Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Ν. 4495/17] Διαφορετική θέση ανέγερσης κτιρίου (αλλαγή θέσης)


Recommended Posts

Ευχαριστώ @Pavlos33 για την άμεση απάντηση σου. Δεν το κρύβω, οτι δεν έχω εντρυφήσει στο θέμα των αυθαιρέτων, ωστόσο μου φαίνεται τόσο γενικό και κάπως περίεργο, η σύνδεση οποιασδήποτε (έξτρα) αυθαιρεσίας και η μη παραβίαση των πολεοδομικών διατάξεων. Τέλοσπάντων, ευχαριστώ και πάλι και να σαι καλά!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 248
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

η παραβίαση για παράδειγμα του ΣΔ δεν αποτελεί παραβίαση πολεοδομικών διατάξεων;

Η διάταξη αυτή κατά την προσωπική μου άποψη (από την εποχή του ν. 4178) βγήκε για να περιλαμβάνει τα εντελώς "καθαρά" από πολεοδομικές παραβάσεις ακίνητα, των οποίων η μόνη αυθαιρεσία ήταν η εσφαλμένη  θέση ανέγερσης ή η περιστροφή τους (mirror). 

Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, landrew23 said:

... ωστόσο μου φαίνεται τόσο γενικό και κάπως περίεργο, η σύνδεση οποιασδήποτε (έξτρα) αυθαιρεσίας και η μη παραβίαση των πολεοδομικών διατάξεων.

Η συγκεκριμένη αυθαιρεσία αν υπάρχει μόνη της (δηλ. στροφή, αναστροφή, μεταφορά ή και συνδυασμός τους) είναι κατηγ.3 και νομιμοποιείται με ενημέρωση της αδείας.

Αν συνοδεύεται όμως από άλλη/ες αυθαιρεσία/ες (δηλ. όταν παραβιάζονται άλλες πολεοδομικές διατάξεις) τότε δεν υπάγεται σε κάποια κατηγορία και η "ενημέρωση" της αδείας γίνεται με την υπαγωγή ή τη νομιμοποίηση των υπολοίπων αυθαιρεσιών στο ακίνητο (εδώ πχ. με την υπαγωγή/νομιμοποίηση της στέγης).

Οι συνέπειες της "κίνησης" του ακινήτου στο οικόπεδο/γήπεδο εξετάζονται ανά περίπτωση (με ή χωρίς άδεια για τις λοιπές αυθαιρεσίες). Πολλές φορές η "κίνηση" αυτή μπορεί να προκαλέσει αυθαιρεσίες (πχ. εδώ διάσπαση του ενιαίου ακάλυπτου με την παραβίαση των 2,5 μ.) που εξετάζονται και θεραπεύονται από τον μηχανικό, με κάθε νόμιμο τρόπο, με βάση τις επιθυμίες και το συμφέρον του πελάτη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπερα. Με τα σεισμοπληκτα που κατασκευασαι η ΜΟΜΑ και η προνοια τα παραχωρημε σε πληγέντες ιδιοκτητες γνωριζει καποιος αν θεωρούνται αυθαίρετα ή οχι?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!
Έχω μια περίπτωση οικοπέδου με 2 κτίσματα αμφότερα με οικοδομική άδεια Αλλά αμφότερα σε διαφορετική θέση από τις ΟΑ και με μεταξύ τους απόσταση < Δ.
Αν δεν υπήρχε το θέμα του Δ, τότε είναι κατά τα άλλα σε νόμιμες θέσεις. Τί μου προτείνετε? 

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάμε για το ακίνητο "¨θαύμα" που δεν υπάρχει πουθενά καμία άλλη αυθαιρεσία και δεν παραβιάζεται καμία άλλη πολεοδομική διάταξη τότε η διαφορετική θέση ανέγερσης (η οποία παράγει την ντόμινο αυθαιρεσία της παραβίασης υποχρεωτικής απόστασης μεταξύ των οικοδομών) θα προστιμοποιηθεί με κατηγορία 3.

Υ.Γ Η παραβίαση Δ στο πρόστιμο αυθαιρέτων αφορά την πλάγια απόσταση από τα όρια του οικοπέδου (δες παράρτημα).

Link to comment
Share on other sites

Χαχα όχι φυσικά κ δεν είναι το ακίνητο θαύμα. Έχει κι άλλα θέματα. Απλά εκείνα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Το πρόβλημα μου είναι ότι και τα δύο κτίρια έχουν τοποθετηθεί αλλού με αποτέλεσμα να μην τηρείται κ το μεταξυ τους Δ. Καταλαβαίνω ότι μάλλον θα πάω με λοιπές παραβάσεις αλλα δεν ξέρω αν καλύπτονται με μια ή θα βάλω μια ανά ο.α. οπότε δύο σύνολο...το πάω καλά ή μπερδευομαι;

Edited by Alessio
Link to comment
Share on other sites

Προτείνω να ανεβάσεις το τοπογραφικό αποτύπωσης που να δείχνει το εγκεκριμένο περίγραμμα των οικοδομών και την υπάρχουσα θέση τους.

Με λοιπή παράβαση δεν προστιμοποιείται. Το πρόστιμο προκύπτει μέσω άλλης παράβασης. Για παράδειγμα αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, η εσφαλμένη θέση ανέγερσης μιας οικοδομής, σημαίνει ότι το περίγραμμά της εξέχει από το υφιστάμενο. Η επιφάνεια που προεξέχει λαμβάνει πρόστιμο Υ.Κ.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι καλημερα απο Κομοτηνη

Σε ακινητο παλιννοστουντα με οικοδομικη αδεια του 2004 εχει κατασκευαστει δυοροφη κατοικια με υπογειο, αντεστραμενη κατα 90 μοιρες, χωρις να εχει αλλαξει το περιγραμμα και χωρις πολεοδομικες παραβασεις Δ κτλπ αλλα εχει παραβαση στην σταθμη υπογειου η οποια εχει αυξηθει κατα 1,40 και εχουν αλλαξει θεση και διαστασεις τα κουφωματα. Πως αντιμετωπιζεται η κατασταση? Τα βαζω ολα κατηγορια 5? Μπορει/πρεπει να γινει νομιμοποιηση με εκδοση νεας αναθεωρητικης  οικοδομικης αδειας?(θεωρω πως οχι)

Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.
Παρακαλώ διαβάστε τους
 Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.