Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νεο Ε3 - Ερωτήσεις και απορίες


Recommended Posts

Στον κωδικό 423 ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και στον κωδικό 401 τιμολόγια αναλώσιμων, φωτοτυπίες, διάφορες δαπάνες-έξοδα  γραφείου.

Πως το βλέπετε?

Link to comment
Share on other sites

Δες στο "Επί της Ουσίας - Ε3" από το taxheaven.
Για τον Δ5(401) χρονικά στο 45:30
Για τον Δ9(423) χρονικά στο 52:25

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

και δω στο 4:30  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40695

αφού έχω μοναδική δραστηριότητα παροχή υπηρεσιών μηχανικού και όλα μου τα έξοδα αφορούν αυτήν, γιατί να μην τα βάλω όλα στο 401;

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι στο ερώτημά μου τι θα γίνει αν δεν βάλω στα βιβλία τις εισφορές.

Η απάντηση είναι πως θα θεωρηθεί απόκρυψη με ότι αυτό θα επιφέρει...

Επίσης ο λόγος που έγινε όλο αυτό με τον κωδ. 401 είναι για έλεγχο της φοροδιαφυγής. Δηλαδή αν ο μέσος όρος των μηχανικών δηλώνει ποσοστό μικτού κέρδους 60% (κωδ 430) και κάποιος δηλώσει 30% είναι ύποπτος και θα κληθεί σε έλεγχο.

καλό κουράγιο...

 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ εν μέρει με αυτό που λες.

Τι εννοώ: Ο έλεγχος πιστεύω αν γίνει, θα γίνει ακόμη πιο βαθιά στον ίδιο κλάδο. Εννοώ ότι πλέον και σταδιακά θα μπορούν να έχουν μια τάξη μεγέθους για το μεικτό κέρδος  π.χ. α) για τα φορολογικά μπλοκάκια της παρ. στ' του άρθρου 12 (ΚΦΕ), β) για τα φορολογικά μπλοκάκια του αρ.39 του ν.4387/2016, γ) τους κλασσικούς ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα την οικία τους, δ) τους κλασσικούς ελεύθερους επαγγελματίες με επαγγελματική στέγη, κλπ
Όπως καταλαβαίνεις τα έξοδα διαφέρουν στην κάθε παραπάνω ομάδα άρα και θα υπάρχει σημαντική απόκλιση στον συντελεστη μεταξύ των κατηγοριών, νομίζω μη συγκρίσιμος μεταξύ των. Για αυτό έγραψα ... ότι συμφωνώ εν μέρει ...
Δες και την άποψη των πιο ειδικών (αν δεν το έχεις ήδη δει) αναφορικά στον συντελεστη εδώ στην παραπομπή που έχω.

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, zxgr said:

και δω στο 4:30  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40695

αφού έχω μοναδική δραστηριότητα παροχή υπηρεσιών μηχανικού και όλα μου τα έξοδα αφορούν αυτήν, γιατί να μην τα βάλω όλα στο 401;

 

Θα σου πω την γνώμη μου με τα όσα γνωρίζω και που έχω καταλήξει.
Στον Δ5(401) μπαίνει το κόστος των δαπανών το οποίο επιβαρύνει ΆΜΕΣΑ την παροχή υπηρεσιών και συμβάλουν στην παραγωγική λειτουργία, καθώς και το κόστος των αναλωσίμων υλικών που τυχόν έχεις.
Η επιλογή των δαπανών που θα βάλεις στον Δ5(401), είναι δική σου, και μπορεί να διαφέρει από κάποιου άλλου. Οπότε σου λέει η ΠΟΛ.1072/18 ότι θα βάλεις --πρέπει να επιλέξεις-- από το σύνολο των δαπανών ποιες είναι αυτές που αποτελούν για εσένα ΆΜΕΣΟ κόστος για την παροχή της υπηρεσίας σου και συμβάλουν στην παραγωγική λειτουργία. Αν εσύ κρίνεις ότι είναι το σύνολο των δαπανών σου (χαρτικά, μολύβια, μελάνια, ΔΕΗ, τηλεφωνία, προμήθειες τραπεζών, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ κλπ) επιβαρύνουν άμεσα την παροχή υπηρεσιών σου βάλ' τα. Καλό είναι να κρατάς μια πάγια τακτική για αν μην υπάρχουν διαχρονικά διακυμάνσεις στο ποσοστό μεικτού κέρδους ... που δεν ξέρουμε (από όσα έχω διαβάσει και ακούσει) πως θα το χρησιμοποιήσει η διοίκηση.
Ιδιαίτερη προσοχή στης ασφαλιστικές εισφορές για τα φορολογικά μπλοκάκια όπου σύμφωνα και με την ΠΟΛ.1072/18 μπαίνουν στον Δ9(423). Γνώμη μου είναι ότι και για τα μη φορολογικά μπλοκάκια πρέπει να μουν εκεί, διότι δεν επηρεάζουν άμεσα την λειτουργία της επιχείρησης.
Στην ΠΟΛ.1072/18 αναφέρει: "...Για τα πρόσωπα αυτά η μοναδική δαπάνη που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν και εκπίπτουν με βάση τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1113/2015 εγκύκλιο. Η δαπάνη αυτή που περιλαμβάνεται στον κωδικό 423 του πίνακα Δ'(Δ5) [1] έχει μεταφερθεί από τον κωδικό 485 «Διάφορα λειτουργικά έξοδα» του πίνακα Ζ' (υποπίνακας Ζ'2 - Σύνολο Εξόδων - Ασφαλιστικές Εισφορές Αυτοαπασχολουμένων επιλογή 7). ..."

[1] Υπάρχει βέβαια κάποια ασάφεια γιατί ο κωδ.423 δεν είναι στον Δ5 (που γράφει η ΠΟΛ) αλλά στον Δ9.
Πάντως γνώμη μου είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν επηρεάζουν την λειτουργία της επιχείρησης και πρέπει να μείνουν στον Δ9(423)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

λογικη προσεγγιση αλλα μηπως η ασαφεια που εντοπισες (respect!) του 423 με το Δ5 ειναι σφαλμα της ααδε ως προς το 423 και ειναι σωστο το Δ5;

αν ειχα εναν υπαλληλο και τον αποσχολουσα στην παροχη υπ.  τοτε τη μισθοδοσια και τις εισφορες του θα τα εβαζα στο 401

οταν ο μοναδικος υπαλληλος ειναι ο επιτηδευματιας (οχι μπλοκακιας) δεν πρεπει να αλλαζει το κριτηριο 

ολα στο 401

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Να σου πω ... πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα το παράδειγμα με τον υπάλληλο που έθεσες...
αν είχα έναν υπάλληλο και τον απασχολούσα στην παροχή υπηρεσιών:
α) για υπόθεση της εταιρείας (π.χ. στην έκδοση κάποιας αδείας για τον χώρο των γραφείων μου) αυτό νομίζω ότι αποτελεί έξοδο της επιχείρησης που δεν επιβαρύνει το κόστος της παροχής υπηρεσιών.
β) για υπόθεση πελάτη τον οποίο στην συνέχεια θα τιμολογήσω, αυτό νομίζω επιβαρύνει το κόστος της παροχής υπηρεσιών.

Είναι γενικά (νομίζω) στρυφνό θέμα και πρέπει να ακολουθείς (απ’ ότι κατάλαβα μια πάγια πρακτική). Πιθανόν να χρειαστεί και κάποιος διαχωρισμός σε ένα excelόφυλλο ανάλογα με την φύση της κάθε δαπάνης ώστε αυτή μπορεί να επιμερισθεί είτε στο κόστος για την παροχή υπηρεσιών Δ5(401), είτε στα λοιπά έξοδα Δ9(423). Κρατώντας όμως μια πάγια τακτική για τον επιμερισμό.

Να πω μερικά παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό.

i) Σε έναν μπλοκάκια (όχι μισθωτό μπλοκάκι) που εργάζεται σε μία μόνο εταιρεία και αμείβεται π.χ. Α€/μήνα, οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο ίδιος από την αμοιβή του θεωρώ ότι δεν επιβαρύνουν το κόστος της παροχής υπηρεσιών του (προς την εταιρεία). Αντίθετα αν π.χ. χρησιμοποιεί τα δικά του μέσα ... δηλ. παίρνει δουλειά και στο σπίτι που αφορά την εταιρεία τότε ίσως κάποιες δαπάνες επιβαρύνουν άμεσα το κόστος των υπηρεσιών του.
ii) Σε έναν μπλοκάκια (όχι μισθωτό μπλοκάκι) που εργάζεται σε μία μόνο εταιρεία αλλά έχει και κάποιους πελάτες εξωτερικούς (πληροί όμως τις προϋποθέσεις του μπλοκάκια) οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο ίδιος θεωρώ ότι ένα μέρος μπορεί να επιβαρύνει το κόστος της παροχής υπηρεσιών προς την εταιρεία.
iii) Σε έναν κλασσικό ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο ίδιος θεωρώ ότι μπορούν να επιβαρύνουν το κόστος της παροχής των υπηρεσιών προς τους πελάτες του.

Νομίζω είναι θέμα κρίσης.
Ίσως βέβαια είναι υπερβολική η αντιμετώπιση που γράφω ... αλλά αυτό οφείλεται στην άγνοια με το αντικείμενο...και προσπαθώ να διαβάζω και να ερμηνεύω κάποια πράγματα.  
Είναι καθαρά προσωπικές απόψεις .. που μπορεί να είναι λανθασμένες.

Σε κάθε περίπτωση περιμένω κάποια σχόλια (κράξιμο!! ίσως) από τους λογιστές του forum μας.
 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Τελικώς στο θέμα με τον ΚΑΔ για την εμπορική δραστηριότητα η απάντηση από τη ΔΟΥ είναι να γίνει αλλαγή στο μητρώο ώστε να αφαιρεθεί ή να γίνει δήλωση με επιφύλαξη και να περάσει από έλεγχο στη συνέχεια η εκκαθάριση.

Μια άλλη ερώτηση: Στο Ε3 οι ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται είναι αυτές που προέκυψαν μετά την εκκαθάριση να φανταστώ και όχι το τι πληρώναμε μήνα-μήνα το 2017, σωστά;;

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, marfilippos said:

Καλημέρα,

Τελικώς στο θέμα με τον ΚΑΔ για την εμπορική δραστηριότητα η απάντηση από τη ΔΟΥ είναι να γίνει αλλαγή στο μητρώο ώστε να αφαιρεθεί ή να γίνει δήλωση με επιφύλαξη και να περάσει από έλεγχο στη συνέχεια η εκκαθάριση.

αλλαγή στο μητρώο με τωρινή ημερομηνία ή με 31/12/2016 (που έχει και το ανάλογο πρόστιμο)?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.