Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώματα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών επί στατικών μελετών


stambo

Recommended Posts

Στο χώρο που εργάζομαι οι μελετοεπιβλέψεις μεταξύ μηχανικών "μοιράζονται" με φορολογικά κριτήρια, και όχι με το τι θεωρείται αποδεκτό (αφού δεν το περιέγραψε ακριβώς ο κάθε νόμος), εκτός αν υπάρχει κάποιο ΦΕΚ που καθιστά το "αποδεκτό" υποχρεωτικό "δια ροπάλου".

Η υποχρεωτική αρχιτεκτονική μελέτη σε ιστορικό κέντρο από αρχιτέκτονα είναι πιο προφανής και στηριζόμενη (νομοθετικά) από την ανάλογη επίβλεψη. Εκτός αν κάτι μου διαφεύγει.

 

ευχαριστώ, akius!

Edited by Άννα Σαλούρα
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 128
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ναι αυτό θεωρώ αφού ΔΕΝ μπορώ να το μελετήσω  πως μπορώ να το επιβλέψω  (πάντα μιλάμε με σκεπτικό νομοθέτη)

πιστευω οτι ο νομοθέτης είχε ΕΙΔΙΚΟΥΣ λόγους να θέσει αυτό το κριτήριο στην μελέτη θα θέλει να επιβλεψει και αντίστοιχος

 

 

 

ναι το καταλαβαίνω το φορολογικά

αλλά το θεμα είναι τι θα πουν και σε ΥΔΟΜ....μπορεί να κάνουν ερώτηση ΔΟΚΚ

 

 

 

 

 

 

υγ  παρακαλώ να γίνεται επεξεργασία και προσθήκη του αρχικού μνμ  αντί να γράφεις πολλαπλά συνεχόμενα μνμ

Edited by akius
Link to comment
Share on other sites

Γνωμη μου.

ΟΙ υποχρεωσεις των μηχανικων αναφερονται στις & 2 (για μελετη ) και &3 (για επιβλεψη ) του αρθρου 8 ΝΟΚ 4030.

Εκει στην μεν & 2 σαφως αναφερει οτι οι αρχιτεκτονικες μελετες σε παραδοσιακους οικισμους γινονται μονο απο αρχιτεκτονες και οι στατικες απο πολ. μηχ. αλλα στην &3 δεν γινεται τετοιος διαχωρισμος.

Αν ο νομοθετης ηθελε να ισχυει για τις επιβλεψεις οτι και για τις μελετες επρεπε να το αναφερει σαφως στην &3 (οπως το λεει στην &2 ).

Η γνωμη μου λοιπον ειναι οτι για τις επιβλεψεις ισχυει οτι και στα λοιπα κτισματα (εκτος παραδοσιακων οικισμων ).

Link to comment
Share on other sites

 

Να ρωτησω κατι που εχει να κανει με στατικες μελετες? Αποφοιτοι τει εχουν δικαιωμα για εκπονηση στατικων μελετων?Αν ναι υπο ποιες προυποθεσεις (μεγεθος εργου,οροφοι..)?

Καλη χρονια παιδια.

Καταρχήν δεν είναι γενικά "απόφοιτοι ΤΕΙ". Απόφοιτοι ΤΕΙ είναι και οι Φυτικής Παραγωγής, οι Νοσηλευτές, οι Φυσιοθεραπευτές κ.ο.κ.

Οι συγκεκριμένοι που έχουν εκαπιδευτεί σε Στατική Μελέτη είναι Τεχνολόγοι Πολιτικοί Μηχανικοί Έργων Υποδομής και Δομικών Έργων, δηλαδή Πολιτικοί Μηχανικοί εκπαιδευμένοι από την ελληνική Πολιτεία κι εξειδικευμένοι στην μελέτη και κατασκευή έργων για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της αστικής και υπεραστικής κατασκευαστικής υποδομής.

 

Αναφέρθηκες στην λέξη "δικαίωμα" την οποία και θα πρέπει να αναλύσουμε με κάποιο τρόπο.

Δικαίωμα είναι επί της ουσίας η αναφαίρετη ελευθερία κάθε όντος να δρα στη συγκεκριμένη Πολιτεία με τρόπο που να μην έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομοθεσία. Η υπάρχουσα νομοθεσία Μηχανικών, που είναι μία ατυχής μετάλλαξη (νομικός δαρβινισμός;;; ) της νομοθεσίας του 1930 (δηλαδή περίπου όταν γεννιόταν ο παπούς σου) προς το αφηρημένο και φιλοσοφικό, είναι έωλη και αόριστη εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης χρήσης αντισυνταγματικών τροποποιήσεων, που της αποστέρησαν την όποια δυνατότητα σαφήνειας.

 

Έτσι, σήμερα ισχύει ένας νόμος που λέει ότι τίποτα δεν ισχύει, αλλά κάποιοι με κάποιο μαγικό τρόπο καταλαβαίνουν ότι κάτι ισχύει.

 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απορία σου "τελικά έχω δικαίωμα ως Πολιτικός Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να κάνω στατική μελέτη;".

Η απάντηση είναι ότι η ελληνική Πολιτεία εμφανίζεται σε αυτό το θέμα ως ένα ερασιτεχνικό φόρουμ στο οποίο ο δικαστής, ο επιμελητής, ο υπάλληλος τεχνικών υπηρεσιών, πολεοδομίας κλπ. μετασχηματίζεται σε moderator, και λειτουργεί ως "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" χωρίς να γνωρίζει κι ο ίδιος επί της ουσίας τί είναι αυτά που λέει ή κάνει. Κι αν κάτι είναι γνωστό από τα παλιά τα χρόνια, υπερισχύει το δίκαιο του προϊσχύοντος ή αλλιώς "μην πειράζεις τίποτα γιατί αυτοί που βολεύονται θα επαναστατήσουν απέναντι στην φυσική εξέλιξη των πραγμάτων".

 

Έτσι, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι "σε ποιο 'φόρουμ' είσαι; Ή αλλιώς σε ποιο νομό δραστηριοποιείσαι;".

Δηλαδή, "πες μου τον moderator σου να *******************************

 

 

 

Η τελευταία αναφορά σου αποτελεί παράβαση των Κανόνων Συμμετοχής και σε είχα προειδοποιήσει για 10ημερο αποκλεισμό.

 

ilias

Edited by ilias
Link to comment
Share on other sites

Οπως φαινεται απο εδω και περα τα πασης φυσεως δικαιωματα και υποχρεωσεις θα καθοριζονται απο τα φορουμ  ή απο τους τοπικους παραγοντισκους και οχι απο τις αποφασεις της πολιτειας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

... τα δικαιωματα αρχιτεκτονα μηχανικου οπως ισχυουν σημερα 

Ότι ίσχυε από το 30 μείον υπογραφή εξάρτησης ΕΓΣΑ 78 σε τοπογραφικά.

Όλα τα άλλα είναι ακόμα σε διαβουλεύσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Δικαιώματα;

Το να υπογράφει Αρχιτέκτονας, και μόνο Αρχιτέκτονας, την αρχιτεκτονική μελέτη (αφού αυτό έχει σπουδάσει), Πολιτικός Μηχανικός, και μόνο Πολιτικός Μηχανικός, τη στατική μελέτη (αφού αυτό έχει σπουδάσει), και ούτω καθεξής... για κάθε μελέτη, το έχει σκεφτεί κανείς; έχετε αναρωτηθεί αν στο εξωτερικό, στον δυτικό κόσμο εννοώ, αν αυτά τους περνάνε από το μυαλό,  ότι ο Αρχιτέκτονας θα υπογράψει στατικά και Πολιτικός Μηχανικός αρχιτεκτονικά, η αν ένας Ολλανδός, που θέλει να κτίσει μια μονοκατοικία, θα πήγαινε σε Τοπογράφο Μηχανικό επειδή έχει δικαίωμα υπογραφής για αρχιτεκτονικά και στατικά;

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αν εφαρμοζοταν αυτο που λες σε πληρες επιπεδο τοτε θα επρεπε στο επαγγελμα του μηχανικου να μεινει το 1/3 οπως ειναι σημερα η διαδικασια μελετων και επιβλεψεων στον ιδιωτικο τομεα στην Ελλαδα ..

(Δεν μιλω βεβαια για το τι σημαινει το καθε ειδους μελετη και ποιος εχει τη δυνατοτητα να την κανει ).

Και βεβαια συνεχιζεται το ερωτημα σε επι μερους θεματα π.χ

Γιατι ενας Πολιτικος Μηχανικος κατευθυνσης συγκοινωνιολογου να εχει δυνατοτητα πληρων υπογραφων πολιτικου μηχανικου και οχι μονο της ειδικοτητας του ; κ.λ.π κ.λ.π

Εκεινο που πρεπει κατα τη γνωμη μου να γινει ειναι να υπαρχει πιστοποιηση δυνατοτητας εκτελεσης εργασιας (οπως π.χ υπαρχει για τα δημοσια εργα και μελετες με τα πτυχια ΜΕΕΠ κ.λ.π ) .Κατι τετοιο παει να γινει με τα νεα μητρωα που οπου ειναι ψηφιζονται.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.