Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αυθαίρετα: Αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεση έργων & τη νομιμοποίηση αυθαίρετων


Engineer

Recommended Posts

Έναν αναλυτικό οδηγό για την εκτέλεση έργων και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών με την απόφαση με αριθ. πρωτ. ΔΔΠ Β 0005692 ΕΞ 2018 μπορούν να έχουν οι ενδιαφερόμενοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση γίνονται γνωστά τα εξής:

 

«Α. Οι προσκομιζόμενοι φάκελοι να είναι ολοκληρωμένοι με το σύνολο των γνωμοδοτήσεων που απαιτούνται κατά περίπτωση.

 

Επισημαίνεται ότι δεν γίνονται αποδεκτές γνωμοδοτήσεις που ξεπερνούν τον εύλογο χρόνο (ενδεικτικά θεωρούμε την 5ετία), όπως έχει ήδη καθοριστεί με γνωμοδότηση του Γ.Ε.Ν (σχετικό: το υπ' αριθμ. 542/884/12/01-11-2012 έγγραφο), για την οποία προβλέπεται η πενταετία.

 

Επίσης, οι γνωμοδοτήσεις να αναφέρονται για το σύνολο του έργου (ειδικότερα στην περίπτωση που περιλαμβάνεται και χώρος για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών των έργων. Α.14.ν.2971/2001).

 

Β. Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία λήξης της ΠΠΑ (Πρότυπη Περιβαλλοντική Αδειοδότηση), η οποία είναι και απαραίτητη. Εξαιρείται, η περίπτωση που εμπίπτει σε κατηγορία που δεν απαιτείται ΠΠΑ, κατόπιν πιστοποίησης της καθ' ύλην αρμοδίας υπηρεσίας περιβάλλοντος.

 

Γ. 1. Τα σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα και οι συνοδεύουσες αυτά τεχνικές εκθέσεις να αφορούν την Οριστική Μελέτη του προς κατασκευή ή του προς νομιμοποίηση έργου.

 

2. Τα τοπογραφικά διαγράμματα να απεικονίζουν της καθορισθείσες οριογραμμές αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού. Επίσης, να φέρουν θεώρηση της Υπηρεσία σας, ως προς την ακρίβεια της αποτύπωσης των παραπάνω οριογραμμών.

 

3. Η τεχνική έκθεση να αναφέρει αναλυτικά τα προς κατασκευή ή νομιμοποίηση έργα, τον τρόπο κατασκευής τους και τους χώρους που είναι αναγκαίοι προς παραχώρηση με τα εμβαδά τους, ανάλογα με το είδος τους.

 

4. Το τοπογραφικό διάγραμμα να φέρει επ' αυτού υπόμνημα, στο οποίο θα αναφέρονται με αλφαβητικά ή αριθμητικά στοιχεία καθώς και το εμβαδόν του παραχωρούμενου ή του προς νομιμοποίηση χώρου, ανάλογα με το είδος του (αιγιαλός, παραλία, λιμενικό έργο κ.λ.π.).

 

5. Τα τεχνικά στοιχεία (Διαγράμματα, τεχνική έκθεση), να φέρουν απαραίτητα θεώρηση από την καθ' ύλη αρμόδια υπηρεσία και συγκεκριμένα:

 

α) Σε περίπτωση που πρόκειται για ιδιωτικά λιμενικά έργα από την Διεύθυνση Έργων της οικείας Περιφέρειας (παρ. ΣΤ 10, άρθρο 186 του ν. 3852/2010). β) Σε περίπτωση που πρόκειται για έργα του δημοσίου από την αρμόδια αρχή του φορέα εκτέλεσης του έργου ( ΣΧΕΤ: το υπ' αριθμ. 22644/21-7-2014 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών).

 

Δ. Πριν την αποστολή του σχετικού φακέλου να διενεργείτε αυτοψία στην προς παραχώρηση περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη τυχόν αυθαίρετων έργων και κατασκευών που έχουν εκτελεστεί άνευ αδείας ή καθ' υπέρβαση αυτής. Η σχετική έκθεση της υπηρεσία σας υπογεγραμμένη από τους διενεργήσαντες την αυτοψία θα επισυνάπτεται στο σχετικό φάκελο. Επισημαίνεται ότι δεν αδειοδοτούνται και δεν νομιμοποιούνται έργα και κατασκευές που συνδέονται με υφιστάμενα αυθαίρετα έργα και κατασκευές, παρά μόνο στην περίπτωση που αυτά αποξηλωθούν ή απομακρυνθούν διαπιστωμένα από την υπηρεσία σας με νέα αυτοψία.

 

Ε. Μετά την εφαρμογή των ως άνω η Υπηρεσία σας αποστέλλει εισήγηση, με αναφορά στα έγγραφα που λήφθηκαν υπόψη (έχοντας υπόψη) και όποιο άλλο στοιχείο κρίνετε απαραίτητο και σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία επισυνάπτεται στον προς αποστολή φάκελο κατασκευής ή νομιμοποίησης έργων. Στην εν λόγω εισήγηση να αναφέρεται ότι το έργο εντάσσεται σε συγκεκριμένους σκοπούς της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας (π.χ άρθρο 14 του ν. 2971/2001 κ.λ.π.)

 

ΣΤ. Ειδικότερα, όσον αφορά τις νομιμοποιήσεις έργων οι σχετικοί φάκελοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν το σύνολο των Π.Κ.Α.Α.Κ καθώς και των διπλοτύπων είσπραξης μέχρι την ημερομηνία διαβίβασης του φακέλου με τα σχετικά δικαιολογητικά στην υπηρεσία μας.

 

Τονίζεται ότι οι φάκελοι που θα φέρουν πλέον ελλείψεις, οι οποίες καθιστούν μη επιτρεπτή την έκδοση της σχετικής απόφασης παραχώρησης ή νομιμοποίησης, θα επιστρέφονται άμεσα στην υπηρεσία σας.»

 

Πηγή: https://www.b2green....isi-afthaireton

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν φαίνεται κάπου στο άρθρο, να διευκρινιστεί ότι είναι εγκύκλιος της Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών με

ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών για την εκτέλεση έργων και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών (άρθρο 14 & 27 του ν. 2971/2001)».

 

ΑΙΓΙΑΛΟΣ-ΠΑΡΑΛΙΑ

 

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28449

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.