Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πώς μοιράστηκε η «πίτα» της ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο 2018


Engineer

Recommended Posts

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) τα ποσοτικά στοιχεία του μηνιαίου δελτίου συστήματος συναλλαγών ΗΕΠ για τον Φεβρουάριο του 2018.

 

Όπως προκύπτει, το μερίδιο της ΔΕΗ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ, σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 και εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (πλην ΑΠΕ), εφόσον διαθέτει τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή, με 78,64% (ισχύς μονάδων: 9.495 MW), εικόνα που ωστόσο αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά με την δρομολογούμενη αποεπένδυση στα λιγνιτικά εργοστάσιά της. Ελαφρά ενίσχυση παρουσίασε η Elpedison Energy με 6,71% ενώ με οριακή μείωση ακολούθησαν οι: Mitilineos με 6,35%, η Korinthos Power με 3,59%, η Heron II Viotias με 3,49% και η Heron με 1,22%.

 

Οι μονάδες ΑΠΕ πρωταγωνιστούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έστω και με βραχεία κεφαλή από τον αμέσως επόμενο τύπο καυσίμου, φτάνοντας τα 5.160 MW ισχύος (ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2017 και στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο 2018) και ενισχυμένες κατά περίπου 196 MW σε διάστημα 5 μηνών. Ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου με 5.000 MW και οι λιγνιτικές με 3.904 MW. Η χαμηλότερη ισχύς αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες με 3.171 MW.

 

Η συνδυασμένη ισχύς των μονάδων φυσικού αερίου, υδροηλεκτρισμού και ΑΠΕ αγγίζει πλέον το 77,35% (ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), με τις λιγνιτικές μονάδες να εκπροσωπούν το, διόλου ευκαταφρόνητο βέβαια, 22,65% του συνόλου, το οποίο ωστόσο βαίνει μειούμενο, όσο ενισχύεται η παρουσία, φιλικών προς το περιβάλλον, ενεργειακών έργων (μονάδες ΑΠΕ και ηλεκτρικές διασυνδέσεις).

 

Πάντως, στο σύνολο της μηνιαίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα καύσιμα που πρωταγωνίστησαν ήταν το φυσικό αέριο (34,08%) και ο λιγνίτης (36,66%) με τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά να ακολουθούν με υπολογίσιμη απόκλιση (20,20% και 9,07% αντίστοιχα), παρουσιάζοντας ωστόσο αισθητή άνοδο. Η εγκατεστημένη ισχύς όλων των μονάδων στο διασυνδεδεμένο σύστημα ανήλθε για τον Δεκέμβριο, σε 17.234,2 MW.

 

Σε επίπεδο μηνιαίας παραγωγής, ανά συμμετέχοντα, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής: ΔΕΗ (56,47%), ΛΑΓΗΕ (20,20%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (7,53%), ELPEDISON (8,03%), KORINTHOS POWER (4,54%) και HERON II VIOTIAS (3,23%).

 

Σημειώνεται πως ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΛΑΓΗΕ), συμμετέχει στον ΗΕΠ ως «Παραγωγός», καθώς οι πιστώσεις για την παραγωγή των ΑΠΕ μεταφέρονται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του Άρθρου 40 του Ν.2773/1999 που διατηρεί.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ario-2018-draft

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.