Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώματα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών επί στατικών μελετών


stambo

Recommended Posts

Τα 2/3 που θα μείνουν απ'εξω ποιοι είναι;

"πιστοποιηση δυνατοτητας εκτελεσης εργασιας;" Το Δίπλωμα και το πρόγραμμα σπουδών της κάθε σχολής πιστοποιούν οτι έχω/έχεις την επιστημονική κατάρτηση για την εκπόνηση της ανάλογης μελέτης, για ιδιωτικά έργα πάντα, και υπάρχει βέβαια και η διαδικασία για τα δημόσια έργα... οπού ακόμα και για ένα φυλάκιο σε μαρίνα π.χ. απαιτούνται όλες οι ειδικότητες για τη ορθή εκτέλεση των εργασιών... 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 128
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλε like από τα γραφόμενά σου καταλαβαίνω ότι είσαι νέος στο κουρμπέτι. ...Κάποτε (τώρα λιγότερο αλλά το επιδιώκουν πολλές φορές) οι πολιτικοί μηχανικοί ήταν οι υπερμηχανικοί. Τα έκαναν όοολα και μπορούσαν να τα υπογράψουν όλα. Ευτυχώς που στην ΓΕΜ (πτυχία μελετών) αυτό άλλαξε. Ακόμη και ένα κτιριακό δεν μπορεί να το υπογράψει ένας Π.Μ. αν δεν έχει πτυχίο στην κατηγορία 8.

Πάντως αυτό τους δημιούργησε μια υπεροψία που είναι έκδηλη, προπάντων σε παλαιότερους συναδέλφους, αλλά συνεχίζει και στους νεότερους, που με μεγάλη ευκολία μπαίνουν στα χωράφια των αρχιτεκτόνων (κατα κυριο λόγο) αλλά και σ' αυτά των τοπογράφων και των μηχανολόγων . 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 16/3/2009 at 1:56 ΜΜ, maximos75 said:

Διότι επέτρεψε μου Patrick με όλο το σεβασμό και άνευ παρεξηγήσεως όπως έγω δεν μπορώ να κάνω σύνθεση κατασκευής με την ίδια ευκολία και άνεση που θα τη κάνεις εσύ και καλά κάνεις έτσι και ένας Αρχιτέκτων δέν είναι δουλειά του να κάνει στατικές μελέτες και να υπογράφει αντισεισμικά άσχετα τι λένε τώρα οι αποφάσεις του ΤΕΕ και της Πολιτείας και των άλλων συντεχνιών. Εδώ δεν έχει δικαίωμα να το κάνει ένας απόφοιτος ΤΕ (π.χ δομικών έργων και Έργων υποδομής) που στο κάτω κάτω το έχει διδαχθεί σε ένα βαθμό πόσο μάλλον κάποιος συνάδελφος αρχιτέκτων που δεν το γνωρίζει κάν το αντικείμενο. Σε αυτό θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους Μηχανικούς ΤΕ που αναρωτιούνται πχ. πώς ένας διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός υπογράφει κάποια (δεν ξέρω ακριβώς ποιά-ας με ενημερώσει κάποιος καλός συνάδελφος) π.χ.Μηχανολογικά. Με ποιά λογική δηλαδή.Ας μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας.

Οπως δεν ειναι η δουλεια του πολιτικου μηχανικου να υπογραφει αρχιτεκτονικες μελετες αλλα δυστηχως στις μερες μας οι πολιτικοι μηχανικοι υπογραφουν και κανουν τα παντα εκτος απο στατικα. Οταν ρωτας μηχανικο κανεις στατικα σου απανταει οχι αλλα θα βρω καποιον κακομοιρη αποφοιτο που ακομα δεν εχει καταλαβει σε εισαγωγικα οτι τα αρχιτεκτονικα αμοιβονται πιο πολυ... 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το δυστυχώς δεν το κατάλαβα. Αν ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να κάνει σωστά τη μελέτη του γιατί να μην την κάνει; Επαγγελματικό δικαίωμα βάσει του νόμου έχει. Δεν κλέβει κανέναν.  Αν δεν κάνω λάθος και στους αρχιτέκτονες έχουν δώσει δικαίωμα υπογραφής στατικής μελέτης. Όποιος έχει τα κότσια και θεωρεί ότι αυτό που υπογράφει είναι ΟΚ και δεν θα σκοτώσει κόσμο ας το υπογράψει. Στην πρώτη περίπτωση ένας ΠΜ που κάνει αρχιτεκτονικά μπορεί να δούμε κάτι ακαλαίσθητο (αν και υποκειμενική η άποψη πολλές φορές), στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να δούμε κάσες τη μια δίπλα στην άλλη. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τη βαρύτητα των δυο διαφορετικών αντικειμένων και να επανέλθουμε. Απόλυτη διάκριση σε μια οικονομία τέτοιας κλίμακας μην περιμένεις να δεις άμεσα. Ίσως σε μερικά χρόνια να υπάρξει απόλυτος διαχωρισμός των αντικειμένων.

Διαφωνώ επίσης ως προς τον χαρακτηρισμό "κακομοίρης απόφοιτος". Είναι συνάδελφος μηχανικός ο οποίος έχει πιο φρέσκες και πιο επικαιροποιημένες γνώσεις από όλους μας που εργαζόμαστε δεκαετίες και είναι πολύτιμος συνεργάτης. Αυτός βάζει τις γνώσεις του (πχ ευρωκώδικες) και οι της πιάτσας βάζουν την εμπειρία  και τις γνώσεις τους για το που και πως θα μονταριστούν οι μελέτες στην πράξη. Είναι μια πολύ σωστή και τίμια συνεργασία. Ο νέος μαθαίνει και πληρώνεται και ο εργοδότης (παλιός) έχοντας πάρει τη δουλειά (και αυτό είναι το πιο δύσκολο δηλαδή το να πέσει χρήμα στο ταμείο) πληρώνει τη μελέτη του νέου συναδέλφου. 

  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Πάντα ήμουν της άποψης ότι η κάθε ειδικότητα έχει διδαχθεί και ειδικευθεί σε κάποια πράγματα ανεξαρτήτως "επαγγελματικών δικαιωμάτων". Επομένως για σοβαρές αρχιτεκτονικές μελέτες, αν και είχα δικαίωμα υπογραφής είχα συνεργάτη αρχιτέκτονα. Έτσι και οι αρχιτέκτονες, είμαι της άποψης ότι ένα απλό μονώροφο και το έχουν διδαχθεί και μπορούν να το μελετήσουν σωστά αλλά στατικά μεγαλύτερων απαιτήσεων θα πρέπει να τα δίνουν σε πολιτικό μηχανικό. Αυτό πρέπει να είναι και το πνεύμα των αντίστοιχων δικαιωμάτων....

Link to comment
Share on other sites

@Γιάννης το θέμα υπογραφής μελέτης στατικών (πόσο μάλλον με έλεγχο αντισεισμικού) από κάποιον άλλο πέρα από τον επιστήμονα που είναι η δουλειά του δεν πρέπει να είναι κάτι που να μπορεί να διανοηθεί κάποιος άλλος. Ότι εκπαίδευση υπάρχει στο θέμα από τις υπόλοιπες ειδικότητες είναι εκεί στα πλαίσια της εξυπηρέτησης συνεννόησης με τον αντίστοιχο επιστήμονα και ότι της εκπόνησης ολόκληρων μελετών. Κάποια άλλη ερμηνεία είναι προσβλητική και υποβιβάζει την επιστημοσύνη του καθενός μας

Βγαίνοντας εκτός θέματος να πω ότι το πραγματικό θέμα με τα δικαιώματα δεν είναι ούτε τα στατικά ούτε τα τοπογραφικά ούτε τα μηχανολογικά αλλά η Αρχιτεκτονική μελέτη αφού από εκεί πηγάζουν ουσιαστικά οι απαιτήσεις που καλύπτουν οι υπόλοιπες μελέτες και αποτελεί την ουσία του κάθε έργου. Εκεί είναι τα λεφτά και εκεί είναι και το σημείο τριβής.

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα,

βλέπω στα δικαιώματα μελετών των αρχιτεκτόνων ότι είναι και τα στατικά. Μπορεί ένας αρχιτέκτονας να υπογράψει για στατικά compact Πισίνας 2,*3τμ ή υπάρχει κάποιος περιορισμός?

Link to comment
Share on other sites

  Εχει δημοσιευθει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για τη Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα.

https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2018-11/epagelmatika%20dikaiomata.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.