Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η πρώτη αύξηση τιμών των ακινήτων μετά την έναρξη της κρίσης


BAS

Recommended Posts

Να πω την αλήθεια, δεν ξέρω τι γίνεται και έχω σταματήσει να παρακολουθώ την πορεία των τιμών στα ακίνητα. Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι έχει σταματήσει η καθοδική πορεία των τιμών, εντύπωση μου κάνουν και αυτά που λένε για τους εκτιμητές του ΥΠΟΙΚ και τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

Link to comment
Share on other sites

λυπάμαι  συναδελφε  που  δεν  θα  συμφωνησω  μαζι  σου   για  τον  τουρισμο 

υπαρχουν   στοιχεια  από  το  οικονομικων  που  λενε  ότι  το  0.8 %  από  το  1.4 %  της αύξησης  του ΑΕΠ για  το  2017

εχει  προελθει  από  τις  εξαγωγες  και  το υπολοιπο  0,6%  από  συνολικα  τουρισμο  εμποριο  οικοδομη  ακινητα  παροχη  υπηρεσιων

μην  περιμενεις   αναπτυξη  βιώσιμη  χωρις  εξαγωγες   και  επενδύσεις  σε  βιομηχανια

οσο  καθυστερειται  να  το  καταλάβετε  τοσο   πιο  αργα  θα  βγειτε  από  την  βαθια  καταψυξη και  ισως  να  παρει  και  60  χρονια

να  λοιπον  πως   εξηγείτε   γιατι  άλλες  χωρες  σαν  την  πορτογαλια  εν  μεσω  μνημονιων  αυξησαν  το ΑΕΠ 

ενώ  η  ελλαδα  το  μειωσε  κατά  25 %  η  κριση  μπορει  να  γινει    ευκαιρία   για  μια  χωρα 

ο  τουρισμος  σημερα  είναι  καλα ,  αλλα  μολις  φταρνιστεί   καποιος  γειτονας  η  ελλαδα  θα  παθει  βαρια  πνευμονια.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές φορές αισθάνομαι ότι δεν γίνομαι κατανοητός . Δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει . 

 

Το ότι το 1 % είναι στο όριο του στατιστικού λάθους , είναι γνωστό . 

 

Αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ στον οικονομικό και μη τύπο , μίλαγαν για πτώση τιμών .

 

Τι και αν η ΤτΕ στις εκτιμήσεις της εδώ και μήνες και χρόνια μίλαγε για ετήσιες μειώσεις του 0-2 % . 

 

Τότε έλεγαν για καταστροφή τα μμε . 

 

Σήμερα νέο άρθρο με συγκεκριμένα στοιχεία .

 

http://www.capital.gr/oikonomia/3283134/sta-pro-krisis-epipeda-oi-times-stin-ermou

 

 

Στα προ κρίσης επίπεδα φαίνεται πως έχουν επιστρέψει οι τιμές στην Ερμού, καθώς ολοένα και περισσότερα εμπορικά καταστήματα της περιοχής αγοράζονται πλέον σε αξίες ανάλογες των "ένδοξων" ημερών του πρόσφατου παρελθόντος.

Μάλιστα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", η τάση αναμένεται να παραμείνει ανοδική, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ενισχύεται, με ξένες αλυσίδες να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση καταστημάτων. Παρατηρείται, δηλαδή, αύξηση της επενδυτικής κινητικότητας, η οποία μεταξύ άλλων, οφείλεται στη σημαντική άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα.

Η εμπορικότητα της Ερμού φαντάζει ακόμη υψηλότερη από την προ κρίσης περίοδο, ενώ ώθηση στην κατανάλωση από τουρίστες έχει δώσει και η εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου φιλοξενούνται πλέον χιλιάδες τουρίστες (σε διαμερίσματα), κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, υπολογίζεται ότι οι τιμές των ενοικίων στα καλύτερα σημεία της Ερμού έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να υπολογίζεται πλέον στα 230-240 ευρώ/τμ.

Ειδικότερα, η Ερμού έχει αρχίσει ανακάμπτει ήδη από τις αρχές του 2016. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Καθημερινής", πρόσφατα αποκτήθηκε κατάστημα επί της Ερμού 21, στο πλαίσιο τραπεζικού πλειστηριασμού, με τελική τιμή που άγγιξε τα 620.000 ευρώ. Σημειωτέον πως η τιμή ήταν 77% υψηλότερη της ελάχιστης προσφοράς που είχε διαμορφωθεί στα 350.000 ευρώ.

Στο συγκεκριμένο σημείο, όπως γράφει η εφημερίδα, λειτουργούσε στο παρελθόν, κατάστημα ενδυμάτων, ενώ το ακίνητο βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα Folli-Follie σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Το συγκεκριμένο κατάστημα που στο παρελθόν μίσθωνε η αλυσίδα Fokas, πωλήθηκε το καλοκαίρι του 2013, με την επενδυτική εταιρεία της Εθνικής και του ομίλου Invel να επικρατεί στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (στο πλαίσιο της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας πωλήσεων ακινήτων), αντί ποσού 5,9 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το κτίριο είναι επιφάνειας ανωδομής 715 τμ, το τίμημα διαμορφώθηκε σε 8.250 ευρώ/τμ (χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και το υπόγειο των 172 τμ).

Εν τω μεταξύ, χθες, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η Trastor  ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την απόκτηση ακόμη ενός καταστήματος στην Ερμού, κοντά στην πλατεία Συντάγματος - όπου οι αξίες είναι υψηλότερες. Η εταιρεία της Τρ. Πειραιώς και του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Varde Partners επικράτησε σε δημόσιο πλειστηριασμό για το ακίνητο επί της Ερμού 16-18. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", πρόκειται για κατάστημα επιφάνειας 109,12 τμ, για το οποίο καταβλήθηκε τίμημα 2,56 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 23.450 ευρώ/τμ, σχεδόν τριπλάσια χρήματα σε σχέση με το 2013.

Ακόμη, σε ένα πιο χαμηλό τμήμα της Ερμού, πλησίον της πλατείας Μοναστηρακίου, η Εθνική Πανγαία απέκτησε ένα κτίριο αντί ποσού 5,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.525 τμ, για το οποίο θα δαπανηθεί επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και διαμόρφωσή του σε ένα κτίριο μεικτής χρήσης.

 

Ακόμα σήμερα παραβρέθηκα σε μεταβίβαση παλαιού ακινήτου στα νότια προάστια σε λογική τιμή . Και ξέρω ότι έγιναν και γίνονται συνέχεια εκεί .Ηδη έχουν ξεκινήσει αγορές οικοπέδων κάποιοι δυνατοί χτίζουν και πουλάνε και γενικά εκεί υπάρχει και άνοδος των τιμών και ζήτηση .

 

 

Αυτό που έχω τονίσει εγώ είναι ότι υπάρχει αλλαγή του κλίματος . 

 

Τώρα το τι θα γίνει είναι το εξής .

 

Επειδή ο ελληναράς καταναλωτής είναι μακράν ο πιο ανόητος του πλανήτη , ενώ περιμένει 3-4-5 χρόνια με τα λεφτά στα χέρια να πετύχει την ευκαιρία , ξαφνικά θα τον ενημερώσουν τα κανάλια που είναι τα μόνα που πιστεύει ότι τα ακίνητα ακριβαίνουν . 

 

Και επειδή είναι ελάχιστα αυτά που πωλούνται και αξίζουν όταν αρχίσει και βλέπει ότι αυτό που είδε χτες , πουλήθηκε 2 μέρες μετά θα τον πιάσει πανικός . 

 

Το έχω δει το σκηνικό αυτό άλλες τρείς φορές σε διάφορους βαθμούς , από το 1984 που παρακολουθώ την αγορά αυτή .

 

Οπως όμως έγραψα η άνοδος δεν θα είναι ομοιογενής , αλλά με μεγάλες αποκλίσεις .

 

Απλά αυτός που πήγαινε για Παγκράτι και νόμιζε ότι θα αγόραζε Παλαιό Φάληρο , τώρα θα ξαναγυρίσει στο Παγκράτι . 

Link to comment
Share on other sites

Ο προσανατολισμός 93%+ προς παλιότερα κτίρια προ ΚΕΝΑΚ, προ κρίσης ταιριάζει με την μερίδα των κτιρίων που λήφθηκαν δάνεια, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κραχ και οι ακόλουθες τακτικές που οδήγησαν στην λούπα, φόροι να καλύψουμε την χασούρα στον τζόγο των δανείων, μείωση εισοδημάτων, κοκκίνισμα δανείων, πάλι φόροι, κ.ο.κ.

 

Τα κτίρια αυτά είναι που έχουν χάσει αξία, λόγω της αυξημένης προσφοράς....

Link to comment
Share on other sites

Προ ΚΕΝΑΚ είναι το 99 % των κτιρίων αφού αυτά που χτίστηκαν μετά το 2008 και ήταν άδειες χωρίς ΦΠΑ του 2005-2006 , αλλά και μεταγενέστερες μέχρι το 2010 που μπήκαμε επισήμως στην κρίση , είναι χωρίς ΚΕΝΑΚ .

 

Κτίρια με ΚΕΝΑΚ είναι ελάχιστα , μερικές εκατοντάδες και ίσως λέω και πολλά .

Link to comment
Share on other sites

Να επιβεβαιώσω επίσης από τη μεριά μου (ασχολούμαι και με το μεσιτικό κλάδο παράλληλα) οτι και στην όμορφη Κέρκυρα οι τιμές έχουν αρχίσει την ανιούσα εδώ και 1 χρόνο περίπου. Καθοριστικής σημασίας φυσικά η άνοδος του τουρισμού και η εκρηκτική εξάπλωση του airbnb που έχει δημιουργήσει τεράστιο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων προς επένδυση.Αυτό σε συνδυασμό με μια μεγάλη έλλειψη σπιτιών προς διάθεση, είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση (ΕΙΔΙΚΑ στις ενοικιάσεις η κατάσταση είναι σχεδόν δραματική για πολλούς φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς κ.λ.π που έρχονται και δε μπορούν να βρουν σπίτι να μέινουν). 

Edited by Greenick
Link to comment
Share on other sites

Πιό επίσημο από το επίσημο...

http://www.capital.gr/agora-akiniton/3284958/dnt-i-athina-anamesa-stis-proteuouses-me-tis-megaluteres-auxiseis-timon-akiniton-pagkosmios

Παράθεση

Η αγορά κατοικίας στην Αθήνα άνθισε εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (σ.σ. κεφάλαια της οποίας ανακοίνωσε σήμερα ενόψει της εαρινής συνόδου που θα κορυφωθεί στην Ουάσιγκτον στις 22 Απριλίου).

Το Ταμείο καταγράφει την Αθήνα ως την πρωτεύουσα στην οποία υπήρξε η 13η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2013-2017 και μάλιστα αυτό συνέβη όταν γενικότερα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας κατεγράφη μεγάλη πτώση κάτι που συνιστά ένα παράδοξο σε σχέση με την πορεία των άλλων κρατών που μελετώνται. Συνολικά ερευνήθηκαν 40 χώρες και 44 πόλεις ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017 η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπερνά το 5%. Η μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στη Σαγκάη. Από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ισχυρότερη άνοδος καταγράφεται στο Ταλίν, τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και το Δουβλίνο.

Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με τα παραπάνω κράτη είναι ότι καταγράφεται άνοδος τιμών στην πρωτεύουσα όταν στο σύνολο της επικράτειας υπάρχει κατάρρευση τιμών. Η μέση μείωση της αξίας των ακινήτων σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο στη χώρα μας ξεπερνά το 5%. Μεγαλύτερη πτώση από αυτή της Ελλάδος καταγράφεται μόνο σε ένα κράτος, στη Ρωσία, στο οποίο παρατηρείται όμως και η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων της πρωτεύουσας, δηλαδή της Μόσχας.

ΔΝΤ: Η Αθήνα ανάμεσα στις πρωτεύουσες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών ακινήτων παγκοσμίως

Πού αποδίδεται η άνοδος

Η αύξηση των τιμών στην Αθήνα, η οποία, βέβαια, δεν επαρκεί για να επηρεάσει τη συνολική εικόνα σχετίζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με τη βελτίωση που καταγράφηκε τη διετία 2014-2015.

Είναι ενδεικτικό ότι η αθηναϊκή κτηματαγορά συγκαταλέχθηκε στους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς του 2015, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers.

Αναμφισβήτητα, το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015, "πάγωσε" τις συναλλαγές, αλλά η αθηναϊκή αγορά ακινήτων στην Αθήνα φαίνεται να ανέκτησε τη διετία 2016-2017 το βηματισμό της. Αυτό, ως επί το πλείστον, λόγω της ανόδου του τουρισμού και της μεγάλης διείσδυσης στην ελληνική αγορά των ιστοσελίδων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, όπως η Airbnb που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των τιμών σε ολόκληρες συνοικίες, όπως η περιοχή Μακρυγιάννη και το Κουκάκι. Ταυτόχρονα, η κατασκευή καινούργιων boutique hotels στη θέση παλιών, απρόσοδων γραφειακών και γραφειακών κτηρίων, συνέβαλε στην άνοδο των αξιών της αθηναϊκής αγοράς ακινήτων.

Σε διεθνές επίπεδο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η άνοδος των τιμών των κατοικιών αποτελεί χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάκαμψης. Αναφέρει όμως και ότι ο υψηλότερος συγχρονισμός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δυναμική των τοπικών τιμών των κατοικιών και των αγορών κατοικιών, με αποτέλεσμα την εξάπλωση των τοπικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Δηλαδή, πλέον υπάρχει το ενδεχόμενο οι διαταραχές στις τιμές των κατοικιών σε άλλα μέρη να επηρεάσουν τις εγχώριες αγορές

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.