Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετασχηματισμος ομοιότητας


Recommended Posts

ναι συνάδελφε

ο συνάδελφος έχει

παλαιό-ανοιγμένες στο Κ.Β-Νέο-Νέο (απο Πολυωνυμικό)

οι συντεταγμένες του νέου (σκέτο) είναι λάθος

π.χ

1 330074.865 4445770.242 έναντι 329600.796 4443924.437 που δίνουμε εμείς οι δύο

συμφωνώντας με διαφωνία!!!!!!

είναι ΛΑΘΟΣ ΤΟ excel

Link to comment
Share on other sites

μια και βρήκαμε την άκρη

συμφωνείς για μετασχηματισμό ομοιότητας στην συγκεκριμένη περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά ο Χρήστος κάνει μετασχηματισμό για να μετατρέψει τα σημεία λεπτομέρειας του από hatt σε ΕΓΣΑ. Λόγω όμως των διαφορετικών προβολικών συστημάτων hatt και ΕΓΣΑ δεν νομίζω ότι έχεις καλά αποτελέσματα μόνο με μετάθεση και στροφή λόγω των διαφορετικών συντελεστών παραμόρφωσης.

 

Προσωπικά χρησιμοποιώ μ.ο. για την μετατροπή συν/νων στις διανομές για να απαλείψω τα σφάλματα που οφείλονται στις μετακινήσεις και μεταθέσεις λόγω των παλαιών και νέων τιμών στα ίδια τριγωνομετρικά (που να βρεις ορόσημα 70 χρόνια μετά).

Στην πόλη της Καστοριάς τμήμα της που ήταν σε διανομή γέμισε αυθαίρετα την δεκαετία του 60 και σήμερα πια εντός σχεδίου πρέπει να αποδοθούν οι ιδιοκτησίες, κλήροι και τα κοινόχρηστα τμήματα για την σύνταξη πράξεων τακτοποίησης. Χρησιμοποιώντας την διαδικασία που περιέγραψα στον Χρήστο κατάφερα να ταυτίσω κτίσματα και ιδιοκτησίες που αποτυπώθηκαν την δεκαετία του 30 σε μικρό φύλλο hatt-παλιό bessel και ξανα-αποτυπώθηκαν το 80-90 σε ΤΜ3 και νέο bessel.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε kasvan

το bessel παραμένει πάντα το ίδιο

οι συντεταγμένες hatt διαφοροποιήθηκαν αφου έγιναν αρκετές συνορθώσεις με κυριότερη-σημαντικότερη διαφοροποίηση αυτή της συνόρθωσης μετά το 1974

έτσι εχουμε παλαιό hatt ( μικρά και μεγάλα φύλλα) πρίν το 1974

και νέο hatt μετά το 1974

στο νέο hatt γίνονται χωρίς πρόβλημα μετατροπές σε εγκάρσια μερκατορική ΤΜ3

και αντίστροφα

επίσης στο νέο hatt αναφέρονται και τα πολυώνυμα μετασχηματισμού του ΟΚΧΕ και ο αντίστροφος που χρησιμοποιείται ευρέως

στην περίπτωση της Καστοριάς μπορείς να ζητήσεις απο την ΓΥΣ να σου δώσει συντεταγμένες σε παλιό και νέο hatt στα σημεία βέβαια που ηταν και στις δύο συνορθώσεις-επιλύσεις και έτσι να έχεις πιό γενική αντιμετώπιση

για το θέμα πάντως του μετασχηματισμού απο hatt σε ΕΓΣΑ με απαιτήσεις γεωδαιτικής ακρίβειας απαιτείται ΄μεθοδολογία που περιγράφεται και μάλιστα με δύο τρόπους απο τον επικ.καθ.Χ.Πικριδά

με δοκιμές μετασχηματισμού και στη συνέχεια μετρήσεις με GPS και γεωδαιτικούς σταθμούς υψηλής ακρίβειας επιβεβαίωσα την ακρίβεια σε 5 περιοχές

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Θεοχάρη, έχεις απολυτο δίκιο. Γράφοντας παλιό και νέο bessel εννοούσα παλιό και νέο ελληνικό datum (πλήν άλλων και τα συνόρθωμένα στο ΕΕΠ τριγωνομετρικά σημεία). Ο μετασχηματισμός που ακολουθώ προφανώς αφορά την "παλαιά" και τη "νέα" συνόρθωση (έχω δηλαδή τις παλαιές και τις νέες τιμές στα τριγ/κα της περιοχής). Είχα την τύχη στο μάθημα της Γεωμετρικής Γεωδαισίας να παρακολουθώ συνδιδασκαλία του Α. Φωτίου και του Χ. Πικριδά και είχα σαν εργασίες τέτοιες μετατροπές.

 

Μ.Ο. χρησιμοποιώ για να απαλείψω συστηματικά σφάλματα που οφείλονται στην αλλαγή του datum (κατά τη μετατροπή από το παλαιό datum στο νεό, hatt-παλιό -> ΤΜ3-νέο ή ΕΓΣΑ) δεδομένου ότι στις αποτυπώσεις των διανομών συνήθως χρησιμοποιούσαν λίγα τριγωνομετρικά που ήταν προσβάσιμα και ίδρυαν νέα με συνεχείς εμπροσθοτομίες και οπισθοτομίες. Έτσι, όλα τα νεοιδρυθέντα σημεία των διανομών καθώς και τα πολυγωνομετρικά πέρα των σφαλμάτων που οφείλονται στις μετρήσεις φέρουν και το σφάλμα της συνόρθωσης που έγινε στα τριγωνομετρικά (το οποίο τουλάχιστον στον Νομό της Καστοριάς είναι της τάξης των πέντε μέτρων).

 

Πάντως δεδομένης της κλίμακας των 1:5000 διαγραμμάτων των διανομών και των διαφορετικών παραμορφώσεων που υπάρχουν εντός τους και των λοιπών τεχνικών προβλημάτων που φέρουν είναι δύσκολο να είσαι σίγουρος για το αποτελέσμα με λύσεις αυστηρά γεωδαιτικές (μαζικός μετασχηματισμός 1 χάρτη). Ενδεχομένως να έχεις καλύτερα αποτελέσματα κατά περιοχές με την κλασσική λύση της "επίθεσης". Στο αγρόκτημα της Καστοριάς ίσως λόγω της δομής των νεοιδρυθέντων σημείων και τον μικρών μηκών αποτύπωσης στις πολυγωνομετρίες και των σημείων λεπτομερειών πέτυχα να ταυτίσω σημεία λεπτομερειών με τον Μ.Ο. από το παλαιό στο νέο datum χρησιμοποιώντας αυστηρά γεωδαιτικούς υπολογισμούς. Σε άλλα αγροκτήματα πιθανών να μην έχεις αντίστοιχα αποτελέσματα.

 

Θεοχάρη εσένα ποια είναι η εμπειρία σου στις περιοχές που ασχολήθηκες;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ συναδελφοι για τις απαντησεις σας. Καπου μπερδευτηκα με τα datum και τις προβολες.

Γράφοντας παλιό και νέο bessel εννοούσα παλιό και νέο ελληνικό datum

 

Οι "νέες" ΗΑΤΤ δεν ειναι στο Bessel;Νεο ελληνικό datum δεν ειναι το ΕΓΣΑ 87 (GRS80);

 

Προσωπικά χρησιμοποιώ μ.ο. για την μετατροπή συν/νων στις διανομές για να απαλείψω τα σφάλματα που οφείλονται στις μετακινήσεις και μεταθέσεις λόγω των παλαιών και νέων τιμών στα ίδια τριγωνομετρικά (που να βρεις ορόσημα 70 χρόνια μετά).

Τι ακριβως εννοεις μεσο ορο;Μεσο ορο των δυο τιμων (παλιας και νεας του εκαστοτε τριγωνομετρικου);

 

 

 

 

Τέλος στην συγκεκριμενη περιπτωση τι διαλεγετε εσεις για τις τιμες "Νέες" του μετασχηματισμου;

ΗΑΤΤ ή ΕΓΣΑ87 (απο ΟΚΧΕ);

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------

ΥΓ. Το ονομα μου δεν ειναι χρηστος (ειναι μια ιστορια(!) το ονομα του λογαριασμου).

Ειπα στον admin μπας και μπορεσουμε να το αλλαξουμε αλλα μου ειπε οτι δεν γινετε.

Μαλλον θα κανω αλλο account (σβηνοντας αυτο)

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε xristospanisis

όταν γράφει μ.ο ο συνάδελφος εννοεί μετασχηματισμός ομοιότητας.

έχω όλη την διάθεση για να σου απαντήσω στο ερώτημα τι θα χρησιμοποιούσα αλλά δεν μας έχεις δώσει την δυνατότητα να καταλάβουμε τι δουλειά θέλεις να κάνεις και σε τι αποβλέπει-αποσκοπεί ο μετασχηματισμός.

Τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εμπειρίας απο ανάλογες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να γράφουμε όλοι σελίδες επι σελίδων χωρίς τέλος

γίνε πιό συγκεκριμένος έστω και με προσωπικό μήνυμα και να είσαι βέβαιος ότι θα πάρεις απαντήσεις τις οποίες βέβαια και θα αξιολογήσεις πριν προχωρήσεις

 

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Στο πρωτο ποστ εγραψα οτι προκειται για αναδασμο του 1991.Αρα οι συντ ΗΑΤΤ ειναι με τις νεες τιμες.Εγω θελω να μπορεσω (αν γινεται) να χαραζω σε ΤΜ87 (ή αντιστοιχα να αποτυπωνω).Τα πεντε κοινα σημεια ειναι απο τη ΓΥΣ, ενω τα αγνωστα που εδωσα στο excel ειναι σημεια της Τ.Υ. με τα οποία έγινε ο αναδασμος (πυκνωση απο αυτα της ΓΥΣ).

Τωρα αν τελικα βρω ικανοποιητικά τις παραμετρους του μετασχ. ομ. θα ηθελα να (οπως ανεφερε ο συναδελφος kasvan) και στην ευρυτερη περιοχη μου (χωρια με παλιες διανομες >1930) να μπορεσω να χρησιμοποιησω νεες τιμες ΗΑΤΤ για αποτυπωσεις και χαραξεις (ή ακομη αν γινεται και ΤΜ87). Επειδη μιλαω για αναδασμους και διανομες δεν με ενδιαφερει η ακριβεια ενος μμ!Θα μου πεις τωρα να χρησιμοποιησω ΟΚΧΕ για τις περιοχες με νεες τιμες ΗΑΤΤ...Απλα επελεξα τη συγκεκριμενη περιοχη (τον παραπανω αναδασμο) για να δω πως θα "κατσει" η ΤΜ87 από τιμες ΗΑΤΤ με μετασχ. ομ.

 

Δεν ξερω αν βοηθησα καθολου την κουβεντα...

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε γιά αρχή

όπως θα διαπίστωσες απο την επεξεργασία των στοιχείων που δημοσίευσες υπάρχουν κάποιες διαφορές στις συντεταγμένες που προκύπτουν απο μετασχηματισμό ομοιότητας και σε αυτές που προκύπτουν με χρήση των πολυνύμων του ΟΚΧΕ πάντα για την συγκεκριμένη περιοχή

από τα στοιχεία που επεξεργάσθηκα θεωρώ ότι θα έχεις καλά αποτελέσματα με εφαρμογή πολυωνυμικού μετασχηματισμού 1ου-2ου βαθμού (για τον 2ου βαθμού θα απαιτηθούν μετρήσεις για να έχεις περισσότερα κοινά σημεία)

όπου έχεις παλιό hatt θα πρέπει πρώτα να μετασχηματίσεις σε νέο hatt και μετα σε ΕΓΣΑ87-ΤΜ87, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο σύστημα προβολής hatt,αν χρειασθούν μετατροπές απο κέντρο φύλλου χάρτη σε κέντρο φύλλου χάρτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.