Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έρχεται νέος νόμος για την έρευνα και την εκμετάλλευση της γεωθερμίας


Engineer

Recommended Posts

Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί μια φιλική προς το περιβάλλον ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που βρίσκεται αποθηκεμένη κάτω από την επιφάνεια της γης. Αποτελεί μια πηγή που αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε αγροτικές εφαρμογές, στη βιομηχανία, στην αφαλάτωση κ.α. Αρκετές χώρες του κόσμου την αξιοποιούν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία έχει αρκετά γεωθερμικά πεδία. Επίσης, έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς η εκμετάλλευσή της γίνεται σε κλειστά κυκλώματα και μπορεί να αξιοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα αρκετοί δήμοι, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν ενέργεια στα δημόσια κτίρια, εγκαθιστούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία.

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσδοκώντας ότι η γεωθερμία μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας μας θα προωθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο νόμο για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η γεωθερμία μπορεί να αξιοποιηθεί στη θέρμανση, στη μεταποίηση και στην αγροτική οικονομία. Ειδικά, στο κομμάτι της έρευνας το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ξεκίνησε την έρευνα του γεωθερμικού δυναμικού στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του 1970. Μάλιστα, το 2016 το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του έργου ΓΕΩΘΕΝ μελέτησε περιοχές για τον εντοπισμό πεδίων υψηλής θερμοκρασίας για την αξιοποίηση τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και πεδίων με χαμηλή θερμοκρασία για χρήση της γεωθερμίας σε αγροτικές εφαρμογές.

 

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε πρόσφατα η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στο νομό Φθιώτιδας. Η σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα εκμίσθωσης και αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας επενδύσεων. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης είχε αναφέρει σε σχέση με τη σύμβαση πως «δεν δικαιούμαστε να μην αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται. Δε δικαιούμαστε να μην αξιοποιούμε κάθε ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Η γεωθερμία της Φθιώτιδας μπορεί να μας πάει μπροστά. Με τη σημερινή σύμβαση, αλλά και με κάθε άλλη πρωτοβουλία μας, αποδεικνύεται ότι με κινήσεις θετικές, που επενδύουν στο μέλλον, μπορούμε όχι μόνο να εξοικονομούμε, αλλά και να δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και ανάπτυξη».

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί, πως η εταιρία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, από κοινού με στρατηγικό επενδυτή σχεδιάζει την κατασκευή τριών σταθμών στη Νίσυρο, στη Λέσβο και στα Μέθανα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στη Σαντορίνη, που θα λειτουργεί με γεωθερμία. Το έργο αυτό θα λύσει οριστικά το ζήτημα του πόσιμου νερού, ενώ θα συνεισφέρει στον αγροτικό κλάδο. Επομένως, η αξιοποίηση της γεωθερμίας έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και μένει να αποδειχτεί αν θα ξεπεραστούν στο μέλλον γραφειοκρατικά ζητήματα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=125567

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.