Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπο/υπερ-διαστασιολόγηση inverter σε ΦΒ Πάρκο με συτήματα tracking


Morpheus

Recommended Posts

Έχω μερικές απορίες όσων αφορά την διαστασιολόγηση των invertrer σε ΦΒ πάρκο. Με δεδομένα τα εξής:

 

1. Σε σταθερά συστήματα μπορούμε να βάλουμε παραπάνω ονομαστική ισχύ πανέλων στην είσοδο (δλδ ονομαστική τιμή ισχύος πανέλων / μέγιστη τιμή εισόδου DC inverter < 110%)

 

2. Σε συστήματα κίνησης μονού άξονα (one axis tracking) μπορούμε να βάλουμε ίση ή μικρότερη ονομαστική ισχύ πανέλων στην είσοδο (δλδ ονομαστική τιμή ισχύος πανέλων / μέγιστη τιμή εισόδου DC inverter < 100%)

 

Η πρώτη απορία μου είναι το γιατί γίνεται αυτό. Η ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα δεν ξεπερνά την τιμή των 1000w/m^2 (που είναι και οι συνθήκες μέτρησης της ονομαστικής ισχύος των πανέλων) και η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 40 (με αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσης των πανέλων). Τότε πως επηρεάζεται την διαφορετική διαστασιολόγηση των inverter ανάλογα με το σύστημα κίνησης? Δεν θα έπρεπε να είναι το ίδιο?

 

Η δεύτερη έχει να κάνει με τα συστήματα 2 αξόνων. Ισχύει ότι και στον 1 άξονα ή θα πρέπει να μειώσουμε και άλλο τον παραπάνω λόγο? (πχ ονομαστική τιμή ισχύος πανέλων / μέγιστη τιμή εισόδου DC inverter < 90% ?)

 

Το παραπάνω ερώτημα το θέτω με βάση το γεγονός ότι δεν γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει με τα νέα συστήματα 2 αξόνων και συνθήκες λειτουργίας σε νότια Ευρώπη. Τα διάφορα προγράμματα του χώρου (pvsol, pvsyst, sunny design, fronius.konfigurator κλπ) δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Με αποτέλεσμα να μπερδεύουν παρά να λύνουν.

 

Ελπίζω να μην σας κούρασα!

Link to comment
Share on other sites

1. Μήπως εννοείς Ισχύς DC/Ισχύς ΑC; Συνηθίζεται ο inverter να έχει μικρότερη ισχύ εξόδου από την ισχύ εισόδου επειδή η ισχύς του ΦΒ μετριέται σε kW peak. Άρα για να έχεις τον inverter να δουλεύει σε πιο ευνοική περιοχή στη καμπύλη αποδοσης, προτιμάς να έχεις φαινομενικά μικρότερο inverter.

2. Επειδή με tracker τα πανελ σου πλησιάζουν ποιο συχνά στην απόδοση peak, η υποδιαστασιολόγηση είναι λιγότερη.

 

Γενικότερα να ξέρεις τα μεγαλύτερα peak απόδοσης στο παρκο τα έχεις ανοιξιατικες μέρες, όπου έχεις μεγάλη ηλιοφάνεια και χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάφελφε,

Η διαστασιολόγηση Inverter έχει πολλές πλευρές:

Ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να σε βοηθήσει στην διαστασιολόγηση.

Π.Χ. Η SMA και η Diehl-Platinm δίνουν εφαρμογές ειδικές που οχι μόνο βοηθούν στην διαστασιολόγηση αλλά δίνουν και συντηριτική πρόβλεψη παραγωγής. Γενικότερα πρόσεχε τις κρύες ηλιολουστες μέρες του χειμώνα. Η τάση στα ΦΒ πάνελ ανεβαίνει τόσο που μπορεί να ξεπεράσει την αντίσταση του Inverter προς ΓΗ οποτε παίρνεις τον inverter χέρι. Όσον αφορά την ισχύς ΦΒ πάνελ προς ισχύ inverter υπάρχει συντ.ασφάλείας 1,05:1. Πρόσεχε όμως το χειμώνα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.