Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυθαίρετα τακτοποιημένα με Ν. 1337/83 & 720/77 και υπαγωγή στο 4495/17


Recommended Posts

αποσπασμα απο την ΣτΕ 2056/2014,

7. Επειδή, ακολούθως, ο ν. 1337/1983 (Α΄ 33) καθιέρωσε νέο σύστημα για την πολεοδόμηση ορισμένης περιοχής. Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από τρία στάδια, από τα οποία διέρχεται η πολεοδόμηση της περιοχής, δηλαδή το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, την πολεοδομική μελέτη και την εφαρμογή της.

α] Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) αποτελεί την γενική πρόταση πολεοδομικής οργανώσεως των πολεοδομικών ενοτήτων, που διατυπώνεται μετά από εκτίμηση των οικιστικών αναγκών και των προβλεπόμενων επιπτώσεων της πολεοδομικής ρυθμίσεως στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το Γ.Π.Σ. περιλαμβάνει κατ’ αρχήν γενικούς ορισμούς και κατευθύνσεις ως προς τα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού, δημογραφικά, οικονομικά, ενεργειακά, κυκλοφοριακά κ.λ.π. (άρθρο 2 ν. 1337/1983).

β] Η πολεοδομική μελέτη αποτελεί εξειδίκευση των προτάσεων και προγραμμάτων του Γ.Π.Σ. Σχεδίου. Η έγκρισή της έχει τις συνέπειες εγκρίσεως σχεδίου πόλεως κατά τις διατάξεις του ν.δ. της 17-7-1923. Κύρια χαρακτηριστικά της αποτελούν η ρυμοτομική διαρρύθμιση μιας περιοχής και ο καθορισμός των όρων και περιορισμών δομήσεως (άρθρο 6 ν. 1337/1983).

γ] Το τρίτο στάδιο της εφαρμογής περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την πραγμάτωση της πολεοδομικής μελέτης (καθορισμό τμημάτων που αφαιρούνται για εισφορά γης, τμημάτων που ρυμοτομούνται για κοινόχρηστους χώρους. Ειδικότερα, το άρθρο 1 παρ. 3 του ν. 1337/1983 ορίζει ότι οι επεκτάσεις εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών κατά το νόμο αυτόν γίνονται «… κυρίως σε πυκνοδομημένες περιοχές καθώς και στις αραιοδομημένες ή αδόμητες που μαζί με τις πυκνοδομημένες ολοκληρώνουν μία ή περισσότερες πολεοδομικές ενότητες (γειτονιές) οργανικά συνδεδεμένες με τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό της πόλης ή του οικισμού». Το άρθρο 2 παρ. 4 του ίδιου νόμου ορίζει ότι: «4. Στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο γίνεται ο προσδιορισμός των πυκνοδομημένων περιοχών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το τρίτο εδάφιο του άρθρου 10 του Ν. 1221/1981 ….». Περαιτέρω, το άρθρο 8 του ίδιου νόμου, με τίτλο «Εισφορά σε γη» ορίζει ότι: «1. Οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε ζώνες πυκνοδομημένες και οι οποίες εντάσσονται σε πολεοδομικό σχέδιο ή στις οποίες επεκτείνεται το πολεοδομικό σχέδιο με τις διατάξεις του νόμου αυτού, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη δημιουργία των κοινοχρήστων χώρων που προβλέπονται από την πολεοδομική μελέτη. Για το ποσοστό της συμμετοχής, τη διαδικασία προσδιορισμού και τον τρόπο βεβαίωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρ. 32-39 του Ν.Δ/τος της 17.7.1923 "περί σχεδίων πόλεων κ.λπ.", του άρθρ. 6 του Ν. 5269/1931 και των εκτελεστικών τους διαταγμάτων, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα. 2. [όπως η παράγραφος αυτή συμπληρώθηκε με το άρθρο 98 παρ. 2 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101). Στις ίδιες πυκνοδομημένες ζώνες, αν ιδιοκτησία εμβαδού 500 τ.μ. και πάνω βαρύνεται, λόγω της εφαρμογής των κατά την προηγούμενη παράγραφο διατάξεων, με εισφορά σε γη για αυταποζημίωση ή λόγω υποχρέωσης αποζημίωσης τρίτων, με εμβαδόν λιγότερο από το εμβαδόν που προκύπτει από την εφαρμογή των ποσοστών που καθορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου αυτού, υποχρεούται να εισφέρει επιπλέον έκταση μέχρι να συμπληρωθεί το ποσοστό αυτό της παρ. 4. Η παράγραφος αυτή εφαρμόζεται για όλες τις πυκνοδομημένες ζώνες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αναφερόμενες στο άρθρο 10 του Ν. 1221/1981 περιοχές …. 3. Οι ιδιοκτησίες που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο ή στις οποίες επεκτείνεται το πολεοδομικό σχέδιο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτο κλπκλπ

 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 161
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ένα απλό ευχαριστώ είναι "τίποτα" μπροστά στη προσφορά των πληροφοριών που μου παράξατε. Θα δω που θα καταλήξει το συγκεκριμένο θέμα και θα ενημερώσω.

 

Σημ: dimitris, θεωρώ το τελευταίο απόσπασμα που ανάρτησες δεν είχε σχέση με τη συζήτηση για τον καθορισμό τιμής ζώνης, αλλά πληροφορίες για το σύστημα πολεοδόμησης μιας περιοχής, που βρίσκω ασφαλώς πολύ χρήσιμες για να ξεκαθαρίσω το θεμα. Ελπίζω να κατάλαβα σωστά.. 

Link to comment
Share on other sites

ειπα να μην το κοψω "ακριβως" στο αντικειμενο της συζητησης........

μπορεις να βρεις στο ΝΟΜΟΣ και ΦΥΣΗ ολη την αποφαση...

 αντιμετωπίζει και άλλα σημαντικα πολεοδομικα θεματα

υγ

δλδ   εδω

https://nomosphysis.org.gr/13598/ste-20562014-tropopoiisi-poleodomikis-meletis-se-4-p-e-toy-argoys/?st=2056/2014

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, dimitris GM said:

Η έγκρισή της έχει τις συνέπειες εγκρίσεως σχεδίου πόλεως κατά τις διατάξεις του ν.δ. της 17-7-1923.

Καλημέρα σε όλους,

Λίγο τελικά μπερδεύτηκα με το αν τελικά συμφωνείς με την άποψη της ΥΔΟΜ και την προτροπή του Pavlos33 για την τιμή ζώνης... Φαντάζομαι στο παραπάνω ν.δ. δεν θα ορίζεται κάτι σχετικό.(?)

ΥΓ: Την παραπάνω απόφαση που παρέθεσες την πέρασα ένα χέρι διάβασμα. Αναφέρει τη λογική εγκατάστασης πολεοδομικού συστήματος σε μια περιοχή και τις υποχρεώσεις εισφοράς σε γη και χρήμα. Αλλά νομίζω η εισφορά αυτή δεν σχετίζεται συγκςκριμένα με τις υποχρεώσεις ως προς την τιμή ζώνης. Επιπλέον αναφέρεται στην εγκυρότητα αμφισβήτησης ένταξης στο ΣΠ συγκεκριμένων περιοχών. Και η αλήθεια είναι ότι κάπου ένιωσα πως διαβάζω κείμενο τύπου "...και εμείς είπαμε ότι ότι όχι, για να μη γίνει το παιγνιδ'...🙂, οπότε δεν μπήκα σε πολλές λεπτομέρειες!  

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

εβαλα την αποφαση διοτι δειχνει τα σταδια μιας πολεοδομικης ενταξης και από πότε θεωρειται ενα ακινητο σαν εκτος και απο πότε σαν εντός.

β] Η πολεοδομική μελέτη αποτελεί εξειδίκευση των προτάσεων και προγραμμάτων του Γ.Π.Σ. Σχεδίου. Η έγκρισή της έχει τις συνέπειες εγκρίσεως σχεδίου πόλεως κατά τις διατάξεις του ν.δ. της 17-7-1923. Κύρια χαρακτηριστικά της αποτελούν η ρυμοτομική διαρρύθμιση μιας περιοχής και ο καθορισμός των όρων και περιορισμών δομήσεως (άρθρο 6 ν. 1337/1983).

Επομενως,

- πριν  την εγκριση της ΠΜ παμε με το ΑΑΓΗΣ

- μετα την εγκριση θα παμε με το αρθρο 109, σαν εντος σχεδίου, όπου δεν εχει ορισθει ΤΖ 

Η μεθοδος των συγκριτικων στοιχειων ειναι μια λυση που δεν προβλεπεται πουθενα απο το αρθρο 109.

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

dimitris GM, είχα υπερψηφήσει την απάντησή σου, αλλά δεν είχα εκφράσει λεκτικά τις ευχαριστίες μου. Και αφού λοιπόν σε ευχαριστήσω που ξεκαθάρισες την άποψή σου, να μεταφέρω κάποια συνέχεια του ζητήματος μέσω της πρότασης της ΥΔΟΜ, σήμερα που πέρασα από εκεί. Γενικά δεν φάνηκε να είχαν παγειωμένη άποψη για τέτοιες περιπτώσεις, αν και τους είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το ζήτημα. Συγκεκριμένα μίλησα με τον δ/ντή της υπηρεσίας και αφού ξαναείδαμε μαζί τις διατάξεις του άρθρου 109, κατέληξε στα εξής:

Είμαστε στην περίπτωση των εντός σχεδίου (αφού έχει εγκριθεί η ΠΜ -ως εδώ καλά-), επομένως ακολουθούμε τις διατάξεις της παρ. 1 για περιοχές που δεν έχει οριστεί ΤΖ. Εκεί λοιπόν γράφει:

Παράθεση

(...) αν δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου ή της αξίας των παραβάσεων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο (...)

Αυτό, μου είπε, επιτρέπει τη "σύγκριση" που αναφέρεις. Όπου ως δημοτική κοινότητα θεωρείται η ενότητα στην οποία υπάγεται (Δήμος Παλλήνης) και επειδή το ακίνητο βρίσκεται πλέον εντός σχεδίου, θα συγκρίνουμε με την ελάχιστη τιμή ζώνης για τα εντός σχεδίου της "δημοτικής κοινότητας".

Link to comment
Share on other sites

Αξιοποιώντας την πολύτιμη βοήθεια του dimitri gm και κάποια μηνύματα που μου έστειλε κατέληξα στο εξής συμπέρασμα για τη συγκεκριμένη περιοχή, που ίσως βοηθήσει και άλλους σε αντίστοιχες (μάλλον σπάνιες) περιπτώσεις.

Καταρχάς ο dimitris είχε δίκαιο ότι στις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας χρίζει προσοχής για το αν η περιοχή που μας ενδιαφέρει μπορεί να πάρει ΤΖ συγκρίνοντας με την δημοτική κοινότητα στην οποία εντάσσεται ή, εφόσον δεν έχει οριστεί αντικειμενική τιμή εκεί, σε δεύτερο στάδιο με την περιφέρεια (και όχι με την ενδιάμεση δημοτική "ενότητα"). Αναλυτικά:

Αρχικά έψαξα να βρω σε ποια "δημοτική κοινότητα" ανήκει η περιοχή που με ενδιαφέρει (Νέα Παλλήνη).

Παράθεση

Δημοτική Κοινότητα συγκροτούν είτε τα τοπικά/δημοτικά διαμερίσματα που έχουν πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους, είτε δήμοι και κοινότητες που συνενώθηκαν εθελουσία με το π.δ. 410/1995 ή συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη. Αποτελούν υποδιαίρεση μιας Δημοτικής ενότητας.

Ως πρς τη δημοτική ενότητα βρήκα το εξής:

1165454426_ScreenShot2020-02-16at07_46_36.png.8ed4228ccb4967c6ac6521b8bee35954.png

Η Νέα Παλλήνη υπάγεται στην τοπική (μάλλον έτσι θα λέγεται) κοινότητα "Παλλήνη" η οποία μαζί με την τοπ. κοινότητα "Λεοντάρι" υπάγονται στην δημοτική κοινότητα "Παλλήνης" η οποία από μόνη(*) της αποτελεί τη δημοτική ενότητα "Παλλήνης", η οποία με το σύστημα Καποδίστρια αποτελούσε το δημοτικό διαμέρισμα ή δήμο "Παλλήνης" προ Καλλικράτη. Η δ.ε."Παλλήνης" μαζί με τη δ.ε. "Γέρακα" και τη δ.ε. "Ανθούσας" συνενώθηκαν και αποτελούν τον σημερινό "Δήμο Παλλήνης" της περιφέρειας Ανατ. Αττικής. Γι' αυτό στο ΦΕΚ της ΜΠΣ έγραφε (κάτι που με μπέρδευε):

Παράθεση

Έγκριση πολεοδομικής μελέτης τμημάτων των πολεοδομικών ενοτήτων ΠΕ 1 «Καραούζι», ΠΕ 8 «Παπαχω− ράφι», ΠΕ 9 «Μαρίζα» και ΠΕ 13 «Νέα Παλλήνη» της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης του Δήμου Παλλήνης (ν. Αττικής), τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του ίδιου Δήμου στα όρια σύνδεσης και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων.

Αυτό το "δημοτικής ενότητας" μου δημιουργούσε σύγχυση γιατί δεν ανέφερε σε ποια δημοτική κοινότητα υπάγεται και πήγαινε κατευθείαν στη δημοτική ενότητα, οπότε έψαχνα να βρω αν η Νέα Παλλήνη αποτελεί ή όχι δημοτική κοινότητα ή υπάγεται σε άλλη διάφορης της "δ.κ. Παλλήνης". Τελικά η απάντηση προκύπτει στο ότι γεωγραφικά (http://geodata.gov.gr) και διοικητικά η περιοχή Νέα Παλλήνη ήταν και πιο παλιά εντός των ορίων (άσχετο: εκτός σχεδίου τότε) του "καποδιστριακού" δήμου Παλλήνης και με το σύστημα Καλλικράτης απλά χαρακτηρίζεται δημοτική κοινότητα, η οποία, ίσως και λόγω πληθυσμού, αποτελεί από μόνη της και δημοτική ενότητα. Ο δε σημερινός δήμος Παλλήνης έχει και 2 ακόμα δημοτικές ενότητες - πρώην "καποδιστριακούς" δήμους-, αυτές του Γέρακα και της Ανθούσας.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αφού έχουν καθοριστεί γενικότερα τιμές ζώνης στη δ.κ. Παλλήνης, θα πρέπει να βρω την ελάχιστη εκεί (και δεν πάω στην Περιφέρεια) και επειδή το ακίνητο βρίσκεται πλέον εντός σχεδίου(**), θα πρέπει να βρω συγκεκριμένα την πολεοδομική ζώνη με την ελάχιστη τιμή. Άρα αυτό τελικά που με πιο "μπακάλικο" τρόπο μου πρότεινε η ΥΔΟΜ. Πάω λοιπόν τώρα -και πολύ άργησα- να βρω την τιμή αυτή...

          (*)  Αυτό που ουσιαστικά με μπέρδευε ήταν αν η Ν.Παλλήνη που με ενδιαφέρει αποτελεί ξεχωριστεί δ.κ. και τέλος πάντων σε ποιες δ.κ. υποδιαιρείται η δ.ε. "Παλλήνη". Δεν έβρισκα κάτι επειδή δεν υπάρχουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι ένα και το αυτό: δ.κ. ταυτόσημο με δ.ε..  Σε παράδειγμα του dimitris gm, δ.ε. είναι η Λητή η οποία υποδιαιρείται στις δ.κοινότητες της Λητής, των Λαγυνών (έστω μας ενδιέφερε μια περιοχή εδώ) και άλλη μία. Επειδή  δεν έχει καθοριστεί ΤΖ στη δ.κ. Λαγυνών, πηγαίνουμε στο 2ο στάδιο αναζήτησης ΤΖ, στην περιφέρεια. Έστω και αν είχε οριστεί π.χ. στη δ.κ. Λητής, δεν θα μας ένοιαζε, αφού είναι μεν στην ίδια δημοτική ενότητα, αλλά σε άλλη δημοτική κοινότητα.

         (**) Υποθέτω ότι το άν είναι εντός/εκτός σχεδίου η περιοχή που μας ενδιαφέρει, παίρνουμε ανάλογα και την ελάχιστη εντός ή την εκτός που έχει οριστεί. Ουφ, το κούρασα...

 

ΥΓ: Αν συμφωνούν οι mods και επειδή γράφτηκαν πολλά για το θέμα της τιμής ζώνης που είναι άσχετα από τον βασικό τίτλο του εδώ θέματος, ας μεταφέρουν τις σχετικές δημοσιεύσεις σε υπάρχον σχετικό θέμα ή νέο με τίτλο π.χ. "[ΑΡΘΡΟ 109 - Ν.4495] Τιμή Ζώνης" 

 

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα και από εμένα. Ξαναρωτώ επειδή απάντηση δεν πήρα..

Εγώ έχω στα χέρια μου σε κτίριο με Ο.Α του 1972 και επέκταση ισογείου με εξαίρεση από κατεδάφιση του Ν.1337/83 σε στάδιο σκελετού και εν μέρει τοιχοποιίας. Αναφέρει για πως μπορεί να γίνει συνέχιση εργασιών κατόπιν έκδοσης σχετικής οικοδομικής άδειας. Ωστόσο πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία που το διαχωρίζει από το υπόλοιπο νόμιμο κτίριο.

Φυσικά έγινε η συνέχιση εργασιών, ένα μικρό παταράκι και μια μικρή αποθήκη. Έβαλα για τη συνέχιση εργασιών λοιπές παραβάσεις αναλυτικού, για το παταράκι χώρο μειωτικού συντελεστή 0,3 και για την ισόγεια αποθήκη κατ. 3.

Το έβαλα με Ο.Α, όπου Ο.Α την εξαίρεση από κατεδάφιση και την ΟΑ του νόμιμου κτιρίου. 

Τοπογραφικό, αυτό της εξαίρεσης (έπρεπε να βάλω της αδείας;)

ΔΚ τι να βάλω; (το σχέδιο της εξαίρεσης στα επιτρεπόμενα έχει παύλες)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Για την τιμή ζώνης που λέγατε παραπάνω σε ίδια περίπτωση (ΠΜ σε ΦΕΚ) πήγαμε με άρ. 109.

On 24/2/2020 at 11:40 ΠΜ, littlejulie said:

Τοπογραφικό, αυτό της εξαίρεσης (έπρεπε να βάλω της αδείας;)

ΔΚ τι να βάλω; (το σχέδιο της εξαίρεσης στα επιτρεπόμενα έχει παύλες)

Ή θα βάλεις της άδειας και θα το συμπληρώσεις με την εξαίρεση (σκαριφηματάκι και σχετικά μεγέθη) ή το ανάποδο (πάρε τα επιτρεπόμενα από την άδεια, με σαφή αναφορά ότι τα πήρες από εκεί). Ότι σου αρέσει. Εγώ θα διάλεγα της άδειας, γιατί βαριέμαι να εξηγώ τα ανεξήγητα σε συμβολαιογράφους σε περίπτωση διαφωνίας (για την άδεια τους παραπέμπεις απλά στο νόμο).

Έχω και εγώ ερώτηση όμως.

Έχω περίπτωση οριστικής εξαίρεσης από κατεδάφιση. Έγινε μετέπειτα προσθήκη κατ' επέκταση. Επιλέγω ΝΑΙ στην άδεια, βάση παρ. Α.
Την προσθήκη την βάζω και σαν υπέρβαση κάλυψης, εκτός από υπέρβαση δόμησης;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.