Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ύψος κτίσματος εκτός σχεδίου σε σχέση με την κορυφογραμμή


sokratis

Recommended Posts

Ίσως είναι από τα θέματα εκείνα που απαιτείται γνωμοδότηση/ερμην. εγκύκλιος, καθόσον η νομοθεσία δεν είναι επαρκώς λεπτομερής. Κι επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει αυτό το πρόβλημα, ίσως πρέπει να απευθυνθείς στη ΔΟΚΚ

δεν ξέρω αν μπορεί να σε βοηθήσει το κατωτέρω (αναφέρεται στο ΓΟΚ)

Εγγρ-7779/20-3-07 (ΔΟΚΚ) Εγγρ-7779/07 
Εφαρμογή της παρ.9 του Αρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85), όπως ισχύει
(Διευκρινήσεις ως προς τη μη υπέρβαση κορυφογραμμών, εκτός σχεδίου)

Σε απάντηση των σχετικών εγγράφων του θέματος σας γνωρίζουμε ότι μετά την από 7-6-06 εισήγηση της Υπηρεσίας μας, σύμφωνα με τη διαδικασία του Αρθ-27 παρ.2 του ΓΟΚ/85 "Γενικός Οικοδομικός κανονισμός" (ΦΕΚ-210/Α/85) και μετά την Γνωμ-108/13/13-6-06 του ΚΣΧΟΠ για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης του θέματος η σχετική Υπουργική απόφαση έχει συνταχθεί και προωθηθεί για υπογραφή. 
Μέχρι τη ρύθμιση του θέματος σας διαβιβάζουμε αντίγραφο του (β) σχετικού του θέματος για ενημέρωση σας και σας γνωρίζουμε ότι στις περιπτώσεις γηπέδων σε κορυφογραμμές μπορεί η αρμόδια ΕΠΑΕ να γνωμοδοτήσει (Αρθ-4 του ΓΟΚ/85) κατά πόσον η συγκεκριμένη μελέτη υπερβαίνει ή όχι την κορυφογραμμή, ώστε να είναι δυνατή η έκδοση της οικοδομικής άδειας όταν το ανώτατο υψόμετρο των κτισμάτων δεν υπερβαίνει την κορυφογραμμή .

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ τετρις.
Το Αρθ-4 του ΓΟΚ/85 αναφέρεται σε διατηρητέα (Προστασία αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς). Αν και δεν αναφέρει κάτι σχετικό με αρμοδιότητες ΣΑ για γνωμοδοτήσεις σε θέματα σχετικά με ύψος κορυφογραμμών, εμμέσως οι κορυφογραμμές είναι φυσική κληρονομιά αρα μπορεί και να έχουν λόγο.

Αν το έγγραφο που παρέθεσες παραπάνω είναι ακόμα σε ισχύ σήμερα, και η γνώμη του ΣΑ μπορεί να υπερισχύσει της γνώμης της ΥΔΟΜ τότε ίσως βγάλω άκρη έτσι. Το κτίριο έχει ήδη περάσει Σ.Α. και έχει εγκριθεί οπότε πιστεύω ότι θα με στηρίξουν. 

Την Γνωμ-108/13/13-6-06 του ΚΣΧΟΠ  δεν κατάφερα να τη βρω. Ούτε και κάποια σχετική Υ.Α.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το θέμα της κορυφογραμμής στα προηγούμενα ποστ, μετά από συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΑ το συμπέρασμα είναι ότι πλέον τα ΣΑ δεν έχουν αρμοδιότητα για αυτού του είδους τις γνωμοδοτήσεις. Θα μπορούσε βέβαια το θέμα να τεθεί στο συμβούλιο και να υπάρξει μια γνωμοδότηση, η οποία όμως δε κατισχύει της γνώμης της ΥΔΟΜ.
Από πλευράς ΥΔΟΜ η σύσταση ήταν να συσχετίσω καλύτερα τη θέση του γηπέδου και του κτιρίου σε σχέση με τις υψομετρικές. Όπως σωστά είπε και ο tetris νωρίτερα, όντως ο έλεγχος θα γίνεται με την οριζόντια προβολή του κτιρίου στο κατακόρυφο επίπεδο που ορίζεται από την κορυφογραμμή.
Το ζήτημα εδώ είναι ότι ο χάρτης ΓΥΣ είναι σε κακή ανάλυση και υπάρχει αμφιβολία για το υψόμετρο που αναγράφεται στην κορυφή της κορυφογραμμής (27.50 ή 29.50). Οπότε αυτό που μένει είναι να πάρω σημεία πάνω κορυφογραμμή με το gps ωστε να τη δείξουμε στο τοπογραφικό στη κάτοψη και σε όψη, με τα υψόμετρά της και του κτιρίου σε οριζόντια προβολή για να γίνει ο έλεγχος με αντικειμενικά κριτήρια.    

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Από πού γνωρίζουμε αν υπάρχει (και ποια είναι) η κορυφογραμμή σε κάθε περίπτωση εκτός σχεδίου ώστε να αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα και να λαμβάνεται υπόψιν στη μελέτη; Που ανατρέχουμε, στους χάρτες της ΓΥΣ;

Edited by Ellital
Link to comment
Share on other sites

Από τους 1:5000 μπορείς να δεις που δημιουργείται κορυφογραμμή (βάσει ορισμού ΝΟΚ) και να τη χαράξεις.

Εμένα πρόσφατα μου ζήτησαν να αποτυπώσω και τη περιοχή εκτός γηπέδου μου προκειμένου να φανεί το υψος κορυφογραμμής

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ @Chr1st0s ! Επομένως θα πρέπει να αποτυπώνεται στο Τοπογραφικό Διάγραμμα; Γιατί σε αίτηση χορήγησης ΑΔ δεν είχαμε παρουσιάσει - λάβει υπόψιν την κορυφογραμμή και μας ζητήθηκε κατά τον έλεγχο από την ΥΔΟΜ (προφανώς θα αναζήτησαν την ύπαρξή της οι ίδιοι)...

Link to comment
Share on other sites

Το πιο απλό είναι να δείξεις σε μια μηκοτομή πχ 1:2000 το ύψος του υπο ανέγερση κτιρίου σε σχέση με της κορυφ/μης. Αν σε παίρνει στο χαρτί, πρόσθεσέ την και στην κάτοψη, αν όχι βάλε ένα επιπλέον σχέδιο κάτοψης σε 1:1000/2000 κλπ. 
Εδώ τον έλεγχο τον κάνουν με του χάρτες ΓΥΣ και google earth 3D (σοβαρολογω) και βγάζουν ένα ύψος κορυφ/μης στο περίπου (+ - 2μ.). Και βάσει αυτού μπορεί να σου ζητήσουν να αλλάξεις όολη τη μελέτη αν θεωρούν οτι υπάρχει υπέρβαση ύψους. Αν τους πιέσεις σου λένε οτι θα απαιτηθεί αυτοψία.. 
Το θέμα είναι οτι πρέπει να έχεις ένα φιξ ύψος απο την αρχή για να βασίσεις τη μελέτη. Οπότε βλέπω τρεις επιλογές
-να τοποθετήσεις το κτίριο αρκετά χαμηλότερα απο τη κορυφ/μη που προκύπτει στο περίπου απο τον χαρτη ΓΥΣ
- να ζητήσεις απο ΥΔΟΜ βεβαίωση υψομέτρου κορυφ/μης πριν προχωρήσεις στη μελέτη (δε ξέρω καν αν δίνουν τέτοια βεβαίωση αλλά λέμε τώρα..) 

-μαζί με την αποτύπωση του γηπέδου να αποτυπώσεις και τη περιοχή που σχηματίζεται η κορυφ/μη, και στο τοπογραφικό να δείξεις που ακριβως σχηματίζεται και σε ποιο ύψος. Αυτό στη περίπτωση που θες να πας οριακά στη κ/γ.

Νομίζω η τελευταία λύση είναι η πιο σίγουρη και η λιγότερο χρονοβόρα γιατί δύσκολα θα αμφισβητήσουν το τοπό του μηχανικού (εκτός και αν από ΓΥΣ/google κλπ προκύπτει μεγάλη διαφορά, εκεί κ πάλι μπορει να πάνε για αυτοψία)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.