Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νεο Ε3 - Ερωτήσεις και απορίες


Recommended Posts

1 hour ago, mechgiann said:

Φορολογική βάση οι εισφορές που πληρώσαμε το 2018 (ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ)

+ αναδρομικά τ.ΤΣΜΕΔΕ + ρυθμίσεις (οποιουδήποτε ασφ. ταμείου χωρίς τα πρόστιμα ή τις προσαυξήσεις τους) 

μείον τις εισφορές που πληρώθηκαν στο 2018 και αφορούν το 2017 (π.χ. Δεκ.'17, δόσει εκκαθάρισης '17) και έπρεπε με τα όσα πέρσι ίσχυαν (ΠΟΛ.1113/2015) να εκπέσουν (φορολογικά στο 2017).

1 hour ago, mechgiann said:

λογιστική βάση οι εισφορές που μας αναλογούν για το 2018 ( ΕΦΚΑ μετά την εκκαθάριση που θα γίνει + αναδρομικά ΕΤΕΑΕΠ 2018)

+ αναδρομικά τ.ΤΣΜΕΔΕ

Τώρα για το ερώτημά σου.

Θεωρώ ότι θα εκδοθούν οπότε ας περιμένουμε εξάλλου έχουμε μέχρι τις 1/7/2019.

Αλλά αν θες την γνώμη μου, αυτή είναι, ότι εφόσον εκδοθούν, βεβαιωθούν, γίνουν απαιτητές στο 2019, μετά την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων, θεωρώ ότι θα εκπέσουν οι απαιτήσεις στην λογιστική βάση του 2019. Η φορολογική βάση είναι πλέον ξεκάθαρη.

Το ίδιο θεωρώ ότι μπορούμε αν το δούμε και από άλλη σκοπιά. Αν εκδοθούν (ακόμη και πριν την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων) αλλά μετά την υπογραφή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που υποχρεούμαστε να συντάσσουμε, "πατώντας" στην παρ.8, του άρθρου 17 των ΕΛΠ: "γεγονότα που έγιναν εμφανή μετά τη λήξη της περιόδου (ημερομηνία αναφοράς [σε εμάς είναι το 2018]), αλλά πριν από την ημερομηνία κατά την οποία το αρμόδιο όργανο εγκρίνει τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για δημοσιοποίηση, αναγνωρίζονται στην κλειόμενη περίοδο, εφόσον αναφέρονται σε συνθήκες που υπήρχαν στο τέλος αυτής της περιόδου και επηρεάζουν τα κονδύλια του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων». Κατά συνέπεια εφόσον τα στοιχεία της εκκαθάρισης γίνουν γνωστά στον ατομικό επιχειρηματία πριν από την έγκριση – υπογραφή από αυτόν των οικονομικών καταστάσεων, θα πρέπει να αναγνωριστούν στην κλειόμενη περίοδο." Αρα εφόσον γίνουν μετά .... στο μετά.

Το ίδιο επίσης προκύπτει και αν δούμε το άρθρο 5 παρ. 12 των ΕΛΠ, όπου αναφέρει ότι: Μετά την οριστικοποίηση των καταχωρήσεων των δεδομένων των συναλλαγών ή γεγονότων στα λογιστικά αρχεία, αλλαγή επιτρέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό να προσδιοριστεί με ασφάλεια το αρχικό περιεχόμενο των αρχείων (δεδομένα των συναλλαγών ή γεγονότων) και η ημερομηνία που έγινε η αλλαγή.

Εξ αντιδιαστολής νομίζω ότι προκύπτει ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των οριστικοποιημένων εγγραφών, αφού δεν υπήρχε κάποιο αρχικό αρχείο (συναλλαγής ή γεγονότος) που οριστικοποιήθηκε αλλά αυτό θα δημιουργηθεί τώρα για 1η φορά. 

Επίσης μπορούμε να αγνοήσουμε πλήρως την λογιστική βάση της εκκαθάρισης αν κατά την εκτίμησή μας, το ύψος της διαφοροποίησης μεταξύ των χειρισμών που προβλέπονται στην «Λογιστική βάση » (και δεν τις εφαρμόζουμε, ήτοι δεν κάνουμε καθόλου την εγγραφή του πιστωτικού ή του χρεωστικού της λογιστικής βάσης) και αυτών που γίνονται στην «Φορολογική» βάσης δεν είναι «Σημαντικό μέγεθος», επομένως δεν υπάρχει θέμα μη ορθής εφαρμογής των ΕΛΠ (Λογ. Οδηγ. 17.5.1 & ν.4308/14, Παράρτημα Α, Ορισμοί) 

Άρα αν η εκκαθάριση γίνει μετά το πέρας των δηλώσεων θεωρώ ότι μπορούμε στο '19.

Από την άλλη υπάρχει η δυνατότητα αν είσαι σίγουρος και μπορείς να τις υπολογίσεις να τις λάβεις υπόψη στην λογιστική βάση.

Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα της τροποποιητικής αλλά θα έχει πρόστιμο δεδομένου οτι θα υποβληθεί μετά την προθεσμία των δηλώσεων. Οπότε νομίζω το παραπάνω διότι δεν θεωρώ σωστό εξαιτίας της ανικανότητας των φορέων να κοστίζει. Ας φροντίζουν να κάνουν έγκαιρα τις εκκαθαρίσεις.

Για την συγκεκριμένη εκκαθάριση μάλιστα, έχουν και το εισόδημα του '17 και τις καταβλητέες του '17 !!!!!!!!

(με βάση αυτά εξ' άλλου υπολόγισαν!!!!!!!!!!!!! και τις εισφορές του Φεβ'19), αλλά σου λένε αν βγάλουμε άλλο ένα ακόμη ειδοποιητήριο εισφορών και μάλιστα σε δόσεις θα μας ξεχέσουν ...

Επίσης δεν είναι λογική το να κάνουμε αμέτρητες τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις ανάλογα το πότε θα κάνει εκκαθάριση ο ΕΦΚΑ ... το ΕΤΕΑΕΠ ... κλπ και στην τελική η όποια αλλαγή στην λογιστική βάση (είτε πιστωτικό είτε χρεωστικό) δεν βλέπω πως θα επηρεάσει τα φορολογητέα αποτελέσματα παρά μόνο τα λογιστικά κέρδη ... που θα έλεγα ότι δεν ενδιαφέρουν και τόσο την ΑΑΔΕ.

Αλλά πάλι λέω αυτό που έγραψα στην αρχή, θεωρώ ότι θα εκδοθούν οπότε ας περιμένουμε μην τρέχουμε, μην προκαταβάλουμε καταστάσεις, εξάλλου έχουμε μέχρι τις 1/7/2019."

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ναι. Αν δεν αρκεί το μονολεκτικό μου, πες μου να στο τεκμηριώσω.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, georgegaleos said:

Ναι. Αν δεν αρκεί το μονολεκτικό μου, πες μου να στο τεκμηριώσω.

Κατανοητό για την λογιστική βάση.

Μια διευκρίνιση για τη φορολογική βάση...

Πέρυσι που είχε γίνει η εκκαθάριση, μπορούσαμε τη διαφορά να την υπολογίσουμε στη φορολογική βάση του 2017. Οι δόσεις πχ εκπίπταν από το έτος που αφορούσαν (2017) και όχι από το έτος πληρωμής (2018) 

Φέτος αν γίνει η εκκαθάριση ισχύει το ίδιο ή άλλαξε? Αν έχουμε επιπλέον εισφορές σε δόσεις τις προσθέτουμε στη φορολογική βάση του 2018 ή θα πάνε στο 2019? Αν έχουμε επιστροφή ποσού στον λογαριασμό μας τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, υπολογίζονταν στην φορολογική βάση του 2017 εφόσον η εξόφληση ήταν εμπρόθεσμη, αλλιώς φορολογικά εκπίπτουν στο 2018 σύμφωνα με τις τότε εγκυκλίους.

Για το φορολογικό έτος 2018, τα πράγματα στην φορολογική βάση άλλαξαν. Ισχύει η ΠΟΛ.1219/4-12-2018. Απαντά θεωρώ σε όλα τα ερωτήματά σου.
Μελέτησέ την όλην προσεκτικά και πρόσεξε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ το εδάφιο 7.
 

Link to comment
Share on other sites

On 8/4/2019 at 3:07 ΜΜ, georgegaleos said:

 

1. Ζ1-461_Σύνολο Εσόδων (Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών).jpg

Καλημέρα

Είμαι ελ επαγγελματίας (όχι μπλοκάκι)

Μετά και το παράδειγμα του @georgegaleos και το άρθρο στις "ειδήσεις" του φορουμ (δίνει ένα παράδειγμα για λογιστή με μπλοκάκι απ οτι καταλαβαίνω).

Η ερώτησή μου αφορά τα κελιά 1) Χονδρικές-Επιτηδευματιών  και 3) Λιανικές - ιδιωτική πελατεία τουτ πιν Ζ1 κωδ 461 . 

1)ΠΟΙΑ η ΔΙΑΦΟΡΑ; Είναι το άν κόψαμε στον εκάστοτε πελάτη/φορέα Τιμολόγιο ή ΑΠΥ; Ειναι το ίδιο με τις ΜΥΦ (αν δηλαδή έχουμε τιμολόγια εσοδων  ή Λιανικές  βλ. εικόνα που ακολουθεί) ή κάτι πολύ πιο σύνθετο;

image.png.564eae3f9fdd8210c7518eabb50fc886.png

Μιας και τα έσοδα των τελευταίων 3 χρόνων είναι ελάχιστα (με τρέφει η σύζυγος που λένε ) δεν έχω λογιστή. Οπότε συμπληρώνω/σα το Ε3 κ Ε1 μόνος (τα έσοδα ήταν 2 ή 3 παραστατικά το κάθε χρόνο ...:cry:).
 

2) Εχω την αίσθηση πως στο περσινό Ε3  κωδ 461 συμπλήρωσα ίσως το κελί 3) λιανικές -Ιδιωτική πελατεία .. (2 παραστατικά  Τιμολόγια προς φορείς Δημοσίου).  Δεν μπορώ πλέον να το ελέγξω διότι το ταξις δίνει το συμπληρωμένο Ε3 σε pdf χωρίς την ανάλυση (pop up πίνακες). Είναι λάθος άν έχει γίνει ώστε να πρέπει να κάνω τροποποιητική ;
 

3)Στο δε φετινό Ε3 ένα τιμολόγιο Εσόδων "Χ" αξίας, και μιά ΑΠΥ  "Τ" αξίας, θα πρέπει να συμπληρωθούν στο κελί 1)  Χ  και στο κελί 3) Τ; (αναφέρομαι στην ανάλυση του κωδ 461 πιν Ζ1.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, και ελπίζω να έγινα κατανοητός

Link to comment
Share on other sites

@MHD καλησπέρα,

1 & 3) Ε3_Ζ1(001) "Χονδρικές - Επιτηδευματιών" τα "Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών" προς (σε) άλλον επιτηδευματία για την άσκηση του επαγγέλματός του, προς το Δημόσιο ή τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα κλπ, για την εκτέλεση του σκοπού τους ή, την άσκηση του επαγγέλματός τους, αντίστοιχα, δηλαδή γενικότερα προς άλλες υπόχρεες οντότητες με βάση τις διατάξεις των ΕΛΠ.

Ε3_Ζ1(003) "Λιανικές - Ιδιωτική Πελατεία" οι "Αποδείξεις Λιανικών Συναλλαγών για παροχή υπηρεσιών" προς (σε) φυσικό πρόσωπο για την ικανοποίηση των ατομικών του (του φυσικού προσώπου) αναγκών ή γενικότερα μη επαγγελματικές ανάγκες.

Αντίστοιχα στις ΜΥΦ είναι αυτές οι επιλογές που αναφέρεις ("Τιμολόγια Εσόδων" και "Λιανικές Συναλλαγές" αντίστοιχα).

2) Αν δεν έχει συμπληρωθεί το Ε3 ως πρέπει τότε δεν είναι ορθά συμπληρωμένο ακόμη και αν δεν αλλάζει το φορολογητέο αποτέλεσμα. Πρακτικά, το Ε3 προκύπτει από ορθή μεταφορά και αποτύπωση των στοιχείων από τα βιβλία στο έντυπο Ε3. Το τι αντίκτυπο μπορεί να έχει, αν δεν έχει γίνει ορθά η μεταφορά από τα (ορθά κατά τ' άλλα συμπληρωμένα) βιβλία σε έλεγχο δεν το γνωρίζω. 

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να κάνω μία διόρθωση στο post μου αυτό (κατόπιν εντοπισμού της από τον συνάδελφο @castor_troy ) διότι "χτυπάει" κατά τον έλεγχο

 

1.jpg.a430bfc9ad955903ebc48d29026cbc99.jpg

και να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη αν μπέρδεψα κάποιους.

Λοιπόν, το σωστό είναι με τις κόκκινες διορθώσεις:
 

On 8/4/2019 at 3:07 ΜΜ, georgegaleos said:

ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΣΟΔΑ = 10.000

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ = 3.000
ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΑΠΟ 1/1-31/12 = 1.500
ΛΟΙΠΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ εκπιπτόμενες = 1.000 (είναι όλες οι δαπάνες από τα βιβλία ανεξάρτητα του αν εκπίπτουν ή όχι, δηλαδή περιλαμβάνονται τα παρακάτω ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΦΟΡΟΙ, ΤΕΛΗ. Στον πίνακα αυτό δεν εξετάζεται η έκπτωσή τους ή η μη έκπτωσή τους)
ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΦΟΡΟΙ, ΤΕΛΗ = 500 (τα οποία περιλαμβάνονται στις Λοιπές δαπάνες αλλά πάνε ΚΑΙ στην αναμόρφωση ως μόνιμη διαφορά)

Οπότε το σωστό έντυπο Ε3 θα έχει:

είτε στον κωδ.Δ5(401) 500€ (αντί 1000) είτε στον κωδ.Δ9(423) 3000€ (αντί 3500€).

Οπότε τα έξοδα (εκπιπτόμενα και μη) να είναι τα 4.000€.

Ανάλογα το πως θα γίνει η κατανομή (είναι επιλογή της οντότητας) των εξόδων (δηλ. των 4000€) στους κωδικούς (401) και (423).

Η ουσία δηλαδή είναι ότι τα (λογιστικά) έξοδα των βιβλίων πάνε στον πίνακα Ζ2 και μετά μοιράζονται (κατ' επιλογή της οντότητας) στους πίν. Δ5 και Δ9 (ανάλογα αν θεωρούμε ότι επιβαρύνουν ή όχι την παροχή υπηρεσίας). Σε άλλους πίνακες (πιν.Ε και Αναμόρφωση) εξετάζουμε το αν εκπίπτουν ή όχι .. το αν συνιστούν προσωρινή ή μόνιμη διαφορά ... ώστε να γίνουν και οι κατάλληλες εγγραφές (στον πιν.ΣΤ) για να προκύψει το φορολογητέο.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας την ανάλυση του @georgegaleos  για τον τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος για τα μπλοκάκια στο Ε3, διαπιστώνω οτι πλέον δεν επηρεάζεται αν θα κάνουμε αναμόρφωση στα διάφορα άλλα έξοδα (πλην ασφ. εισφορών), όπως κάναμε παλαιότερα.
Χρειάζεται να κάνουμε την αναμόρφωση (δηλ. να συμπληρώσουμε τα διάφορα έξοδα στον κωδικό 2020); Στα παραδείγματα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, gecko said:

Διαβάζοντας την ανάλυση του @georgegaleos  για τον τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος για τα μπλοκάκια στο Ε3, διαπιστώνω οτι πλέον δεν επηρεάζεται αν θα κάνουμε αναμόρφωση στα διάφορα άλλα έξοδα (πλην ασφ. εισφορών), όπως κάναμε παλαιότερα.
Χρειάζεται να κάνουμε την αναμόρφωση (δηλ. να συμπληρώσουμε τα διάφορα έξοδα στον κωδικό 2020); Στα παραδείγματα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Στα λεγόμενα μπλοκάκια το  μόνο έξοδο που αναγνωρίζονται φορολογικά  ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ , είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος .  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.