Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Ν. 4495/17] Αυθαίρετο προς υπαγωγή, εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός σχεδίου ή εκτός οικισμού


Recommended Posts

Καλησπέρα!
Θα ήθελα την γνώμη σας στο εξής θέμα:
Έχουμε ιδιοκτησία στα βόρεια προάστια της Αθήνας που περιλαμβάνει 4 ισόγεια κτίρια. Τμήμα της ιδιοκτησίας βρίσκεται εντός σχεδίου και τμήμα αυτής εκτός σχεδίου. Αντίστοιχα, κάποια τμήματα των κτιρίων βρίσκονται εντός σχεδίου και άλλα εκτός.
Να προσθέσω πως η περιοχή μπαίνει στο σχέδιο με νέα μελέτη (βρίσκεται στην α' ανάρτηση). Με τη νέα πράξη εφαρμογής τροποποιείται το υπάρχον σχέδιο ενώ θα συμπεριληφθεί το σύνολό του εν λόγω ακινήτου.
Το ερώτημα είναι, πώς δηλώνουμε ιδιοκτησία με τμήματα εντός και εκτός σχεδίου στον Ν.4495/17?
 Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 years later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Σε οικόπεδο εν μέρει εντός παραδοσιακού οικισμού έχει χτιστεί αυθαίρετο στο ΕΚΤΟΣ οικισμού τμήμα. 

Εγώ καλούμαι να κάνω τακτοποίηση για το κτίριο, αλλά με προβληματίζει αν θα πρέπει να πάω με διαδικασία της επιτροπής του άρθρου 116 του 4495/2017, επειδή το οικόπεδο είναι (εν μέρει) εντός παραδοσιακού οικισμού ή όχι μιας και το κτίριο είναι εκτός.

.

 

Τώρα διάβασα την εγκύκλιο 2.

"Στην περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών σε γήπεδο που τέμνεται από το όριο οικισμού και
οικοδομείται ως εντός οικισμού, όταν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και στο εντός
οικισμού τμήμα του γηπέδου και στο εκτός οικισμού
, τότε σημειώνεται ότι το γήπεδο
βρίσκεται εντός σχεδίου/οικισμού και για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου οι
αυθαιρεσίες ελέγχονται με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν εντός του
οικισμού, ανεξάρτητα από τη θέση των αυθαιρέτων κατασκευών."

 

Άρα εγώ που έχω αυθαίρετα μόνο στο εκτός οικισμού τμήμα πάω με τις διατάξεις εκτός σχεδίου;

Σωστά; 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Επειδή και αυτή η ερμηνεία αποτελεί "χρησμό" πάρε και την περίπτωση αυτή σαν εντός οικισμού και για το πρόστιμο βάλε "εντός οικισμού" επικαλούμενος την εγκ. 2. Αν ποτέ κανείς βγάλει άκρη με όλα αυτά ας πάει να στο αναιρέσει μετά με επιχειρήματα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι, τον ιδιοκτήτη τον συμφέρει να θεωρηθεί εκτός οικισμού γιατί τα πρόστιμα βγαίνουν ίδια ως προ του 1975 και έτσι κι αλλιώς είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο γιατί δεν έχει δρόμο.

Γλυτώνει τον παραδοσιακό οικισμό αν θεωρηθεί εκτός.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Σαν νέα στο επάγγελμα χρειάζομαι τα φώτα σας. Σε οικόπεδο ή αγροτεμάχιο εντός του οποίου διέρχεται η γραμμή του οικισμού και κατα συνέπεια το χωρίζει σε τμήματα εντός κι εκτός οικισμού υπάρχουν: 

1) Ισόγεια κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια στο τμήμα του εντός οικισμού

2) Ισόγειες μικρές αποθήκες στο  τμήμα του εκτός οικισμού.

Πρόσωπο σε δρόμο υπάρχει μόνο στην πλευρά του εκτός οικισμού σε όλο το μήκος του τμήματος του. Από εκεί είναι και η πρόσβαση στο αγροτεμάχιο.  Βέβαια ο δρόμος αυτός ήταν παλαιότερα ανάχωμα διπλανού ρέματος ο οποίος είναι 4 μέτρα ασφαλτοστρωμένος διέρχεται και η αστική συγκοινωνία  και υπάρχουν και οικοδομικές άδειες τριγύρω χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη πράξη χαρακτηρισμού του δρόμου αυτού. Βέβαια στο κτηματολόγιο έχει πάρει καεκ ως ανωνυμος δρομος. Ο οικισμός είναι κάτω των 2000 κατοίκων 

Είναι εφικτή η τακτοποίηση των κτισμάτων αυτών με τα μόνα δημόσια έγγραφα που διαθέτει ο ιδιοκτήτης και κληρονόμος να είναι ένα χαρτί υπογεγραμμένο από τον προϋστάμενο της ΥΔΟΜ ότι το κτίριο έχει αναγερθεί προ του 1981 και μία βεβαίωση πρώτης ηλεκτροδότησης? 

Αν ναι? Σε ποια κατηγορία εντάσσεται. Ρωτάω όλα τα παραπάνω διότι ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται και για έκδοση αδείας για επισκευή και προσθήκη. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, η αμφιβολία σου έγκειται στην επαλήθευση της χρονολογίας ανέγερσής τους προκειμένου να τα υπάγεις στην κατηγορία 2, καθώς αυτά, στερούμενα οικοδομικής άδειας, αν έχουν κατασκευαστεί μετά το 1983, εμπίπτουν στην κατηγορία 5, στην οποία, προς το παρόν, δεν επιτρέπεται η ένταξη. Η παλαιότητα θα τεκμηριωθεί με κάθε τρόπο, με σοβαρές ενδείξεις και αποδείξεις. Παλαιά συμβόλαια, βεβαιώσεις, μορφολογικά χαρακτηριστικά κτισμάτων, αεροφωτογραφίες εφόσον υπάρχουν και βεβαίως το Ε9. Αν οι ενδείξεις σου παραπέμπουν σε κτίσματα αυτής της παλαιότητας, ζήτησε ενδεικτικά ένα παλιό Ε9 (πχ δεκαετίας) σε πρώτη φάση, να δεις τι έγραφαν τότε. Αν δεις ότι και τότε το δήλωναν ως προ 83 (πχ 1981) και οι ενδείξεις που έχει συνάδουν με αυτή τη χρονολογία, τότε τους βάζεις να αλλάξουν το Ε9 τους σύμφωνα με την δική σου αποτύπωση και ιδού το αποδεικτικό σου.

Η έκδοση Ο.Α είναι μια άλλη ιστορία που δεν αφορά την υπαγωγή, οπότε προτείνω να μην τα μπλέξουμε και αυτό διότι μετά έχουμε να δούμε αρτιότητα-οικοδομησιμότητα  (η οποία κατά πάσα πιθανότητα από την αρχική περιγραφή δεν προκύπτει).

Ένα άλλο θέμα είναι η αναφορά που κάνεις σε κάποιο ρέμα. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στις αποστάσεις κτισμάτων από το ρέμα για να μπορούν να τακτοποιηθούν. Βλέπεις το σχετικό θέμα άρθρου 89 που έχουμε στην ενότητα του ν. 4495

Link to comment
Share on other sites

Από το ρέμα απέχουν πάνω από 20 μέτρα τα κτίσματα ευτυχώς. 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.