Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νεο Ε3 - Ερωτήσεις και απορίες


Recommended Posts

4 λεπτά πριν, SOTHRIS said:

Θέλει μελέτη αυτό .....αναλόγως του τι κρύβεται κάτω από τον 85...σε συνδιασμό με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1047/2015 και με την ενδεχόμενη εμπειρία συναδέλφων αν αντιμετώπισαν στην πράξη κάτι ίδιο ή παρόμοιο.

Συγκεκριμένα είναι ο παρακάτω τον οποίο είχα προσθέσει για παροχή επικουρικου διδακτικού έργου σε ΑΕΙ ώστε να είμαι καλυμμένος. Μιλάμε για αστείο ποσό της αμοιβής.

85421000 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Στο forum μας, βρήκα στο ίδιο νήμα το παρακάτω:

On 6/25/2018 at 10:55 AM, Christos D. said:

Επειδή είμαι σε παρόμοια κατάσταση, είμαστε 100% σίγουροι ότι ο  85591907 (ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ) περνάει στο Ε3 για υποβολή δήλωσης ως μισθωτός; Από γνωστούς που έχουν ΚΑΔ που ξεκινούν με 85 δεν πέρασαν (αλλά κανείς δεν έχει αυτόν ακριβώς). 

αλλά και στο taxheaven αυτό.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την Εκκαθάριση ΕΦΚΑ 2018, δεν ξέρω αν τα έκανα σωστά αλλά έκανα τα παρακάτω.

Στα βιβλία εμφανίζω ότι πληρωμές έκανα στο έτος 2018, από 01.01.18 έως 31.12.2018 δηλαδή δεν έχω βάλει ότι αφορά τον 12ο/2018 που πληρώθηκε τον 1ο/2019.

Στον Ζ2.485 Ασφαλιστικές Εισφορές Αυτοαπασχολούμενων, έβαλα ότι λένε τα βιβλία.

Με την εκκαθάριση. φάνηκε ότι έπρεπε να πληρώσω λιγότερα...

Πήγα μετά στον ΠΙΝ.Ε και στην γραμμή διαφορές από ετεροχρονισμό εξόδων , έβαλα στον 707 ότι (σύμφωνα με την εκκαθάριση)  έπρεπε να είχα πληρώσει το 2018 και στον 715 ότι πλήρωσα (ότι έβαλα στονΖ2) και έβγαλε αρνητική διαφορά.

Τι λέτε,SOTHRIS & georgegaleos ????

υγ. και στην τελευταία σελίδα του βιβλίου έγραψα το παρακάτω

image.png.08f91297900123c7edcbfb41df5bda6a.png

 

υγ2. Στα τσακ ήμουν να το αφήσω όπως το είχα, χωρίς την εκκαθάριση, αλλά κάτι με έπιασε....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

1) Το παρακάτω είναι από ανάρτηση του Σωτήρη λίγες μέρες πριν:

On 7/26/2019 at 10:30 PM, SOTHRIS said:

Στο βιβλίο δεν καταχωρούμε τις πληρωμές ....αλλά τις χρεώσεις των ασφαλίστρων . Αυτές καλούμαστε να πληρώσουμε. Εφόσον έχει γίνει η εκκαθάριση σε χρόνο που δεν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση θα πρέπει να διορθώσεις τα ποσά αυτά .....και να βάλεις όσα έπρεπε να καταβάλεις για ΙΑΝ-ΒΡΕ-ΜΑΡΤ-ΑΠΡΙ.....έως ΔΕΚ /2018. Αυτή είναι η λογιστική βάση των βιβλίων και του Ε3.....Αν τώρα έχεις ποσά προς επιστροφή ....πρέπει να δεις ανα μήνα τελικα τι έβγαινε προς καταβολή με βάση την εκκαθάριση .....και ότι πληρώθηκε εντός του 2018 θα αποτελέσει τη φορολογική βάση του Ε3.

 

2) Στον Ζ2.485.7 μπαίνει η λογιστική βάση

edit:

3) Όποτε αφού μελετήσεις το παραπάνω, δες και ότι στην λογιστική βάση σου έχεις ξεχάσει το ΕΤΕΑΠ.

Edited by georgegaleos
Προσθήκη του α/α 3
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, laxanos said:

@SOTHRIS

Αυτο που λές για τον ΚΑΔ με 4 μπροστά ισχύει γενικά?

Πχ εγώ εχω ώς δευτερεύουσα τον 41200000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗ.


Σε περίπτωση που πληρώ τις προϋποθέσεις(Συμβάσεις-έως 3 ΑΦΜ κλπ) αυτός ο ΚΑΔ με μπλοκάρει από το να φορολογηθώ με την κλίμακα των μισθωτών ως 
οιονεί μισθωτός? Οταν τα εσοδα μου είναι απο την Κύρια που είναι 712 υπηρεσίες μηχανικών κλπ κλπ.

Αυτός είναι που χαλάει τον κόσμο και δημιουργεί πρόβλημα....

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, SOTHRIS said:

Αυτός είναι που χαλάει τον κόσμο και δημιουργεί πρόβλημα....

Αρα, επειδή φέτος δε με βλέπω να τα καταφέρνω να τηρώ τις προυποθέσεις για ένταξη, απο 01/01/2020 πάω να ξηλώσω τα 4ρια....
Η μαμακία είναι οτι άλλαξα ΔΟΥ και πρέπει να δώ τι θα μου ζητήσουνν....
Νομίζω μια βεβαίωση ασφάλισης θέλουν...ότι δηλαδή μου ζήτησε και η προηγούμενη ΔΟΥ για μεταβολή εδρας και προσθήκη ΚΑΔ.

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι η προσθήκη ΚΑΔ είναι πιο ανώδυνη από την διαγραφή.

Φίλος πέρσι, που έκανε αναδρομική/εκπρόθεσμα διαγραφή (104,2€ κόστος) του ζήτησαν να δουν βιβλία του έτους, τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και ΚΥΡΙΩΣ τις συμβάσεις.

Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το ότι έγινε αναδρομικά και αν γίνει όχι αναδρομικά δεν ζητούν αυτά .. ή άλλα ... ή η ΔΟΥ ζητάει ότι θεωρεί εκείνη ορθό ή ο υπάλληλος ...

Κάποιος που έχει κάνει διαγραφή ΚΑΔ είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα ας πει την διαδικασία ...

Παρεμπιπτόντως πότε είναι/θεωρείται το εμπρόθεσμο ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, georgegaleos said:

1) Το παρακάτω είναι από ανάρτηση του Σωτήρη λίγες μέρες πριν:

 

2) Στον Ζ2.485.7 μπαίνει η λογιστική βάση

edit:

3) Όποτε αφού μελετήσεις το παραπάνω, δες και ότι στην λογιστική βάση σου έχεις ξεχάσει το ΕΤΕΑΠ.

Τα μελέτησα αλλά πες με. Σωστά δεν έχω υπολογίσει την ΛΒ και την ΦΒ? Αυτό που λέω αναδρομικά είναι τα αναδρομικά (2012-2013) του ΤΣΜΕΔΕ...

 

Το ΕΤΕΑΕΠ γιατί να μπλεχτεί στο Ε3? Μην με πεις ότι πρέπει να διορθώσω και το Ε3 του 2017 λόγω αναδρομικών ΕΤΕΑΕΠ!!!!

Άλλη δουλειά δεν είχα....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξεχνάς την ιδιότητα στο προφίλ μου!!!

Αν δεν έχεις όρεξη να διαβάσεις τα παρακάτω οι σύντομες απαντήσεις που θεωρώ ότι είναι σωστές σε αυτά που ρωτάς είναι:

1) Η Λ.Β. = από τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης των ΕΦΚΑ 2018 και ΕΤΕΑΕΠ 2018 αθροίζεις τα ποσά στα πεδία "ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ" συν τα ποσά που ζητήθηκαν εντός του 2018 με τα ειδοποιητήρια αναδρομικών του τ.ΤΣΜΕΔΕ.

Η Φ.Β. είναι το άθροισμα των ταμειακών καταβολών για ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, τ.ΤΣΜΕΔΕ που έγιναν από 1/1-31/12/2018 και δεν έχουν εκπέσει στην φορολογική βάση του 2017, χωρίς τα ποσά προσαυξήσεων, προστίμων κλπ. ---ΕΤΕΑΕΠ εκ των πραγμάτων δεν πληρώθηκε στο 2018, άρα μηδέν--- μειωμένο (το άθροισμα) κατά το πιστωτικό της εκκαθάρισης του ΕΦΚΑ 2018 (εφόσον ζητηθεί να επιστραφεί και όχι να συμψηφισθεί το πιστωτικό). Το παραπάνω αποτέλεσμα συνιστά την φορολογική βάση.

2) Ως μηχανικός η υποχρέωση (υποχρεωτική ασφάλιση) για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δεν περιορίζεται μόνο για τους κλάδους σύνταξης και υγείας και το συνεισπραττόμενο του ΟΑΕΔ (στον ΕΦΚΑ) αλλά και για τους κλάδους επικουρικού και εφάπαξ (στο ΕΤΕΑΕΠ) αλλά και στα αναδρομικά του τ.ΤΣΜΕΔΕ (όπου περιέχουν όλους τους κλάδους, ως πρέπει). Άρα έτσι μπλέκεται και το ΕΤΕΑΠ.

3) Όχι. Δεν πρέπει να διορθωθεί το Ε3 του φορ.έτους 2017 λόγω αναδρομικών ΕΤΕΑΕΠ για το 2017.

-----------------------------------------------------------

Και τώρα αν θες να διαβάσεις πιο αναλυτικά και όπως θεωρώ εγώ ότι πρέπει να απαντώ συνεχίζεις.


ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ (του ΕΤΕΑΕΠ) ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ:

Έχοντας υπόψη τα παρακάτω:
Γενική αρχή στα ΕΛΠ είναι ότι:
Α) Τα έξοδα από λογιστικής απόψεως και βάσει της αρχής του δουλευμένου, βαρύνουν τις χρήσεις που αφορούν (δηλαδή η εκκαθάριση του ΕΤΕΑΕΠ 2017 αφορά την χρήση 2017=φορ.έτος 2017 και ανάλογα η εκκαθάριση του ΕΤΕΑΕΠ 2018 αφορά την χρήση 2018=φορ.έτος 2018), ανεξάρτητα του χρόνου που θα πληρωθούν. 

Οπότε για την δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών θα έχουμε ότι τη λογιστική βάση, την αποτελούν οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε κάθε φορολογικό έτος, του έτους δηλαδή που αφορούν οι ασφαλιστικές εισφορές (καταβλητέες εισφορές), ανεξάρτητα αν τυχόν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ποσό μέσα στο έτος αυτό (αρχή του δουλευμένου).

Πέραν της παραπάνω γενικής αρχής, υπάρχει το παρακάτω, το οποίο "λύνει" για κάποιες οντότητες το χρονικό θέμα της βεβαίωσης εισφορών αναφορικά στην λογιστική τους βάση.
Ετσι:
Β) Βάσει του άρθρου 30 (παρ. 1 περ. ιθ') του ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), οι πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 του ιδίου νόμου δύνανται να μην εφαρμόζουν τις παραγράφους 1 έως και 3 του άρθρου 28 περί αναδρομικής διόρθωσης των επιπτώσεων από αλλαγές λογιστικών πολιτικών και αναγνώριση λαθών και αναγνωρίζουν τις σχετικές επιπτώσεις στα ποσά των χρηματοοικονομικών καταστάσεων στην περίοδο που η αλλαγή λογιστικής πολιτικής πραγματοποιείται ή το λάθος εντοπίζεται.

Επομένως:
Β1) Εφόσον η εκκαθάριση των εισφορών οριστικοποιηθεί ΠΡΙΝ την σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του έτους που αφορούν (αυτό έγινε με την εκκαθάριση του ΕΤΕΑΕΠ 2018 και όχι του 2017), το ποσό της εκκαθάρισης θα συμπεριληφθεί στην λογιστική βάση του έτους που αφορά η εκκαθάριση (δηλ. στο 2018) (σύμφωνα και με το παραπάνω (Α)).
Β2) Εφόσον η εκκαθάριση των εισφορών οριστικοποιηθεί ΜΕΤΑ την σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του έτους που αφορούν (αυτό έγινε με την εκκαθάριση του ΕΤΕΑΕΠ 2017 και όχι του 2018) , και εφόσον ο αυτοαπασχολούμενος είναι πολύ μικρή οντότητα της παραγράφου 2 (γ) του άρθρου 1 του ν.4308/2014, το ποσό της εκκαθάρισης θα συμπεριληφθεί στην λογιστική βάση του έτους που έλαβε χώρα η εκκαθάριση (δηλ. στο 2019) (σύμφωνα και με το παραπάνω (Β)).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (κατ' εμέ πάντα):
Εισφορές ΕΤΑΕΠ 2017 εκδόθηκαν στο 2019 (ισχύει δηλαδή παραπάνω το Β2).
Άρα έχουμε:
Αφορούν το έτος 2017, εκδόθηκαν όμως μετά την σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του έτους που αφορούν (δηλ. του 2017).
Επομένως θα εκπέσουν λογιστικά ΣΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ η εκκαθάρισή τους, ήτοι στο 2019 (με την δήλωση που θα υποβάλλουμε του χρόνου στο 2020 για τα εισοδήματα του 2019).

Εισφορές ΕΤΑΕΠ 2018 εκδόθηκαν στο 2019 (ισχύει δηλαδή παραπάνω το Β1).
Άρα έχουμε:
Αφορούν το έτος 2018, εκδόθηκαν πριν την σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του έτους που αφορούν (δηλ. του 2018).
Επομένως θα εκπέσουν λογιστικά στην λογιστική βάση ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ η εκκαθάρισή στους, ήτοι στο 2018.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΟΥς ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ Ε3.

1) Ε3_Ζ2(485.7) = Ε3_Ε(707.1) = Λογιστική βάση = (α=α1+α2) καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το 2018.

 Ήτοι οι οριστικοποιημένες ασφαλιστικές εισφορές όλων των κλάδων που υπάρχει υποχρέωση καταβολής (δηλ. ΕΦΚΑ & ΕΤΕΑΕΠ καθώς και του τ.ΤΣΜΕΔΕ). 

α.1) Δηλαδή τα ποσά στα αντίστοιχα πεδία των ειδοποιητηρίων εκκαθάρισης εισφορών του 2018 (ΕΦΚΑ & ΕΤΕΑΕΠ) που αναφέρονται ως
"ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ". 

α.2) Συν τις απαιτήσεις εισφορών του τ.ΤΣΜΕΔΕ που απαιτήθηκαν για πρώτη φορά εντός του 2018, ήτοι τις αναδρομικές εισφορές που ζητήθηκαν (ειδοποιητήρια που λάβαμε εντός του 2018) των εξαμήνων του τ.ΤΣΜΕΔΕ

Αναφορικά στο (α1), στο κομμάτι του ΕΦΚΑ, αν θέλουμε να το ελέγξουμε πρέπει το παραπάνω --ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ-- να αντιστοιχεί στο άθροισμα των απαιτούμενων μηνιαίων ποσών των μηνιαίων ειδοποιητηρίων (από και Ιαν'18 έως και Δεκ'18) (που έχουμε καταχωρήσει στα βιβλία με ημερομηνίες αυτές των ειδοποιητηρίων) προσθέτοντας, στο προηγούμενο άθροισμα (αν είναι χρεωστικό), ή αφαιρώντας από το άθροισμα (αν είναι πιστωτικό), το αποτέλεσμα της ασφαλιστικής εκκαθάρισης του έτους 2018 (που έχουμε καταχωρήσει στα βιβλία) με ημερομηνία 31/12/2018.

Αν όλο αυτό το μακρυνάρι του ελέγχου σε μπερδέυει αρκέσου στο απλο κειμενάκι στο "α.1".

Τα παραπάνω (α.1. & α.2.) ως ποσά, ανεξάρτητα αν έχουν καταβληθεί ή οφείλονται.

2) Ε3_Ε(715.1) = Φορολογική βάση = άθροισμα πληρωμών/ταμειακών καταβολών (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ[ii], τ.ΤΣΜΕΔΕ) που έγιναν από 1/1-31/12/2018 και δεν έχουν εκπέσει στην φορολογική βάση του 2017, χωρίς τα ποσά προσαυξήσεων, προστίμων κλπ [iii].

3) Η διαφορά των βάσεων ανάλογα στον Ε3_ΣΤ(441 ή 442)


Αν προκύπτει πιστωτικό στον ΕΦΚΑ και το ζητάς ως επιστροφή (όχι ως συμψηφισμό) το ποσό αυτό αφαιρείται και από την φορολογική βάση ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Αν προκύπτει πιστωτικό στον ΕΦΚΑ και το ζητάς ως συμψηφισμό δεν κάνεις τίποτα. (Το ποσό αυτό ΔΕΝ αφαιρείται από την φορολογική βάση όπως το ζητούμενο προς επιστροφή, διότι θα συμψηφισθεί με επόμενα ειδοποιητήρια στο 2019, 2020 κλπ όπου πρακτικά τότε θα πληρώσεις/θα έχεις ταμειακές καταβολές λιγότερες. Αρα φορολογικά θα έχει εκπέσει μία φορά στο 2018) 

[ii] Εκ των πραγμάτων οι συγκεκριμένες ταμειακές καταβολές εντός του 2018 είναι μηδενικές.

[iii] Η φορολογική βάση αυτών είναι μηδέν, η λογιστική βάση τους είναι τα ποσά πληρωμών, και ως μη αντιστρέψιμες διαφορές πάνε Ε3_Ζ2 (418), μεταφέρονται στην Ε3_Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης(κωδ.2005) και το σύνολο της κατάστασης στον Ε3_ΣΤ_(443) στις μη εκπιπτόμενες.

Δεν ξεχνάς στην αρχή-αρχή, πάνω-πάνω δηλαδή την πρώτη-πρώτη πρόταση !!!!
 

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.