Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νεο Ε3 - Ερωτήσεις και απορίες


Recommended Posts

Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατήθηκε βάσει των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 από τις αμοιβές σου και αποδόθηκε στον ΕΦΚΑ (από τον εργοδότη σου) είναι εκπιπτόμενη δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα σου της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα, επειδή ειχα γιδια λογιστές (2) οι οποίοι το 2018 με άφησαν να φορολογηθώ ως ελ επαγγελματίας λόγω καδ (ναι δεν έχουν ιδέα ) το οποίο εγω τώρα έμαθα διότι ο φόρος που κλήθηκα να πληρώσω ήταν μικρός, εξαιτίας άλλων φορολογικών παραγόντων, τώρα θέλω να κάνω διακοπή καδ, γνωρίζει κανεις αν οι ΚΑΔ του τεχνικού ασφαλείας και του μην μηχανικού περνάνε από το σύστημα; 

 

Αν έχω ΚΑΔ 71.12 δεν τα καλύπτει όλα; 

Edited by MechanicSilk
Link to comment
Share on other sites

Είμαι ελ, επαγγελματίας αλλά λόγω ότι έχω μόνο δυο εργοδότες κλπ μέχρι πρότινος πήγαινα ως μισθωτός. (Μπλοκάκια)

Λογω καδ που είχα δηλώσει φέτος (φορολογικό ετοσ 2017) πήγα ως ελ. επαγγελματίας και τώρα ενημερώθηκα διότι άλλαξα λογιστή για άλλους λόγους. Τώρα λοιπόν προσπαθώ να αφαιρέσω τους ΚΑΔ που μου δημιουργούν πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα,

Επαναφέρω το θέμα μιας και άνοιξε η εφαρμογή....

Υπάρχει κάποια διαφορά στο φετινό Ε3 σε σχέση με πέρυσι που πρέπει να προσέξουμε?

Link to comment
Share on other sites

1) Προστέθηκε ο κωδικός Α(023), έσοδα ανά ΚΑΔ, αλλά και ανά δραστηριότητα, αλλά δεν ειναι υποχρεωτικός για το 2018.

2) Προστέθηκε ο υποπίνακας Β(051) (Ελεγχόμενες αλλοδαπές επιχειρήσεις), μάλλον (?) δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους

3) Προστέθηκε στην περίπτωση θ' του πίνακα ΣΤ' η υπεραξία μεταβίβασης αυτοκινήτου.

4) Προστέθηκε η περίπτωση ιδ' στον πίνακα ΣΤ' που αφορά την έκπτωση εργοδοτικών εισφορών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίοι είναι ανενεργοί για το φορολογικό έτος 2018.

5) Στον υποπίνακα Ζ3 προστέθηκαν κωδικοί στους οποίους συμπληρώνονται οι πωλήσεις και αγορές παγίων (ενσώματων και μη), οι πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων (κάτι αντίστοιχο ήταν ο παλιός κωδικός 811 του Ε3 που αφορούσε αγορές παγίων.

6) Προστέθηκαν δύο νέοι πίνακες (Θ' - Ι΄), για νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων και αντίστοιχα για τα "κακά" παιδιά που αφορά στη νομομοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υποθέτω (?) ότι δεν θα ενδιαφέρει πολλούς.

7) Επίσης από ότι είδα άλλαξε (μάλλον διορθώθηκε θα έλεγα) για τα φορολογικά μπλοκάκια ο τρόπος υπολογισμού του

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΚΩΔ=ΣΤ(453), [περ. στ' παρ. 2 αρ. 12 ν.4172/13 (φορολογικό μπλοκάκι)], όπου τώρα υπολογίζεται πιο ορθά ως κωδ.ΣΤ(453)=κωδ.Ζ1(461)-κωδ.Ζ2(485.7)+κωδ.Ε(707.1)-κωδ.Ε(715.1)

ήτοι

(φορολογητέα κέρδη)=(έσοδα)-(καταβλητέες εισφορές)+(λογιστική βάση εισφορών)-(φορολογική βάση βάση εισφορών)

και όχι όπςω ήταν πέρσι ως κωδ.ΣΤ(453)= κωδ.Ζ1(461)-κωδ.Ζ2(485.7)] ήτοι (φορολογητέα κέρδη)=(έσοδα)-(καταβληθείσες).

Πρακτικά οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα.

Επομένως πλέον συμπληρώνεται πιο ορθά το Ε3 και για τα μπλοκάκια.

Το έκαναν έτσι (διαφορετικά, αλλά πιο ορθά, σε σχέση με το 2017, έτσι ώστε να συμπληρώνεται το Ε3, κανονικά ως πρέπει,

δηλαδή η συμπλήρωση αρχικά να γίνεται ως ελ. επαγγελματίας (αγνοώντας την έννοια φορολογικό μπλοκάκι) και να προκύπτουν τα ορθά φορολογητέα κέρδη (στον κωδ.452 και 552 και 555) και

απλά με την αλλαγή των κωδ.006 & 007 να προκύπτουν τα φορολογητέα κέρδη (στον κωδ.453 και 554 και 555) για το φορολογικό μπλοκάκι.

Αυτό δεν μπορούσε να λειτουργήσει το 2017 (κάνοντας μόνο αυτή την αλλαγή στους κωδικούς 006 και 007) διότι στον πίνακα Ζ που έχει την λογιστική βάση των εξόδων έπρεπε να βάλουμε την φορολογική βάση των εισφορών. 
Οπότε πλέον συμπληρώνουμε Ε3 κανονικά (μη λαμβάνοντας αρχικά υπόψη την έννοια "φορολογικό μπλοκάκι" και τους κωδ.006 και 007) και πρέπει να βγάζει σωστά τα φορολογητέα κέρδη (αποτελέσματα) ως ελ. επαγγελματίας (μη φορολογικό μπλοκάκι), να εκπίπτουν δηλαδή και οι καταβληθείσες εισφορές και οι υπόλοιπες δαπάνες και να βγάζει ορθά κέρδη (αποτελέσματα).
Επιλέγουμε στην συνέχεια αν εμπίπτουμε στο "φορολογικό μπλοκάκι" τους κωδ.006 & 007 (οπότε πάμε στο φορολογικό μπλοκάκι) και πρέπει να βγάζει πάλι ορθά φορολογητέα κέρδη (ως φορολογικό μπλοκάκι πλέον), να εκπίπτουν δηλαδή μόνο οι καταβληθείσες εισφορές και όχι οι υπόλοιπες δαπάνες.
Ως ελ. επαγγελματίας λαμβάνονται υπόψη οι πράξεις του πιν.ΣΤ ως περ. στ' παρ. 2 αρ. 12 ν.4172/13 (φορολογικό μπλοκάκι) δεν λαμβάνονται.

Οπότε πλέον και για τα φορολογικά μπλοκάκια τηρείται και όλη η λογική των κωδικών του Ε3, του πως είναι στημένο το Ε3, ότι ως ελ. επαγγελματίες που εμπίπτουν περ. στ' παρ. 2 αρ. 12 ν.4172/13 (φορολογικό μπλοκάκι) συμπληρώνουν την λογιστική βάση στους πίνακες Ζ'(έσοδα, έξοδα) και Δ'(λογιστικά κέρδη) (δηλαδή τα δεδομένα που κρατάμε στα απλογαρφικά βιβλία μας βάση κάποιου υποτυπώδους λογιστικού σχεδίου εγγραφών που έχουμε ο καθένας) και μέσω των πινάκων Ε'(προσωρινές διαφορές λογιστικής και φορολογικής βάσης) και του "Πίνακα Φορολογοικής Αναμόρφωσης"(μόνιμες διαφορές λογιστικής και φορολογικής βάσης) (και της επιλογής των κωδ. 006 & 007) προκύπτει ο πίνακας ΣΤ'(φορολογητέα κέρδη) που ενδιαφέρουν την ΑΑΔΕ.

Οπότε σε πιθανό έλεγχο ο οποίος π.χ. θα απορρίψει την φορολογία ως "φορολογικό μπλοκάκι" ή το αντίθετο, τότε με μια απλή αλλαγή των κωδ.006 και 007 έχουμε τον επιθυμητό τρόπο φορολογίας ("φορολογικό μπλοκάκι" ή όχι), χωρίς πλέον να χρειάζεται να πειράξουμε κανένα άλλο στοιχείο-κωδικό πίνακα.

 

Υ.Γ. Για το παραπάνω (7) εντός της ημέρας, θα φτιάξω και ένα παράδειγμα με φορολόγηση (α) ως ελ. επαγγελματίας και φορολόγηση (β) ως ελ. επαγγ. που εμπίπτει περ. στ' παρ. 2 αρ. 12 ν.4172/13 (φορολογικό μπλοκάκι) να τα έχουμε, όπου με τα ίδια δεδομένα καταχωρημένα στο Ε3, ανάλογα αν επιλέξουμε ή όχι τους κωδ. 006 & 007 που διαφοροποιούν τον τρόπο φορολόγησης καταλήγουμε σε διαφορετικά (σωστά/ορθά υπολογισμένα) φορολογητέα κέρδη στον κωδ. ΣΤ_555 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Εκπληρώνω την παραπάνω υπόσχεση που είχα δώσει στο Υ.Γ.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΣΟΔΑ = 10.000

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ = 3.000
ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΑΠΟ 1/1-31/12 = 1.500
ΛΟΙΠΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ εκπιπτόμενες = 1.000
ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΦΟΡΟΙ, ΤΕΛΗ = 500

Το πρόστιμο συνιστά μόνιμη διαφορά.

Οι ασφαλιστικές εισφορές παρουσιάζουν προσωρινές διαφορές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Αρα συμπληρώνοντας το Ε3 μία φορά και απλά αλλάζοντας τους κωδ. 006 & 007 πρέπει να πάρουμε τα παρακάτω απποτελέσματα:
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΩΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓ. = έσοδα μειον όλα τα εκπιπόμενα έξοδα = 10000-1500-1000 = 7500
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΩΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓ. (περ. στ' παρ. 2 αρ. 12 ν.4172/13, φορολογικό μπλοκάκι) έσοδα μείον μόνο ότι ειαφορες πληρώθηκαν = 10.000-1500
=8500 

Συμπέρασμα
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΩΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓ. (λαμβάνονται υπόψη οι πίνακες Ζ, Δ, Ε, Φορολογική αναμόρφωση και γίνονται οι πράξεις του πιν.ΣΤ)
και 
με μόνη αλλαγή τους κωδ. 006 και 007
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΩΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓ. (περ. στ' παρ. 2 αρ. 12 ν.4172/13, φορολογικό μπλοκάκι) (λαμβάνονται υπόψη οι ίδιοι πίνακες Ζ, Δ, Ε, Φορολογική αναμόρφωση και οι ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ οι πράξεις του πιν.ΣΤ)

Οπότε και στις δύο περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε και τα λογιστικά κέρδη (που δεν αλλάζουν, είναι τα ίδια είτε φορολογείσαι ως ελ. επαγγ. είτε φορολογείσαι ως ελ. επαγγ. μπλοκάκι) και να έχουμε:
και πρακτικά τον πίνακα Β.6 των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που πρέπει να φτιάχνουμε
και τα φορολογικά κέρδη (τα οποία ενδιαφέρουν την ΑΑΔΕ) τα οποία είναι διαφορετικά (ανάλογα αν αντιμετωπίζεσαι φορολογικά ως ελ. επαγγ. ή ως ελ. επαγγ. φορολογικό μπλοκάκι)

Και ακολουθούν συμπληρωμένοι ενδιάμεσοι πίνακες που δεν αλλάζουν και τα τα Ε3 σε pdf που με μόνη αλλαγή στους κωδ. 006 & 007 τροποποιείται ο τρόπος φορολόγησης.

1. Ζ1-461_Σύνολο Εσόδων (Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών).jpg

2. Ζ2-485_Σύνολο Εξόδων (Διάφορα λειτουργικά έξοδα).jpg

3. Ε-707_Προσωρινές Διαφορές Μεταξύ Φορολογικής - Λογιστικής Βάσης (Λογιστική βάση).jpg

4. Ε-715_Προσωρινές Διαφορές Μεταξύ Φορολογικής - Λογιστικής Βάσης (Φορολογική βάση).jpg

 

 

5. Πίνακας Φορολογικής Αναμόρφωσης.jpg

00._Ε3_Ελ_Επαγγελματίας_Μπλοκάκι.pdf

00._Ε3_Ελ_Επαγγελματίας.pdf

Edited by georgegaleos
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μερικές ερωτήσεις....

1) Εγώ έχω καταβλητέες εισφορές για το 2018 πχ 2000 ευρώ και τις έχω πληρώσει όλες, καταβληθείσες δηλαδή επίσης 2000 ευρώ.

Πρέπει να συμπληρώσω τον πίνακα Ε, βάζοντας 2000 και στη λογιστική και στη φορολογική βάση, ή δεν χρειάζεται?

2) Οι καταβλητέες εισφορές πχ 2000 είναι πριν την εκκαθάριση. Αν μέχρι να υποβάλλω το Ε3 γίνει εκκαθάριση και έχω καταβλητέες 1900 ευρώ, τότε στο Ε3 βάζω το 1900, σωστά?

3) Αν δεν έχει γίνει η εκκαθάριση, παρόλο που ξέρω το αποτέλεσμα της ότι θα είναι πχ 1900, τι βάζω?

Υ.Γ. Ξέρουμε πότε θα γίνει φέτος η εκκαθάριση?

Link to comment
Share on other sites

Δες παρακάτω, το θέμα σου θεωρώ ότι το έχω καλύψει πολύ αναλυτικά, κυρίως στο κομμάτι μετά τα αρχικά, δηλαδή μετά τα σχετικά με την βεβαίωση που αναφέρω.

Αναφορικά στο Υ.Γ. σου, ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα γίνει, τα δεδομένα (εισοδήματα του '17 και καταβλητέες εισφορές του '17) τα έχουν ήδη αφού με βάση αυτά εκδόθηκε το ειδοποιητήριο του Φεβ'19, αλλά μάλλον αν βγάλουν ένα ακόμη ειδοποιητήριο μέσα στον ορυμαγδό των ειδοποιητήριων που έχουν εκδοθεί ... μάλλον ....θα υπάρξει .... θέμα ... όπως καταλαβαίνεις.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας την εκπληκτική σου ανάλυση στο θέμα ''Φορολογική δήλωση 2018'' συμπεραίνω ότι....

Υποχρεωτικά συμπληρώνουμε τον πίνακα Ε όπου Φορολογική βάση οι εισφορές που πληρώσαμε το 2018 (ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ) και λογιστική βάση οι εισφορές που μας αναλογούν για το 2018 ( ΕΦΚΑ μετά την εκκαθάριση που θα γίνει + αναδρομικά ΕΤΕΑΕΠ 2018). Σωστά?

Το ερώτημα τώρα είναι τι θα βάλουμε στη λογιστική βάση αν δεν γίνει η εκκαθάριση ΕΦΚΑ μέχρι τη λήξη των δηλώσεων....?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.