Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώματα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών επί στατικών μελετών


stambo

Recommended Posts

didonis ειμαι σχετικα νεος στο επαγγελμα κ ακομα δεν εχω δωσει εξετασεις στο ΤΕΕ αλλα εργαζομαι σε ενα τεχνικο γραφειο ("μας το γυρισαν")...


Δεν ειναι μεταλλική κατασκευή ουτε ελεγχο επάρκειας χρειάζεται είναι μια απλη διώροφη, κατ'επεκταση, προσθηκη απο σκυρόδεμα σε ενα διώροφο υφιστάμενο σπιτι!! για τον αντισεισμικο οκ ειναι απαραίτητο να συνυπογράψει πολ μην αλλα αυτό με το 45% επι των στατικων που πρεπει να παρει ο πολ μηχ το εχετε ξανασυναντήσει ποτέ?? υπάρχει κάποιο σχετικό ΦΕΚ ή απόφαση του ΤΕΕ ή είναι απλώς το ποσοστό της "πιάτσας"??? 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 128
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παραθέτω το εδάφιο δ (που αναφέρεται στις κατηγορίες μελετών φέρουσας κατασκευής) του άρθρου 41 παρ. 2 του Π.Δ. 515/1989 : "δ) Κατηγορία ΙV. Στη κατηγορία αυτή υπάγονται οι μελέτες φερουσών κατασκευών που απαιτούν ιδιάζοντες στατικούς υπολογισμούς (εξαιρουμένων των αντισεισμικών τοιούτων των έργων των προηγούμενων κατηγοριών), ως μελέτες σκελετών από οποιοδήποτε υλικό υπολογιζόμενων ως φορέων στο χώρο, κελυφών, πτυχωτών φορέων κα εν γένει φορέων ειδικής μορφής, προεντεταμένων κατασκευών, σιλό, υδατόπυργων, ιστών τρούλων, ειδικών θεμελιώσεων, τόξων, ανηρτημένων στεγών, συμμίκτων φορέων και σιδηρών κατασκευών."

 

Επίσης παραθέτω απόσπασμα της Εγκ-51502/67 Γραφ.Πολ/μιας Αθηνών.

"Περί των δικαιωμάτων διαφόρων τεχνικών επί Αρχιτεκτονικών

και Στατικών μελετών και επιβλέψεως οικοδομικών έργων".

Γ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Βάσει του Ν-4663/30 και της

υπ'αρ.πρωτ.61167/2309/18-12-61 Διαταγής Γ.Π.Α. δι'ης κοινοποιείται η

υπ' αρ.πρωτ.Ε.32484/7-12-61 Διαταγής Ε3/β Υπηρεσίας Οικισμού έχουν τα

κάτωθι δικαιώματα.

α) Υπογραφής μελέτης και επιβλέψεως στατικών εργασιών δι' όλας

τας κατασκευάς πλην των ειδικών κατασκευών: ειδικαί θεμελιώσεις

(πεδιλοδοκοί κλπ.) κελυφωταί κατασκευαί, κατασκευαί προεντεταμένου

σκυροδέματος, σιδηραί κατασκευαί, ξύλιναι κατασκευαί κλπ."

 

Σήμερα όλες οι στατικές μελέτες υπολογίζουν τους φορείς στο χώρο, οι δε θεμελιώσεις κατά 99,9% είναι πεδιλοδοκοί ή κοιτοστρώσεις (κατηγορία ΙV). Οπότε είναι απόλυτα σαφές οτι οι αρχ/νες δέν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα σύνταξης στατικών μελετών & επίβλεψης. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο, μα το χερότερο Ε Γ Κ Λ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο.

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

για τον αντισεισμικο οκ ειναι απαραίτητο να συνυπογράψει πολ μην αλλα αυτό με το 45% επι των στατικων που πρεπει να παρει ο πολ μηχ το εχετε ξανασυναντήσει ποτέ?? υπάρχει κάποιο σχετικό ΦΕΚ ή απόφαση του ΤΕΕ ή είναι απλώς το ποσοστό της "πιάτσας"???

 

 

 

 

Η αμοιβη για τον αντισεισμικο υπολογιζεται ως 80% προσαυξηση της αμοιβης της μελετης στατικων.(δηλαδη συντελεστης 1.8  )

Αν κανεις τις πραξεις θα δεις οτι επι της τελικης αμοιβης μελετης στατικων, το κοματι του αντισεισμικου σχεδιασμου ειναι περιπου το 45%.

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα όλες οι στατικές μελέτες υπολογίζουν τους φορείς στο χώρο, οι δε θεμελιώσεις κατά 99,9% είναι πεδιλοδοκοί ή κοιτοστρώσεις (κατηγορία ΙV).

Δηλαδή όλη μα ΟΛΗ η μελέτη είναι κατηγορία ΙV - ειδική κατασκευή κατά την Εγκ-51502/67. Τι είδους προσυπογραφή είναι αυτή που αφορά στο σύνολο της μελέτης, συνάδελφοι αυτονόητα πράγματα λέμε, μη τρελλαθούμε τώρα.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε Alexios αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;

Όταν τα κεντρικά όργανα δεν κάνουν τίποτα, ποιος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα; Ο ιδιώτης μηχανικός; Πως; Χτυπώντας στον τοίχο;

Link to comment
Share on other sites

Για το θεμα της κατηγοριας IV (φορεις στο χωρο) ,οπως εχω ξαναπει στο φορουμ , συμφωνα με το Αρ.Πρωτ οικ 33345/252γ/13-4-1992 εγγραφο της Δ/νσης Ο.Κ.Κ. του πρωην ΥΠΕΧΩΔΕ (σε σχετικο ερωτημα της υπηρεσιας μας) "οι Αρχιτεκτονες εχουν δικαιωμα υπογραφης στατικων μελετων για ολες τις κατασκευες οικοδομικων εργων ,ανεξαρτητα αν αυτες επιλυονται με το μοντελο του χωρικου πλαισιου ,πλην ειδικων κατασκευων οπως ειδικες θεμελιωσεις ,κελυφωτες κατασκευες,σιδηρες κατασκευες,ξυλινες κατασκευες κ.λ.π κ.λ.π "

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

KF

Ξεχνας για μια ακομα φορα το αρκετα νεοτερο εγγραφο της ΔΟΚΚ με αριθμο 23172/30-06-2009.

 

ΥΓ. το 1992 αμφιβαλλω αν οι μηχανικοι χρησιμοποιουσαν ευρεως Η/Υ για επιλυση στατικων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο το εγγραφο δεν κρινει  απαγορευτικη την ασκηση του συγκεκριμενου εργου  σε αντιθεση με το αλλο εγγραφο που ρητα δινει αυτη τη δυνατοτητα (οσο βεβαια μπορει να θεωρησει καποιος οτι εχουν νομικη ισχυ αυτα τα εγγραφα).Ακριβως δε ,επειδη δεν υπαρχει νομοθετικη καλυψη ,οι Πολεοδομιες δεχονται υπογραφες Αρχιτεκτονων.

Οσο αφορα τον Η/Υ ηδη απο την εφαρμογη του ΕΑΚ1985 (για πρωτη φορα υποχρεωση χρησης χωρικου μοντελου) ηταν σε ευρεια χρηση.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Γνωμη μου οτι το εγγραφο που αναφερω ειναι ορθοτερο και πιο τεκμηριωμενο,

Μην ξεχνας οτι ακομα και μετα τον ΕΑΚ85 η ισοδυναμη στατικη ειχε ευρεια χρηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.