Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Ν. 4495/17] Διαφορετική θέση ανέγερσης κτιρίου (αλλαγή θέσης)


Recommended Posts

Στην παραβίαση πλάγιας απόστασης, το συνολικό πρόστιμο επιβαρύνεται και με ένα συντελεστή λόγω αυτής επιπλέον, οπότε και στην περίπτωση αυτή υπάρχει επιβάρυνση για το τμήμα που εισέρχεται στην ζώνη της υποχρεωτικής πλάγιας απόστασης. Αν δε το κτίριο ήταν όλο εντός Δ θα είχαμε όλους τους συντελεστές μαζί.

Από κει και πέρα είναι θέμα ερμηνείας. Αν ήθελε ο νόμος (αλλά και ο προηγούμενος) να αναφέρεται περιοριστικά μόνο σε πλάγια απόσταση δεν θα ανέφερε "εφόσον δεν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις", αλλά θα ανέφερε "εφόσον δεν παραβιάζονται πλάγιες αποστάσεις".

Η δική μου γνώμη σταθερά από τον προηγούμενο νόμο μέχρι σήμερα,  είναι διαφορετική διότι θεωρώ ότι στις "πολεοδομικές διατάξεις" εμπεριέχεται και η παραβίαση της δόμησης. Γενικότερα, έχω τη γνώμη ότι η διάταξη αυτή αφορά μόνο τα εντελώς "καθαρά" από άποψη αυθαιρεσιών ακίνητα, στα οποία το κτίριο απλώς ανεγέρθηκε σε άλλη -νόμιμη-θέση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της κατηγορίας 3.

Για ιστορικούς λόγους θα το αναφέρω ότι τις εποχές προ αυθαιρετονόμων, οι πολεοδομίες δεν την θεωρούσαν μια ήσσονος σημασίας παράβαση, την εσφαλμένη θέση ανέγερσης κτιρίου, όταν έκαναν αυτοψία (καταγγελία κλπ).

Επίσης να σχολιάσω ότι, δεν είναι πάντοτε συμφέρον να τακτοποιηθεί το ακίνητο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρει περισσότερο από άποψη κόστους τακτοποίησης, η νομιμοποίησή του, με πληρωμή παραβόλου και έκδοσης άδειας, όπως σε αυτή την περίπτωση ή σε περιπτώσεις κατάτμησης οι οποίες έγιναν χωρίς αναθεώρηση ή έκδοση άδειας για νέο τοπογραφικό και δ. κάλυψης κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 248
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

8 ώρες πριν, Largy said:

Προσωπικά αυτές τις περιπτώσεις τις υπάγω στην  κατ. 3 διότι αυτό το ''δεν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις''  θεωρώ οτι εννοεί ότι δεν παραβιάζονται οι πλάγιες αποστάσεις, βρίσκεται δλδ σε άλλη νόμιμη θέση και όχι αν το κτίριο έχει ή όχι ΥΔ.

Επίσης, δεν μου στέκει ότι ένα κτίριο που έχει αλλάξει θέση σε άλλη νόμιμη θέση χρεώνεται με ΥΔ,ΥΚ για όλο το εμβαδόν του που μετατοπίστηκε, ενώ εαν το ίδιο κτίριο παραβίαζε την πλάγια απόσταση θα χρεωνόταν ΥΔ,ΥΚ μόνο για το εμβαδόν που βρίσκεται εντός του Δ..

Δες και αυτό το αρχείο που το έκανε κάποιος συνάδελφος εδώ:

 

μετακινηση κτιριου.pdf 301 kB · 4 downloads

Στο παραπάνω σχήμα δε καταλαβαίνω γιατί στην περίπτωση 9 και 10 έχουμε Ο.Α. ΟΧΙ. Επιπλέον δεν είναι σαφές αν χρεώνουμε πέραν των ανάλογων υπερβάσεων (δόμησης, κάλυψης, Δ) και παράβαση κατ. 3 (ιδιδ) στα σχήματα 7, 8, 9 και 10. Ευχαριστώ

Edited by Stavros Ele
Link to comment
Share on other sites

On 30/5/2019 at 5:40 ΜΜ, Stavros Ele said:

Στο παραπάνω σχήμα δε καταλαβαίνω γιατί στην περίπτωση 9 και 10 έχουμε Ο.Α. ΟΧΙ.

δες στο παράρτημα πότε βάζουμε όχι άδεια

Link to comment
Share on other sites

On 5/6/2019 at 11:25 ΠΜ, Largy said:

δες στο παράρτημα πότε βάζουμε όχι άδεια

Αφού στο παράρτημα αναφέρει ότι πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα το να είναι σε άλλη μη νόμιμη θέση και να μην έχουν κοινό τόπο τα δύο περιγράμματα. Στα σχήματα 9 και 10 μπορεί να μην έχουμε κοινό τόπο, αλλά έχουμε το κτίριο σε άλλη νόμιμη θέση.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

καλησπέρα σε όλους,

σε μια οικοδομή προ του 55, το 1983 εκδόθηκε άδεια για προσθήκη κατ επέκταση τις οικοδομής η οποία έχει γίνει βάσει τα εγκεκριμένα σχέδια άλλα υπάρχει μεγάλη διάφορα στην απόσταση από το σπίτι με το σύνορο του οικοπέδου και στην προσθήκη άλλα και στην οικοδομή προ τού 55 διότι η προσθήκη είναι περασιά της υπάρχουσας οικοδομής. θεωρό ότι είναι λάθος το τοπογραφικό  τις οικοδομικής αδείας ( λόγο ότι ο μηχανικός θα μέτρησε την περίφραξη που είχε πιο έξω από το οικόπεδο του ο ιδιοκτήτης)  διότι δείχνει σε λάθος θέσει και το υπάρχον κτίριο προ 55.

Γύρο στο 2007 χώρισε το χωράφι στην μέση άλλα δεν έχει κρατήσει την απόσταση δ ,

πως πρέπει να τα δηλώσω? θα το δηλώσω σαν λάθος τοποθέτηση του κτιρίου?  στα σημεία που παραβιάζει το δ θα το δηλώσω με ΥΔ+ΥΚ+ παραβίαση δ. σας επισυνάπτω το παλιό τοπογραφικό και το καινούργιο για να γίνω πιο κατανοητός.  

 

 

4.jpg

3.png

Edited by G T
Link to comment
Share on other sites

-εβαλες και τα σχηματα αναποδα

-λες και για χωραφι που εχτισε καποιος και μετα το χωρισε στη μεση

ποιός και πότε και πώς..

 Οσο για το τι  μετρησε ο μηχανικος και τι ελαβε σαν "ορια" και απο πού μετρησε 

εσυ εχεις τα χαρτια,  αρα μπορεις να κρινεις τι λαθος εχει γινει.

Αρα, τα ξαναβλεπεις και επανερχεσαι.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

το χωράφι ήταν ένα μεγάλο όταν κτίστηκε και το 2007 χωρίστηκε όπως φαίνεται στο σχήμα 2. οι διάφορες είναι από το σχήμα (τοπογραφικό οικοδομής αδείας) και σχήμα 2 υπάρχων κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

δλδ ηταν ενα αρχικο χωραφι και  εγινε

- ενα χωραφι 980,13τμ

και ενα χωραφι 549,12

ερωτημα

η αρχικη αδεια ποιο χωραφι εδειχνε

[τωρα ειναι λιγο καλιτερα,  που εβαλες τα σχηματα στο  πλαι..]:-)

Link to comment
Share on other sites

Επί τελους...

"... τα χωραφια γεγονασιν οικοπεδα..":smile:

κατα τα λοιπα

εχεις να δεις το αρχικο οικοπεδο

τι αδεια βγηκε

ποιος την εβγαλε

τι εχτισε τι εκοψε τι ερανε τι χωρισε τι εδωσε  μετα

καλη συνεχεια.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.