Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νεο Ε3 - Ερωτήσεις και απορίες


Recommended Posts

3 λεπτά πριν, dib said:

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις χρήσιμες συμβουλές σας !!! (+1 στο καθένα)

Όμως Σωτήρη (αν και γνώριζα για το ποσό των 50 χιλ.) με έπιασε πανικός όταν διάβασα την τελευταία σου πρόταση περι κωδικών του λογιστή με τη σκέψη ότι κατέβασαν το όριο, αλλά ευτυχώς το επιβεβαίωσε ο συνάδελφος @georgegaleos και επανήλθα !!!

Αν σας είναι εύκολο, σε δύο ακόμη ερωτήσεις θα ήθελα να μου δώσετε απάντηση :

1) Αυτό που γράφω για το κωδ. 64.05 (του παρατήματος Γ) Ενοίκια ... περιλαμβάνει και την ιδιόχρηση δεδομένου οτι καταχωρείται και στο κωδ. 060 ?     (θεωρώ πως δεν πρέπει να γραφτεί μέσα στα συνολικά έξοδα)

2) Τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου για χρήση 2019, πληρώθηκαν 31/12/18 ... αυτά καταχωρούνται σύμφωνα με την ημερομηνία πληρωμής ή πάνε στο χρόνο χρήσης ?

Ευχαριστώ και πάλι εκ τον προτέρων.

Tα τέλη κυκλοφορίας είναι δαπάνη του έτους στο οποίο αναφέρονται . Επομένως τέλη κυκλοφορίας του 2019 , τα οποία πληρώθηκαν στο 2018...φορολογικά αποτελούν δαπάνη του 2019.

Η αξία της ιδιόχρησης ακινήτου αποτελεί φορολογικό έξοδο και αναγράφεται στα ενοίκια (δαπάνη). Το αντίστοιχο έσοδο θα φορολογηθεί ως εισόδημα από κεφάλαιο αναγραφόμενο στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1 . Επί ιδιοχρήσεως ακινήτου υποβάλλουμε και το έντυπο Ε2.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή είδα ότι απάντησε ο Σωτήρης ενώ έγραφα όλα τα παρακάτω ... τα παρακάτω περιττεύουν. (σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ισχύουν του Σωτήρη, αν αυτά που γράφω έρχονται σε αντίθεση ... αν και δε νομίζω απ' ότι είδα ...)

Για το (1) ρίξε μια ματιά στο άρθρο του Χριστόπουλου στο Taxheaven, έχει και παράδειγμα Βέβαια αφορά τεκμαρτό ενοίκιο ιδιόχρησης γραφείου και όχι μέρος οικίας (δεν ξέρω τι από τα δύο εννοείς και αν έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως και τι αντιμετώπιση πρέπει να υπάρχει αν π.χ. η επαγγελματική στέγη ή η έδρα ως μέρος της οικίας δεν ανήκει 100% σε σένα) ... Δηλαδή αν υπάρχει ιδιόχρηση σε μέρος της οικίας με την έννοια της έδρας ή η έννοια της ιδιόχρησης αφορά σε επαγγελματική στέγη κλπ
Δες επίσης και αυτό το άρθρο από την ομάδα του Taxheaven.
Επίσης δεν γνωρίζω να σου πως τι .. πως ... και αν πρέπει να συμπληρωθεί κάτι και στο έντυπο Ε2. Προσωπικά λόγω μη επαρκών γνώσεων το βρίσκω πολύπλοκο και δυσνόητο θα έλεγα ... ίσως και άσκοπο (?)

Για το (2)
α) Υπάρχει η ΣΛΟΤ.2049/ΕΞ/30-9-2016 "Τέλη κυκλοφορίας και προσωρινές λογιστικές διαφορές"
επίσης υπάρχει και η 
β) ΠΟΛ.1113/2015 "Εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες του ΚΦΕ (ν.4172/2013)"
 

Η μεν πρώτη αναφέρει:
"[...]
Από λογιστικής απόψεως, η αναγνώριση των εξόδων στην κατάσταση αποτελεσμάτων γίνεται βάσει της αρχής του δουλευμένου. Συνεπώς έξοδα που πληρώνονται στο 2016 αλλά αφορούν το 2017, αναγνωρίζονται ως περιουσιακό στοιχείο «προπληρωμένα έξοδα» και μεταφέρονται στα έξοδα στην κατάσταση αποτελεσμάτων της χρήσεως 2017.

Αν από φορολογικής απόψεως ισχύει ο ίδιος χειρισμός, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ λογιστικής αξίας και φορολογικής βάσης.

Αν από φορολογικής απόψεως το έξοδο αναγνωρίζεται στη χρήση που καταβλήθηκε (2016), υπάρχει προσωρινή διαφορά μεταξύ λογιστικής αξίας και φορολογικής βάσης.
[...]"

Η δε δεύτερη στο παράδειγμα που έχει αναφέρει στην σελ.14:
"[...]
Οι ανωτέρω φόροι - τέλη εκπίπτουν κατά το χρόνο που καταβάλλονται. Εξαίρεση αποτελούν τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία  προκαταβάλλονται και κατά συνέπεια εκπίπτουν το επόμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το έτος που αφορούν, καθώς και τα τέλη διαφήμισης, τα οποία εκπίπτουν κατά το χρόνο που αφορούν, με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται κατωτέρω.
[...]"

Άρα συνδυαστικά θεωρώ ότι προκύπτει ότι τα τέλη κυκλοφορίας λογιστικά και φορολογικά εκπίπτουν στο έτος που αφορούν (τέλη του 2019 με πληρωμή στο 2018 εκπίπτουν λογιστικά και φορολογικά στο 2019) χωρίς να δημιουργείται διαφορά μεταξύ των βάσεων. 

Επίσης αναφέρει και αμέσως μετά και για το το τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοχρησιμοποίηση.

 

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Χίλια ευχαριστώ και σε σένα @georgegaleos ... άψογος !!! (+1)

Πιστεύω οτι με τα λίγα ή πολύ λίγα λογιστικά που γνωρίζω, ο Σωτήρης έχει βρεί άξιο αντικαταστάτη του ! 😄

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν θα συμφωνήσω είτε στον χιουμοριστικό τρόπο, όπως θεωρώ ότι το θέτεις, είτε όχι, σ' ευχαριστώ. Ο λόγος είναι ότι  εν γνώση μου μπαίνω σε ξένα χωράφια με κίνδυνο να εκτεθώ... επίσης ο καθένας μας γενικότερα στο forum τοποθετείται με τον τρόπο που εκείνος νομίζει, αλλά να λαμβάνουμε ΠΑΝΤΑ υπόψη, μεταξύ άλλων, με ποια ιδιότητα απαντάει ο καθένας, οπότε υπάρχει και το ανάλογο βάρος/αποδοχή της απάντησης. Και το κλείνω εδώ το Off-topic.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/7/2019 at 5:48 ΜΜ, GriGaS said:

Στα βιβλία έχω καταχωρήσει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσα από 1/1 - 31/12. Το παραπάνω άθροισμα θα μπει στα έξοδα στο σχετικό πεδίο του Ε3.

Ήρθε σήμερα η εκκαθάριση και έχω επιστροφή ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο προφανώς και θα ζητήσω να μου επιστραφεί.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστώ την περίπτωσή μου; Ακόμα δεν έχω υποβάλει τη φετινή δήλωση...

Στο βιβλίο δεν καταχωρούμε τις πληρωμές ....αλλά τις χρεώσεις των ασφαλίστρων . Αυτές καλούμαστε να πληρώσουμε. Εφόσον έχει γίνει η εκκαθάριση σε χρόνο που δεν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση θα πρέπει να διορθώσεις τα ποσά αυτά .....και να βάλεις όσα έπρεπε να καταβάλεις για ΙΑΝ-ΒΡΕ-ΜΑΡΤ-ΑΠΡΙ.....έως ΔΕΚ /2018. Αυτή είναι η λογιστική βάση των βιβλίων και του Ε3.....Αν τώρα έχεις ποσά προς επιστροφή ....πρέπει να δεις ανα μήνα τελικα τι έβγαινε προς καταβολή με βάση την εκκαθάριση .....και ότι πληρώθηκε εντός του 2018 θα αποτελέσει τη φορολογική βάση του Ε3.

 

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα,
δηλαδή σε πιστωτικό που επιστρέφεται η φορολογική βάση είναι οι καταβολές μέχρι του ύψους των καταβλητέων της εκκαθάρισης και όχι οι πραγματικές καταβολές ?

Δηλ. αν υποθετικά δεν έχουμε προηγούμενες οφειλές και ο Δεκ'17 φορολογικά εξέπεσε στο 2017.

Από 1/1-31/12/18 έγιναν πληρωμές (πριν την εκκαθάριση) 150€/μήνα που αφορούν από και Ιαν'18 έως και Νοε'18 (=150x11= 1.650€)
Η εκκαθάριση έβγαλε ότι έπρεπε να πληρωθούν 100€/μήνα (δηλαδή πληρώθηκαν 50€/μήνα περισσότερα ή 50x11=550€ τα οπόια ζητούνται προς επιστροφή)

Άρα η φορολογική βάση είναι 100x11=1.100€ και όχι οι πραγματικές καταβολές (τα 150x11 = 1.650€)

 

α) Σωστά κατάλαβα ? (και ο λόγος είναι ότι επειδή επιστρέφεται δεν θα πρέπει να αποτελέσει εκπιπτόμενη δαπάνη σε κανένα έτος ?)

β) Αν το πιστωτικό (550€) ζητηθεί να συμψηφισθεί, θα εκπέσει φορολογικά στο 2018 αφού τότε έγινε ως καταβολή ? με δεδομένο ότι κάποια ειδοποιητήρια του 2019 θα έχουν καταβολές/πληρωμές μικρότερες της μηνιαίας εισφοράς ?

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

On 25/7/2018 at 12:21 ΜΜ, georgegaleos said:

....

venezia

E3(006): Για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα που έχουν την εμπορική ιδιότητα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η διάταξη της περ. στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται από τα φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες) που δεν ανήκουν στα πρώην ελευθέρια επαγγέλματα και για τα οποία δεν προέχει το στοιχείο της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας. (ΠΟΛ.1120/25.4.2014) Ο κωδικός αυτός αφορά μόνο Φυσικά Πρόσωπα (επιτηδευματίες) και συμπληρώνεται με σκοπό την απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος συνδυαστικά με τον κωδικό 027 του Ε1

Ε1(027): Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν εσείς ο ίδιος ή/και [η σύζυγος] ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχετε γεννηθεί μέχρι και την 31-12-1955. Η επιλογή αυτή γίνεται για την μη επιβολή τέλους επιτηδεύματος. Σύμφωνα με το αρθ. 31 παρ. 3 του Ν.3986/2011, εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Μια επιβεβαίωση πριν το στείλω μιας και μου βγάζει 300 ευρώ παραπάνω σε σχέση με την περσινή και δεν μπορώ να βρω το γιατί μιας και δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό:

Ελεύθερη Επαγγελματίας, Μη μισθωτή, Μπλοκάκι, 2 ΚΑΔ: 7111 και 7112 για δραστηριότητες Αρχ. Μηχ.

Χρωστάω ασφαλιστικές εισφορές τριών χρόνων και δεν έχω κάνει προς το παρόν ρύθμιση... :(.

Έχω κόψει λίγες αποδείξεις φέτος και δεν έχω περάσει έξοδα.

Στο Ε3 και σύμφωνα με τις συμβουλές του συνάδελφου georgegaleos (υποκλίνομαι..) συμπλήρωσα τα εξής:

ΚΩΔ 006: OXI,

ΚΩΔ 010: Πολύ μικρές αρ.1 παρ.2γ

στους ενδιάμεσους αυτών κωδικούς τίποτα.

ΚΩΔ 461: ΧΧΧΧ ποσό

Όλοι οι υπόλοιποι κωδικοί έχουν αυτοσυμπληρωθεί (εκτός από τους 040,041 κλπ)

πιο απλό Ε3 πεθαίνεις... αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τα +300€

Ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Το ερώτημα της Βενετίας αφορούσε "όχι μπλοκάκι"

On 7/25/2018 at 8:41 AM, venezia said:

ως ελεύθερος επαγγελματίας( όχι μπλοκάκι )

Σε εσένα (ρωτάω) ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 ?διότι γράφεις 

3 hours ago, elen_marg said:

Μη μισθωτή, Μπλοκάκι,

δηλαδή η φορολογία σου θα είναι σαν μισθωτή ?

Αν ναι, δηλαδή πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, θα πρέπει να επιλέξεις και στο Ε3_007 "ΝΑΙ", και στο Ε1_Πιν.2(019) "ΝΑΙ".

 

Γράφεις 

3 hours ago, elen_marg said:

Χρωστάω ασφαλιστικές εισφορές τριών χρόνων και δεν έχω κάνει προς το παρόν ρύθμιση...

άρα λογικά αναφορικά στην συμπλήρωση του Ε3, θα έχεις και προσωρινές θετικές διαφορές στον πιν.Ε που προέρχονται από τον Ζ2_(485.7) από τις καταβλητέες εισφορές --αυτές δηλαδή που έπρεπε να καταβάλεις-- του 2018. Τα παραπάνω ποσά μεταφέρονται ανάλογα και στους πίνακες Δ και ΣΤ.

Επίσης υποθέτω (είτε έχουν καταβληθεί ???? είτε όχι ???? δεν είμαι σίγουρος) ότι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις των εισφορών καταχωρούνται στο Ζ2_488--->αναμόρφωση κωδ.2007 (ως μόνιμη διαφορά)--->Στ_443 (μη εκπιπτόμενες).

Επίσης μπορεί να έχεις ίδια έσοδα στα δύο χρόνια αλλά π.χ. πέρσι να είχες δαπάνες ενώ όπως λες το 2018 δε΄ν έχεις και από εκεί να προέκυψε ο φόρος ... μπορεί να είναι και κάτι άλλο .. 

Οπότε αν κάποιος γνωρίζει ας πει και κάτι για τα πρόστιμα-προσαυξήσεις.... μπαίνουν στο Ε3 ανεξάρτητα από την πληρωμή τους ή όχι ?

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, georgegaleos said:

 

Οπότε αν κάποιος γνωρίζει ας πει και κάτι για τα πρόστιμα-προσαυξήσεις.... μπαίνουν στο Ε3 ανεξάρτητα από την πληρωμή τους ή όχι ?

 

Για να περάσουν στο Ε3....πρέπει πρώτα να καταχωρηθούν στο βιβλίο. Η καταχώρηση γίνεται με την πληρωμή .. Στην περίπτωση αυτή θα  έχουμε λογιστική βάση τα σχετικά ποσά των προστίμων και προσαυξήσεων και φορολογική βάση μηδέν σύμφωνα με την περίπτωση ε του άρθρου 23 του ν 4172/2013.  Δηλαδή με όρους Ε3 θα έχουμε μια οριστική διαφορά γιατί τα ποσά αυτά ΠΟΤΕ δε θα μπορέσουν φορολογικά να εκπέσουν . Αρα εδώ , πάντα στο Ε3 , μετά την αναγραφή των ποσών αυτών στον πίνακα δαπανών (πίνακας ζ) , θα να αναγραφούν και στον πίνακα Ε (ΔΙΑΦΟΡΈΣ ΒΑΣΕΩΝ ) και η προκύπτουσα διαφορά στις βάσεις θα μεταφερθεί και στον πίνακα ΣΤ προκειμένου ως μη εκπιπτόμενη δαπάνη να αυξήσει το προς φορολόγηση λογιστικό αποτέλεσμα (το οποίο ήδη έχει προσδιοριστεί στη δεύτερη σελίδα του Ε3). Επίσης το συγκεκριμένο ποσό θα αναγραφεί και  στην κατάσταση λογιστικής αναμόρφωσης στον οικείο κωδικό ..

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.