Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Παρ. 9 και 10 - Αυθαίρετα σε αρχαιολογικό, ιστορικό χώρο και άμεσο περιβάλλον μνημείων


Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Προς ενημέρωση συναδέλφων.

ΚΕΣΑ :

-Από την εμπειρία σας πόσο είναι περίπου το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να εγκρίνετε ένα αυθαίρετο λόγω άρθρου 116.9 ?

- Δεν μπορώ να σας πω για αυτή την κατηγορία εγκρίσεων,  γιατί  είναι πάρα πολλές οι υποθέσεις που έρχονται.

-Δηλαδή μιλάμε για μήνες ?

- Ε .... ναι ..

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Εδώ το ΚΑΣ και έχει γράψει ρεκόρ 3 1/2 χρόνια (προσωπική εμπειρία, άλλοι συνάδελφοι έχουν πιάσει και καλύτερα ρεκόρ), στο ΚΕΣΑ θα κολλήσουμε; 

Link to comment
Share on other sites

ποιο να είναι άραγε το πραγματικό νούμερο υποθέσεων στην ουρά ?? Θα ασχοληθεί ποτέ κανείς με τα θέματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτού του φαινομένου?

Link to comment
Share on other sites

Ερώτημα 1

Για τα αυθαίρετα που λόγω αρχαιολογικού χώρου εμπίπτουν στο αρθρο 116 παρ. 9 , έχει εφαρμογή το παρακάτω

"6. Η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, για τα οποία απαιτείται έγκριση της επιτροπής του παρόντος, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή των δικαιολογητικών της περίπτωσης α της παραγράφου 2 και την καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, την υποχρέωση δε ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος, με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο."

ή ισχύει μόνο για τους παραδοσιακούς οικισμούς ?

Ερώτημα 2

Ακούω από πολλούς συναδέλφους την άποψη ότι αν το αυθαίρετο προϋπάρχει του ΦΕΚ καθορισμού  του αρχαιολογικού χώρου , ΔΕΝ το δηλώνουμε με την διαδικασία του Αρθρου 116.
Ισχύει αυτό ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

1. Ισχύει και για παραδοσιακούς και αρχαιολογικούς και ιστορικούς....

2. Δεν ισχύει  . Ο νόμος δεν τα εξαιρεί . Βλ. παρ. 9α του 116 που δεν αναφέρει πριν ή μετά την κήρυξη σε αντιδιαστολή με τους παραδοσιακούς που αναφέρει περιπτώσεις πριν και μετά τον χαρακτηρισμό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα! Έχω την περιπτωση υπαγωγής αυθαιρέτου σε ισόγειο κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Θεσ/νικης στο οποίο κατόπιν απόφασης της εφορείας νεότερων και του κεσαμαθ απαιτούνται εργασίες προσαρμογής που αφορούν καθαίρεση προσθήκης κατ' επέκταση του καταστήματος εντός του κοινοχρήστου ακαλύπτου χώρου διαστάσεων 1,0μ*0,33μ καθώς και αποξήλωση ρολών ασφαλείας στην πρόσοψη του. Θα ήθελα να ρωτήσω τι είδους άδεια απαιτείται για την εκτέλεση τους..έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής ή έγκριση εκτέλεσης εργασιών επιλέγοντας 'προς κατεδάφιση' στη δήλωση για το τμήμα της προσθήκης?Η δήλωση σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προωθηθεί σε επόμενο στάδιο για την έκδοση της αδείας?ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

1.  Δεν διευκρινίζεται στο νόμο . Γνώμη μου να πας με Έγκριση αποπεράτωσης αυθαιρέτου και δες αν εκεί μπορείς να προσθέσεις και την κατεδάφιση.

2. Δεν περαιώνεις σε αυτή τη φάση τη δήλωση. Εκδίδεις την άδεια , καλείς ελεγκτή δόμησης και μετά περαιώνεις τη διαδικασία με αίτημα στο ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.