Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πρόσκληση για κατανομή των έργων


Engineer

Recommended Posts

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-pde θα υποβληθούν φέτος οι αιτήσεις των φορέων. Στόχος ο έγκαιρος προγραμματισμός του προγράμματος. Ποιες αλλαγές έρχονται στο ΠΔΕ.

 

Έως τις 10 Μαϊου το αργότερο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΔΔΕ) οι προτάσεις των φορέων που θα υπαχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη υποβολή των αιτήσεων των δυνητικά χρηματοδοτούμενων έργων, προκειμένου το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο σύνολο του έγκαιρα.

 

Ήδη, από τον περασμένο μήνα έχει ανακοινωθεί η κατανομή της ετήσιας ποσόστωσης για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι χρηματοδότησης, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις του, μέσω της αναβαθμισμένης πλατφόρμας www.epde.gr.

 

Παράλληλα με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες σε διυπουργικό επίπεδο, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του ΠΔΕ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου, γίνονται μέσω εγκυκλίων, υπουργικών αποφάσεων και αν απαιτηθεί στην πορεία θα υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

 

Για το τρέχον έτος, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ, είναι 6,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,75 δισ. ευρώ προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) και το 1 δισ. ευρώ, αφορά το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.

 

Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο ΠΔΕ, το οποίο ακόμα και σήμερα υλοποιείται βάσει της νομοθεσίας του 1995, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, τις εξής αλλαγές:

 

- Με το νέο σύστημα, το ΠΔΕ δεν θα κλείνει οριστικά στο τέλος κάθε έτους, αλλά θα μπορεί να επεκτείνεται σε βάθος τριετίας, όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ. Η παρέμβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τον καλύτερο σχεδιασμό των επενδύσεων, αλλά και τη διασφάλιση ότι στο τέλος του έτους, δεν θα χάνονται πόροι από έργα που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν να υλοποιηθούν.

 

- Το υπουργείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί απ' ευθείας τους δήμους, κάτι το οποίο σήμερα δεν είναι εφικτό, καθώς παρεμβαίνουν ως αρχικοί δικαιούχοι, οι περιφέρειες. Με την αλλαγή αυτή, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτές των φυσικών καταστροφών, ή της εκτέλεσης τοπικών έργων, θα παρακάμπτονται οι περιφέρειες και τα κονδύλια θα καταβάλλονται στους δήμους.

 

- Σχεδιάζεται η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου, ανάλογο με αυτόν που ισχύει για το ΕΣΠΑ. Σήμερα, το υπουργείο δεν μπορεί να ελέγξει αν τα έργα που πληρώνει, έχουν ολοκληρωθεί και καταβάλει τα κονδύλια με βάση τα παραστατικά που λαμβάνει από τους δήμους και τις περιφέρειες.

 

- Θα υπάρξει αναμόρφωση του ορισμού των δημοσίων επενδύσεων, καθώς δημόσιες επενδύσεις δεν είναι μόνο τα έργα. Δημόσιες επενδύσεις θα χαρακτηρίζονται και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

 

- Θα μπορούν να μεταφέρονται πόροι από συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ στο εθνικό ΠΔΕ. Για παράδειγμα, εάν σημειωθεί μια φυσική καταστροφή ή υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ανάγκη το Δεκέμβριο που έχουν εξαντληθεί οι πόροι του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, να γίνεται μεταφορά χρημάτων από το συγχρηματοδοτούμενο.

 

Πηγή: http://www.euro2day....gia-katano.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.