Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Ν. 4495/17] Διαφορετική θέση ανέγερσης κτιρίου (αλλαγή θέσης)


Recommended Posts

Μετακινηση πολυκατοικιας χωρις να παραβιάζεται Δ και προκηπιο κατα 2μ .Σε οριζοντια ιδιοκτησια με μονη αυθαιρεσια κλειστο Η/Χ πως αντιμετωπιζεται η μετακινηση του κτιριου?Χρεωνουμε στην οριζοντια και Κατ 3 η Χρεωνουμε ΥΔ+ΥΚ στο περιγραμμα που ειναι εκτος της αδειας? ή δεν χρεωνουμε την μετακίνηση διοτι ειναι αυθαιρεσια κοινοχρηστων (φερων οργανισμός) και πρεπει να τακτοποιηθει με κοινη δηλωση ολων των ιδιοκτητων?

Edited by gantzol
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 250
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Καλημέρα! Θα ήθελα την βοήθειά σας για την εξής περίπτωση: το 2006 εκδίδεται Ο.Α. και κατά την κατασκευή αλλάζει η θέση του κτιρίου σε νόμιμη θέση. Δεν έχω αλλαγή περιγράμματος στο ισόγειο, αλλά στο υπόγειο η αποθήκη μεγαλώνει και το περίγραμμα του ταυτίζεται με αυτό του ισογείου και δημιουργούνται και οι εξώστες. Το 2007 δημιουργείται ΥΔ με ένα επιπλέον δωμάτιο που κατασκευάζεται στο ισόγειο.

Μπορώ να χρεώσω κατ.3 για την αλλαγή θέσης, ΥΔ μόνο για τα επιπλέον τ.μ. του υπογείου και του ισογείου και 1ΛΠ για τους εξώστες; Η΄ είναι ορθότερο να χρεώσω ΥΔ+ΥΚ για τα τμήματα που εξέχουν του περιγράμματος;

Έχω κολήσει λίγο γιατί θυμάμαι και μία απάντηση που είχε δημοσιευθεί από το  helpdesk με τον Ν.4178 που έλεγε ότι: " στις περιπτώσεις που σε ένα ακίνητο υπάρχει μετακίνηση κτιρίου σε άλλη νόμιμη θέση συγχρόνως με άλλες αυθαιρεσίες του άρθρου 18,παρ.5, τότε η μετακίνηση του κτιρίου κατά τον συμψηφισμό υπολογίζεται μόνη της μια ξεχωριστή λοιπή πολεοδομική παράβαση".

1.thumb.jpg.32e75a93e3c4df937ba2fd7aba96f47c.jpg;

 

Link to comment
Share on other sites

asimelenia ,Από τη στιγμή που υπάρχουν στο κτίριο παραβάσεις που δεν υπολογίζονται με αναλυτικό, γνώμη μου είναι οτι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την Κ.3 για τη μετακίνηση του κτιρίου.

Edited by subrosaval
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Για ένα κτήριο που δεν έχει αυθαιρεσίες, αλλά έχει τοποθετηθεί ολόκληρο σε διαφορετική της αδείας θέση στο οικόπεδο, απαιτείται και μελέτη στατικής επάρκειας;

Άκυρο, το βρήκα. Πάει κατηγορία 3 και εξαιρείται από ΜΣΕ (αρκεί στην νέα θέση του να εξακολουθεί να είναι νόμιμο, και επίσης να μην αλλάζει η στάθμη εδάφους)

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε γήπεδο εκτός σχεδίου έχει εκδοθεί Ο.Α. για λυόμενο.

Στην πραγματικότητα το λυόμενο έχει κατασκευαστεί σε άλλη νόμιμη θέση χωρίς κανένα κοινό σημείο με το προβλεπόμενο περίγραμμα της Ο.Α. και επιπλέον είναι κατά 4 τ.μ. μεγαλύτερο. Επιπλέον μεταγενέστερα εγίναν αυθαίρετες προσθήκες στο λυόμενο από συμβατικά υλικά.

Το λυόμενο θα το θεωρήσω εξολοκλήρου αυθαίρετο δεδομένου ότι έχει διαφορετικές διαστάσεις από αυτό της Ο.Α. ή θα υπολογίσω μόνο τα 4 τ.μ. με ΥΔ και ΥΚ και την μετατόπιση με Κατ. 3; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by Stavros Ele
Link to comment
Share on other sites

H κατηγορία 3 για διαφορετική θέση ανέγερσης από την εγκεκριμένη, επιλέγεται μόνο εφόσον εξαιτίας της νέας θέσης δεν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις. Επομένως δεν θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να επιλεγεί κατηγορία 3, αφού η ύπαρξη αυθαιρεσιών αφορά παραβίαση πολεοδομικών διατάξεων. Από τον προηγούμενο νόμο σε ανάλογες περιπτώσεις εφαρμόζαμε Υ.Κ για την επιφάνεια που εξεχει του νόμιμου-επί εδάφους-περιγράμματος του κτιρίου. Επιπλέον των ανωτέρω έχεις και τα 4 τμ μ ΥΔ και ΥΚ όπως λες. Στην ύπαρξη Ο.Α επιλέγεις "ναι" αφού όπως αναφέρεις η υφιστάμενη θέση του κτιρίου είναι νόμιμη αναφορικά με την τήρηση πλάγιων αποστάσεων κλπ περιορισμών.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Πως γίνεται να βάλω μόνο ΥΚ χωρίς ΥΔ για τα νόμιμα τ.μ. της Ο.Α.; Μήπως εννοείτε ότι θα πάει ολόκληρο το λυόμενο μαζί τα επιπλέον 4 τ.μ. με ΥΔ και ΥΚ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λες είναι. Για να υπολογίσει το σύστημα ΥΚ πρέπει να καταχωρηθεί και ΥΔ στο κελί των Κ.Χ με αποτέλεσμα το πρόστιμο να εκτοξεύεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ ότι λόγω μεγάλου ύψους προστίμου, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο νομιμοποίησης με πληρωμή παραβόλου .

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά αυτές τις περιπτώσεις τις υπάγω στην  κατ. 3 διότι αυτό το ''δεν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις''  θεωρώ οτι εννοεί ότι δεν παραβιάζονται οι πλάγιες αποστάσεις, βρίσκεται δλδ σε άλλη νόμιμη θέση και όχι αν το κτίριο έχει ή όχι ΥΔ.

Επίσης, δεν μου στέκει ότι ένα κτίριο που έχει αλλάξει θέση σε άλλη νόμιμη θέση χρεώνεται με ΥΔ,ΥΚ για όλο το εμβαδόν του που μετατοπίστηκε, ενώ εαν το ίδιο κτίριο παραβίαζε την πλάγια απόσταση θα χρεωνόταν ΥΔ,ΥΚ μόνο για το εμβαδόν που βρίσκεται εντός του Δ..

Δες και αυτό το αρχείο που το έκανε κάποιος συνάδελφος εδώ:

 

μετακινηση κτιριου.pdf

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.