Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
dimitris GM

Άδεια δόμησης για διαχωρισμό διαμερίσματος

Recommended Posts

ΔΕφ (Ακ) Θεσ 117/2018

Για τον διαχωρισμό ενιαίου διαμερίσματος πολυκατοικίας σε δύο μερικότερα, δεν αρκεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, αλλ' απαιτείται άδεια δόμησης.Αριθμός απόφασης 117/2018

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

TMHMA Β' (Ακυρωτικό)

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 25 Ιανουαρίου 2018, με την εξής σύνθεση: Απόστολο Ζήση, Πρόεδρο Διοικητικών Δικαστηρίων, Σαπφώ Στάθη, και Ειρήνη Χαϊνοπούλου Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων και Γραμματέα την Ευαγγελία Καλαϊτζή, δικαστική υπάλληλο,

[αποσπασμα]

6. Επειδή, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που παρατίθενται στην προηγούμενη σκέψη, μόνον οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται στις εργασίες που εκτελούνται χωρίς οικοδομική άδεια, με απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σύμφωνα με τη σχετική 55174/4.10.2013 υπουργική απόφαση. Συνεπώς, για τον διαχωρισμό διαμερίσματος σε δύο αυτοτελή και τις επ' αυτών εργασίες (διαμερισμάτωση) απαιτείται η προηγούμενη έκδοση άδειας δομήσεως (πρβλ. ΣτΕ 355/2017

 

 εεμκ.docx

 

  • Like 1
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μηχανολόγοι Μηχανικοί βιομηχανικού και κτιριακού σχεδιασμού (BIM/CAD)

Ευχαριστούμε για την δημοσίευση... είναι μια υπόθεση που την έχω αντιμετωπίσει πριν 2 χρόνια, αλλά είχα ακούσει πολλά κουλά !!!!

Παρ' όλο που 3 ΥΔΟΜ που ρώτησα μου είχαν ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται Άδεια Δόμησης, διάφοροι επέμεναν ότι γίνεται και με ΕΕΜΚ... (αλλά δεν το είχαν κάνει βεβαίως βεβαίως...)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όταν για διαχωρισμό είναι απαιτητό και ο έλεγχος ελάχιστων υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης τότε θέλει πάντα Άδεια Δόμησης ακόμα κι αν από τον έλεγχο δεν απαιτηθούν κι άλλες θέσεις.

Ο Έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει μόνο σε Διάγραμμα Δόμησης (παλαιότερα Διάγραμμα Κάλυψης), το οποίο δεν προβλέπεται σε μικρής κλίμακας άδειες.

Ως γνωστό σε πολλές περιπτώσεις οι ελάχιστες θέσεις στάθμευσης δεν προσδιορίζονται μόνο ανά τμ αλλά κι ανά διαμέρισμα πχ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

υπηρχε αυτη η συζητηση για ΕΕΜΚ σε διαχωρισμο...με βαση οτι "μερικες ΥΔΟΜ" δεχονταν τις ΕΕΜΚ για διαχωρισμο...

πλην και ο ιασονας και αλλοι συναδελφοι εξεφρασαν  σοβαρες επιφυλαξεις

Παντως σημερα,  με το αρθρο 29 του 4495 μπορει να γινει λειτουργικη συνενωση με ΕΕΜΚ [παρ. κζ], υπο το οριο των 25.000 ΕΥΡΩ,

αλλά ο διαχωρισμος δεν αναφερεται πουθενα ουτε σαν ΕΕΜΚ ουτε  βεβαια στος εργασιες του αρθρου 30.

Προσωπικα καταληγω οτι ο διαχωρισμος παει με αδεια δομησης.

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι Δημήτρη, πάντα το έλεγα και συνεχίζω να το λέω! Κατά τη γνώμη μου απαιτείται Άδεια Δόμησης (το έχω κάνει ήδη, τώρα τελευταία, σε τρεις διαφορετικές πολεοδομίες του Λεκανοπεδίου). Συμφέρει ΚΑΙ τον μηχανικό αυτό διότι χρεώνει αρκετά παραπάνω ως αμοιβή του! Κάποιοι όμως ασχολούνται με ...."φραγκοδίφραγκα" ακόμα (προασπίζοντας λέει το συμφέρον του πελάτη τους).....

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ ότι διαχωρισμός δεν γίνεται με ΕΕΜΚ (λογικά για διαρρυθμίσεις) αλλα με κανονική άδεια δόμησης.

Αντίθετα, με ΕΕΜΚ γίνεται η λειτουργική συνένωση 2 χώρων σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΝΟΚ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει κι ο λειτουργικός διαχωρισμός. Έχω περίπτωση μεζονέτας που θέλει ο άνθρωπος να βάλει 3 μέτρα γυψοσανίδας για να ξεχωρίσει τον όροφο από το ισόγειο. Πρέπει δηλαδή να βγάλει άδεια δόμησης για 10 τ.μ. γυψοσανίδας και 2 πόρτες που θα βάλει?

Να φτιάξει δηλαδή έναν προθάλαμο μέχρι την σκάλα ανόδου.

Edited by vk2626

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα όμως με το πιο φρέσκο, από 10/06/2019 έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/52532/2192 (ΑΔΑ: 6ΦΟΜ4653Π8-Ξ1Ε), αφού διασαφηνίζει την απαίτηση ή όχι εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης, έρχεται και μας λέει:

"σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες που απαιτούνται για τον διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών εμπίπτουν στην περίπτωση ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4495/17, όπως ισχύει."

Όπου το άρθ.29 του Ν4495/17 είναι οι άδειες μικρής κλίμακας!!!! Σε αντίθεση με το έγγραφο του 2017 που παραθέτει παραπάνω η Δανάη.

Τελικά τι να λάβουμε υπ' όψιν, όταν μέχρι και το σύστημα eadeia έχει επιλογή "Διαχωρισμός" στην άδεια δόμησης;

 

Edited by Gousgounis
λινκ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αναιρεί τον εαυτό του το ΥΠΕΚΑ;

Πριν 2 χρόνια δεν είχαν εκδόσει έγγραφο που έλεγε ότι ο διαχωρισμός οριζόντιας δε δυο διαμερίσματα απαιτεί άδεια δόμησης;

Στο έγγραφο 52532/10.6.2019 λένε ότι εμπίπτει στην περ. ιζ παρ. 2 άρθρου 29 Ν. 4495 (δηλαδή με έγκριση μικρής κλίμακας).

Πραγματικά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους πλέον σε αντικρουόμενες ερμηνείες, εγκυκλίους και έγγραφα. Στο τέλος θα βγάλουν τρίτο έγγραφο που θα αναιρεί το προηγούμενο. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.