Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Παρ. 9 και 10 - Αυθαίρετα σε αρχαιολογικό, ιστορικό χώρο και άμεσο περιβάλλον μνημείων


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ 1255Β στο οποίο η υπουργός Πολιτισμού μεταβιβάζει στις περιφερειακές υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης του υπουργείου (Εφορείες Αρχαιοτήτων) και την παρακάτω αρμοδιότητά της :

 

Άρθρο 1 - παρ. Α.32

 

32. Η παροχή σύμφωνης γνώμης μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων, που προηγείται της υπαγωγής για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών ή τακτοποίηση αυθαιρέτων χρήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στο άμεσο περιβάλλον μνημείων, εφόσον η προς τακτοποίηση κατασκευή δεν υπερβαίνει τα 100 τ.μ. και δεν βλάπτει τα μνημεία και τους προστατευόμενους τόπους.
Η παροχή σύμφωνης γνώμης κατά τα ανωτέρω δύναται να επιβάλλει όρους και περιορισμούς στον όγκο, τη μορφή και τη χρήση για την προσαρμογή του αυθαιρέτου στο προστατευόμενο περιβάλλον, κατά τις διατάξεις του άρθρου 116, παρ.9 και 10 του ν.4495/2017.

μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ΥΠΠΟ.pdf

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μια πρώτη προσέγγιση του γόρδιου δεσμού ...

post-68089-0-91109900-1523062907_thumb.png

Υπαγωγές αρμοδιότητας ΥΠΠΟ.pdf

Edited by kan62
  • Like 2
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Μια προσθήκη και ένα ερώτημα για διευκρίνιση :

-  εκτός από τις 53 εφορείες αρχαιοτήτων περιφερειακές υπηρεσίες σε επίπεδο διεύθυνσης αποτελούν και

oι Περιφερειακές Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων και λειτουργούν ως Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε επίπεδο Διεύθυνσης και είναι οι ακόλουθες :

α)     Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων με έδρα την Αθήνα και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας και Κυκλάδων.

β)     Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου με έδρα την Πάτρα και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Φωκίδας και Λευκάδας.

γ)      Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα τον Βόλο και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

δ)     Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Κέρκυρας.

ε)      Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.

στ)    Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Ξάνθη και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.

ζ)      Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Λέσβου, Χίου, Μυτιλήνης και Σάμου.

η)     Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο και αρμοδιότητα στην Περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου.

θ)     Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και αρμοδιότητα στις Περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Χανίων και Λασιθίου.

 

Σε αυτές τις υπηρεσίες "περιέχονται" και οι παλιές εφορείες νεωτέρων μηνημείων, όμως οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες περί αυθαιρέτων μεταβιβάζονται μόνο στις περιφερειακές της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και όχι σε αυτές της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης.

- το όριο των 100 τμ εννοείται σαν απαγόρευση υπαγωγής πάνω από αυτό ή απλά ότι η αρμοδιότητα πέραν αυτού παραμένει στις κεντρικές υπηρεσίες ;

Edited by kan62
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

# Kan62    ''..... όμως οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες περί αυθαιρέτων μεταβιβάζονται μόνο στις περιφερειακές της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και όχι σε αυτές της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης ''                                                                                                                                                                                                                                                                                  Δηλαδή όχι στις παραπάνω Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων αλλά στις 53 εφορείες αρχαιοτήτων  ? σωστά ?

Να προσθέσω κι εγώ 2  ερωτήματα

1. Τι δικαιολογητικά υποβάλλουμε για γνωμοδότηση ? Να υποθέσω τα ίδια που υποβάλλουμε και στις Επιτροπές του αρθ.116                                                                                    2. Σε περίπτωση που ο ιστορικός τόπος είναι και παραδοσιακός οικισμός  θα υποβάλλεται παράλληλα  και στις Επιτροπές του αρθ.116    

 

Edited by venezia
Link to comment
Share on other sites

Παλιότερα υπήρχαν τρεις υπηρεσίες : ΕΠΚΑ (Εφορείες Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων - αρχαιότητες έως και ρωμαϊκά), ΕΒΑ (Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - Παλαιοχριστιανικα έως και Τουρκοκρατίας, δηλαδή προ 1830 και ναούς μετά το 1830) και οι ΕΝΜ (Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων, κατασκευές μετά το 1830). Αναφορικά με τις τεχνικές υπηρεσίες οι ΕΠΚΑ ανήκαν στη ΔΑΑΜ (Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων), οι ΕΒΑ στη ΔΑΒΜΜ (Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων), ενώ οι ΕΝΜ στην ΔΑΝΣΜ (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων). Οι τρεις αυτές διευθύνσεις ανήκαν με τη σειρά τους στη ΓΔΑΠΚ (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς). 

Μετά τις συγχωνεύσεις, ΕΠΚΑ + ΕΒΑ μετατράπηκαν σε μια και ενιαία Εφορεία, την ΕφΑ (Εφορεία Αρχαιοτήτων), συνήθως μια ανά Νομό, "πατώντας" στη λογική του 3028/2002 περί αρχαιοτήτων (<1830) ή σύγχρονων (>1830). Οι Νεωτέρων συνεχίζουν και υφίστανται ως είχαν. Το ίδιο και οι Διευθύνσεις, όπως και η Γενική Διεύθυνση. 

 

Ως προς τις γνωμοδοτήσεις, πράγματι, οι έλεγχοι περνάνε από τις διευθύνσεις τύπου ΔΒΜΑ (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων) και όχι από τις τεχνικές Διευθύνσεις (ΔΑΒΜΜ), αν δεν κάνω λάθος. 

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

Παλαιότερα οι εφορείες ήταν προϊστορικές/κλασσικές, βυζαντινές/μεταβυζαντινές και νεώτερες. Όλες ήταν περιφερειακές υπηρεσίες και υπάγοντο σε αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες.

Οι αναστηλώσεις ήταν πάντα "τεχνικές υπηρεσίες" και για το λόγο αυτό είχαν πάντα μηχανικούς (προϊστάμενο και πλειοψηφία των υπαλλήλων).

Το σημερινό οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ είναι εδώ : https://www.culture.gr/el/ministry/SitePages/structure.aspx 

Στο θέμα μας ενδιαφέρουν μόνον οι δύο ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : 1) Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και 2) Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων.
Αυτές έχουν κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες.

Χρονικά το αντικείμενο της προστασίας χωρίζεται σε : 1) προ το 4ου μ.χ. αιώνα, 2) από 4ο μ.χ. έως 1830 και 3) από 1830 και μετά.
Οι κεντρικές υπηρεσίες (διευθύνσεις) που το προστατεύουν είναι αντίστοιχα : 1) Προϊστορικών/Κλασσικών, 2) Βυζαντινών/Μεταβυζαντινών και 3) Προστασίας-Αναστήλωσης Νεωτέρων/Σύγχρονων μνημείων.
Οι δύο πρώτες διευθύνσεις ανήκουν στην πρώτη (1) ΓΕΝΙΚΗ διεύθυνση και η τρίτη διεύθυνση στη δεύτερη (2) ΓΕΝΙΚΗ διεύθυνση.
Περιφερειακές της (1) ΓΕΝΙΚΗΣ είναι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων (ΕΑ) και περιφερειακές της (2) είναι οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων (ΥΝΜΤΕ). Όλες αυτές οι περιφερειακές είναι υπηρεσίες σε επίπεδο διεύθυνσης.

Με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που έκανε η υπουργός, μένουν αμεταβίβαστα τα προστατευόμενα από το 1830 και μετά (εκτός των εκκλησιαστικών που ανήκουν στη Βυζαντινών/Μεταβυζαντινών και μεταβιβάστηκαν ήδη στις εφορείες) τα οποία σήμερα προστατεύονται από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Αυτό σημαίνει είτε ότι η αρμοδιότητα της προστασίας παραμένει αμεταβίβαστη είτε ότι υπήρξε κάποια παράλειψη.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Εχετε καποια εμπειρια απο τη γνωμοδοτηση της Αρχαιολογιας σε υπαγωγη 4495? Στη Λεσβο παντως,

πανε ολα στο Τοπικο Συμβουλιο και η πρωτη εξεταση θα γινει τωρα. Σε συζητησεις που εκανα με αρχαιολογους

ειναι ακομα εξαιρετικα "σφιχτοι" σχετικα με το πως μοπρουν να δωσουν εγκριση χωρις να εχουν κανει τομες.

Ας μας πει καποιος, την αντιμετωπιση που εχουν και αλλες Εφοριες Αρχαιοτητων επι του θεματος...

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα παιδιά.

Θέλω να πάρω έγκριση για μια εξ΄ολοκλήρου αυθαίρετη κατοικία προ 75 σε αρχαιολογικό χώρο, που κηρύχθηκε μετά το 82.

Ερώτημα 1:τα δικαιολογητικά είναι αυτά που αναφέρονται στο 116?

Ερώτημα 2:δεν χρειάζεται να στείλω το 5σέλιδο της δήλωσης έτσι?απλά στέλνω τοπογραφικό κλπ και ζητάω έγκριση και την οποία ανεβάζω μετά?

ΥΓ: Όσο για τις εφορείες δεν έχω καταλάβει τι παίζει...

Εγώ μίλησα με τον προϊστάμενο της νεοτέρων στο Ηράκλειο και μου είπε ότι-αν και συνενωμένοι-θα πρέπει να καταθέσω και στη βυζαντινών για έγκριση και στη νεοτέρων............

Link to comment
Share on other sites

Τα δικαιολογητικα του 116 αφορουν νομιζω την τριμελη αρχιτεκτονικη επιτροπη. Εδω στην ΕΦΑ καταθετουμε πληρη σχεδια συμφωνα με το αρ.99.

Απο τη στιγμη που εισαι πριν τη κυρηξη θεωρω τακτοποιεις κανονικα χωρις εγκριση ΕΦΑ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.