Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Διαφορετική θέση ανέγερσης κτιρίου (αλλαγή θέσης)


Recommended Posts

Kαλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω μία περίπτωση ισόγειου επαγγελματικού ακινήτου σε οικόπεδο, το οποίο σε σχέση με τις ΟΑ που έχουν εκδοθεί από το 1970 έως και το 1995 έχει διαφορές με σήμερα, δεδομένου του νέου τοπογραφικού.

Το οικόπεδο έχει άλλες διαστάσεις, και άλλο σχήμα σε σχέση με τα τοπογραφικά των ΟΑ, και βάσει αυτού θα ήθελα να ρωτήσω πως τοποθετούμε το νόμιμο θεωρητικά περίγραμμα του κτιρίου στα νέα δεδομένα του οικοπέδου?

Έκανα μία τοποθέτηση, βάζοντας ώς σημείο αναφοράς το σημείο 5 (νέο τοπογραφικό) ή σημείο Β (τοπογραφικά ΟΑ), τόσο για τις Ρ.Γ. τότε και σήμερα όσο και για την τοποθέτηση του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου βάσει ΟΑ. Από την αριστερή πλευρά (1-5 σήμερα, Α-Β τοπογραφικά ΟΑ) υπάρχει ένα κομμάτι του νόμιμου θεωρητικά περιγράμματος των ΟΑ που βγαίνει εκτός Ρ.Γ.

Το ερώτημα είναι το εξής:

Πως εντάσσουμε το νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου βάσει ΟΑ σε μια τέτοια περίπτωση και τί κάνουμε (αν υποθέσουμε ότι ξεκινάμε όπως εγώ με το εμβαδό του κτιρίου που βάσει ΟΑ ήταν νόμιμο  αλλά τώρα βάσει οτυ νέου τοπογραφικου είναι εκτός οικοπέδου. Σημειώνεται ότι το πραγματικό περίγραμμα του κτιρίου (κίτρινη γραμμή) στο αριστερό όριο 1-5 συμπίπτει με την Ρ.Γ. (πράσινη γραμμή) αλλά δεν ταιριάζει με το μήκος και την γωνία της πλευράς Α-Β σε σχέση με τις ΟΑ

 

ΟΙΚΟΠΕΔΟ - Ρ.Γ. - Ο.Γ.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 251
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Nyxtas

Πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του τοπογραφικού και μετά να γίνει τακτοποίηση.

Edited by Ζήνων
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

Σε πολυκατοικία με Ο.Α. 1975 έχει αλλάξει το περίγραμμα σε σχέση με αυτό της αδείας ακριβώς όπως φαίνεται στο σχέδιο που επισυνάπτω.

Με κόκκινο το υφιστάμενο περίγραμμα.

Ουσιαστικά από ορθογώνιο παραλληλόγραμμο έχει γίνει απλά παραλληλόγραμμο.

Τα μήκη των πλευρών του δεν έχουν διαφορές μεγαλύτερες απο 2% σε σχέση με την άδεια.

Το ίδιο ισχύει και για το εμβαδόν.

Επίσης δεν παραβιάζονται πλάγιες αποστάσεις.

Πώς θα το αντιμετωπίζατε εσείς;

Διαφορετική θέση ανέγερσης κτιρίου ή αλλαγές στις εξωτερικες διαστάσεις;

Η μία πλευρά που ειναι επι της οικοδομικής γραμμής δεν έχει αλλάξει και δεν εχει μετακινηθεί.

Πρόκειται να βγάλω ηλ. ταυτότητα σε 2 οριζόντιες ιδιοκτησίες σε εναν όροφο και επιπλέον υπάρχει διαφορετική διαμερισμάτωση.

Ευχαριστώ,

IMG-20230524-WA0012.jpg

Edited by stelios.k
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, stelios.k said:

....

Πώς θα το αντιμετωπίζατε εσείς;

....

εγώ (και το τονίζω το εγω ως καθαρά υποκειμενική άποψη) θα υπολόγιζα πρόστιμο το αριστερό τρίγωνο και δεν θα υπολόγιζα πρόστιμο στο δεξιό ως μη υλοποιημένο τμήμα της άδειας.

Φυσικά με μια αρκετή επεξήγηση στην Τεχνική Έκθεση για το πως προέκυψε 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Didonis said:

εγώ (και το τονίζω το εγω ως καθαρά υποκειμενική άποψη) θα υπολόγιζα πρόστιμο το αριστερό τρίγωνο και δεν θα υπολόγιζα πρόστιμο στο δεξιό ως μη υλοποιημένο τμήμα της άδειας.

Ενδιαφέρον,

Το αριστερό τρίγωνο ανήκει σε 3 οριζόντιες ιδιοκτησίες εκ των οποίων εχω αναλάβει τις 2.

Αν τακτοποιήσω τις 2 με Υ.Δ. για να κανω και την διαμερισμάτωση δεν θα πρέπει να τακτοποιήσω και την τρίτη ωστε να φανει το υφιστάμενο περίγραμμα στην κατοψη του ορόφου;

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, stelios.k said:

... δεν θα πρέπει να τακτοποιήσω και την τρίτη ωστε να φανει το υφιστάμενο περίγραμμα στην κατοψη του ορόφου;

μα και βέβαια τακτοποιείς και την "τρίτη¨όπως την λες...

Την δείχνεις κανονικά στις κατόψεις, αλλά ως μη υλοποιημένο τμήμα της Οικοδομικής Άδειας (άρα δεν έχεις σε αυτό ούτε υπέρβαση δόμησης ούτε κάλυψης) δεν λαμβάνει πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα!

Σε τριώροφο κτίσμα- το οποίο έχει ανεγερθεί σε μετατοπισμένη θέση στο οικόπεδο ως προς την ΟΑ- με σύσταση ΟΙ για τον κάθε όροφο, στο οποίο εμείς τακτοποιούμε το ένα οροφοδιαμέρισμα του ισογείου, θα πρέπει να προστεθεί φύλλο καταγραφής με Κατηγ.3 για την μετακίνηση του όλου κτιρίου?Θα απαιτηθεί συναίνεση συνιδιοκτητών για την Υπαγωγή στο Νόμο? Επίσης υπάρχει εξωτερική κοινόχρηστη κλίμακα που οδηγεί στους πάνω ορόφους, κάτω από την οποία έχει κατασκευαστεί αποθήκη (εντός ακαλύπτου). Την αποθήκη αυτή ποιος την τακτοποιεί?

Ευχαριστώ!

Edited by JOANN
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Model.thumb.jpg.6e424b8e5e892e85877c06b4de55c49a.jpg

Στην παρακάτω περίπτωση θεωρείτε ότι χρειάζεται τακτοποίηση ? Το κτίριο έχει στρίψει μόνο χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει εμβαδόν. Πάνω αριστερά είναι ο ακάλυπτος. Είναι οροφοδιαμέρισμα σε πολυκατοικία του 1970. Κατάλαβα ότι υπάρχει στροφή από το κεντρικό κλιμακοστάσιο και μέτρησα στην ταράτσα και βρήκα την αλλαγή.

Αν μετρήσει κανείς μόνο διαστάσεις κτιρίου είναι μέσα στο 2% του σχεδίου της άδειας.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα στο σεβαστό group.

Το οικόπεδο οικοδομικής άδειας, για ανέγερση πολυκατοικίας του 1973, είναι διαφορετικό από το πραγματικό οικόπεδο, όπως (προ)αναρτήθηκε στο Κτηματολόγιο (απόκλιση εμβαδού < 2%). Έχω αναλάβει να ελέγξω το διαμέρισμα που επισημαίνεται. Καθώς δεν μπορεί να προκύψει η ακριβής χωροθέτηση του οικοπέδου της οικοδ. άδειας, επικάλυψα τους κοινόχρηστους χώρους και το διαμέρισμά μου, όσο γινόταν.

Μπορεί να γίνει ρύθμιση των παραβάσεων του διαμερίσματος, ή λόγω της αλλαγής του οικοπέδου (στο οποίο έχει γίνει σύσταση Ο.Ι) προκύπτει, καταρχάς, ιδιοκτησιακό πρόβλημα? Θα μπορούσα να δηλώσω Υ.Δ. & Υ.Κ. για το τμήμα που προεξέχει στα δεξιά και 1 λοιπή παράβαση για την απομείωση του διαμερίσματος στην κάτω πλευρά?

Ευχαριστώ πολύ όποιον αφιερώσει χρόνο να απαντήσει.

ΣΧΕΔΙΑ-Model.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

 

 

image.thumb.jpeg.abd7df2806ecad1fb7aafc4d0ef905e4.jpegΚαλημέρα συνάδελφοι  , 

έχω την εξής περίπτωση όπως φαίνεται στη επισυναπτόμενη φωτογραφία οπού δείχνω το τοπογραφικό που έκανα έχοντας σαν υπόβαθρο το διάγραμμα κάλυψης της Ο.Α.

Οικόπεδο Βρίσκεται εντός οριοθετημένου οικισμού προ 23  στο οποίο το 94 βγήκε άδεια για διώροφη οικοδομή με υπόγειο εξαντλώντας σχεδόν όλο το Σ.Δ.

Όπως θα δείτε οι πλάγιες αποστάσεις από την δεξιά πλευρά είναι 2.5μετρα ενώ από την άλλη πλευρά είναι πολύ λιγότερο από τα 2.5μετρα και ας βάλουμε αστερίσκο εδώ .

Τώρα το οικόπεδο έχει ελαφρώς διαφορετικό σχήμα  και  από όσο καταλαβαίνω όταν πήγε να γίνει η χάραξη της οικοδομής θα είδαν ότι δεν τους έπαιρναν τα 2.5μετρα από το δεξιά οροί οπότε μειώσανε την βεράντα/Η.ΜΧ που είναι σε επαφή με τον δρόμο κατά 55 εκ ώστε να μπορέσουν να έχουν σχεδόν 2.5μετρα πλαγιά απόσταση από το δεξιά όμορο οικόπεδο .

Από την στιγμή που δεν έχει μετακινηθεί πολύ το κτίριο και είναι μέσα στα όρια του αποδεκτού , θα πρέπει να ασχοληθώ και το αριστερά οριο το οποίο είναι κατά πολύ μικρότερο των 2.5μετρων και ειλικρινά δε ξέρω πως πέρασε αυτό , όταν ρώτησα 2 υπάλληλους της αρμοδια πολεοδομιας  που ασχολούνται με αδειες δεν ήξεραν τι να μου πουν . Κοίταξα και τους όρους δόμησης του οικισμού και δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο και ακολουθούν τα γενικά που ίσχυαν για τους οικισμούς κάτω των 2000 κάτοικων . 

Εγώ προσωπικά για να ήμουν ήσυχος θα έγραφα σαν υπέρβαση δόμησης ότι υπάρχει εντός των 2.5μετρων από το υπόγειο έως τον όροφο και θα ήταν κατηγορία 5 αφού σύμφωνα με τις αλλαγές του ν4759/20 στην κατηγορία 4 « Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται εντός  προκηπίου κατά περισσότερο από είκοσι (20) εκατοστά.  το θέμα είναι πλέον κατ5 δεν μπορεί να υπαχθεί .

Έχετε καμία ιδέα ; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.