Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
Engineer

Εξοικονομώ II: νέες διευκρινήσεις για τις περιπτώσεις Υποβολής Αίτησης Πολυκατοικίας

Recommended Posts

Νέες διευκρινήσεις έδωσε το ΥΠΕΝ, σχετικά με τον έλεγχο επιφανειών του Πληροφοριακού Συστήματος στις περιπτώσεις Υποβολής Αίτησης Πολυκατοικίας 

Στις διευκρινήσεις αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στις περιπτώσεις αιτήσεων πολυκατοικίας, παρακαλούμε όπως συμβουλευτείτε το παράρτημα Ι-Β, σύμφωνα με το οποίο η διαφορά (m2) μεταξύ συνολικής επιφάνειας ΠΕΑ και συνολικής επιφάνειας κύριας χρήσης, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων που αναγράφεται στα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του πλήθους των διαμερισμάτων επί 7 m2.

Ως νομιμοποιητικά έγγραφα νοούνται: Η Οικοδομική Άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο (όπως για παράδειγμα υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών), από τα οποία να προκύπτει το σύνολο της υφιστάμενης επιφάνειας κύριας χρήσης (κατοικίας), βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας, όπως καταγράφεται στο ΠΕΑ (συνολική επιφάνεια). Στα πρόσθετα νομιμοποιητικά έγγραφα συμπεριλαμβάνονται και αυτά που τυχόν αφορούν σε κάθε διαμέρισμα χωριστά.

Επομένως, στο σχετικό πεδίο  δήλωσης της επιφάνειας «βάσει Οικοδομικής Άδειας», θα πρέπει ουσιαστικά να αναγράφεται το σύνολο των επιφανειών κύριας χρήσης, βοηθητικών και κοινοχρήστων χώρων των κατοικιών της πολυκατοικίας όπως προκύπτει από το σύνολο των νομιμοποιητικών εγγράφων, και όχι αποκλειστικά της Οικοδομικής Άδειας και μόνον. Επισημαίνεται ότι δεν είναι απαγορευτικό  να δηλωθεί μέρος των αναγραφομένων στην Οικοδομική Άδεια επιφανειών, εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο (πχ. περιπτώσεις ορόφων που έχουν προβλεφτεί στην Οικοδομική Άδεια αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί, χώροι επαγγελματικής χρήσης και λοιποί χώροι που δεν αφορούν σε κατοικία και επομένως δεν έχουν συμπεριληφθεί στη συνολική επιφάνεια του ακινήτου από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή, κλπ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποτυπώνεται ο λόγος της διαφοράς με πρόσθετη ανάλυση είτε στο χώρο των παρατηρήσεων του συνημμένου  «οικοδομική άδεια» είτε με το «ανέβασμα» pdf αρχείου που περιέχει την εν λόγω ανάλυση.


View full είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

λεει <<Επομένως, στο σχετικό πεδίο  δήλωσης της επιφάνειας «βάσει Οικοδομικής Άδειας», θα πρέπει ουσιαστικά να αναγράφεται το σύνολο των επιφανειών κύριας χρήσης, βοηθητικών και κοινοχρήστων χώρων των κατοικιών της πολυκατοικίας όπως προκύπτει από το σύνολο των νομιμοποιητικών εγγράφων, και όχι αποκλειστικά της Οικοδομικής Άδειας και μόνον.>>

αυτο ισχύει και για τα διαμερίσματα? Διότι δεν νομίζω κανείς να δηλωσε σε αυτο το πεδίο «βάσει Οικοδομικής Άδειας»  το σύνολο των νομιμοποιητικών εγγράφων, και όχι αποκλειστικά της Οικοδομικής Άδειας και μόνον. 

Θα μοιρίζαμε τα νυχια μας τι εννοούν?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευτυχως που βγαινει εγκαιρα η διευκρίνηση. εντωμεταξυ στο απο κατω πέδιο γραφουμε τις νομιμοποιησεις, δν μπορουσαν απλα να κανει μια προσθεση το προγραμμα να τσεκαρει το πεα και να σου βγαζει κοκκινο αν υπαρχει προβλημα.. πρεπει δηλαδη τωρα να ακυρωσουμε αιτησεις, να χασουμε την προτεραιοτητα για να διορθωσουμε την αστοχια την δικια τους..

Share this post


Link to post
Share on other sites

θεωρείτε ότι πρέπει να το κάνουμε και στα διαμερίσματα στίς οριστικά υποβληθείσες? γιατι το έγραψαν σαν παρατήρηση μόνο στίς πολυκατοικίες?

Edited by katrmp

Share this post


Link to post
Share on other sites

θεωρω οτι αν δεν ειναι πανω απο 7 τμ η διαφορα, και δεν ειναι κλειδωμενη η αιτηση, οχι

Share this post


Link to post
Share on other sites

όλες οι τακτοποιήσεις σε αιτήσεις διαμερισμάτων,  είναι το 90% ημιυπαίθριοι χωροι και άρα πάνω απο 7 τ.μ. Το θέμα η αίτηση περασε κανονικά, δεν κλειδώθηκε και έχει οριστικα υποβληθεί. Αν αυτη η διευκρίνηση έχει ισχυ και σε μεμονωμένες αιτήσεις, τότε αυτες πρέπει να ακυρωθουν!!!

Ομως γιατι το λένε ώς διευκρίνηση σε πολυκατοικία? Σιγουρα το ίδιο πρέπει να δηλωθει και στα διαμερίσματα!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παλιότερη ανακοίνωση

Διευκρινήσεις για τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος 17/3/2018

Ερ.: Έχω διαμέρισμα επιφάνειας κύριων χώρων 84 τ.μ και έναν κλειστό ημιυπαίθριο 12,22 τ.μ για τον οποίο έχει γίνει τακτοποίηση με βεβαίωση περαίωσης. Στο Ε1 και στο Ε9 αναγράφονται όμως 96 τ.μ και όχι 96,22 τ.μ που θα έπρεπε βάσει τακτοποίησης. Πώς συμπληρώνω τα πεδία που αφορούν την επιφάνεια του ακινήτου στην κατάσταση 1/ καρτέλα 2 «Στοιχεία Ακινήτου» του πληροφοριακού συστήματος;

 

Απ.: Συμπληρώνονται τα εξής:

  1. Τετραγωνικά μέτρα ακινήτου (βάσει οικοδομικής άδειας) = 84 τ.μ
  2. Τετραγωνικά μέτρα ακινήτου (για τα οποία έχει γίνει τακτοποίηση) = 12,22 τ.μ
  3. Επιφάνεια κύριων χώρων ακινήτου = 96 τ.μ
  4. Τετραγωνικά μέτρα ακινήτου για τα οποία έχει γίνει τακτοποίηση και δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 = 0,22 τ.μ

 

Το σύστημα προσθέτει τα παραπάνω πεδία (3) & (4) και ελέγχει ότι η διαφορά αυτού του αθροίσματος με την ωφέλιμη επιφάνεια του ΠΕΑ (για την περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος / μονοκατοικίας) δεν είναι μεγαλύτερη από 7 τ.μ.

 

 

Οπότε δεν ισχύει αυτό για τα διαμερίσματα

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

σωστός!!

ομως ούτε για την πολυκατοικία έπρεπε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην οικοδομική άδεια γίνεται αναφορά στα τ.μ. ορόφου (στην περίπτωση πολλών διαμερισμάτων) και τα τ.μ. διαμερίσματος βγαίνουν από την κάτοψη με υπολογισμούς. Θα κάτσουν να κάνουν πράξεις πάνω στην κάτοψη στον έλεγχο;
Και το 2ο... μικρο-διαρυθμίσεις που δεν αλλάζουν Η/Μ  - δεν βγάζουν αυθαιρεσία..... θα κάνουμε "λινκ" σε τριών ετών νήμα από τον 4178 και δώθε;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επομένως στο πεδίο "Τετραγωνικά μέτρα ακινήτου (για τα οποία έχει γίνει τακτοποίηση)" βαζουμε μηδέν? εφόσον τα μέτρα των τακτοποιήσεων συμπεριλήφθηκαν στα μέτρα της οικοδομικής άδειας?

On 4/18/2018 at 11:41 ΠΜ, *olga* said:

Παλιότερη ανακοίνωση

Διευκρινήσεις για τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος 17/3/2018

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.