Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νεο Ε3 - Ερωτήσεις και απορίες


Recommended Posts

Το  γράφουν και στο taxheaven στο forum.

Είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και θεωρώ ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό του Ε3 αν βάλουμε μονάδα ή κενό.

Εξάλλου αν έχεις στον 025 μονάδα και στους 026,027 τίποτα και έχεις επιλέξει την σωστή οντότητα στον 010 που ανήκεις και προκύπτει από πραγματικά γεγονότα δεν νομίζω να υπάρχει θέμα. Η μονάδα ή το κενό δεν είναι ικανό από μόνο του να σου αλλάξουν κατηγορία οντότητας. Γνώμη πάντα.

edit: Οι Πολύ μικρές οντότητες (που εκεί πιστεύω ανήκεις μάλλον θα έλεγα σε αυτές του άρ.1,παράγρ. 2γ) θα πρέπει να μην υπερβαίνουν δύο από τα τρία μεγέθη: Σύνολο ενεργητικού 350.000 ευρώ, κύκλος εργασιών 700.000 ευρώ, Μ.Ο. απασχολουμένων 10 άτομα.
Ωστόσο, υπάρχει μια ειδική ένταξη στις πολύ μικρές οντότητες (αυτές του άρ.1,παράγρ. 2γ, που έγραψα παραπάνω δηλ. προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ), των ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και των πρώην ελευθέρων επαγγελματιών), με μοναδικό κριτήριο το ύψος του κύκλου εργασιών, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000 ευρώ.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, Ελένη Π. said:

Ερώτηση σχετικά με τις εισφορές...

Είμαι σαν μισθωτός με μπλοκάκι σε Πανεπιστήμιο.

Ερώτηση 1: Τους πρώτους 3 μήνες του 2017 πλήρωσα ΕΦΚΑ ως ελ. επαγγελματίας αφού ακόμη δεν είχε ξεκαθαριστεί στο Πανεπιστήμιο πώς θα δηλωθούμε στο ΕΦΚΑ κλπ κλπ. Αυτά τα χρήματα υποτίθεται θα μου επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ αλλά ακόμη τίποτα. Μπαίνουν στην δήλωση και που;

Ερώτηση 2: Αναδρομικές εισφορές ΤΣΜΕΔΕ για τα έτη 2011-2012 που βγήκαν ειδοποιητήρια το 2017 και πληρώθηκαν το 2017 μπαίνουν στην δήλωση και που;

Η Ερώτηση 1 με απασχολεί κι εμένα. Εργάζομαι με μπλοκάκι σε ένα εργοδότη. Πλήρωσα τους 2 πρώτους μήνες του '17 ως ελεύθερος επαγγελματίας για να μη χάσω ρύθμιση που είχα σε ισχύ και εν συνεχεία, όταν φτιάχτηκε η πλατφόρμα για τις ΑΠΔ, ο εργοδότης μου παρακράτησε πάλι εισφορές για αυτούς τους μήνες. Το πρόβλημα είναι ότι η εκκαθάριση από τον ΕΦΚΑ δεν έχει γίνει ακόμα και όπως μου απάντησαν στις 18/6 μετά από ερώτημά μου :

" Η διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, των μη μισθωτών με παράλληλη μισθωτή απασχόληση (άρθρο 36 Ν.4387/2016), καθώς και ασφαλισμένων στους οποίους διαπιστώθηκε μεταβολή της ιδιότητας, θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες. "

Η σκέψη μου είναι να δηλώσω το σύνολο των εισφορών (αυτές που κατέβαλα εγώ + αυτές που μου παρακράτησε ο εργοδότης) και όταν ο ΕΦΚΑ δεήσει να κάνει την εκκαθάριση να κάνω τροποποιητική δήλωση. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πληρώσω πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή.

Έχει κανείς άλλος αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση? Μπορεί να αποφευχθεί με κάποιο τρόπο η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής?

 

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν μέχρι στιγμής έχουμε

ΚΩΔ. 401 το δηλούμενο  κατά την κρίση του  επιτηδευματία λειτουργικό κόστος της επιχείρησης .Το θέλουν για να δουν με τι μικτό κέρδος δουλεύεις. Συνεπώς ΔΕΝ δηλώνουμε όλες τις δαπάνες , αλλά μόνο αυτές που είναι απαραίτητες για την λειτουργία της επιχείρησης ? κλασσικά "ΦΩΣ ΝΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΧΑΡΤΙΚΑ κλπ.

Υπάρχει θέμα με τις δαπάνες χωρίς ΦΠΑ , π.χ.  κοινόχρηστα , δημοτικά τέλη και φόρος στους λογαριασμούς ΔΕΗ , διότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον πίνακα Ζ΄ στα λειτουργικά έξοδα . Άρα θα μπούνε αναγκαστικά στο "Λοιπά έξοδα " με ό,τι συνέπειες  έχει αυτό , αφού ο συγκρεκριμένος κωδικός θεωρείται "ύποπτος" προς έλεγχο. Εκτός αν στη κατηγορία "ΕΝΕΡΓΕΙΑ" περάσουμε το σύνολο των λογαριασμών της ΔΕΗ ,δηλ. ρεύμα και λοιπές επιβαρύνσεις,δεν ξέρω όμως αν είναι σωστό.

Επίσης ,έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις βεβαιώσεις προς φορολογική χρήση που έβγαλε ο ΕΦΚΑ ,και που αντικατοπτρίζουν ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ που καταβάλλαμε το 2017 , με βάση την αρχή του δεδουλευμένου που ισχύουν στα ΕΛΠ. Αυτά που πλήρωσες ,αυτά θα βάλεις σαν ασφαλιστικές δαπάνες .

Τα λέω καλά ?

Κάποια άλλη άποψη ? 

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτησω κατι για τους Μηχανικους με "μπλοκακι".

Στο παραδειγμα που εχει σχετικα στο αρχειο "Παραδειγματα_Ε3_-_ΔΗΛΕΔ.pdf" που εχει ανεβασει ο πολυ καλος  συναδελφος georgegaleos   (Παραδειγμα 4),  δεν περναει τιποτα απο τα εξοδα στον κωδ. 401, τα περναει ολα  τα εξοδα (μαζι με τις ασφ. εισφορες στον κωδ. 423, οποτε το ποσοστο μικτου κερδους βγαινει 100%.

Θα ελεγε καποιος οτι αυτο ειναι και το σωστο, αφου φορολογικα στο "μπλοκακι" δεν εκπιπτει αλλη αλλη δαπανη περα των εισφορων που μπαινουν στον κωδ. 423 και αρα ολα του τα εσοδα ειναι και "κερδος".

Συμφωνειτε;;

Η' θα επιμεριζατε τα εξοδα σαν να ηταν κανονικη ατομικη επιχειρηση;

Και κατι αλλο: στο παραδειγμα πιστευω οτι υπαρχει καποιο λαθος...

Δεν εχει συμπληρωθει ο κωδικος 443 "Δαπανες μη εκπιπτομενες" με το ποσο 18000-15700=2300, το οποιο ειναι και το ποσο των εξοδων που πρεπει να γινει "αναμορφωση"

 

Edited by johnskop
Link to comment
Share on other sites

Στον πίνακα Δ', δαπάνες όπως εισφορές σε ΤΕΕ και συλλόγους καθώς και παράβολα για την έκδοση/ανανέωση αδειών άσκησης επαγγέλματος, σε ποιο πεδίο θα τα καταχωρούσατε?

Επίσης δαπάνες κινητής τηλεφωνίας?

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

πήγα και εγώ στη ΔΟΥ για κατάργηση κάποιων ΚΑΔ και επέμεναν ότι δεν μπορώ να κάνω κατάργηση 31/12/2016 γιατί έχει φορολογηθεί το έτος, οπότε έκανα κατάργηση από 01/01/2017, αλλά προφανώς πάλι υπάρχει κόλλημα στο Ε3 γιατί οι ΚΑΔ εμφανίζονται το 2017. Οπότε προσοχή να γίνει 31/12/2016 η διακοπή. Το έχουν κολλήσει σε κανέναν άλλο?

Link to comment
Share on other sites

Οι δαπάνες κινητής τηλεφωνίας πάνε στην κατηγορία "Τηλεπικοινωνίες" των λειτουργικών εξόδων  μαζί με την σταθερή τηλεφωνία . Δεν το βρίσκω και πολύ πετυχημένο γιατί άλλο η σταθερή άλλο η κινητή .Το κινητό δεν το χρησιμοποιείς μόνο για τη δουλειά σου , αλλά και για ιδιωτικούς λόγους, και πρέπει κανονικά ένα μέρος του λογαριασμού κινητής να τον αναμορφώσεις . Παλιά ο πίνακας αναμόρφωσης είχε ένα ποσοστό 50% για αναμόρφωση λογαριασμού κινητής , τώρα το έχουν καταργήσει και το αφήνουν στην κρίση του επιτηδευματία. Προσωπικά την κινητή την αναμορφώνω με ποσοστό 50% στον κωδικό 2020 του πίνακα αναμόρφωσης .

Link to comment
Share on other sites

Μόλις γύρισα από Μητρώο για διαγραφή ΚΑΔ, (υπηρεσίες εκπαίδευσης). Πλέον στο Ε3 δεν βγαίνει το γνωστό μήνυμα.

Η διαγραφή έγινε 31/12/2016 με το γνωστό 102,40€.

Ως εναλλακτική προτείνουν είτε να περιμένουμε μήπως βγεί κάποια διευκρίνηση είτε να υποβάλλουμε με επιφύλαξη και να πάμε για έλεγχο στην εφορία.

Ακόμα και οι ίδιοι δεν έχουν κάποιο μπούσουλα για τους προβληματικούς ΚΑΔ, εκτός της γνωστής 1047/15 όπως μου είπαν τόσο στο εισόδημα όσο και στο μητρώο.

Σε κάθε περίπτωση ήταν και ευγενικοί και εξυπηρετικοί!

Link to comment
Share on other sites

Τι δικαιλογητικα τους πήγες-ζητησαν?

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.