Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Ν. 4495/17] Διαφορετική θέση ανέγερσης κτιρίου (αλλαγή θέσης)


Recommended Posts

8 λεπτά πριν, Mαρία Σκ. said:

Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο έχει βγει άδεια κανονικά  και έχει εφαρμόσει την άδεια (με πολύ μικρές παραβάσεις Κατηγορίας 3)  όλη μέσα στο Δ.

Είχαμε τη σκέψη μήπως μπορεί να γίνει αγορά του πίσω οικοπέδου (δεν ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη) ώστε αυτά τα χρήματα να έχουν κάποιο παραπάνω ¨αντίκρισμα¨ αφού η άδεια έχει εφαρμοστεί όπως ανέφερα και οπότε να υπάρχει πλέον η απόσταση 15 μέτρων από το όμορο.... 

Όμως ναι νομίζω έχει δίκιο ο Vasili θα χρειαστούν βεβαίωση Μηχανικού και τα δύο οικόπεδα στο συμβόλαιο... 

Βεβαίωση περί αδόμητου θα χρειαστεί για την αγορά του όμορου. Από κει και πέρα θα έχεις τον ίδιο ιδιοκτήτη σε δυο ίδια γήπεδα, για τα οποία θα μπορεί να θεωρήσει ότι στην πραγματικότητα είναι ένα και ενιαίο όπως βεβαίως έχει και την δυνατότητα να τα θεωρεί ξεχωριστά. Όμως από τη στιγμή που στο τοπογραφικό και δ κάλυψης εισαχθεί μια τέτοια κατάσταση θα είναι για πάντα συνενωμένα. 

Υ.Γ Τα εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών γεωτεμάχια τα ονομάζουμε γήπεδα και όχι οικόπεδα.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 248
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

θίγεις μέγα ζήτημα, διότι το πληροφοριακό σύστημα δεν θα επιτρέψει υπαγωγή σε κατηγορία 4 χωρίς Ο.Α, ενώ ο νόμος αναφέρει τη σύγκριση ακόμη  και με ισχύοντες σημερινούς όρους δόμησης (αν είναι ευμενέστερου) προκειμένου να εξαχθεί η κατηγορία αυθαιρέτων, οπότε ένα παντελώς αυθαίρετο σε άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο θα μπορούσε να είναι κατηγορία 4 όταν δεν υπερέβαινε το ποσοστό 40-20-20. Δεν γνωρίζω αν το έχουν αλλάξει (το πιθανότερο είναι να μην το έχουν) στο πληροφοριακό σύστημα, οπότε μάλλον θα πρέπει να αποδεχτεί ο ιδιοκτήτης την κατηγορία 5 (αν δεν προσαρτήσει και το όμορο)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας για την εξής περίπτωση. Έχω κτίριο 140τμ με οικοδομική άδεια το οποίο χτίστηκε σε άλλη θέση, νόμιμη αλλά με διαφορετικό σχήμα και εμβ 160τμ. Έχουν κοινο τόπο περίπου 110 τμ. Νομίζω ότι το πιο σωστό είναι να βάλω τον κοινό τόπο ως τα νόμιμα τετραγωνικά και όλα τα υπόλοιπα ΥΔ και ΥΚ. (βλέπε εικόνα) Ωστόσο σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να βάλω κατηγορία 3 την αλλαγή θέσης και μετά να πω αν δεν είχε αλλάξει θέσει τι εξέχει του περιγράμματος, που μου βγάζει λιγότερα τετραγωνικά...αλλά δεν το βλέπω και πολύ σωστό. Τι λέτε?

Σχόλιο 2020-03-21 141245.png

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Roukat said:

 Νομίζω ότι το πιο σωστό είναι να βάλω τον κοινό τόπο ως τα νόμιμα τετραγωνικά και όλα τα υπόλοιπα ΥΔ και ΥΚ. (βλέπε εικόνα) 

Συμφωνώ ως προς αυτό τον τρόπο, χωρίς να βάλεις και επιπλέον παράβαση κατηγορίας 3. Το πρόστιμο ως ΥΔ+ΥΚ καλύπτει τα πάντα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα θα ήθελα την γνώμη σας άλλη μια φορά για έναν προβληματισμό μου:

2 οροφη κατοικία με άδεια του 85

Με το Μπλε η νόμιμη θέση βάση αδείας

Με το ροζ η πραγματική θέση

Α) ΑΠΟΨΗ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥ : Βάζουμε χωρίς οικοδομική άδεια για όλο το κτίριο

Εξήγηση : Σύμφωνα με το Παραρτημα Α 1γ

«Το προβλεπόμενο στην οικοδομική άδεια κτίριο έχει ανεγερθεί σε άλλη μη νόμιμη θέση και συγχρόνως από τη σύγκριση της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης με το τοπογραφικό διάγραμμα της οικοδομικής άδειας, προκύπτει ότι το περίγραμμα του υφιστάμενου κτιρίου δεν συμπίπτει σε κανένα σημείο με το προβλεπόμενο περίγραμμα από την οικοδομική άδεια»
 Β) ΑΠΟΨΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ : Το παράρτημα Α αναφέρει :  «το περίγραμμα του υφιστάμενου κτιρίου δεν συμπίπτει σε κανένα σημείο με το προβλεπόμενο περίγραμμα από την οικοδομική άδεια»

 Το δεν συμπίπτει θεωρώ ότι δεν εννοεί δεν επικαλύπτει όπως το ερμήνεψε ο συνάδερφος αλλά ότι έχουμε διαφορετικό αρχιτεκτονικά περίγραμμα.

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το περίγραμμα αρχιτεκτονικά είναι στον πόντο επομένως θεωρώ

Για το σκιαγραφημένο κομμάτι ΥΔ,ΥΚ , >20% Δ  με Οικοδομική Άδεια …..

Γνώμες ?????????????

image.png

Edited by vitrouvios
Link to comment
Share on other sites

Kan62 σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου. Δεν είχα διαβάσει αυτό που μου επισυνάπτεις … κατατοπιστικότατος  συγχαρητήρια αλλά θα διαφωνήσω μόνο στο ορισμό που δίνεις στο «δεν συμπίπτει» που θεωρείς και εσύ σαν να λέει ο νομοθέτης  «δεν επικαλύπτει» . Πιστεύω αν ήθελε να πει κάτι τέτοιο δεν θα αναφερόταν σε περίγραμμα, δεν έχει νόημα . Θεωρώ ότι θέλει να πει αν έχουμε διαφορετικό περίγραμμα θα έχουμε και διαφορετικές μελέτες και όλη η άδεια βγαίνει off ... τώρα πατάει η δεν πατάει πιστεύω ρυθμίζεται  με άλλους τρόπους … επικεντρώνομαι σε αυτό γιατί το πρόστιμο μπορεί να βγαίνει σχεδόν το ίδιο αλλά χωρίς οικοδομική άδεια πρώτον πάμε για στατική επάρκεια και δεύτερον δεν γνωρίζω αν μπορούμε να πούμε χωρίς οικοδομική άδεια για τμήμα και με οικοδομική άδεια  για άλλο τμήμα …

ΙΑΣΟΝΑ  είσαι τσεκουράτος 😊 , ρε παιδιά αυτόν τον ιδιοκτήτη που έχει πληρώσει δεν τον σκέφτεται κανένας, ναι το μετακίνησε, ναι είναι παράνομος  αλλά όλα να πάνε στράφι???  

Link to comment
Share on other sites

Η "δουλειά" φίλε μου αυτών που φτιάχνουν τους νόμους, μάλλον δεν είναι το "να σκέφτονται και να λυπούνται".....

Εγώ απλώς σου έγραψα τη "δική μου ερμηνεία του ισχύοντος νόμου"....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.