Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικιστικές πυκνώσεις: 146 δήμοι εμποδίζουν λύση για 1,5 εκ. «δασικά αυθαίρετα»


Engineer

Recommended Posts

Οι 146 από τους δήμους της χώρας, οι οποίοι μετά από τρεις παρατάσεις, ενώ η νομοθετημένη καταληκτική προθεσμία λήγει στις 15 Μάιου 2018,  δεν θα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, σχετικά με τα οικιστικά περιγράμματα στους δασικούς χάρτες, τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»,  επί της ουσίας στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών τους και εμποδίζουν τη λύση, που προωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου με νέο νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος για 1,5 εκατομμύριο «δασικά αυθαίρετα». Δηλαδή για ακίνητα που βρίσκονται σε  διαμορφωμένους  οικισμούς περιοχών, οι οποίοι είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945.

Η πολύ σοβαρή αυτή διάταση για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις αναδείχθηκε  στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε την  Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στη Βουλή των Ελλήνων , στην διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Κατερίνα Ιγγλέζη παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους για την έναρξη δημόσιου διαλόγου για την ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΕΣΔ) με χρονικό ορίζοντα 20ετίας.

-«Η προθεσμία της 15ης Μαΐου 2918 είναι νομοθετημένη δεν αλλάζει με υπουργική απόφαση και θα είναι η καταληκτική»,  τόνισε ο αν ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος κατά την εισαγωγική ομιλία του, αναφερόμενος στην υποχρέωση των δήμων να αποστείλουν τους χάρτες με τις οικιστικές πυκνώσεις. Ο ίδιος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να περιμένουμε» σημείωσε ότι οι προγραμματισμοί του ΥΠΕΝ προβλέπουν ότι η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται το θέμα τους τελευταίους μήνες ολοκληρώνει παράλληλα το έργο της, προκειμένου να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τις οικιστικές πυκνώσεις, σύμφωνα με τις επιταγές των αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε μετά από διάλογο εντός και εκτός Βουλής να κατατεθεί μέχρι το τέλος Μάιου για ψήφιση στη Βουλή.

«Τραγική αμέλεια»

-«Πρόκειται για απαράδεκτη καθυστέρηση και τραγική αμέλεια από την πλευρά των δήμων. Θίγει τα δικαιώματα των πολιτών τους» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση του ecopress για  τις καθυστερήσεις των δήμων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τις οικιστικές πυκνώσεις.

-«Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους της καθυστέρησης» είπε ο αν. υπουργός ΠΕΝ, προσθέτοντας ότι από την αυτοδιοικητική εμπειρία του το αναμενόμενο θα ήταν πρώτοι οι δήμοι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνεται να επιλυθεί το χρόνιο και ακανθώδες θέμα των οικιστικών πυκνώσεων.

Επίσης ο κ Φάμελλος επισήμανε ως παράδοξο και αποδεικτικό στοιχείο της «τραγικής αμέλειας», που έχουν επιδείξει, ότι μετά από τρεις παρατάσεις, αλλεπάλληλες επιστολές και προειδοποιήσεις που έχει αποστείλει το ΥΠΕΝ στους ΟΤΑ, εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες δήμοι, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο υπουργείο ζητούν να αρχίσουν τώρα τις μελέτες για την εκπόνηση των δασικών χαρτών με τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εδώ και χρόνια έχω καταλήξει ότι η χειρότερη έκφανση του ελληνικού κράτους είναι οι ΟΤΑ.
Ασχετίλα , αμορφωσιά , ρουσφέτι ,  μεγαλοπρεπής τεμπελιά , και πάνω απ'όλα σταρχηδισμός  είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας τους.


Το προσωπικό δεν δίνει λόγο σε κανέναν και όλοι πλέουν μέσα σε μια επικών διαστάσεων αφασία , στα πλαίσια της οποίας το βασικό εργαλείο στα γραφεία δεν είναι το στυλό ή το pc αλλά η τσουγκράνα. Για ξύσιμο μέχρι τελικής πτώσεως..

Διακομματικά και διαπαραταξιακά πάντα.

Ο Φάμελος πρέπει να βγάλει στην φόρα τα ονόματα των εν λόγω ΟΤΑ και να ενημερώσει στα ίσια τους δημότες ότι κινδυνεύουν οι περιουσίες τους από την αφασία των Δημαρχαίων τους μπας και τους κράξουν και κουνήσουν κάνα χέρι.  (  αργά όμως όχι γρήγορα μη πάθουν και υπερκόπωση.. )

Κι αυτό όμως είναι αμφίβολο καθώς  η επιστήμη έχει αποδείξει ότι για κάθε χρόνο που ο "αιρετός" παραμένει στο αξίωμα , προστίθεται επάνω του  και μια στοιβάδα χοντρής επιδερμίδας. Στην τετραετία έχει αποκτήσει πάχος ρινόκερου.

Τα παραπάνω κατά κανόνα . Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτές έχουν μεριμνήσει για τους δασικούς χάρτες.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

εδω ο καταλογος..περιεχει απο μεγαλοπρεπή ονοματα...μεχρι αγνωστα ή άσημα  μερη

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=5601&language=el-GR

 

Πιθανον, μερικοι Δημοι να μην  εχουν την τεχνικη δυνατοτητα

αλλα ειναι και καποιοι με πολυπληθή πολεοδομικα γραφεια  και πληρεις τεχνικες υποδομες ..

Το γιατι δεν το κανουν, ξερουν μονον αυτοι

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το κύριο υπόστρωμα των λόγων είναι αυτοί που γράφει ο συνάδελφος avgoust. Διαμορφώνουν το περιβάλλον του χθες, του τώρα και το επιθυμητό για αύριο στις υπηρεσίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν πολλά. Δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν υποδομές ή προσωπικό, θέλουν λεφτά για να το κάνουν τελευταία στιγμή με κατ' ευθείαν ανάθεση, δεν πιστεύουν ότι θα γίνει, δεν θέλουν να γίνει γιατί αντιπολιτεύονται, δεν υπακούουν σε νόμους κλπ.

Και τι θα πάρουν ; Συντεταγμένες ΕΓΣΑ ορίων οικισμών που θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν από κακές φωτοτυπίες που δεν θα ξέρουν αν είναι όριο ή υψομετρική γραμμή ; Ευκολάκι γιατί θα πάρουν τους περισσότερους οικισμούς από το ήδη λάθος υπόβαθρο των ΜΚΔ ...

Στο τέλος μένει ένα και κύριο : ποιός είναι ο λόγος για να μπει μια δημοτική αρχή στο μαντρί και να χωρίζει πρόβατα ; Η ήδη εκφρασθείσα αντισυνταγματικότητα του τρόπου ;

Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει πάντως εντύπωση ,

υπάρχουν δασικές εκτάσεις με οικιστικές πυκνώσεις σε Δήμο Αθηναίων , Περιστερίου , Ν. Ιωνίας  όπου κάθε σπιθαμή εδάφους είναι εντός σχεδίου εδώ και πολλές δεκαετίες ??
 

Link to comment
Share on other sites

Γιατί υπάρχουν αυθαίρετοι οικισμοί σε δασικές εκτάσεις σε ΟΛΟΥΣ τους Δήμους που έχει η λίστα? Προφανώς η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων της λίστας ΔΕΝ έχει αυθαίρετους οικισμούς εντός δασών που εμπίπτουν στις περιπτώσεις των ήδη κριθέντων ως αντισυνταγματικών "οικιστικών πυκνώσεων".

Link to comment
Share on other sites

Ποιοι βλαχοδήμαρχοι εμποδίζουν την διαδικασία; Να τους πιάσουν και να τους κλείσουν στην φυλακή, αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί αυτός ο τόπος. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.