγηκε αδεια (με τον καθε αδυνατο υπαλληλο βαρυτερο) αλλα ηρθε σημερα η στιγμη που ο ιδιοκτητης εχει προβλημα 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ παρά-ταύτα jojo θυμώνω με αυτούς όλους τους νόμους που ....νομιμοποιούν με μαγικό τρόπο τα ΠΑΝΤΑ. Πιστεψέ με . Όλα τακτοποιούνται. Έχουν γίνει από το καιρό της αντιπαροχής σημεία- τέρατα και δρακοι αλλά κανείς μα κανείς δεν τιμωρήθηκε . Και που βγαίνουν στο φως οι ...στραβές τι έγινε ???? Όλο το πακέτο της τακτοποίησης πάει στον πάλι στον ιδιώτη. Που δεν αποκλείεται οτ πολλές φορές και ο ίδιος φρόντιζε ώστε το σπίτι, που έκτιζε, να φουσκώνει σαν μπαλώνει ή το χωράφι και γιατί όχι , να πήγαινε βόλτα στον  ...οικισμό. 

Φυσικά δεν δέχομαι τα ερωτήματα του τύπου: μπορούσε ο μηχανικός να το βρει αυτό το ...ταξιδάκι του χωραφιού. κλπ, κλπ. Φυσικά και μπορούσε.  Αν δεν μπορούσε να πήγαινε σπίτι του.

Link to comment
Share on other sites

Τι σχέση μπορεί να έχει το σύστημα εξάρτησης??? Το ερώτημα μπαίνει συχνά από συν  ...αλλά εγώ ποτέ δεν το καταλαβαίνω! 

*Το 1985 το ΕΓΣΑ 87 δεν υπήρχε. Μπουσούλησε το 1987... δημιούργησε αρκετούς καβγάδες σε πολλά συνέδρια- ημερίδες και άρχισε να περπατάει κάπου στα 1990.

*Αν πάλι ο οικισμός και το αγρόκτημά του, είναι σε σύστημα τοπογραφικής υπηρεσίας δηλαδή ΗΑΤΤ μικρού φύλου ..μετράμε στο σύστημα αυτού του Datum.  (?????)

*Aν τώρα ο συνοικισμός είναι (όπως και οι περισσότεροι) σε 5χίλιαρο της ΓΥΣ μετράμε στο σύστημα ΗΑΤΤ της ΓΥΣ, κλασικά και όμορφα. 

 

Εγώ είμαι της παλαιάς θεωρίας : Η δουλειά πρέπει να γίνεται στο σύστημα που είναι και το υπόβαθρο. τουλάχιστον αρχικά !

Ακόμη και με ένα απλό κλιμακόμετρο, απο το συνοδευτικό σχέδιο του οικισμού, μπορούμε να δούμε αν ένα χωράφι είναι μέσα στον οικισμό ή έξω από αυτόν. 

 

Φυσικά να θέλουμε να το δούμε. Τελεία!!!

 

 

Νομίζω ότι μπλέξαμε τα Datum μας .....

Η προβολή Ηαττ είναι μία και το μόνο που αλλάζει είναι το κέντρο της ... οι μετρήσεις γίνονται στο προβολικό σύστημα και όχι στο Datum .....

Το 5χιλιαρο της ΓΥΣ είναι διάγραμμα και όχι σύστημα συντεταγμένων ...

 

Ιστορικα :

οι παλιές διανομες οικισμών και ΣΑΑΚ απο τους Ρώσους και μετα (ναι Ρώσοι έκαναν αρκετες διανομές) ειναι σε Ηαττ, αλλα επειδή

έγινε επανασυνόρθωση του τριγ. δικτύου, οι τιμές των τριγωνομετρικών άλλαξαν, οπότε προσοχη στην χρήση τους

(διανομή στη Θεσ/νικη "φευγει" μέτρα) !!!

 

Η απαίτηση για εξαρτημένο τοπογραφικο διάγραμμα μπήκε με το Ν.4178/2013  !!!!

Τόσο το ΠΔ/83 (οχι ΠΔ85) αλλά και το ΠΔ/93 για τον τρόπο έκδοσης Ο.Α. δεν επιβάλλουν εξαρτημένο τοπογραφικό εντός οικισμού και εκτός σχεδίου !!!

το ΠΔ/83 έχει τις προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικού .....

 

Η οριοθέτηση των οικισμών έγινε σε χάρτη - φωτοτυπία της φωτοτυπίας- κλίμακας 1:5000 της ΓΥΣ, και όταν το όριο δεν έχει τιμή από χαρακτηριστικό

σημείο είναι μια γραμμή πάχους 1 με 2 mm, που σημαίνει 5 με 10 μέτρα, οπότε προσοχή...

Link to comment
Share on other sites

To Βασικό ερώτημα που μπήκε σε αυτή την ενότητα ήταν : Μπορεί να βρει (εντελώς λαϊκά) ένας μηχανικός, αν ένα χωράφι, έστω και αν το σχέδιο της επέκτασης με την απόφαση νομάρχη είναι σε φωτοτυπία, αν αυτό είναι εντός ή εκτός οικισμού ??? Εγώ λέω πως μπορεί και μπορούσε!!!

Εγώ, το ξαναλέω, Από το 1983, που απολύθηκα από το στρατό, δεν ενθυμούμε να έκανα ανεξάρτητο ή κάτι παρόμοιο, τοπογραφικό.

.........

..........

Τα Μπλε ερωτηματικά  σου ??? Εδώ εννοώ πως, σε διανομή,  ...μετράμε στο ΚΕΝΤΡΟ φ, λ του φύλλου χάρτου του αγροκτήματος - συνοικισμού που είναι υπολογισμένη - σχεδιασμένη η προς εξέταση διανομή μας. 

 

Το ξανάγραψα. Εγώ κατά 60% ήμουν χωραφάς και κατά 40% γραφιάς.

Ίσως αυτά τα....επιστημονικά περί τα "data und Datum" να μη τα γνωρίζω .....αλλά γνωρίζω και μπορώ να βρω αν ένα χωράφι είναι εκτός και μπουσουλάει για να γίνει ...εντός σχεδίου. 

Καλό μεσημέρι και καλά ούζα στους φίλους του φόρουμ!!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

..........

Η απαίτηση για εξαρτημένο τοπογραφικο διάγραμμα μπήκε με το Ν.4178/2013  !!!!

Τόσο το ΠΔ/83 (οχι ΠΔ85) αλλά και το ΠΔ/93 για τον τρόπο έκδοσης Ο.Α. δεν επιβάλλουν εξαρτημένο τοπογραφικό εντός οικισμού και εκτός σχεδίου !!!

το ΠΔ/83 έχει τις προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικού ..... Η εξάρτηση από σταθερά σημεία ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για έκδοση ο.α., αλλά συνήθως την αγνοούσαμε

 

Η οριοθέτηση των οικισμών έγινε σε χάρτη - φωτοτυπία της φωτοτυπίας- κλίμακας 1:5000 της ΓΥΣ, και όταν το όριο δεν έχει τιμή από χαρακτηριστικό

σημείο είναι μια γραμμή πάχους 1 με 2 mm, που σημαίνει 5 με 10 μέτρα, οπότε προσοχή...  η οριοθέτηση πάνω στον 5ρη λειτουργεί ως σκαρίφημα, αυτό που μετράει είναι η τεχνική έκθεση περιγραφής των ορίων 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

tetris   #15

 

Η εξάρτηση από σταθερά σημεία ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για έκδοση ο.α., αλλά συνήθως την αγνοούσαμε ...

 

σταθερά σημεία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ, ????)

 

η οριοθέτηση πάνω στον 5ρη λειτουργεί ως σκαρίφημα, αυτό που μετράει είναι η τεχνική έκθεση περιγραφής των ορίων

 

Πάντως εγω σε αυτό

http://www.michanikos.gr/files/file/931-%CE%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8E%CE%BD-2000-%CE%BA%CE%B1%CF%84/

 

τεχνικές εκθέσεις δεν βρήκα.

 

Ούτε οταν έκανα αυτό

 

http://www.michanikos.gr/files/file/931-%CE%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8E%CE%BD-2000-%CE%BA%CE%B1%CF%84/?st=20#commentsStart

 

 

δεν βρήκα τεχνικές εκθέσεις

 

ουτε το άρθρο 3 του ΠΔ/85 λέει για τεχνικές εκθέσεις. !!

 

Μάλλον φταίει η Πολεοδομία .....

Link to comment
Share on other sites

Την απαξίωση του δικού μου επαγγελματισμού την δέχομαι! Γιατί όχι? Εδώ γράφουμε, ότι μας κατέβει......! Αυτή όμως την ειρωνεία κατά του Tetris, που εγώ προσωπικά (χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι) τον διαβάζω πάντα, όταν γράφει στις ενότητες των Τοπογράφων, δεν την καταλαβαίνω. Σε καμία περίπτωση, πιστεύω, δεν εννοεί ο φίλος μας σταθερά σημεία τις κολώνες της ΔΕΗ ή τα καμπαναριά σταθερά σημεία. (??).

Εγώ πάντως σε όποια επέκταση οικισμού με απόφαση νομάρχη πήγα, έβρισκα, σε κάποιο γραφείο της κοινότητας, ένα τεφτέρι μέσα στο οποίο υπήρχε η περιγραφή, όπως παραπάνω το εννοεί ο tetris (είμαι σίγουρος αυτό εννοεί), όλων των σημείων του "δακτυλιδιού" της επέκτασης. Δηλαδή π.χ. νότιο σημείο της αποθήκης του χ.τ  που συνεχίζει στο τάδε σημείο του φράχτη του Δ.Ζ. κλπ, κλπ, κλπ. Μπορεί να ήταν δύσκολο όταν ο χ.τ. για παράδειγμα γκρέμιζε την αποθήκη αυτή !! Ε τότε, αναγκαστικά το κλιμακόμετρο από το 5χίλιαρο, αφού αυτό ήταν ΠΑΝΤΑ στο ΗΑΤΤ- ΓΥΣ. 

Αν τώρα εσύ φίλε jhros δεν βρήκες τέτοια τεφτέρια στις κοινότητες που πήγες .... ... !!

Δεν  ξέρω φυσικά και την περιοχή που ασκείς επάγγελμα !

.....................................

Εγώ πάντως τον tetris και τον pavlos33 θα συνεχίσω να τους διαβάζω !!! Αρκεί να γράφουν στις ενότητες των τοπογράφων.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μιλώντας πάντα για τη δική μου περιοχή

"Τεφτέρια" με υπογραφές και σφραγίδες υπάρχουν για όλους τους οικισμούς.

Ειδικά στους προ 23, όπου το περίγραμμα ήταν απλό σκαρίφημα υπήρχε επ' αυτού πίνακας των ιδιοκτητών. 

Τα έχουν και οι δήμοι και οι ΥΔΟΜ (όσα δεν έχουν εξαφανιστεί...)

Με βάση αυτές τις περιγραφές των ορίων γίνεται ο εντοπισμός.

Και με βάση αυτές τις περιγραφές γίνεται (απ΄ ό,τι ξέρω) ένταξη των ορίων σε ΕΓΣΑ '87

Κι ευτυχώς, διότι πολλές οριοθετήσεις στον 5ρη είναι για κλάματα.

Διότι έγιναν από άσχετους στο άρπα-κόλλα

Και στην περίπτωση που κάποιο κτίσμα έχει κατεδαφιστεί, υπάρχει η α/φ

Διάθεση για σωστή δουλειά να υπάρχει

και όλα γίνονται

 

όσο για την εξάρτηση από σταθερά σημεία (τις εποχές προ gps)

γιατί όχι από καμπαναριά? (τα οποία είναι πιο ασφαλή από πολλά τριγωνομετρικά)

Edited by tetris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είδες όμως τωρα nbr που τα γραπτα μενουν. Μπορει τοτε να βγηκε αδεια (με τον καθε αδυνατο υπαλληλο βαρυτερο) αλλα ηρθε σημερα η στιγμη που ο ιδιοκτητης εχει προβλημα 

Nαι ρε jojo (κ nbr #12), αλλά και ο τότε ιδιοκτήτης ήξερε, οπότε τακτοποιείς σαν να μην είχε άδεια  και ας τα βρει ο τωρινός ιδιοκτήτης με τον τότε μηχανικό, αν θες να είσαι hardcore ζητάς κ ανάκληση της άδειας.

Για το ερώτημα συμφωνώ με avgoust (#7) και tetris (#10), η πολεοδομία να πάρει ευθύνη και να τη γλυτώσεις, ούτε στο star wars.

Προσωπικά, η πολεοδομία της περιοχής μου, δεν έχει αναλάβει ευθύνη ούτε σε περιπτωση που ο μηχανικός δεν είχε λάβει υπόψη του μελλοντική απαλλοτρίωση και το κτίσμα που αδειοδότησε έπεφτε μέσα στο δρόμο όταν ήρθε η ώρα της κατασκευής, η απαλλοτρίωση άνηκε στην κτηματική, οπότε η πολεοδομία δικαιωματικά την αγνοούσε, αν και ήταν σχετικά μεγάλο έργο. Ευτυχώς δεν ήταν δικιά μου υπόθεση, εκκρεμεί ακόμα κ μάλλον θα εκκρεμεί για πολλά χρόνια.

Κατά τα άλλα ρε jojo κ λοιποί ειδήμονες, άμα πέφτουμε πάνω στο όριο (σε οικισμό, όχι σε σχέδιο πόλης, αν κ μένω σε πόλη με οικισμούς μέσα στο σχέδιο της και ναι μερικά όρια είναι καμπαναριά) τι κάνουμε; ανεβαίνουμε στο καμπαναριό; κ τι σφάλμα επιτρέπεται;

 

 

Link to comment
Share on other sites

nbr #17    tetris #18

Την απαξίωση του δικού μου επαγγελματισμού την δέχομαι! Γιατί όχι? Εδώ γράφουμε, ότι μας κατέβει......!

Για ποια απαξίωση μιλάμε ?? Αν σε ένα φόρουμ μηχανικών γράφουμε οτι μας κατέβει στην κούτρα μας καλό είναι

να ξεκινάει η πρόταση - απάντησή μας σε post :

Φαντάζομαι πως ...

Νομίζω πως ... 

Η κούτρα μου λέει ότι .....

 

Απαντήσεις σαν αυτήν 

http://www.michanikos.gr/topic/21946-δουλεία-διόδου/?p=954667

νομίζω οτι δεν προσφέρουν τίποτα σε ένα νέο συνάδελφο μηχανικό που προσπαθεί να βγάλει άκρη

με την νομοθεσία και ενημερώνεται απο το site.

Αντίθετα το μόνο μπορεί είναι να τον βάλει σε μπελάδες ......

 

 

Τώρα πως το εξαρτημένο τοπογραφικό έγινε "εξασφαλισμένο" και πως

οι τεχνικές εκθέσεις έγιναν "τεφτέρια με υπογραφές" είναι άλλο θέμα .

 

Πάντως ο νέος συνάδελφος-μηχανικός καλό είναι να μην ψάξει να βρει "τεφτέρια"

εκτός αν χρωστά στο μπακάλη της γειτονιάς του ..... 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.