Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατοικία και αλλαγή όψης


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Έχω κάνει υπαγωγή στον 4495 για αλλαγή χρήσης από ισόγειο κατάστημα σε κατοικία (η δήλωση είναι ακόμη σε αρχική υποβολή).

Ο ιδιοκτήτης ρώτησε στον Δήμο για αλλαγή ρεύματος από επαγγελματικό σε οικιακό και του είπαν ότι δεν γίνεται η μείωση των τελών με ρύθμιση παρά μόνο με οικοδομική άδεια.

Γνωρίζει μήπως κάποιος κατά πόσο ισχύει αυτό και που αναφέρεται στον νόμο;

Ευχαριστώ πολύ

 

Παρατήρηση.

Αν είσαι Μηχανικός βάλε την ειδικότητα σου στο προφίλ σου. Είναι υποχρεωτικό από τους κανόνες του Φόρουμ.

Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεται στο ίδιο σημείο όπου προβλέπεται η μείωση τελών...  :)

Πέρα απο την πλάκα, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει των Νόμων Ν.3979/2011 αρθρ.43 παρ.β, 25/75, 429/76, και 1080/80, να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα υπέρ τρίτων ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου και βάσει του Ν.2130/93 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Εσύ στον ΔΕΔΔΗΕ θα κάνεις αίτηση. Απο τον Δήμο θα πάρεις μόνο τη βεβαίωση τετραγωνικών. Επίσης σε αρχική υποβολή το σύστημα δε βγάζει τη βεβαίωση για σύνδεση σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, την οποία θα σου τη ζητήσουν.

Φαντάζομαι πως το κόλλημα του δήμου, είναι η διατήρηση για 30 χρόνια. Για ρύθμιση Ν.4495 κατηγορίας 1,2,3, η 4 με ταυτότητα εξαιρείσαι οριστικά απο την κατεδάφιση οπότε είναι το ίδιο με το να έχεις βγάλει άδεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Έχω κατάστημα 35τ.μ. με οικ. άδεια του 1952 που έχει τακτοποιηθεί με τον 4495 (ΚΑΤ1) και που τώρα ο ιδιοκτήτης του θέλει να το μετατρέψει σε κατοικία. Ο αρχικός φάκελος, φυσικά, δεν εχει άλλες μελέτες πέρα από ενα Α3 με όλα τα αρχιτεκτονικά μαζεμένα (κατοψεις, οψεις τομες, τοπογραφικό σκαρίφημα).
Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά της ΕΕΔΜΚ λεει να γινει ενημερωση των τροποποούμενων μελετών. Εδώ δεν εχουμε μελέτες. Τι κανουμε σε τετοια περίπτωση;
Link to comment
Share on other sites

On 9/3/2022 at 1:53 ΜΜ, freecat said:
Τι κανουμε σε τετοια περίπτωση;

Ενημερώνεις αυτά που υπάρχουν και προσθέτεις τις νέες μελέτες (π.χ. ύδρευση).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσες να βάζεις μία τεχνική έκθεση που αιτιολογείς για ποιο λόγο δεν απαιτούνται (πχ δεν αλλάζουν θέση η κουζίνα και το WC).

Δεν ξέρω σε περιπτώσεις >50τμ αν απαιτείται ΜΕΑ που πλέον πρέπει να είναι κατηγορίας Α. Εκεί θα δημιουργείται πρόβλημα ιδίως σε παλιές οικοδομές.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
On 3/14/2022 at 8:31 AM, Gousgounis said:

Δεν ξέρω σε περιπτώσεις >50τμ αν απαιτείται ΜΕΑ που πλέον πρέπει να είναι κατηγορίας Α. Εκεί θα δημιουργείται πρόβλημα ιδίως σε παλιές οικοδομές.

Από όσα κατάλαβα,

  • αν υφιστάμενο είναι >50τμ, κάνεις έλεγχο ριζικής ανακαίνισης και αν βγει θετικός εκπονείς ΜΕΑ με απαίτηση ενεργειακής απόδοσης Β.

image.png.885d713c7e410f0419127afc15db0788.png

  • αν <50τμ και πρόκειται για ριζική νομίζω υποχρεούσαι για ΜΕΑ, αλλά χωρίς απαίτηση κατηγορίας (και μάλλον χωρίς απαίτηση όλων των μελετών της ΜΕΑ). Βασικά ο @kan62 έχει αναλύσει το σχετικό με τον @hkamp παλιότερα εδώ, αλλά δεν είμαι και σίγουρος αν σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται τελικά ΜΕΑ για περιπτώσεις <50τμ και ριζικής.
  • αν ο έλεγχος ριζικής είναι αρνητικός και ανεξάρτητα επιφάνειας, τότε μάλλον δεν θέλει ΜΕΑ, αλλά υπάρχει η ελάχιστη απαίτηση για το δομικό ή τεχνικό στοιχείο που ανακαινίζεται από ΚΕΝΑΚ και ΤΟΤΕΕ.

Απορίες:

  1. Ως προς την τελευταία περίπτωση, θα μπορούσαμε να βγάζουμε κατά βούληση αρνητικό έλεγχο ριζικής, αν υπάρχει δυνατότητα να μη γίνουν όλες οι εργασίες με μία άδεια (διαφορετικές χρονικά άδειες ή διαφορετικού τύπου); Για παράδειγμα να βγει ΕΕΔΜΚ για θέρμανση να περατωθεί η ΕΕΔΜΚ και μεταγενέστερα, αμέσως μετά, με 'Αρθρο 30 να γίνει εγκατάσταση κλιματιστικών. Θα μπορούσε συνδυαστικά να έβγαινε ριζική, ενώ σπαστά όχι. Το αποτέλεσμα όμως είναι για τον ίδιο χώρο στη μία περίπτωση να έχουμε υψηλότερες απαιτήσεις ενεργειακής κλάσης, στην άλλη όχι. Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι για τον έλεγχο της ριζικής ή αγνοώ κάτι σχετικά με τις υποχρεώσεις, ως προς τον χρόνο υλοποίησης των έργων; Μήπως απλά δεν υπάρχει πρόβλεψη ("παραθυράκι") για αυτή την ανισότητα, επειδή είναι σπάνιο να θέλει κάποιος να "επιμερίσει" τις άδειες; Ή μήπως θεωρείται "μικρό το κακό" για το ενεργειακό αποτύπωμα, λόγω των ούτως ή άλλως ελάχιστων απαιτήσεων ΚΕΝΑΚ;
  2. Μου φαίνεται άκυρο (επειδή το έχω ακούσει), όταν δεν υπάρχουν μελέτες στον φάκελο, λόγω μη απαίτησης τον καιρό της άδειας, να μην χρειάζεται να προστεθούν (για τον χώρο που μας ενδιαφέρει) για τις εργασίες/εγκαταστάσεις που θα γίνουν σήμερα. Συμφωνώ με @Δόκτορας.
Link to comment
Share on other sites

Τροποποίηση άρθρου 25 Κτιριοδομικού Κανονισμού

Φ.Ε.Κ. 498 ΤΕΥΧΟΣ ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ/
23 Νοεμβρίου 2010:

<<1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 25 της απόφασης 3046/304/89, προστίθεται νέα παράγραφος 3. ως εξής: «3. Για τα κτίρια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.3661/08 (ΦΕΚ Α΄ 89), όπως εκάστοτε ισχύει, απαιτείται η υποβολή και όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και είναι απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσής του, καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών» και στη συνέχεια, οι παράγραφοι 3. και 4. του ιδίου άρθρου αναριθμούνται σε 4. και 5.>>

Επίσης εγκύκλιος στην φωτό (δεν μπόρεσα να την αντιγράψω)

Για μένα είναι σαφέστατο ότι απαιτούνται ΟΛΕΣ οι μελέτες που αναφέρονται όπως και σε όλα τα κτίρια >50τμ

Καταγραφή.JPG

Καταγραφή1.JPG

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω πως η εγκύκλιος που παρουσιάζεις αναφέρεται σε οικοδομικές άδειες (που η ΜΕΑ είναι προαπαιτούμενη). Οι δικές μου απορίες τουλάχιστον, αφορούν σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης με ΕΕΔΜΚ. Χρησιμοποίησα πιο πάνω τη λέξη "άδεια" ενώ πρόκειται για "έγκριση" και όσο το έψαξα (αρκετά θέλω να πιστεύω) κατάλαβα ότι υπάρχει διαφοροποίηση των ορισμών, με τις διατάξεις που χρησιμοποιούν τον όρο "άδεια" να διαφοροποιούν τις απαιτήσεις τους από αυτές για την έγκριση μικρής κλίμακας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα, σε τακτοποιημένο κατάστημα με το Ν4495 για αυθαιρεσίες δόμησης και μόνο, θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης σε κατοικία και διαχωρισμό σε 2 κατοικίες με αλλαγή όψεων. 

1. Είναι εφικτό μέσω ΕΕΜΚ?

2. Εφόσον θα αλλάξουν Η/Μ , και κουφώματα, δάπεδα,wc , θεωρείται ριζική ανακαίνιση? Πρέπει να προβώ σε υπολογισμούς βάσει ΦΕΚ Β 408/14.02.19 για τη ριζική ανακαίνιση? 

3. Χρειάζεται συναίνεση υπόλοιπη οικοδομής?

Edited by engant
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.