Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Παρ. 9 και 10 - Αυθαίρετα σε αρχαιολογικό, ιστορικό χώρο και άμεσο περιβάλλον μνημείων


Recommended Posts

13 ώρες πριν, kan62 said:

Αν όμως άλλαξε η διαδικασία και σου χορηγήσουν σύμφωνη γνώμη τακτοποίησης  , τότε προχωράς με την διαδικασία που προανέφερα .

ΑΛΛΑΞΕ

ΦΕΚ 912Β_2020.pdf 178 kB · 5 downloads

@Κane62  : Τι  άλλαξε δηλαδή ? Οι ΕΦΑ και οι Νεωτέρων , το ίδιο όπως και πριν δεν στέλνουν στο Τοπικό για γνωμοδότηση ?

Link to comment
Share on other sites

Το ΑΛΛΑΞΕ πάει στη γνωμοδότηση χωρίς την επιτροπή όχι χωρίς το Τοπικό, όπως το έγραψες στην αρχή της σχετικής παραγράφου και το παρέθεσα.

Στο Τοπικό οι Εφορίες στέλνουν ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Τοπικού και όχι όλες τις αιτήσεις ιδιωτών. Υπάρχουν και αυθαιρεσίες εντός των προστατευόμενων από το ΥΠΠΟ περιοχών που δεν είναι πλησίον μνημείου ή που γίνονται στο εσωτερικό ή στους ακάλυπτους χώρους κτηρίων ή δεν περιλαμβάνουν εκσκαφές και έχουν γίνει πριν ή μετά την κήρυξη. Εκεί δεν παραπέμπεται κάτι στο Τοπικό γιατί απλά δεν υπάρχει αντικείμενο αρμοδιότητας.

Οπότε υπάρχουν : οι απαντήσεις περί αρμοδιότητας που βγαίνουν κατευθείαν, οι παραπομπές στο Τοπικό για την απλή γνωμοδότηση του 9α και οι παραπομπές για την αιτιολογημένη γνωμοδότηση και επιβολή των όρων του 9β.

Για τον έλεγχο από την επιτροπή περιμένεις μετά να συσταθεί για να ελέγξει.

Για τη μεταβίβαση, δεν μου έχει τύχει αλλά, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ακολουθηθεί η διαδικασία του 116 με το 30% και την κατάθεση των δικαιολογητικών. Αρκεί να έχει κατατεθεί η αίτηση εξέτασης από την επιτροπή και η αίτηση για να κατατεθεί πρέπει να ξέρεις που την καταθέτεις. Η αίτηση του ΥΠΠΟ είναι για άλλο θέμα και όχι για τον έλεγχο της επιτροπής.

Η απόφαση που παρέθεσα παραπάνω είναι του 2020 και είναι σχεδόν ίδια με αυτή του 2019. Τότε έγιναν και όλες αυτές οι αλλαγές με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των Διευθύνσεων που μετά ξαναέμπλεξαν με τη μεταβίβαση στους Γενικούς Διευθυντές κλπ κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ,

Θεωρείτε ότι για ένα ακίνητο με αυθαίρετες κατασκευές κατηγορίας 2 , σε αρχαιολογικό χώρο πόλης κηρυγμένο το 2017 , που δεν είναι τίποτα άλλο (ούτε παραδοσιακός οικισμός ,ούτε τίποτα άλλο), μπορεί να μην ακολουθηθεί καθόλου η διαδικασία του άρθρου 116  παρ 9α;

Με έχει μπερδέψει λίγο το γεγονός ότι στο άρθρο 89 παρ 2 ι) , λέει ξεκάθαρα ότι ‘’Σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν πριν την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.’’ Και δεν έχει προστεθεί ποτέ η παρατήρηση … με την επιφύλαξη των οριζόμενων στο άρθρο 116 του Ν.4495/2017. (όπως για παράδειγμα  αναγράφεται στο άρθρο 89 π.2 ιβ ) που αναφέρεται στους παραδοσιακούς οικισμούς ).

Εντωμεταξύ ένα μήνα πριν την ψήφιση του Ν 4610/2019 ,

σύμφωνα με έγγραφο από την υπουργό πολιτισμού  προς την Βουλή των Ελλήνων  στις 29/3/2019  δίνεται ξεκάθαρα η διευκρίνιση ότι για τους αρχαιολογικούς χώρους:

- το άρθρο 116 εφαρμόζεται σε περιοχές που είναι ταυτόχρονα παραδοσιακοί οικισμοί και αρχαιολογικοί χώροι ή ιστορικοί τόποι με παράλληλη εφαρμογή των ειδικότερων επί μέρους διατάξεων του άρθρου αυτού οι οποίες ρυθμίζουν το αντικείμενο ελέγχου και τα αρμόδια όργανα και για κάθε περίπτωση (παραδοσιακούοικισμού-αρχαιολογικού χώρου).

Ευχαριστώ πολύ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, kan62 said:

Το ΑΛΛΑΞΕ πάει στη γνωμοδότηση χωρίς την επιτροπή όχι χωρίς το Τοπικό, όπως το έγραψες στην αρχή της σχετικής παραγράφου και το παρέθεσα.

Υπάρχουν και αυθαιρεσίες εντός των προστατευόμενων από το ΥΠΠΟ περιοχών που δεν είναι πλησίον μνημείου ....... Εκεί δεν παραπέμπεται κάτι στο Τοπικό γιατί απλά δεν υπάρχει αντικείμενο αρμοδιότητας.

Για τη μεταβίβαση, δεν μου έχει τύχει αλλά, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ακολουθηθεί η διαδικασία του 116 με το 30% και την κατάθεση των δικαιολογητικών.

@kane62 .

Το  χωρίς να περάσει από επιτροπή το έγραφε ο ο/η seleftheria . Εγώ αναφερόμουν στο  ότι υποχρεωτικά περνάει από Τοπικό.

Στο τοπικό σύμφωνα με την 9α αποστέλνονται υποχρεωτικά όλες οι τακτοποιήσεις .

Για την μεταβίβαση δεν θα συμφωνούσα να γίνει με την διαδικασία του 116 με το 30% , γιατί στην πιθανή ή απίθανη περίπτωση που δεν δοθεί  θετική κρίση τι μέλλει γενέσθαι ?

2 ώρες πριν, seleftheria said:

Θεωρείτε ότι μπορεί να μην ακολουθηθεί καθόλου η διαδικασία του άρθρου 116  παρ 9α;

 

Υποχρεωτικά ακολουθείς την διαδικασία .

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία του 116/117 ακολουθείται υποχρεωτικά σε διπλό και μονο - χαρακτηρισμένα. Η αμφιβολία υπήρχε όμως μέχρι τον Μάϊο του 2019 οπότε ξεκαθάρισε και άλλαξε ο τίτλος του 116 και μετατέθηκε η επιφύλαξη του 117 για να συμπεριλάβει τα μνημεία.

Πριν και η υπουργός αυτά ήξερε, αυτά έλεγε. Υπήρχαν θέματα αρμοδιοτήτων που μισο-ξεκαθάρισαν εκείνη την εποχή ... είμαστε ακόμη στην έκδοση V6/ν.4495.

Όταν λέει στο 89.2.ι ότι εξαιρούνται, εννοείται ότι μπορούν να υπαχθούν στον νόμο. Η διαδικασία υπαγωγής είναι μετά τη δυνατότητα υπαγωγής ...

Τοπικό Συμβούλιο περνάνε μόνο θέματα της αρμοδιότητός του. Πχ. μια διαμερισμάτωση ή μια κατασκευή στον ακάλυπτο χωρίς εκσκαφές δεν θα περάσει ποτέ ΤΣ, δεν είναι αρμοδιότητος ν.3028. Όμως η ΕΦΑ πρέπει να το πει αυτό ...

Εξόφληση του προστίμου σε άρνηση της υπαγωγής δεν θα γίνει ποτέ. Το 30% θα πάει υπέρ πίστεως όπως και στην περίπτωση μη εκτέλεσης των εργασιών προσαρμογής.

Άλλο δυνατότητα υπαγωγής και άλλο ολοκλήρωση με εξόφληση του προστίμου (και εκπτώσεις)...

Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, kan62 said:

Τοπικό Συμβούλιο περνάνε μόνο θέματα της αρμοδιότητός του. Πχ. μια διαμερισμάτωση ή μια κατασκευή στον ακάλυπτο χωρίς εκσκαφές δεν θα περάσει ποτέ ΤΣ, δεν είναι αρμοδιότητος ν.3028. Όμως η ΕΦΑ πρέπει να το πει αυτό ...

kan62  Εσύ καλά τα λες , αλλά οι ΕΦΑ και Νεωτέρων έχουν δικό τους θεό . Και για του λόγου του αληθούς π.χ. : η ΕΦΑ της περιοχής μου δεν σου χορηγεί προέγκριση εκσκαφών για Ο.Α. αν δεν κάνει πριν δοκιμαστικές τομές , παραπέμποντας σε στις καλένδες μέχρι να ευρεθούν πόροι προγράμματος .

edit

Να προσθέσω και το ότι εγκρίνουν μόνο τακτοποιήσεις και όχι νομιμοποιήσεις ακόμη και στην περίπτωση που είναι δυνατή η έκδοση Ο.Α. , με το αιτιολογικό ότι ο ν.3028 : απαγορεύει νομιμοποιήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους !

Edited by venezia
Συμπλήρωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι άλλο διαφορετικό θέμα και αφορά βάσει του ν.3028 στον προληπτικό έλεγχο των εκσκαφών. Τα έχουμε ξαναπεί ...

Πάντως, σύμφωνα με τις παρακάτω Διαύγειες, που ανεβάζω και εδώ για να υπάρχουν, οι άλλες ΕΦΑ και το ΚΑΣ διαφωνούν με τη δική σου ...

Αλήθεια, ρώτησέ τους, η έγκριση με εργασίες προσαρμογής δεν είναι νομιμοποίηση ;

Μη αρμοδιότητα.pdf νομιμοποίηση 2.pdf νομιμοποίηση με εργασίες.pdf νομιμοποίηση ν4495.pdf χωρίς ΤΣ.pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν στις περιοχές σας έχει συσταθεί ποτέ (από τον Μάϊο του 2019 έως σήμερα)  η επιτροπή του 116 9α ;   Αν ναι ,ποια ήταν η διαδικασία; Πρώτα γνωμοδότηση από αρχαιολογία και μετά άλλη αίτηση για την επιτροπή; Πόσο καιρό περίπου χρειάστηκε για να συνεδριάσει και τι μορφή απόφασης –απάντησης εκδίδει; Μήπως έχετε κάποιο παράδειγμα να στείλετε , όπως τις παραπάνω Διαύγειες;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είχα υποβάλλει αίτηση 28 Φεβρουαρίου, αλλά μετά από λίγο έσκασε ο Κορονοϊός και ούτε φωνή ούτε ακρόαση....θα κοιτάξω να δω τι κάνουν σε κανά μήνα να σπάσουν λίγο τα μέτρα;

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι επιτροπές. Το μόνο νεώτερο που υπάρχει είναι η παρακάτω παράγραφος στο άρθρο 99 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες. Αναμένουμε ...

α.png

Edited by kan62
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.