Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

θερμομόνωση τοιχοποιίας διαμερίσματος - συναίνεση πολυκατοικίας


jedi.Yannis

Recommended Posts

Σε τυφλές όψεις, την μόνωση την κάνεις αναγκαστικά εσωτερικά. Δεν μπορείς να βγεις στο γείτονα. Για τις άλλες, για να περιορίσεις την συντήρηση έχω στο νου μου λεπτομέρειες όπως στην εικόνα. Το λούκι είναι από υλικό υδρορόης (πλαστικό, ανοξείδωτο, κλπ), στεραιωμένο στο δομικό στοιχείο κάτω από τον σοβά και έχει και νεροχύτη λίγο έξω από την τελική επιφάνεια της μόνωσης για να μην γλύφει το νερό. Στεγανώνεις την επιφάνεια που κάθεται στο τούβλο/μπετό και το νερό, ακόμα και αν τυχόν μπει μέσα στον παραπάνω σοβά, θα βγει έξω πάλι εκεί που έχει γίνει η λεπτομέρεια.
Συντήρηση θα έχει, όπως κάθε κατασκευή, αλλά αρκετά λιγότερη σε σχέση με το να έμενε το δόντι απροστάτευτο και να σκάσει ο σοβάς στην γωνία και να μπει το νερό πίσω από την μόνωση.

 

μόνωση σε όψη Model-mik.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 62
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα, εγώ θα έλεγα να αρχίσεις από ΥΠΔΟΜ και κανονισμό πολυκατοικίας. Συναίνεση θα θέλει μάλλον και οικοδομική άδεια. Οπότε ρωτάς αν θα θέλει συναίνεση. Σε επίπεδο προσωπικών συζητήσεων τους εξηγείς οτι αν είναι όλα τα διαμερίσματα αμόνωτα, τα οφέλη που θα υπάρξουν όταν μονώσεις το δικό σου και έτσι προσπαθείς να πείσεις κανέναν ακόμα αν θα ενδιαφέρεται να μονώσει το δικό του.

Οφέλη υπάρχουν και τα γνωρίζεις.

Δεν το θεωρώ μεγάλη αλλοίωση της όψης ώστε να υπάρχει μεγάλη ανησυχία, το να πεταχτεί ένα δόντι 4 ας πούμε πόντους (?) σε ένα κτίριο πάχους 10μ πιθανών (?) Ομοίως από ΥΠΔΟΜ θα παρουσίαζα τα οφέλη και θα προσπαθούσα να τους πείσω οτι πρέπει να γίνει αυτή η εργασία. Για μείωση της ενεργειακής ρύπανσης που προκαλεί το κτίριο.

Σε όψεις που τις καλύπτουν εξώστες το πρόβλημα είναι μικρότερο. Καθώς ο εξώστης "κρύβει" κάπως τον τοίχο, δεν φαίνεται αν 4 πόντους εξέχει ο ένας τοίχος του άλλου και σίγουρα οταν την κοιτάς από μια απόσταση 10μ δεν βλέπεις τέτοια διαφορά.

Περισσότερο πρόβλημα θα φανεί, σε πλαινές που δεν υπάρχουν εξώστες και στο όριο με το Δ. Εκεί θα φανεί το δόντι αν πχ είσαι σε 2 όροφο και υπάρχει 1 και 3. Αισθητικό είναι όμως το δόντι, οποτε κακως ονομαζεται "προβλημα". Ο Ροδοπουλος εχει δικιο που σου λεει μικρα τα οφελη αν υπαρχει πανω και κατω αμονωτη πλακα. Αντιμετωπιζεται ομως εσωτερικα του διαμερισματος σου με καποιο κοστος ή ακομα καλυτερα αν καταφερεις να πεισεις τους γειτονες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Η επέμβαση αφορά σε κοινόκτητη επιφάνεια, συνεπώς απαιτείται απόφαση γ.σ.. Αν ο τοίχος είναι πάνω στο όριο, μόνωση μόνο εσωτερική 

2. Το ενεργειακό κέρδος εξαρτάται από τον προσανατολισμό. Νότιες (γενικά) όψεις "υποφέρουν" περισσότερο το καλοκαίρι και βορινές το χειμώνα

3.  Τίποτε δεν σε εμποδίζει (αν το 1 είναι o.k.) να μονώσεις και το πάχος της άνω πλάκας (εξωτερική μόνωση)

4. Κατασκευαστικά η λύση 3 (με μικρή ρύση, και πολύ καλή στεγάνωση αρμοκάλυπτρου) είναι η πιο σωστή. Θα πρέπει όμως να τοποθετηθούν και κατακόρυφα αρμοκάλυπτρα στεγάνωσης, κι αυτό είναι το πιο δύσκολο

Link to comment
Share on other sites

Κατασκευαστικά σωστή λύση σε υφιστάμενο, δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο λύσεις που θα απαιτούν συντήρηση, την οποία κανείς δεν πρόκειται να κάνει εκτός και αν μιλάμε για διαμέρισμα ισογείου ή 1ου ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 29/3/2018 at 11:41 ΠΜ, Ροδοπουλος said:

Επιπλέον τα θερμικά κέρδη σε τέτοια μόνωση θα είναι εξαιρετικά χαμηλά εφόσον έχουμε επιφάνειες που δεν έχουν μονωθεί (2 πλάκες). 

Σε αυτήν την περίπτωση σώζετε προσθέτοντας 50εκ. Κάτω από τον όροφο μας και αντίστοιχα στο επάνω μέρος. Έχω κάνει τέτοια μόνωση σε διαμέρισμα στον Άγιο Δημήτριο και πέτυχε.  Όσο για τα νερά στο πάνω μέρος του συστήματος απλά τελειώνει λοξά και όλα εντάξει.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά δεν έχουν θέμα οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, οπότε συναίνεση οκ.

Λύση με μηδενική συντήρησ μπορεί να μην υπάρχει, αλλά οι λύσεις διαφέρουν στην συχνότητα και το κόστος συντήρησης, ακόμα και στην ευκολία ή δυσκολία της.

Μπορείς να πας λίγο πιο κάτω και λίγο πιο πάνω για να μειώσεις τις θερμογέφυρες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο με το εξοικονόμηση κατ' οίκον. Ήδη η γραφειοκρατεία του είναι στο θεό. Να πάμε να βάλουμε μια λουρίδα μόνωση στον τοίχο του κάτω διαμερίσματος, στις 4 ώρες που έμεινε ανοιχτό το σύστημα σε κάθε περιφέρεια.....

Το όφελος είναι να γίνει πιο φτηνά μέρος της επέμβασης και να πάμε από κατηγορία Η σε Γ ή Δ, με προοπτική να πάμε Β ή καλύτερο με τις επεμβάσεις που θα κάνει το άλλο διαμέρισμα στο επόμενο εξοικονόμηση κατ οίκον. Στο σχεδιασμό λαμβάνεις υπόψη και τέτοια σενάρια.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Μήπως γνωρίζει κανείς αν για την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης σε διαμέρισμα , απαιτείται συναίνεση ολων τον ιδιοκτητών;

 

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν απαιτείται συναίνεση. ΦΕΚ 4520Β/2018 αρθ-2 ιθ. Προϋπόθεση να μην αλλάζεις την όψη (θέσεις/διαστάσεις ανοιγμάτων, χρώμα κλπ). Αν δεν αλλάξεις την όψη, δεν αλλάζεις το πώς φαίνεται το κτίριο (άρα και το δικαίωμα στο πώς είναι η κοινόχρηστη εμφάνιση της όψης).
Επίσης είναι υποχρεωτική η θερμική θωράκιση όλων των κτιρίων, σταδιακά και τμηματικά μέχρι το 2050.... Δηλαδή στο τέλος δεν θα έχει αλλάξει κάτι.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Για εξωτερική θερμομόνωση με ικριώματα, επί του τυφλού τοίχου επί του ορίου του οικόπεδου, "βγαίνοντας΄στο διπλανό οικόπεδο ουσιαστικά, και έχοντας την γραπτή συναίνεση του όμορου ιδιοκτήτη για την τοποθέτηση εξωτερικά της μόνωσης, μπορεί να βγεί ΕΕΜΔΚ ? και αν ναι, απαιτείται και πάλι συναίνεση τησ οικοδομής?

Link to comment
Share on other sites

Δεν επιτρέπεται να βγεις στο διπλανό οικόπεδο, ασχέτως συναίνεσης. Μόνο αν με κάποιο τρόπο "έπαιρνες" συβμολαιογραφικά αυτή τη λουρίδα των 10εκ. Στον τυφλό τοίχο πρέπει να μονώσεις από μέσα.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.